جستجو در سایت توسط گوگل

نمایش نتایج 1 تا 7 از 7 مجموع

موضوع: مسافرت - تغذیه

  1. #1
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض مسافرت - تغذیه

    بيماران در هنگام سفر حتي‌الامكان از خوردن غذاي زياد و تنقلات بپرهيزند
    بيماري «حرکت»، عارضه‌اي است که در اثر اختلال يا حساس بودن سيستم کنترل و تعادل در گوش داخلي ايجاد مي‌شود و از جمله بيماري‌هايي است که با رسيدن به سن بلوغ در فرد، بهبود يافته و برطرف مي‌شود.
    دکتر شهرام آگاه فوق تخصص گوارش و کبد در گفت وگو با ايسنا با بيان اين مطلب افزود: سيستم کنترل حرکت و تعادل در گوش داخلي انسان قرار دارد و از طريق مراکز انقباضي به ساقه مغز متصل است. در حالت عادي تعادل انسان را در حال حرکت و تکان‌هاي ارادي و غيرارادي عهده‌دار است که در بعضي افراد اين سيستم خاصيتي دارد که در مواقع حرکت، بيش از حد تحريک مي‌شوند.

    وي در ادامه افزود: تحريک پذيري اين سيستم از طريق ارتباطي که با مرکز تهوع در ساقه مغز دارد، باعث ايجاد تهوع و استفراغ مي‌شود و حالت شديد آن هنگام حرکت‌هاي پرتلاطم و ناگهاني مانند حرکت کشتي يا قايق رخ مي دهد که به اين حالت، بيماري دريا نيز مي‌گويند. البته اغلب افراد هنگام حرکت با اتومبيل و اتوبوس نيز دچار اين حالت مي‌شوند.

    دکتر آگاه خاطرنشان کرد: اين بيماري لزوما ارثي نيست و تحت تاثير محيط و اضطراب افزايش مي‌يابد و رفته رفته با رسيدن به سن بلوغ کاهش يافته و بعد از چند سال اغلب بهبودي کامل مي‌يابد.

    وي در پايان تاكيد كرد: به بيماران توصيه مي‌شود قبل از سفر، غذاي کمتري استفاده کرده و از پرخوري بپرهيزند، در طول سفر به طور مرتب استراحت داشته باشند و در هنگام حرکت حتي‌الامکان مواد غذايي و به خصوص تنقلات مصرف نکنند. در موارد شديد نيز مي‌توانند از داروهاي گيرنده هيستامين براي پيشگيري استفاده کنند.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  2. #2
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    توصيه هاي تغذيه اي براي مسافرين


    گیتی بهدادی پور-کارشناس تغذیه

    سفر خواه نا خواه تغييراتي را در الگوي غذايي ما به وجود مي أورد.از أنجايي كه أب و غذا هميشه مي توانند منبع ألودگي باشند،انتخاب درست مواد غذايي در سفر و رعايت اصول بهداشتي در تهيه و مصرف غذا ،به ما كمك ميكند تا از ابتلا به مسموميت هاي غذايي و مشكلات ناشي از آلودگيهاي غذايي پيشگيري كرده و سفر سالم و خاطره انگيزي را تجربه كنيم.

    بهداشت آب آشاميدني :
    * براي خوردن آب،هميشه از بطري هاي استاندارد آب معدني استفاده كنيد.در غير اين صورت،آب را هميشه قبل از مصرف بجوشانيد.
    * جوشاندن ، بهترين راه براي از بين بردن باكتري هاست.
    * آب را جوشانده و بگذاريد تا 1 دقيقه به شدت قل بخورد.
    * بگذاريد تا اين آب در دماي اتاق سرد شود.
    اين روش باكتريها و انگلهايي را كه باعث اسهال ميشوند از بين مي برد.
    در ارتفاعات بالاتر (بيشتر از 2000 متر )،آب در دماي كمتري به جوش مي آيد و بنابراين احتمال كشته شدن ميكروبها كمتر ميشود.در اين حالت آب را حداقل 5-3 دقيقه در حال جوش نگه داريد.
    * افزودن مقدار جزئي نمك به هر ليتر آب يا چندين بار ريختن آن از ظرف تميزي به ظرف ديگر ،باعث ميشود مزه آن بهتر شود.
    * از اضافه كردن يخ به آب به خصوص در جاهايي كه از سلامت آب مطمئن نيستيد بپرهيزيد.
    * از مسواك كردن دندانها با آب غير آشاميدني پرهيز كنيد.

    بهداشت مواد غذايي :
    * در صورت رفتن به رستوران،هميشه رستورانهاي تميز و شلوغ را انتخاب كنيد.از فروشنده هاي خياباني غذا نخريد.
    * هميشه دستهاي خود را قبل از صرف غذا با آب و صابون بشوييد.
    * فقط غذاهايي را كه كاملا پخته و داغ هشتند مصرف كنيد و از غذاهاي نيم پز اجتناب كنيد؛به خصوص گوشت اگر در قطعات ضخيم به صورت كبابي يا سرخ شده پخته شود،ممكن است مركز آن حرارت كافي نبيند و اين خود خطر ابتلا به بيماريهاي خطرناك را به همراه دارد.
    * مصرف سبزي و سالاد در رستوران،توصيه نميشود.
    * حتي الامكان ،ميوه هايي را كه خودتان پوست گرفته ايد ،مصرف كنيد.
    * غذايي كه اضافه مي آيد را سريعا در يخچال بگذلريد.هيچگاه نگذاريد غذا در دماي اتاق سرد شود.
    * براي دوباره گرم كردن غذا ،بايد مطمئن شويد كه همه قسمت هاي آن به خصوص وسط آن به طور كامل داغ شده است.
    * براي نگهداري مواد غذايي ،هميشه غذاهاي پخته را از غذاهاي خام جدا نگه داريد،در غير اين صورت آلودگي به راحتي از غذاهاي خام به پخته انتقال مي يابد.
    * مواد غذايي پرخطر كه احتمال ابتلا به مسموميتهاي غذايي با آنها بيشتر است عبارتند از ،مرغ،تخم مرغ،گوشت قرمز،شير و ماهي.
    هميشه از سلامت اين مواد و خوب پخته بودن آنها مطمئن شويد.

    اسهال مسافرتي :
    مشكلي كه اغلب ، مسافرين با خوردن آب يا غذاي آلوده به آن دچار ميشوند،ابتلا به اسهال مسافرتي است.اين مشكل بيشتر در جوانان بروز مي كند.افرادي هم كه داروهاي آنتي اسيد مصرف مي كنند بيشتر دچار آن مي شوند.اسهال مسافرتي عمدتا بعد از 7-3 روز ،حتي بدون درمان،خودش برطرف ميشود،اما در درصد كمي از مسافرين اين حالت ادامه مي يابد.

    براي پيشگيري از ابتلا به اسهال،مصرف ماست پاستوريزه مفيد است ،زيرا ماست حاوي باكتريهاي مفيدي است كه با جايگزين شدن در روده از رشدباكتريهاي بيماريزا مي كاهند.

