خانم م. تهران: شوهر من به وسيله عكس و فيلم به تحريك جنسي خود مبادرت کرده و گاه خودارضايي ميكند. من از اين كار او خيلي ناراحت ميشوم، به طوري كه در روحيه من اثر گذاشته و از نظر جنسي سرد شدهام و نميتوانم رابطه خوبي با او داشته باشم و اين سردي من باعث شده كل روابط زناشويي ما مختل شود. من از اين وضع به ستوه آمدهام، لطفاً مرا راهنمايي كنيد كه با اين مشكل چگونه برخورد كنم؟
افرادي كه با وجود داشتن همسر، مبادرت به خودارضايي ميكنند در اغلب موارد، ميل خود به بازگشت به دوران نوجواني را به نمايش ميگذارند. دوراني كه آشنايي با پاسخهاي بدني در قسمت دستگاه تناسلي از يكسو و تجربه كردن مخفيانه هيجانهاي دوران بلوغ از سوي ديگر منجر به لذتي تركيبي اما ممنوع ميشود كه اگر در همان دوران محدود و هدايت نگردد در زمينه ذهن فرد چنان ريشه ميزند كه در دورههاي بعدي رشد فرد (جواني، ميانسالي و...) سبب رجعت فرد به گذشته و انجام آن رفتار و لذت منع شده خواهد شد.
نكته دوم و قابل ذكر آن است كه بر اساس مصاحبههاي انجام شده با افراد مبتلا به اين وضعيت، اطلاعات گوناگوني به دست آمده از جمله اينكه چنين افرادي در موقعيتها و شرايط خاص وسوسه ميشوند تا به آن رفتار اقدام كنند. يكي از اين شرايط خاص، هنگامي است كه همسر آنها به وظايف زناشويي خود- به هر دليل- عمل نميكند. در اين صورت فرد براي رهايي از تنشهاي بدني و رواني به چنان عملي مبادرت ميورزد و يا به طرف عکسها و فيلمهاي مخرب ولي به ظاهر محرک سوق پيدا ميکند.
توصيه مقدماتي به شما اين است كه هرگز به همسرتان، چنانكه در فرهنگ غرب رايج است، به عنوان «شريك جنسي» نگاه نكنيد. او دوست، يار و همبسته شماست. او هم سرنوشت شماست. بدون آنكه ابراز كنيد در اعماق ذهن و قلب خود اين نكته را باور كنيد كه او به دلايل متعددي دچار يك مسأله و مشكل شده است. پس از اين باور، اينك از شما انتظار ميرود كه به او كمك كنيد نه اينكه با او سرد شويد يا از او آشكار و پنهان دوري كنيد. گرايش افراد متأهل به خودارضايي موضوعي است كه حتماً بايد مورد بررسيهاي تخصصي توسط روانشناسان باليني قرار بگيرد. در چنين مواردي ضروري است كه چنين افرادي به نحو احسن به كلينيكهاي تخصصي خانواده يا مشاوران مجرب در زمينه اختلالات جنسي دعوت بشوند تا از خدمات همهجانبه رواندرماني بهرهمند گردند.
خانم ش.د، تهران: يک سال است ازدواج کرديم. هميشه با شوهرم مشاجره دارم که چرا فيلمهاي ناجور و غيراخلاقي ميبيند. البته او ميگويد دليل خاصي ندارد. چه کنم؟
برخي از افرادي که اين فيلمها را ميبينند، به دنبال گرفتن اطلاعاتي از برخي مسايل، از جمله مسايل جنسياند ولي به اين نکته توجه نميشود که اين فيلمها جنبه تجاري دارند و فاقد اطلاعات صحيح هستند. ديدن اين فيلمها ميتواند اشکالات جدي در روابط زناشويي ايجاد کند. در روابط ميان زوجين هر چيزي که موجب اختلال در اين روابط شود و طرف مقابل اصرار به انجام آن داشته باشد، نياز به مداخله يک درمانگر وجود دارد. پيشنهاد ميشود به اتفاق همسرتان به متخصصان مربوطه مراجعه کنيد تا بررسي بيشتري صورت پذيرد
دکتر مهدي پوررضاييان - روانشناس باليني و عضو هيات علمي دانشگاه شاهد
به نقل از هفته نامه سلامت
عضو تحریریه علمی ایران سلامت
علاقه مندي ها (Bookmarks)