جستجو در سایت توسط گوگل

نمایش نتایج 1 تا 3 از 3 مجموع

موضوع: فريز کردن ميوه‌ها

  1. #1
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض فريز کردن ميوه‌ها

    دکتر سيد ضياءالدين مظهري متخصص تغذيه و رژيم درماني

    بهترين روش براي فريز کردن ميوه‌ها

    نگهداري و مصرف انواع خوراکي‌ها، مخصوصاً ميوه‌ها، در فصولي از سال که در دسترس نيستند، از قديم‌­الايام در بين مردم رايج بوده. قديمي‌ها ميوه را براي نگهداري طولاني­‌مدت، با افزودن مقداري نمک يا شکر، خشک مي‌کردند اما اين روش باعث از بين رفتن عطر و طعم واقعي ميوه و حتي خارج شدن آن از حالت طبيعي­‌اش مي­‌شد....

    بعدها مردم به اين فکر افتادند که براي حفظ خواص و ظاهر ميوه­‌ها، آنها را فريز کنند. امروزه صنعت نگهداري و عرضه ميوه و ساير خوراکي‌هاي يخ‌­زده در اروپا و آمريکا بسيار گسترش يافته است.

    فريزکردن يکي از بهترين و کارآمدترين روش‌هاي نگهداري ميوه است که علاوه بر حفظ خواص محصول، ويژگي‌هاي ظاهري­‌اش را هم حفظ مي‌کند اما اين هدف در صورتي تحقق مي‌­يابد که ميوه­‌ها با اصول طبيعي فريز شده باشند و آنزيم‌­ها يا ميکروارگانيسم­‌ها با تجزيه و تخريب بافت، به درون محصولات نفوذ نکرده باشند. ميوه­‌هايي مثل آلبالو يا توت­‌فرنگي که به صورت يخ‌­زده در فروشگاه‌ها موجودند، ميوه‌­هاي حساسي هستند و پيش از فريزشدن، تنها آنها را مي‌شويند و ديگر هيچ مواد نگهدارنده­‌اي به­ آنها اضافه نمي‌کنند. اگر اين‌گونه ميوه‌ها خوب شسته و پيش از فريزشدن هم کاملاً خشک شوند، مي‌توانند خوراکي‌هاي مفيدي براي همه افراد به شمار آيند، به شرط اينکه ما از شستشوي صحيح و وجود نداشتن سم در آنها مطمئن باشيم.

    نکته ديگري که تمام مصرف­‌کنندگان محصولات نيمه‌­آماده و منجمد بايد رعايت کنند اين است که بعد از خريداري ميوه­‌هاي فريزشده، سريع آنها را به منزل برسانند و داخل فريزر بگذارند زيرا آب شدن اين مواد باعث نفوذ ميکروارگانيسم­‌هاي محيط به درون‌شان مي‌شود. بد نيست اين نکته را هم بدانيد که براي حفظ طراوت مواد غذايي داخل فريزرتان بهتر است دماي آن را بين 15- تا 18- تنظيم کنيد و بعد از قرار دادن هر خوراكي جديدي، در فريزرتان را 6 تا 12 ساعت باز نکنيد تا روند توليد برودت و يخ­‌زدگي به درستي انجام گيرد. اين را هم بگويم که ميوه‌­ها در اثر تغيير طعم يا بو، ديگر خوراکي‌هاي اشتهابرانگيزي نيستند.

    پس، قبل از قرار دادن در فريزر، آنها را درون يک ظرف دربسته يا نايلون ضخيم بريزيد تا بوي ساير مواد موجود در فريزر به درون­‌شان نفوذ نکند. البته فراموش نكنيد كه هيچ چيز نمي‌تواند جاي مواد غذايي تازه را بگيرد، پس بعد از توصيه به اينكه بهتر است هر ميوه‌اي را تازه به تازه مصرف كنيد، مي‌توانيد فريزشده‌اش را نيز براي فصولي كه در دسترس نيست، به كار ببريد.

    هفته نامه سلامت
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  2. #2
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    حفظ ارزش غذايي ميوه و سبزي با انجماد

    برخلاف تصور عموم، نگهداري مواد غذايي در يخچال ارزش غذايي آن را بطور کامل حفظ نمي‌کند.
    محققان معتقدند؛ مواد غذايي تازه به ويژه ميوه و سبزيها درصورتي که براي چند روز در يخچال نگهداري شوند، نيمي از ويتامينهاي خود را از دست مي‌دهند.

    يکي از علل اين مسئله اين است که پيش از آن که ميوه و سبزيها به دست مصرف کننده برسند چند روز را در مسير حمل و نقل و انبار طي مي‌کنند و در اين مسير احتمال ازبين رفتن ويتامين‌هاي آن وجود دارد و نگهداري بيشتر آن در يخچال زمينه تجزيه و ازبين رفتن بخش بيشتري از ويتامينهاي آن را فراهم مي‌کند.