    در موقع اسهال چه بايد كرد ؟
    * اگر ميتوانيد قبل از خود درماني به يك پزشك مراجعه كنيد.
    * از آنجايي كه اسهال ،آب و الكتروليتها به خصوص پتاسيم و منيزيوم را از بدن دفع ميكند،تا ميتوانيد مايعات مصرف كنيد و در اسهال شديد از محلول orsاستفاده كنيد.
    * مصرف سوپ مرغ با كته، بيسكوييت ترد(شور) و ميوه جاتي مثل موز توصيه ميشود.
    * در اين حالت از مصرف شير و غذاهاي پرچرب بپرهيزيد .
    * از آنجايي كه در كودكان ،ابتلا به اسهال،خطر از دست دهي آب بدن را به همراه دارد،سعي كنيد مرتب به آنها سوپ،پوره رقيق و ... بدهيد.شيردهي را در كودكان شيرخوار خود قطع نكنيد.

    چند توصيه تغذيه اي براي مسافرين :
    * هرروز صبحانه مفصل بخوريد كه شامل مواد غذايي پر پروتئين مثل تخم مرغ يا پنير و شير پاستوريزه است.
    هرگز وعده غذايي صبحانه را حذف نكنيد زيرا نخوردن صبحانه باعث افت قند خون و كاهش كارايي شما و بروز عوارض عصبي مثل بي حوصلگي،پرخاشگري و تحريك پذيري ميشود.
    * عدم استفاده از سبزي ،سالاد،حبوبات و ميوه جات در طول سفر باعث بروز مشكلاتي از جمله يبوست ميشود،ضمن اين كه عدم مصرف ميوه و سبزي ،دريافت ويتامين هاي ضروري همچون ويتامينa,cوbرا كاهش ميدهد.
    * سبزي خوردن و سبزيهاي سالاد را خودتان شخصا خريداري كنيد و بعد از اطمينان از شست و شو و ضدعفوني نمودن،آنها را مصرف كنيد.
    * در هنگام مسافرت ، ممكن است مصرف لبنيات به خصوص شير كاهش يابدكه اين امر به سلامت افراد به خصوص مادران باردار و شيرده و سالمندان لطمه خواهد زد.
    * مصرف حداقل روزي،2 ليوان شير يا ماست پاستوريزه توصيه ميشود.
    * حتي الامكان از غذاهاي آماده مثل ساندويچ ،پيتزا،همبرگر و اسنك و ... استفاده نكنيد زيرا اين غذاها معمولا سرخ شده اند و حاوي انواع سس هاي چرب نيز هستند.
    * در تهيه اين غذاها ممكن است روغن را تا چند بار گرم و سرد نمايند يا از روغنهايي استفاده كنند كه در معرض حرارت اكسيده و مضر ميشوند و به هر حال از سلامت اين غذاها نميتوان مطمئن بود.
    * سعي كنيد همراه وعده هاي غذايي ناهار و شام به جاي مصرف نوشابه هاي گازدار كه حاوي قند زياد هستند از دوغ پاستوريزه استفاده كنيد.
    * از پرخوري،ريزه خواري و استفاده زياد از تنقلات خودداري كنيد .تحرك را فراموش نكنيد . بسياري از بسياري از مسافران،بعد از بازگشت از سفر، چند كيلو وزن اضافه كرده اند!

