آيا هرگز به اين موضوع فكر كرده‌ايد كه در چه ظرفي غذا مي‌خوريد؟ شايد برايتان مهم نبوده نوع ظرفي كه در آن غذا مي‌خوريد ملامين لب‌پريده باشد يا كريستال از نوع مرغوب؛ شايد فقط مهم اين بوده كه غذايي عالي در آن ريخته، خورده و شسته شود.



اما جالب است كه بدانيم كيفيت ظرفي كه در آن غذا مي‌خوريم به اندازه كيفيت مواد غذايي كه آن را مصرف مي‌كنيم از اهميت برخوردارست.



لذا دانستن استاندارد ظروف اهميت ويژه‌اي دارد.



به هر ترتيب از ديرباز استفاده از نوع خاصي از ظروف با توجه به آداب و رسوم مرسوم بوده است؛ برخي از خانواده‌ها از ظروف مسي، برخي ديگر از ملامين و روي استفاده مي‌كنند.



دانستن ويژگيهاي هر يك از اين ظروف و عوارضي كه مي‌تواند در پي داشته باشد در حفظ و ارتقاي سلامت خانواده بسيار مؤثرست.



به گزارش خبرنگار «بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران، در رابطه با استفاده از ظروف غذاخوري ديدگاهها و نظرات متفاوتي وجود دارد. اما اصل مهمي كه درمورد تمام ظروف صدق مي‌كند تميز بودن، نداشتن ترك، لب‌پريدگي و نگهداري در اماكن پاكيزه است.



برخي از متخصصان معتقدند كه ظروف ملامين سرطانزا هستند، اما برخي ديگر اين نظريه را رد مي‌كنند.



مهندس فرساد كارشناس بهداشت محيط يزد در اين زمينه اعتقاد دارد: تاكنون ظروف ملامين هيچگونه مشكلي از نظر بهداشتي نداشته‌اند ولي ظروف بهتر و سالمتر از ملامين نيز وجود دارد.



در مورد استفاده از ظروف غذاخوري نظرات كاملا متفاوت و گاه متضادي وجود دارد به گونه‌اي كه برخي ظروف تفلون را بهترين ظروف از نظر بهداشتي مي‌دانند و بعضي ديگر اين ظروف را به علت داشتن روكش پلاستيكي در رديف ظروف ملامين يا پلاستيكي قرار مي‌دهند.



در بسياري از مواقع ديده شده كه در رستورانها و سلف‌ها براي مصرف چاي، غذا و... از ظروف يكبار مصرف استفاده مي‌شود؛ اما با توجه به اين كه در ساخت ظروف يكبارمصرف از مواد «پلاستي لايزر» كه داراي «بيس فنولها» هستند استفاده مي‌شود اين مواد در برابر آب جوش يا غذاي داغ، حل و وارد بدن ‌شده و به دليل داشتن تركيبات خاص باعث بروز سرطان مي‌شوند.



به گفته مهدي خسروي كارشناس بهداشت محيط اين خاصيت در مورد «ظروف يكبارمصرف شفاف» كه درصد بالاتري از مواد سرطانزا را دارا هستند و در جامعه ما كاربرد بيشتري دارند بسيار حائز اهميت است.



به اعتقاد مهندس فرامرزيان يكي ديگر از كارشناسان بهداشت محيط ظروف يكبار مصرف صرفا براي غذاهاي سرد كاربرد دارد و در آن صورت باعث بروز سرطان نمي‌شوند.



وي همچنين اظهارداشت: مصرف مواد ترش، در ظروف روي به دليل ايجاد تركيبات سمي، مسموميت غذايي به همراه دارد، لذا استفاده از مواد ترش مثل آب ليمو، اسيد لاكتيك (قره قورت) و اسيد سيتريك ناشي از آبغوره موجب خورندگي ظروف روي مي‌شود.



به گزارش ايسنا، مهندس فرساد نيز در رابطه با استفاده از ظروف روي مي‌گويد: به علت نرم بودن فلز «روي» اين ظروف نبايد مورد استفاده قرار گيرند زيرا در طولاني‌مدت فرد را دچار مسموميت كرده و روي احشام و اندام داخلي بدن اثرات سوئي مي‌گذارد و عوارض ناشي از آن در كبد و كليه نمود پيدا مي‌كند.



شايد با وجود كثرت نظراتي كه درمورد ظروف مصرفي وجود دارد نتوان به نتيجه واحدي درمورد بهترين ظروف براي تغذيه رسيد كما اين كه به نظر مي‌رسد معرفي و تعيين استانداردهاي لازم براي ظروف مواد غذايي به عهده وزارت بهداشت است.



به گفته مهندس فرامرزيان ظروفي كه حداقل تغيير را در كيفيت مواد غذايي به وجود آورند مورد تاييد اداره بهداشت هستند كه مي‌توان آنها را در 11 رده دسته‌بندي كرد كه ظروف كريستال از نظر بهداشتي در اولويت قرار دارند و بعد از آن ظروف شيشه‌اي، چيني، سفالي، چوبي، آلومينيوم، يكبار مصرف و در آخر ظروفي مخلوط از مواد پلاستيكي يا آلومينيوم و يا كاغذ آلومينيوم هستند.



به هر ترتيب نظرات گوناگوني است و باز اين سوال براي هر فردي مطرح مي‌شود كه استفاده از چه ظروفي مي‌تواند براي سلامتي بي‌خطر باشد و در ضمن مورد تاييد وزارت بهداشت هم باشد.



مهندس مفيد مديركل نظارت بر مواد غذايي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در اين زمينه به ايسنا مي‌گويد: اگر ظروف غذاخوري از مواد اوليه بهداشتي تهيه نشده باشند در حين استفاده، از آنها موادي آزاد



مي‌شود كه مشكلات زيادي از قبيل سرطان‌زايي را به همراه خواهد داشت.



وي با بيان اين كه بهترين ظروف براي استفاده «استيل» است، خاطرنشان كرد: ظروف چيني و پيركس براي غذاخوري و پخت‌وپز نيز مناسب هستند.



مهندس مفيد در پايان تاكيد مي‌كند: هم ‌اكنون ظروفي كه با مجوز وزارت بهداشت تهيه مي‌شوند ازنظر استانداردهاي ملي و بين‌المللي كمترين مشكل را داشته و خطري مصرف‌كنندگان را تهديد نمي‌كند.



*گمج: ظرف سفالي لعاب‌داري كه در نواحي شمال كشور براي پخت غذاهاي محلي مورد استفاده قرار مي‌گيرد.