    از اين رو محققان توصيه مي‌کنند؛ ميوه‌ها و سبزيهايي مصرف شوند که به تازگي چيده شده‌اند. همچنين از گزينه‌هاي ديگر براي حفظ ارزش غذايي سبزيها و ميوه‌ها، منجمد کردن آنها است.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  3. #3
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    با فریز كردن می‌شود میوه تابستان را در زمستان خورد


    با آغاز فصل سرما بسیاری از خانم‌های خانه اقدام به فریز كردن مواد غذایی و انواع میوه و سبزی می كنند تا در روزهای سردی كه در پیش دارند، از این مواد استفاده كنند.

    چقدر از یك بشقاب آلبالوی فریز شده ای كه مادرتان با آن شما را در روزهای سرد زمستانی غافلگیر می‌كند، ذوق زده شده اید؟
    با آغاز فصل سرما بسیاری از خانم‌های خانه اقدام به فریز كردن مواد غذایی و انواع میوه و سبزی می كنند تا در روزهای سردی كه در پیش دارند، از این مواد استفاده كنند. این امر هر چند باعث سهولت تهیه غذا به ویژه برای افراد كارمند شده و تنوع غذایی را نیز به همراه دارد، اما متخصصان تغذیه تاكید می كنند تا حد امكان مواد غذایی تازه جایگزین مواد غذایی فریزری شود، البته در كل می توان با‌ ‌رعایت اصول صحیح فریز كردن موادغذایی، كیفیت مواد غذایی را حفظ كرد تا با آسودگی‌ ‌بیشتری ازاین مواد بهره برد.
    ●انتخاب یك بسته بندی مناسب
    بسته بندی كه برای نگهداری مواد غذایی به كار می‌رود، اهمیت ویژه ای دارد تا از این طریق عطر و طعم، رطوبت، رنگ طبیعی و ارزش غذایی خود را از دست نداده و سرمای فریزر و خشكی محیط آن باعث خراب شدن شان نشود.
    انتخاب نوع بسته بندی در گام نخست بستگی به نوع ماده غذایی داشته و در مرحله بعد به سلیقه و میل شخصی وابسته است. از سوی دیگر لازم است تا پیش از بسته‌بندی، میزان مورد نیاز در هر بار مصرف مشخص شود؛ چراكه بسته غذایی كه از فریزر خارج می شود نباید مجدداً به فریزر برگردانده شود چون با هربار خارج شدن مواد غذایی از حالت یخ زدگی، اندكی از ارزش تغذیه ای آن كاسته می شود.
    به طور كلی، این بسته بندی‌ها باید این چند ویژگی را داشته باشند. مقاوم به خروج رطوبت مواد غذایی بوده و با دوام و مقاوم به نشتی مواد از داخل بسته به بیرون باشند. به علاوه، به ترك و شكستگی در مقابل دمای -۱۸ درجه سانتیگراد فریزر مقاومت نشان دهند. به نفوذ چربی، روغن و مقاوم به نفوذ بو از محیط فریزر به داخل بسته نیز مقاوم باشند و آخر اینكه، بوی ماده غذایی در طول نگهداری در فریزر تغییر نكند. حدس می‌زنید كه كدام نوع ظروف نگهداری مواد غذایی از نظر متخصصان تغذیه مورد قبول هستند؟
    جالب است بدانید كه متخصصان تغذیه بهترین ظروف بسته بندی را ظروف شیشه‌ای می دانند، چرا كه این ظروف تركیبات شیمیایی ندارند كه با مواد غذایی داخل ظرف واكنش نشان بدهند. اما استفاده از كیسه‌های نایلونی در این روش نگهداری مواد غذایی متداول تر است،‌ ‌البته آنچه در این نوع بسته بندی بسیار مهم است توجه به مقاومت كیسه‌ها در مقابل نشتی، سرما، پاره شدن یا باز شدن درز كیسه‌ها در اثر سرمای فریزر و مقاومت به نفوذ یا خروج عطر و طعم، بو و رطوبت طبیعی مواد غذایی است كه بی شك با انتخاب كیسه نایلون مناسب می توان به خوبی از ماده غذایی بسته بندی شده محافظت كرد.
    به تازگی در بعضی از كشورها از كاغذهای چند لایه برای بسته‌بندی استفاده می‌كنند. این كاغذها ازچند لایه شامل یك لایه كاغذ ، یك لایه فویل آلومینیومی، گلایسین، سلفون و یك لایه كاغذ استرچ (قابل ارتجاع) تشكیل شده اند كه برای بسته بندی مواد غذایی چون انواع میوه، سبزی، گوشت استفاده می شوند. این نوع كاغذها می‌توانند به خوبی ماده غذایی را محافظت كنند.