    سفري شاداب و توام با سلامتي را با داشتن تغذيه مناسب و رعايت اصول بهداشتي تجربه كنيد
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  3. #3
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    غذا بخشی از فرهنگ هر قوم است، غذاهای بومی و محلی حکایت‌گر سلیقه، ذائقه و بخشی از فرهنگ مردم سرزمین‌مان هستند.
    حتی اگر آدم شکمویی نباشید، به هر حال خوردن غذاهای گوناگون برای‌تان یک لذت بی‌نظیر است که انکارش ناممکن می‌نماید.
    براساس آنچه در سفرنامه‌ها آمده یکی از جذابیت‌های سفر برای بشر از دیرباز تا کنون چشیدن طعم خوراکی‌های سرزمین‌های مختلف است.
    این‌که مردم کدام منطقه چه غذایی را بهتر می‌پزند یا اینکه در کدام ناحیه از کشور چه غذایی از محبوبیت بیشتر برخوردار است، می‌تواند زمینه‌ای برای شناخت روحیه مردم نواحی مختلف کشورمان باشد.مواداولیه غذاها معمولا از جمله مواد خوراکی است که درمنطقه به راحتی در دسترس است.
    اگر در تعطیلات نوروز به نواحی مختلف کشور سفر می‌کنید، سعی کنید آشنایی با خوراکی‌های مخصوص منطقه را در برنامه‌تان بگنجانید.
    هرگز سعی نکنید در بازگشت از سفر مقدار زیادی خوراکی بومی و محلی را برای سوغات یا نگهداری در خانه به همراه بیاورید، به‌نظر می‌رسد بزرگ‌ترین ضرر این کار صرف پول و انرژی باشد، چرا که خوراکی‌های خاص هر منطقه در همان محل به‌نظر خوشمزه‌تر و گواراترند، هر چه خوراکی‌ها از سرزمین‌شان دور می‌شوند انگار مزه و حس و حال‌شان را از دست می‌دهند.
    شاید هم قرار گرفتن در مناطق آب و هوایی مختلف سبب می‌شود تا اشتهای ما برای خوردن خوراکی مخصوص آن منطقه تحریک شود و میل زیادی به خوردن خوراکی‌های بومی داشته باشیم، اما پس از ترک محل هنگامی که به خوراکی که از سفر آورده‌اید نگاه می‌کنید شوق چندانی به خوردنش نخواهید داشت.
    چند بار پیش آمده که در سفر به استان‌های شمالی کشور کلوچه و مربای زیادی خریده و با خود به شهرتان آورده باشید اما در روزمرگی زندگی پس از سفر هرگز میلی به خوردن کلوچه نداشته‌‌اید و مربای‌تان هفته‌ها در یخچال مانده‌است.
    البته این یک حکم قطعی نیست و نیازی ندارید تا برای نقض این نظریه به حافظه‌تان زیادی فشار بیاورید تا بتوانید ثابت کنید که همیشه هم اوضاع اینگونه نیست، پذیرفتنی است که در برخی موارد خوراکی‌هایی که با خود از سفر آورده‌اید با استقبال دوستان و آشنایان روبه‌رو شده‌باشد که این البته می‌تواند از خوش‌شانسی شما باشد.۵ منطقه از کشور بیش از سایر جاها مسافران نوروزی را پذیرایی می‌کنند.
    استان‌های شمالی و جنوبی کشور، اصفهان، خراسان و فارس بیشترین گردشگران نوروزی را جذب می‌کنند.
    خوردن غذاهای بومی به هنگام سفر شاید یکی از بزرگ‌ترین لذت‌های سفر به شمار بیاید، نترسید که انگ شکمویی به شما بچسبد با خیال راحت تلاش کنید تا غذایی را که با ذائقه‌تان سازگار است بیابید و لذت سفرتان را کامل کنید.
    برای این‌کار لازم است تا پیش از سفر چیزهایی درباره غذاهای بومی بدانید تا برنامه‌ریزی سفر نوروزی‌تان کامل شود.
    گاهی هم شاید بتوان اطلاعات لازم را از روزنامه‌ها یا مجله‌ها به‌دست آورد، شاید بهتر باشد تا رسانه‌ها در کنار سایر اطلاعاتی که به مسافران نوروزی می‌دهند به معرفی غذاها هم بپردازند تا به این وسیله به بقای آشپزی بومی کمک کنند.
    هر چند پهنه استان‌های جنوبی بسیار گسترده است و حتما غذاها و خوراکی‌های بسیار متنوعی دارند اما توضیح دادن درباره تمامی غذاها در یک صفحه روزنامه ناممکن است پس ما ناچاریم در هر استان به یکی- دو غذا اکتفا کنیم، ‌اگر بیشتر مشتاق بودید خودتان سررشته کار را به دست بگیرد و تا ته ماجرا بروید.
    ● ماهی را فراموش نکنید
    اگر برای گذراندن تعطیلات نوروز به شمال یا جنوب کشور می‌روید تا آن‌جا که می‌توانید ماهی بخورید البته سعی کنید حتما ماهی تازه بخورید.
    یکی از بهترین غذاهایی که جنوبی‌ها با ماهی می‌پزند همان قلیه‌ماهی معروف است که خورشتی از ترکیب ماهی، سیر، کمی تمرهندی و صدالبته ادویه و فلفل فراوان است.ماهی قلیه را معمولاً ماهی سنگ‌سر استفاده می‌‌‌کنند هر چند که در یکی- دو دهه اخیر پای ماهی‌های دیگر هم به قابلمه قلیه باز شده اما مطمئن باشید بهترین ماهی همان‌ سنگ‌سر است شاید مهم‌ترین دلیلش کله بزرگ ماهی باشد که می‌تواند به راحتی در میان خورشت خودنمایی کند.
    نکته مهم این غذا در این نهفته است که آشپز باید با مهارت خاصی ماهی را با سبزی و پیاز و سیر تفت بدهد به‌طوری‌که تکه‌های ماهی‌ها له نشوند و شکل اولیه‌شان را حفظ کنند.
    وقتی ماهی می‌خورید به دست‌‌های میزبان‌تان نگاه کنید.
    یک نکته کلیدی برای بهتر خوردن ماهی در استان‌های جنوبی‌ کشور این است که به جای این‌‌که از ابتکارات خودتان بهره ببرید به دست‌های میزبان‌تان توجه کنید.جنوبی‌ها مهارت ویژه‌ای در خوردن ماهی دارند، آن‌قدر که همیشه از میهمانان غیرجنوبی‌شان جلوترند.
    بیشتر جنوبی‌ها ماهی را با دست پاک می‌کنند، شما هم بهتر است دست کار شوید و برای لذت بردن از غذا با دست خارهای ماهی را جدا کنید و گلوی‌تان را در امان نگه‌دارید.
    ● ماهی تنوری(صبور)
    هیچ کس به درستی نمی‌تواند نظر بدهد که نام این ماهی را با «س» باید نوشت یا با «ص» هر چند گروهی دلیل آورده‌اند که چون خوردن این ماهی به صبر زیاد نیاز دارد پس باید آن را صبور نوشت.
    صبور به ضم «ص» ماهی‌ای است که در تنور، فر یا روی منقل پخته می‌شود و هیچ‌کس تا کنون این ماهی را به روش دیگر ماهی‌ها در ماهی‌تابه سرخ نکرده، اگر کسی این کار را کرده باشد مسلماً یک غیرجنوبی بوده که انواع ماهی را نمی‌شناسد.
