شترمرغ جزء پرندگان است اما پرواز نمی كند. به عنوان عضوی از خانواده پرندگان و به عنوان ‌Ratite نامیده می شود. پرورش شترمرغ صنعت جدیدی است كه در سالهای اخیر در جهان رو به توسعه می باشد. عمر آن حدود ۶۰ ـ ۵۰ سال و محل زندگی آن آفریقا می باشد، لذا آب و هوای گرم و خشك را به خوبی تحمل می كند ولی در سایر اقلیم ها از سرد تا گرم نیز می تواند زندگی كند.

تیپهای مطرح شترمرغ در جهان سیاه آفریقائی (African Black) ، گردن آبی(Blue Neck) و گردن قرمز (Red Neck) می باشند.سیاه آفریقائی هیبرید تولید شده از گونه های گردن آبی و گردن قرمز است. شترمرغ گردن قرمز از آفریقای شرقی (تانزانیا و كنیا) می باشد.

شترمرغ گردن آبی یكی از ۳ گونه بومی در آفریقای شمالی، غربی و جنوبی است. سیاه آفریقائی كوتاهتر، كوچكتر و پرهای سیاهتری نسبت به دیگر گونه ها دارد. نرهای گردن آبی پوست گردن آبی ـ خاكستری دارند و تنها در فصل جفتگیری روی پاها قرمز رنگ می شود. شترمرغها از لحاظ جنس بین ۲ تا ۳ سالگی بالغ می شوند. ماده ها نسبت به نرها سریعتر بالغ می شوند.

پرورش شترمرغ با توسعه در جهان در ایران نیز در سالهای اخیر رو به توسعه یافته است و تیپهای گردن سیاه و گردن آبی وارد ایران شده است. فرآورده های شترمرغ دارای ارزش اقتصادی بالائی می باشد.

گوشت شترمرغ یكی از فرآورده های شترمرغ می باشد كه دارای مزیتهای بسیاری نسبت به گوشت دامهای دیگر می باشد و از آنجا كه اكثر مردم در رژیم غذائی خود به دنبال جایگزین غذائی سالمتر هستند، این گوشت در آینده می تواند جایگزین مناسبی برای این منظور باشد، به طوری كه گوشت شترمرغ به عنوان گوشت قرمز برتر و گوشت قرن بیست و یكم معرفی شده است.

میزان چربی گوشت شترمرغ ۲ ـ ۱ درصد می باشد و فراتر از مقدار آن میزان هر یك از ۳ نوع چربی اسیدهای چرب اشباع، اسیدهای چرب غیر اشباع یك ظرفیتی و چند ظرفیتی دارای نسبت ایده ال ۳/۱ است.

میزان اسید لینولئیك كه بدن انسان قادر به ساخت آن نمی باشد ولی برای متابولیسم بسیار ضروری می باشد در گوشت شترمرغ خیلی بالا است. در عین حال كه میزان كلسترول گوشت شترمرغ نسبت به گوشت دامهای دیگر پائین می باشد متوسط HDL (كلسترول خوب) در این گوشت خیلی بالا است (۶۲ ـ ۶۰ درصد). میزان L - كارنیتین آن در بین تمام حیوانات اهلی بالاترین است و میزان كراتین آن كه متابولیسم انرژیتیك قلب را بهبود می بخشد نیز خیلی بالا است. مقدار آهن آن ۷/۳ میلیگرم در هر ۱۰۰ گرم است كه در میان گوشت سایر دامها بالاترین مقدار است. بعلاوه گوشت شترمرغ میزان بالائی از عناصر كم نیاز مانند روی و منیزیم را دارد.

این گوشت نیاز بدن به ویتامین نیاسین (PP) را تأمین كرده و نسبت به سایر گوشتها مقادیر بیشتری ویتامین های A و C (دیگر گوشتها فاقد آن هستند)، علاوه بر ویتامینهای B۱ و B۲ تأمین می نماید. این گوشت بهترین و مؤثرترین مراقبت در برابر كلسترول بدن بوده و نیز برای افراد مبتلا به فشار خون بالا به دلیل میزان بسیار كم سدیم ایده آل است.

گوشت شترمرغ اگرچه رنگ قرمز و طعم نزدیك به گوشت گاو را دارد ولی تردی گوشت مرغ را به علت كوتاه بودن فیبرهای آن دارد، ضمن اینكه مشكل بیماری جنون گاوی را ندارد. گوشت شترمرغ از هر گوشت دیگری قابل هضم تر است، زیرا به علت تردی زودپز بوده و به خاطر طعم خوشمزه ویژه اش نیاز به سس یا چاشنی اضافی ندارد.



اشکان پازوکی

موسسه مرغ داری ایران