    ● اصول فریز كردن غذاهای مختلف
    همیشه به خاطر داشته باشید كه همه مواد غذایی را به یك شكل نمی‌توان فریز كرد. همانطور كه مواد غذایی از نظر ارزش غذایی با یكدیگر تفاوت دارند، از نظر رعایت نكاتی خاص برای فریز كردن نیز با هم فرق می‌كنند. به طور مثال، اگر برای فریزكردن مایعات از ظرف دهان گشاد استفاده می كنید به ازای هر نیم لیتر مایع ۵۰۰ سی سی، یك دوم اینچ ۲‌/‌ ۱سانتی متر و اگر از ظرف با دهانه باریك استفاده می كنید، سه چهارم اینچ ۹‌/‌ ۱سانتی متر از فضای بالای ظرف را خالی بگذارید تا فضای آزاد برای مایعات موجود باشد. حتی این فضا را باید برای مواد غذایی جامد نیز در نظر بگیرید، به این ترتیب كه برای فریزكردن مواد غذایی جامد در ظروف دهان گشاد و ظروف با دهانه باریك باید به ازای هریك واحد ماده خشك ، نیم اینچ ۱.۲سانتی متر از فضای بالای ظرف را خالی بگذارید.
    اگر تصمیم دارید كه میوه‌های هر فصل را در فصل‌های دیگر هم میل كنید اما به شكل فریز شده، به خاطر داشته باشید كه برای فریزكردن میوه‌ها در ظرف دهان گشاد به ازای هریك واحد ماده خشك، نیم اینچ ۱.۲ سانتی متر و برای ظروف با دهانه باریك به ازای هر یك واحد ماده خشك یك و نیم اینچ ۳.۸۱سانتی متر فضا در نظر بگیرید.
    در صورتی كه طبق الگو مواد غذایی را در ظروف به ویژه ظروف شیشه ای بسته بندی نكنید، پس از قراردادن شیشه‌های حاوی مواد غذایی در فریزر، شیشه‌ها شكسته یا ترك برمی دارند چرا كه در اثر انبساط مواد غذایی ، حجم افزایش یافته و برای جبران كمبود فضا ظروف می شكنند.
    ● ماندگاری غذا در فریزر
    بسیاری از ما تصور می‌كنیم كه اگر ماده غذایی فریز شود دیگر می‌توانیم آن را برای سال‌های سال نگهداری كنیم و هر وقت كه خواستیم آن را میل كنیم در صورتی كه این تصور درست نیست، مدت ماندگاری مواد غذایی در فریزر هر چند فریزكردن اصولی مواد غذایی به ظاهر تاثیری بر عطر و طعم و بوی آنها ندارد اما بی شك بر ارزش غذایی آنها تاثیر می گذارند به ویژه اگر بسته بندی نامناسب بوده و یا مواد غذایی بیش از زمان استاندارد در فریزر نگهداری شوند. از این رو، اگر مواد غذایی به درستی بسته بندی شده به سرعت در دمای فریزر سرد شوند، مدت ماندگاری به این شرح خواهد بود، میوه‌ها وسبزیها بین ۸تا ۱۲ماه و گوشت ماكیان (مرغ، بوقلمون و...) بین ۶ تا ۹ ماه. توجه كنید ماكیان باید پس از پاك كردن و شستن و قطعه قطعه شدن در فریزر قرار بگیرند. انواع ماهی بجز تن بین ۳ تا ۶ ماه، گوشت قرمز خرد شده یا چرخ كرده بین ۳ تا ۴ ماه و گوشت فرآوری شده مانند انواع سوسیس و كالباس، بین یك تا ۲ ماه.
    فراموش نكنید كه پس از گذشت زمان استاندارد ، اگرچه مواد غذایی به ظاهر سالم هستند اما هیچ گونه ارزش تغذیه ای نداشته و به تفاله تبدیل می شوند. بهترین زمان مصرف حداكثر ۳ ماه پس از فریزكردن برای موادغذایی با مدت ماندگاری بالا (مانند میوه‌ها و سبزیها) و برای موادغذایی با مدت ماندگاری پایین، حداكثر یك ماه پس از فریزكردن است. ‌



    روزنامه سلامت
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

قوانین ارسال

  • نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
  • نمی توانید به موضوعات پاسخ دهید
  • نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
  • نمی توانید نوشته خود را ویرایش کنید
  •  
تبلیغات متنی
گیفت کارت
تبلیغات در ایران سلامت