    ماهی صبور را به شکل درسته در بازار می‌فروشند، به عبارتی این ماهی را هرگز تکه تکه نمی‌کنند، فقط محتویات شکمش را با مهارت خارج کرده و می‌شویند.
    مخلوطی از سیر، پیاز، سبزی ماهی و آب تمر هندی را به شکم ماهی می‌مالند و آن را در تنور می‌‌گذارند تا پخته شود، این روزها در غیبت تنور از فر هم استفاده می‌‌کنند، پیش‌تر از این گروهی نیز صبور را در توری کباب می‌گذاشتند و روی ذغال کباب می‌کردند.
    خوردن صبور آداب ویژه دارد، معمولا برای هر نفر یک ماهی آماده می‌‌‌کنند و آن‌را در سینی گرد کوچکی روی سفره، مقابلش می‌‌گذارند، صبور حتی سر سفره هم تکه تکه نمی‌شود.
    جنوبی‌های اصیل تمام گوشت ماهی را به راحتی از پوست جدا می‌کنند و پوست ماهی را درسته کف سینی برجای می‌گذارند، شما هم بهتر است به دست‌های میزبان‌تان اعتماد کنید و از او بخواهید که ماهی‌تان را پاک کند. یادتان باشد بعد از خوردن ماهی صبور دم کرده چای با لیمو عمانی بخورید.
    ● آوازه سالاد شیرازی در ایران
    استان فارس دیدنی‌های بسیاری دارد اما صرف‌نظر از آثار تاریخی‌اش آنچه معمولا از این استان در ذهن می‌ماند، ‌طعم به یاد ماندنی فالوده شیرازی است که بی‌نظیر است.
    سالاد شیرازی هم که آوازه‌اش تمام ایران را برداشته و خوردنش به یکی از لذت‌های خوراکی تبدیل شده‌است، اما اگر این سالاد را با کلم پلوی شیرازی بخورید نورعلی نور است.
    کلم پلو وقتی شیرازی باشد با کلم پلوهای معمولی قدری تفاوت خواهد داشت، کدبانوهای شیرازی سبزی تازه را نیز به این غذا اضافه می‌کنند، سبزی را در آب برنج می‌ریزند اندکی بعد برنج را به آن اضافه می‌کنند و پس از چلوکش کردن برنج، کلم سرخ شده را همراه سرگنجشکی‌هایی که قبلا آماده شده لابه لای پلو می‌گذارند تا دم بکشد.
    ● بریانی‌
    سفر به اصفهان تنها به دیدن میدان نقش جهان و چهل ستون و منارجنبان خلاصه نمی‌شود، نمی‌توانید تمام طول سفر را هم به تماشای پیچ و خم زاینده رود بنشینید.
    وقتی ‌چشم‌تان از هنر و صنایع‌دستی و استادان صنعت‌کار سیر شد، در می‌یابید که سخت گرسنه‌اید، آن وقت می‌توانید رد بوی خوش غذا را بگیرید و بروید تا به یک بریانی فروشی برسید.اگر ذائقه‌تان با گوشت سازگار است از بریانی(بریونی) اصفهان نگذرید.
    این غذا که ترکیبی چرب و گوشتی دارد در بسیاری از مناطق اصفهان پخته و فروخته می‌شود. کفگیرهای بزرگ با دسته‌های بلند حکایت از روش پخت متفاوت بریونی دارد، طول دسته این کف‌گیرها به این دلیل بلند است که به هنگام پخت غذا دست آشپز از آتش در امان بماند.
    برای درست کردن این غذا گوشت چربی‌دار گوسفند را همراه با جگر سفید و قلوه‌گاه با پیاز نسبتا زیاد کاملا می‌پزند.بعد از پخت، در آبکش می‌ریزند و پس از جدا کردن استخوان‌ها تمامی ترکیب پخته شده را در چرخ گوشت می‌اندازند.
    ماده اولیه به‌دست آمده را در کفگیر‌ها می‌ریزند و در آتش تنور نگه می‌دارند، در تمام مدت زمان پخت در تنور آشپز کفگیر محتوی بریونی را در دست دارد و کمی که پخته شد بریونی را از یک کفگیر در کفگیر دیگر بر می‌‌گرداند این کار ممکن است چند بار تکرار شود تا بالاخره بریونی آماده خوردن شود، اگر هوس کردید این غذا را بخورید یادتان باشد که نگاه کردن به سرعت عمل آشپز در برگرداندن یک کفگیر روی کفگیر دیگر از لذت‌های بریونی خوردن در اصفهان است.
    ● بدون دغدغه سیر بخورید
    در استان‌های شمالی عطر ماهی سرخ شده با برنج اعلا در هم می‌آمیزد و حتما مقاومت شما را برای پیگیری هر نوع رژیم در هم خواهد شکست، در این مناطق هر چقدر دلتان می‌خواهد سیر ترشی بخورید و دلی از عزا در بیاورید.
    ● ترش تره‌
    ترش تره ترکیبی از سبزی و آردبرنج و تخم مرغ است که البته سیر هم به اندازه کافی در آن وجود دارد.برای درست کردن ترش تره، ‌ ابتدا سبزی را پخته و در حالی‌که هنوز آب دارد، سیر تفت داده شده را به آن اضافه می‌کنند و در همان حال روی اجاق نگه‌می‌دارند، تخم مرغ‌ها را در تابه سرخ می‌کنند و همراه با فلفل و نمک به دیگ آرد و سبزی اضافه می‌کنند، پخت غذا تا زمان جا افتادن ادامه پیدا می‌کند، آب نارنج، ترشی اصلی این غذاست که بعد از تخم‌مرغ‌ها به دیگ می‌رود.
    ● فسنجان رشتی‌
    رشتی‌ها فسنجان را با مرغابی می‌پزند، هیجان‌انگیز آن است که مرغابی فسنجان را درسته پخته و سر سفره می‌آورند، همین ویژگی فسنجان رسمی رشت را از دیگر فسنجان‌هایی که تا حالا خورده‌اید جدا می‌کند.
    البته رب انار نیز در این شهر از انار ترش (ترش انار) درست می‌شود که به‌دلیل ترشی انار، فسنجان کدبانوهای رشتی معمولا ترش است و البته مردم آن نواحی فسنجان را ترش بیشتر می‌پسندند، اگر ذائقه‌تان به ترشی گرایش چندانی ندارد از میزبان‌تان به خاطر زحمتی که کشیده تشکر کنید و لب به فسنجانش نزنید.
    یادتان باشد در رستوران‌های این شهر هم فسنجان سفارش ندهید، اما اگر ذائقه ماجراجویی دارید بخورید و لذت ببرید.کته کباب، باقلاقاتوق، کباب ترش و میرزا قاسمی هم که در کنار انواع ماهی در بیشتر رستوران‌های شمال به راحتی در دسترس است.
    ● «شاندیز» دلپذیر
    مشهد مهم‌ترین شهر زائرپذیر ایران است، ‌در طول سال میلیون‌ها نفر به قصد زیارت راهی استان خراسان می‌شوند، اما جالب است بدانید که در رستوران‌های «شاندیز» مشهد، هیچ غذای بومی خاصی سرو نمی‌شود.
    اما به هر حال خوردن آن چلوماهیچه معروف مشهد برای زائران بخشی از لذت سفر است.
    خود مشهدی‌ها به شیشلیک و چلوکباب مخصوص شهرشان هم علاقه زیادی دارند؛ شیشلیکی که در دیگر شهرهای کشور از جمله کیش و تهران هم شعبه دارد و تقریبا بیشتر مسافران را به‌خود می‌کشاند.









    مینا شهنی


    روزنامه همشهری
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  4. #4
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    غذای خانگی، همسفری سالم!


    در این نوشتار هدف ما بیان قواعدی می‌باشد که رعایت این موارد، سلامت بیشتری را در طی مسافرت، تضمین می‌نماید.

    ایام عید و تعطیلات نوروزی نزدیک است. در این روزهای زیبا، شاد و با طراوت، بسیاری از خانواده‌هایی که قصد گشت و گذار و سیر و سیاحت دارند، در تلاش اند که تجهیزات و وسایل مورد نیاز برای سفر نوروزی را مهیا کنند. تهیه و آماده‌سازی مواد غذایی مناسب سفر، یکی از مهم ترین نکاتی است که خانواده‌ها باید به آن توجه ویژه‌ای داشته باشند و در این راستا اصول و قواعد خاصی را رعایت کنند.
    نگهداری نامناسب مواد غذایی در طول سفر می‌تواند سبب بیماری‌های ناشی از مصرف غذاهای آلوده شده و تعطیلات ناگواری را به دنبال داشته باشد. از جمله این بیماری‌ها می‌توان به مسمومیت‌های غذایی اشاره کرد؛ که علایم مشترک آن اسهال، تهوع، آشفتگی در معده، گرفتگی و انقباض عمومی بوده که به ویژه در کودکان، مادران باردار، مسن‌ترها، بیماران خاص و افرادی که ایمنی بدن آنها ضعیف است، شدت بیشتری خواهد داشت.
    در این نوشتار هدف ما بیان قواعدی می‌باشد که رعایت این موارد، سلامت بیشتری را در طی مسافرت، تضمین می‌نماید.
    ۱) از قبل برنامه‌ریزی کنید.
    ابتدا یک سردکن تهیه نمایید. برای تامین سرمای سردکن، نیاز به مقدار کافی یخ دارید، می‌توانید از بسته‌های ژل فریزری نیز استفاده کنید؛ بسته‌های ژل فریزری را از شب قبل در فریزر قرار دهید تا ژل آن منجمد شود. این ژل می‌تواد همانند یخ، سرمای مورد نیاز سرد کن را تامین نماید. تامین یخ یا بسته ژل فریزری باید قبل از بسته‌بندی مواد غذایی صورت پذیرد.
    ▪ چه غذاهایی را برای سفر به همراه خود ببریم؟
    برخی از مواد غذایی مانند میوه ها، سبزیجات، نان، کراکرها، بیسکویت‌ها، برخی پنیرها و... برای نگهداری نیاز به سرما ندارند، لیکن مواد غذایی که سریع فاسد می شوند نظیر گوشت، مرغ، ماهی، شیر، تخم‌مرغ، خامه، پنیر فتای ایرانی و ... نیاز به سرما دارند. چنان چه غذاهای پخته شده را بیش از نیاز تهیه می‌نمایید، برنامه‌ریزی کنید تا باقی مانده آن را در سردکن حاوی یخ در طول سفر حفظ کنید.
    ۲) ایمنی بسته‌های مواد غذایی را حفظ کنید.
    بسته‌های مواد غذایی را مستقیما از یخچال، به سردکن حاوی یخ‌ منتقل کنید. بسته‌های گوشت، مرغ و ماهی کاملا منجمد شده باعث حفظ سرما در سردکن شده و در طی سفر، ایمنی غذا را بیشتر می‌کند.
    سردکن را به طور کامل از یخ پُر کنید تا سرما را به مدت طولانی‌تر حفظ کند. در سردکن‌هایی که دارای یخ کمتری هستند، فضاهای خالی را با یخ بیشتری پُر کنید یا سعی کنید آن را با غذاهای فاسدنشدنی نظیر میوه و سبزی‌ها پُر نمایید.
    بسته‌های حاوی گوشت، مرغ و ماهی خام را با دو لایه کیسه نایلونی بپوشانید تا چنانچه در کنار غذاهای آماده خوردن یا مواد غذایی غیر قابل پختن مانند کاهو، گوجه‌فرنگی یا خیار قرار گیرند، خونآبه ی آنها به این گونه غذاها برخورد نکند.
    سعی کنید برای سفر از دو سردکن استفاده کنید. یکی برای مواد غذایی سریع فاسدشدنی و دیگری برای غذاهایی که در طی روز استفاده می‌شوند. همچنین بزرگ ترها و کوچک ترها باید از دست زدن مداوم به سردکن حاوی غذاهای سریع فاسدشدنی و باز کردن درب آب خودداری کنند.
    ۳) سرمای سردکن را حفظ کنید.
    سردکن را در محل سرد یا محلی که کمتر در معرض گرمای ماشین و یا نور خورشید قرار دارد، جاسازی نمایید. از باز و بسته کردن درب سردکن که سبب از بین رفتن سرما در آن می‌شود، خودداری کنید. زمانی که یخ موجود در سردکن ذوب می‌شود، با جایگزین نمودن یخ تازه، سعی در حفظ سرمای آن نمایید.
    ۴) غذاهای حساس و فاسد شدنی گرم شده را دور بریزید.
    جهت جلوگیری از کاهش سرمای سردکن، قبل از قرار دادن مواد غذایی گرم در درون سردکن، گرمای آن را خارج کنید.
    بعد از مصرف غذاهای گرم، باقیمانده آن را به سرعت سرد نمایید، زیرا گرمای موجود در غذاهای گرم، باعث رشد و تکثیر سریع باکتری های مسمومیت زا می‌شوند.
    در انتهای روز و پس از مصرف غذاها، چنانچه یخ درون سردکن، ذوب شده باشد و باقیمانده غذاها گرم شده باشند، باید باقیمانده غذاهای حاوی گوشت یا مرغ را دور ریخت. البته غذاهای فاسدنشدنی نظیر میوه‌ها، سبزیجات، نان و نوشیدنی‌ها نیاز به سرما ندارند و برای مصرف قابل قبول هستند.
    ۵) دست‌ها و ظروف را تمیز و پاکیزه حفظ کنید.
    با شستن دست‌ها و وسایل مرتبط با غذا، خود و خانواده‌تان را از خطر باکتری‌های بیماری‌زا حفظ کنید. یادآوری می‌شود شستن دست‌ها، ۵۰ درصد خطر آلودگی را کاهش می‌دهد.
    اگر صابون و آب در دسترس نباشد، بشقاب و وسایل را به درستی بسته‌بندی کنید تا آنها را در مقصد با آب گرم و مایع ‌ظرف شویی شستشو نمایید.
    ۶) ارجحیت غذای خانگی
    مواد غذایی را در مبدا و به صورت خانوادگی تهیه نمایید، این عمل باعث ذخیره مالی و زمانی برای خانواده در طی مسافرت می‌شود؛ به عنوان مثال تهیه آب‌میوه خانوادگی اقتصادی‌تراز آبمیوه‌های تک نفره می‌باشد و همچنین به منظور استفاده از بطری آب معدنی خانوادگی برای صرف آب، برای هر نفر از اعضای خانواده به‌طور مجزا یک لیوان تهیه فرمایید.
    برای جلوگیری از ذوب شدن یخ مخصوص آب، آن را در سردکن قرار دهید تا هم سرمای سردکن را بیشتر حفظ کند و هم دیرتر ذوب شود. بعد از صرف غذا، سردکن را دوباره با غذاهای غیرفاسد شدنی، پر نمایید (در صورت عدم تامین یخ). چنان چه یخ برای سردکن تامین شود، می‌توان غذاهای فاسد شدنی‌ را نیز در درون سردکن قرار داد.
    ۷) مصرف میان وعده در طی مسافرت
    در سفرهای طولانی و برای جلوگیری از خستگی یا بی‌حوصلگی مسافرین، هر ۱ یا ۲ ساعت، یک میان وعده مناسب را پیشنهاد دهید. برای پیشگیری از اعتراض کودکان به منظور اعلام گرسنگی، هر یک ساعت یک خوراکی سبک به کودکان بدهید. برای میان وعده ها برخی مواد غذایی بهتر و سالم تر از بقیه هستند؛ مانند میوه‌های تازه یا خشک شده، مغزها همانند پسته و بادام، بیسکویت و ... که قابلیت‌ مهار گرسنگی کودکان را داشته و در ضمن مانند چیپس، پفک، شکلات و نوشابه، سلامتی آنها را به خطر نمی‌اندازند.
    ۸) رعایت موارد بهداشتی در رستوران های بین راهی
    چنانچه در طی سفر، قصد خوردن غذا در رستوران‌ها، کبابی‌ها، ساندویچی‌ها و... را دارید، سعی نمایید قبل از سفارش دادن غذا، وضعیت بهداشتی محل و پرسنل واحد صرف غذا را ارزیابی نمایید، این عوامل بهترین عامل انتخاب شما می‌توانند باشند. چنانچه به وضعیت بهداشتی این محل‌ها شک داشته باشید، آنجا را ترک نمایید و محل مناسب‌تری را انتخاب کنید. اگر ناچار به انتخاب محل هستید، سعی کنید قبل از مصرف غذا از کیفیت آن از طریق بینایی، بویایی، چشایی و ... مطلع شوید. ضمنا غذاهایی را انتخاب کنید که از ترکیب مواد غذایی کمتری تهیه شده باشند. به عنوان مثال کباب برگ و یا جوجه کباب، در مقابل کباب کوبیده از ترکیبات کمتری تشکیل شده‌اند. لذا اولویت مصرف با کباب برگ یا جوجه کباب به جای کباب کوبیده می‌باشد.
    امید است که با رعایت نکات ایمنی ذکر شده سلامتی خود و خانواده‌تان را در این ایام فرخنده تضمین کرده و سفری سالم و خوش در پیش رو داشته باشید.

    مهندس مسیح انصاری دزفولی- کارشناس‌ارشد مهندس صنایع غذایی


    تبیان
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  5. #5
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    برنامه غذايي مناسب در هنگام مسافرت هاي دور و دراز
    آیا در سفر‌های دور و دراز جاده‌ای برنامه غذایی خود را با خوردن غذاهای حاضری ناسالم پر می کنید؟

    به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز به نقل از ” هلث دی نیوز” ، اگر این چنین است ممکن است زمان تجدید نظر در مورد غذاهایی که با خود بر می‌دارید فرا رسیده باشد.
    با ٱماده کردن مناسب و کمی خلاقیت می‌توانید سبک زندگی سالمی را در جاده داشته باشید.
    قبل از سفر این نکات را در نظر داشته باشید:
    • مدت زمانی که سفرتان طول می‌کشد را تعیین کنید تا بتوانید مقدار لازم مواد غذایی را با خود بردارید.
    • با خود یک کولمن همراه داشته باشید، و هر روز مواد غذایی درون آن را تجدید کنید.
    برای بردن ساندویچ با خود به این نکات توجه کنید:
    • از نان گندم کامل استفاده کنید.
    • به جای کره یا مارگارین از خردل یا چاشنی‌های مشابه استفاده کنید.
    • برای مواد درون ساندویچ از گوشت لخم گوسفند یا گاو یا گوشت مرغ استفاده کنید.
    • از سبزی‌های خرد‌شده یا میوه‌های تازه به عنوان دسر و غذای حاضری استفاده کنید.
    • مقدار کافی آب با خود همراه داشته باشید.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  6. #6
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    تغذیه در سفر


    دکتر محمدرضا وفا از بایدها و نبایدهای تغذیه در مسافرت های نوروزی می‌گوید














    بچه که بودیم وقتی در خانه، حرف از مسافرت می‌شد، سراز پا نمی‌شناختیم؛ آن‌قدر ذوق‌زده می‌شدیم که خواب به چشمانمان نمی‌آمد تا صبح شود و عازم شهری شویم که تا آن روز، پا به آن نگذاشته بودیم؛ اما هر قدر که بزرگ‌تر شدیم، این ذوق‌وشوق‌ها کمتر شد- جوری که این روزها وقتی برنامه‌ی سفر تازه‌ای را با خانواده می‌ریزیم، آن را راهی برای تمدد اعصاب می‌دانیم و بس؛ و در صورت فراهم‌نشدن تمامی ‌شرایط، آن را به روزهای دیگر موکول می‌کنیم؛ درحالی‌که این تغییر در دوران کودکی، برایمان حکم مرگ داشت و به پدر و مادر التماس می‌کردیم به هر شکلی شده رخت سفر را ببندند.
    کمی به خودتان فکر کنید! اصلاً کسی شما را به اینکه خوش‌سفر هستید، می‌شناسد یا سالی‌یک‌بار را هم، به اجبار خانواده، سفر می‌کنید؟
    هیچ می‌دانید که اگر تعداد سفرها در طول سال زیاد باشند باید به نکات تغذیه‌ای مهمی برای حفظ سلامت جسم و جانتان توجه کنید؟ از این رو، به سراغ دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه و رژیم درمانی، رفتیم و نکات تغذیه‌ای سفر را از ایشان جویا‌شدیم.
    ● چند فراموشکاری ساده
    داشتن الگوی تغذیه‌ای صحیح، یکی از نکات اساسی است که باید در طول سفر به آن توجه شود؛ یعنی باید این امکان فراهم آید که افراد در یک روز از چهار گروه غذایی شامل نان و غلات، میوه و سبزی‌ها، لبنیات و گوشت استفاده کنند؛ البته در حد متعادل و متناسب.
    در حالی که متاسفانه دیده می‌شود در اغلب مسافرت‌ها برخی از این گروه‌های غذایی بیش از بقیه حذف می‌شوند؛ زیرا امکان تهیه‌شان محدودتر است. مهم‌ترین گروه‌های غذایی که مصرفشان محدود می‌شود، میوه‌ها و سبزی‌ها هستند؛ حال آن‌که این گروه از منابع غذایی تأمین‌کننده‌ی ویتامین‌ها و مواد معدنی به حساب می‌آیند و باید به مصرف آنها توجه ویژه داشت؛ زیرا در صورتی که این کاهش مصرف طولانی شود، کمبودهایی مانند کمبود ویتامین c و اسید فولیک و فیبر را به همراه دارد که زمینه‌های بروز یبوست را در سفر به بار خواهند آورند. از این رو، به خانواده‌ها توصیه می‌شود امکانی را فراهم آورند که بتوان میوه و سبزی حداقل دوبار در روز به شکل میان‌وعده یا همراه با غذا، به شکل سبزی خوردن یا سالاد، مصرف شود. البته باید به منظور پیشگیری از ابتلا به آلودگی‌های انگلی، به تمیزی و تازگی سبزی‌ها نیز توجه خاص داشت.
    ● شیر و ماست
    شیر و سایر لبنیات هم اغلب در طول سفر به دست فراموشی سپرده می‌شوند یا مصرفشان محدود می‌شود. نتایج بررسی‌ها در کشور نشان داده‌اند که مصرف سرانه‌ی شیر و لبنیات در میان ایرانیان از مصرف سرانه‌ی جهانی بسیار کمتر است؛ که می‌تواند عاملی برای بروز کمبود کلسیم در میان مردم باشد؛ چون با کمترخوردن شیر و ماست که از منابع کلسیم به حساب می‌آیند، کمبود کلسیم شیوع پیدا می‌کند.
    اگر مصرف لبنیات در سفر محدود شود این مشکل بزرگ‌تر خواهد شد. از این رو، توصیه می‌شود که حداقل ماست تازه در طول سفر به مصرف برسد- خصوصاً اینکه ماست می‌تواند از بروز بسیاری از عفونت‌های روده‌ای مولد اسهال جلوگیری کند.
    ● آب
    تغییر دیگری که اغلب در طول سفر در برنامه‌ی غذایی افراد دیده می‌شود، مصرف آب و نوشیدنی‌هاست که خشکی بدن یا دهیدراتاسیون را به دنبال خواهد داشت و به اختلالات عملکرد دستگاه گوارشی و یبوست منجر خواهد شد. از این رو، توصیه می‌شود در طول همه‌ی سفرها، چه هوایی و چه زمینی، در هر شرایطی، بطری آب به همراه مسافران باشد و از غذاهایی که نیاز به آب را افزایش می‌دهند هم پرهیز شود. حتماً می‌پرسید چه غذاهایی؟ باید در جوابتان بگوییم غذاهایی که پروتئین بالایی دارند،مثل انواع کباب‌ها، زیرا این ماده‌ی مغذی برای هضم و جذب، به آب بیشتر نیاز دارد. به علاوه، از آنجا که کنسروها نیز در سفر بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند و نمک موجود در آنها نیاز به آب را افزایش می‌دهد، توصیه می‌شود که از آنها نیز کمتر استفاده شود.
    حتی در طول سفر دیده می‌شود که افراد از نوشابه‌ها و نوشیدنی‌های کولادار بیشتر استفاده می‌کنند، که این هم موجب بروز خشکی بدن یا دهیدراتاسیون می‌شود و چون ترکیباتشان پلی‌فنولی هستند، حرکات دودی روده‌ها را نیز کاهش می‌دهند و از دو طریق موجب بروز یبوست می‌شوند. بنابراین، انتخاب نوشیدنی‌ها هم بسیار مهم است. حتی چای، قهوه و نسکافه اگر بیش از حد میل می‌شوند، ادرارآور هستند، موجب خروج زیاد آب از بدن می‌شوند و تعادل میان الکترولیت‌ها در بدن را برهم می‌زنند.
    به این دلیل، بهترین نوشیدنی، آب است. توصیه می‌شود آب را جرعه‌جرعه میل کنید تا در طول روز، آب به‌تدریج به بدن برسد.
    ● همه چیز‌خوار نباشید!
    تا به حال، در طول مسافرت به مسمومیت دچار شده‌اید؟ احتمال بروز اسهال و استفراغ در این ایام بسیار زیاد است، که نه تنها لذت سفر را از بین می‌برد، بلکه افراد را به جای تفریح راهی بیمارستان‌ها می‌کند. دلیلش این است که امکان همراه بردن غذا کم است و افراد مجبور می‌شوند غالبا از بیرون غذا بگیرند، و به این ترتیب، امکان آلودگی بسیار زیاد است. در ضمن، بسیاری از غذاها در رستوران‌های بین راهی میل می‌شوند و چون این رستوران‌ها دور هستند، نظارت چندانی بر آنها نیست. پس باید بیشتر مراقب بود. غذاها یا بر اثر ماندگی و بیات‌شدن خاصیت خود را از دست داده‌اند یا فاسد شده‌اند، کپک زده‌اند و با انواع میکروب‌ها آلوده شده‌‌اند. پس در انتخاب رستوران‌ها وسواس به خرج دهید و به وضعیت بهداشتی آنها و کارکنانشان توجه کنید.
    اما در صورتی که فرد در طول سفر به اسهال مبتلا شود، بسته به شدت و ضعف بیماریش لازم است آب و الکترولیت‌های ازدست‌رفته‌ی بدنش تأمین شود. مایع‌درمانی بهترین کار است؛ اما انواع اسهال، روش‌های درمانی متفاوتی را می‌طلبد. به طور مثال، اسهال‌هایی که عامل آن میکروب ایکلای هستند، خفیف‌اند اما اسهالی‌هایی که بر اثر میکروب شیگلا به وجود آمده‌اند و خونی هستند، یا مسمومیت‌های بر اثر میکروب سالمونلایی که بر اثر مصرف گوشت مرغ آلوده ایجاد می‌شوند، ظاهر متفاوتی دارند و باید اقدامات ویژه‌ای برای آنها صورت پذیرد.
    اما مجموعا می‌توان پودر او.آر.اس را در چهار لیتر آب حل کرد و در فواصل زمانی معین به بیمار داد. در غیر این صورت، یک لیوان آبمیوه‌ی تازه را با یک قاشق مرباخوری شکر و یک قاشق چای خوری نمک مخلوط کنید و به او بدهید، تا به این ترتیب آب و الکترولیت‌های مورد نیاز به بدن بیمار برسد. در ضمن، در ابتدا باید غذا کمتر میل می‌کند.
    به علاوه، به افرادی که در حال کاهش وزن هستند، توصیه می‌شود به منظور ادامه‌ی رژیم لاغری‌شان، بیشتر از غذاهای پرحجم و کم کالری استفاده کنند تا دچار اضافه‌وزن نشوند و در عین حال، به همراه سایر همسفرهایشان غذا بخورند. در ضمن، باید به دمای مکانی که به آن سفر کرده‌اند، نیز توجه شود؛ زیرا افراد در هوای سرد، بیشتر به غذاهای شیرین و پرکالری تمایل دارند و به این ترتیب، الگوی غذایی‌شان به هم می‌خورد و ممکن است اضافه وزن پیدا کنند.








    هفته نامه زندگی مثبت
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  7. #7
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    ۱۵ نکته درباره خوراکی‌های سفر


    خوردن غذاهای سالم و متنوع، از مواردی است که لذت سفر را چند برابر می ‌کند و گاهی اساسا دلیل سفرهای کوتاه خارج شهری است.
    اگر به موارد یاد شده، لزوم غذا خوردن در بین راه برای سفر‌های طولانی یا وسوسه چشیدن طعم‌های غذاهای تازه در مناطق محلی را هم اضافه کنیم، در می ‌یابیم که غذا و غذا خوردن، جزء لاینفک سفر است، اما از آنجایی که همین غذای لذت بخش، در صورت آلوده بودن می ‌تواند خطرات زیادی را برای سلامت مسافران به همراه آورد و تبدیل به یکی از خطرات سفر شود، ذکر نکاتی برای تشخیص کیفیت مناسب غذاها ضروری است تا شاید به این وسیله در گذراندن تعطیلاتی سالم و خوش، به شما کمک شده باشد.
    افزایش اشتها در طول سفر سبب می ‌شود تا اشتیاق مسافران برای خوردن مواد غذایی بیشتر شود.
    برای دوری از مشکلات احتمالی ناشی از خوردن غذاهای گوناگون بهتر است نکات زیر را رعایت کنید:
    ۱) درست است که برای غذا خوردن در سفر باید مواد اولیه سالم و تازه را تهیه کرده و شخصا طبخ کنید، اما در همین مورد هم باید توجه داشته باشید که از خریداری مواد غذایی در کنار جاده پرهیز کنید، چرا که این مواد غذایی معمولا مدت زمان زیادی را در خارج از یخچال مانده‌اند، اغلب فله‌ای بوده و از کیفیت آنها اطلاع کافی ندارید. در همین راستا بد نیست بدانید که مواد حاوی پروتئین، فساد پذیری بالایی دارند، بنابراین گوشت، مرغ، ماهی و تخم‌‏مرغ را فقط از مراکز مجاز که زیر نظر سازمان دامپزشکی کشور هستند تهیه کنید.
    ۲) در طول سفر، نوع غذایی که می‌ خورید هم از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. با توجه به اینکه رطوبت زیاد، رشد و تکثیر میکروب‌ها را بیشتر می‌ کند، باید سعی کنید از غذاهای نیمه خشک با رطوبت کم استفاده کنید، در این میان، غذاهای کاملا داغ و تازه، میوه‌های تازه پوست کنده، انواع کنسروها، بستنی‌‏های پاستوریزه، غذاهای خشک و نان تازه جزو غذاهای سالم تلقی می ‌‏شوند. اما سالاد‌ها به ویژه سالادهایی که در آنها کاهو به کار رفته است و غذاهای دریایی در غذاخوری‌‏های بین راهی مناسب نیستند.
    ۳) بهترین میوه‌هایی که برای مسافرت می ‌‏توان همراه داشت، میوه‌هایی مانند موز، سیب و پرتقال هستند که برای مصرف باید پوست آنها کنده شود.
    ۴) از خوردن میان وعده‌های بین راهی مثل لواشک‌های محلی، فلافل، سمبوسه و پیراشکی به ‌دلیل عدم‌ نظارت بهداشتی خودداری کنید.
    ۵) با توجه به‌ مدت تعطیلات و احتمالاً تعجیل در ساعت حرکت، ممکن است در تهیه غذا کوتاهی شود، اما هر چقدر هم عجله داشتید، سعی کنید غذا را به شکل کامل بپزید، زیرا اگر غذا، به ویژه گوشت‌ها به طور کامل پخته نشوند، آلودگی و فساد در آنها افزایش می ‌یابد.
    در مورد کباب‌ها هم این تفکر عامه اشتباه است که می گویند چون گوشت روی شعله مستقیم قرار گرفته، بنابراین قسمت درونی آن پخته است، چرا که بارها دیده شده که قسمت رویی (سطح) کباب به حالت سوخته درآمده، اما درون آن همچنان نپخته مانده است.
    همچنین از خوردن تخم مرغ نیم پز (عسلی) نیز به ‌طور جدی بپرهیزید.
    ۶) زمانی که در بیرون از منزل کباب می ‌پزید، از ظروف تمیز برای کباب‌های پخته استفاده کنید و هیچ وقت از ظروفی که در آنها گوشت خام قرار داشته و هنوز شسته نشده است، برای قرار دادن کباب‌های پخته استفاده نکنید.
    ۷) در سفر به مناطق محلی و روستاها، از خوردن شیر تازه دوشیده شده از دام، یا بستنی و پنیر محلی و کلا محصولات لبنی تازه خودداری کنید و فکر نکنید که چون غذاهای روستایی، طبیعی اند، پس سالم هم هستند، زیرا ممکن است شما را در معرض خطر ابتلا به بیماری‌هایی نظیر تب مالت قرار دهد.
    ۸) هنگام استفاده از غذاهای محلی یا برای یافتن رستوران‌های معتبر در شهرستان‌ها، ازافراد بومی راهنمایی بخواهید، زیرا استفاده ازغذاهای محلی، نیاز به شناخت کیفیت آن دارد. به ‌عنوان مثال، اگر به استان‌های شمالی کشور سفر می ‌کنید، هنگام خوردن ماهی و... از افراد بومی راهنمایی بخواهید.
    ۹) چنانچه به مناطق کوهستانی مسافرت می‌ کنید، از خوردن قارچ به ‌طور جدی خودداری کنید.
    ۱۰) در طول سفر آب را فقط از منابع مطمئن تهیه کرده یا از آب‌های معدنی استفاده کنید و اگر در کنار جوی آبی توقف کرده‌اید تا غذا را در آن جا میل کنید، به هیچ وجه به فکر استفاده از آب جوی نیفتید.
    مصرف آب‌‏ رودخانه ها، چشمه‌ها و دریاچه‌ها به هیچ وجه توصیه نمی ‌شود.
    در مواردی هم که به سلامت آب مشکوک هستید یا می خواهید برای کودکان غذا تهیه کنید، جوشاندن آب به ‌مدت ۵ دقیقه یا استفاده از قرص‌‏های هالوژن(ماده ی ضد عفونی کننده آب) طبق دستورالعمل آن، به سالم سازی آب کمک می‌ کند.
    ۱۱) یخ را از مراکز مطمئن تهیه کرده و از مصرف یخ‌‏هایی که در شرایط غیر بهداشتی و روی زمین نگهداری یا خرد می‌‏ شوند، خودداری کنید.
    ۱۲) در سفر ممکن است برای بازدید چرخ‌های ماشین به آنها دست بزنید یا اگر از وسایل نقلیه عمومی مانند اتوبوس یا قطار استفاده می‌ کنید به صندلی‌ها، پنجره و... دست بزنید، اما فراموش نکنید که قبل از خوردن غذا، دست‌های خود را بشویید.
    به ‌طور کلی پس از استفاده از سرویس‌های بهداشتی، برداشتن گوشت‌خام، سیگار کشیدن، دست زدن به حیوانات و دست زدن به زباله یا چمن حتما دست‌های خود را بشویید.
    ۱۳) باید به کسانی که در رستوران‌های بین راهی غذا می خورند، یادآوری کنیم که رستوران‌های غیراستاندارد زیادی وجود دارد که متأسفانه سطح بهداشت در آنها ابتدایی است. چنانچه مجبور به خوردن غذا در رستوران‌های بین راهی شدید، در صورت امکان از رستوران‌های معتبر و مورد اطمینان استفاده کنید. برای ارزیابی سطح بهداشت در این گونه واحدها باید به وضعیت دستشویی‌ها، لباس کارگران ،نظافت میزها، حضور مگس و سایر حشرات، وسایل صرف غذا مانند چنگال، قاشق، لیوان، پارچ آب و غیره توجه کنید. همچنین در این واحدها برای تشخیص سالم بودن غذا، باید از حواس خود استفاده کنید، مانند استفاده از حس بینایی برای تشخیص رنگ و کیفیت غذا، حس بویایی برای بوی غذا و حس چشایی برای طعم غذا!
    ۱۴) تا حد امکان از خوردن انواع خورش‌، کباب کوبیده، سالاد الویه و همبرگر خودداری کنید، زیرا خورش‌ از جمله غذاهایی هستند که می ‌توان آن را چندین بار گرم کرد و ماندگی آن به سختی قابل تشخیص است. از مصرف کباب کوبیده و همبرگر به‌ دلیل عدم ‌اطلاع از کیفیت گوشت و ماندگی چند روزه گوشت چرخ شده و به کار بردن موادی مانند خرده نان، ادویه جات و ... در تهیه آنها، باید خودداری کنید.
    از مصرف سالاد الویه به‌ دلیل خام بودن مواد اولیه موجود در سس مایونز مانند تخم مرغ و...، همچنین عدم‌ نظارت بر چگونگی تهیه الویه (زیرا به‌ صورت دستی تهیه می ‌شود) در رستوران‌های غیر معتبر بین راهی به‌ طور جدی خودداری کنید.
    ۱۵) مهم ترین نکته برای پیشگیری از مسمومیت غذایی، پختن غذا و خوردن آن در همان روز است. طی سفر برای حمل مواد غذایی فاسد شدنی، از یخ دان مناسب استفاده کنید.
    هرگز غذاهای پخته شده را بیش از دو ساعت در دمای محیط رها نکنید و اگر هوای اتاق گرم است، بیش از یک ساعت نگه ندارید.
    برای دوباره گرم کردن غذاها باقیمانده آنها را تا ۷۴ درجه سانتی گراد گرما دهید و همچنین غذاهایی را که بیش از سه روز، حتی در یخچال، باقی‌ مانده‌اند را مصرف نکنید.



    دانیال تارمست


    علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

قوانین ارسال

  • نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
  • نمی توانید به موضوعات پاسخ دهید
  • نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
  • نمی توانید نوشته خود را ویرایش کنید
  •  
تبلیغات متنی
گیفت کارت
تبلیغات در ایران سلامت