جستجو در سایت توسط گوگل

نمایش نتایج 1 تا 7 از 7 مجموع

موضوع: طبیعت سرد و گرم بدن (مقالات و گزارشات)

  1. #1
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,903

    پیشفرض طبیعت سرد و گرم بدن (مقالات و گزارشات)

    محققانی که در این زمینه تحقیق کرده‌ اند، معتقدند افراد گرم‌ مزاج به مصرف مواد غذایی سرد تمایل دارند و در صورت مصرف غذاهای گرم مثل شکلات، عسل و خرما، دچار التهاب و گر گرفتگی می ‌شوند و همچنین افرادی که سرد مزاج هستند، با مصرف غذاهای سرد مثل ماست و ترشی دچار ناراحتی‌ هایی نظیر درد استخوان‌ ها یا ضعف و بی‌ حالی می ‌شوند.

    بر این اساس است که توصیه می ‌شود افرادی که طبیعت گرم صفراوی یا دموی دارند، غذاهای سرد مصرف کنند تا گرمی آنان تعدیل شود و افرادی که طبع سرد بلغمی یا سوداوی دارند، غذاهای گرم مصرف کنند و یا با مخلوط غذاهای سرد و گرم، اثر سردی و گرمی خنثی شود.



    سردی و گرمی که در طب جدید با عنوان غذاهای کم کالری و پُر کالری نام برده می ‌شود، واقعیت غیر قابل انکار است و به عقیده محققان، در صورت پیروی از الگوهای صحیح، افراد از مصرف مواد غذایی مختلف بهره ‌مند خواهند شد.

    دکتر سید اشرف ‌الدین گوشه‌ گیر، عضو مؤسسه طب اسلامی با تأیید این مطلب که برخی افراد طبع سرد و برخی دیگر طبع گرم دارند، معتقد است: هر فرد به صورت تجربی قادر است تا طبیعت خود را شناسایی کند تا بر این اساس، از ناهماهنگی بین مواد غذایی و عوارض حاصل از آن پیشگیری کند. همان طور که گفته شد، افرادی که طبیعت گرم دارند، تحمل گرما را ندارند و به مصرف مواد غذایی خنک و سرد تمایل دارند، زیرا این گونه مواد غذایی انرژی کمتری دارد اما افرادی که طبیعت سرد دارند، سرمایی هستند، آب و هوا و مواد غذایی گرم برای آنان مناسب ‌تر است و تمایل آنان به مصرف مواد غذایی گرم و پُر انرژی است. اساتید طب سنتی در خصوص علت بروز این پدیده در افراد، معتقد هستند مزاج افراد یا مادرزادی و یا اکتسابی است.

    دکتر مجید انوشیروانی، دستیار تخصصی طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی ایران در این باره می‌ گوید: صفات مادرزادی مزاج انسان، حاصل ترکیب صفات کیفیتی مزاج والدین و تأثیر محیط در دوران رشد جنینی است. به معنای عام و کلی شامل محیط جغرافیایی و شرایط اقلیمی، تغذیه، میزان خواب و بیداری و فعالیت و استراحت مادر و رویدادهای روانی مادر و... است.

    وی با بیان این که نوع طبیعت افراد وراثتی است، ادامه می ‌دهد: با توجه به این که در فلسفه طب سنتی، گرمی و سردی کیفیت ‌های فاعله هستند، باید آن ها را در فرآیند توارث ژنی، صفات غالب بدانیم. بنابراین مزاج فرزند یک زوج که هر دو مزاج گرم دارند، حتماً گرم خواهد بود و تنها در صورتی مزاج فرزند آن ها سرد خواهد شد که مادر در دوران بارداری به شدت تحت تأثیر عوامل سردی ‌آور قرار داشته و به بیماری ‌های رحم یا مغز و کبد دچار شده باشد. البته ممکن است فردی که گرم مزاج مادرزادی بوده است، در دوران زندگی‌ اش تحت تأثیر شرایط زیستی و یا روحی و روانی و عارضه ‌های دیگر تغییر مزاج دهد و مزاج جدیدی را اکتساب کند.

    از سوی دیگر طبق نظر حکمای طب سنتی ایران، بدن همه موجودات و انسان ها از چهار ماده اصلی ساخته شده است که عبارت هستند از: خاک، آب، هوا و آتش. که هر کدام از این ارکان دارای کیفیت خاص خود می ‌باشد.

    دکتر حسین رضایی‌ زاده، دستیار تخصصی طب سنتی در دانشگاه علوم پزشکی ایران، با بیان این که کیفیت خاک را سرد و خشک، آب، سرد و تر، هوا، گرم و تر و آتش را گرم و خشک در نظر بگیریم، می‌ گوید: " اگر بدن انسان از مقادیر متناسب خاک، آب، هوا و آتش ترکیب شده باشد، مزاج معتدل به ‌وجود می ‌آید و اگر یکی بر دیگری برتری داشته باشد، مزاج‌ های چهار گانه اصلی که عبارت هستند از مزاج سوداوی، بلغمی، دموی و صفراوی، ایجاد می ‌شوند. "

    به گفته این متخصص طب سنتی " در شخص سوداوی، خشکی، در بلغمی، سردی و تری و در فرد دموی، گرمی و تری و نهایتاً در شخص صفراوی گرمی و خشکی غلبه دارد که این کیفیات یعنی سردی و گرمی و تری و خشکی موجب بروز علائمی در فرد می ‌شود."

    طب جدید در تحقیقات خود در زمینه ریشه ‌های بروز سردی و گرمی در افراد بر تجربه ‌های قدما مهر تأیید زده است، هر چند که تحقیقات در این زمینه اندک است و به گفته دکتر انوشیروانی تبیین دقیق ‌تر این مسائل و وراثتی بودن مزاج افراد نیازمند مطالعات تخصصی ‌تر و گسترده‌ تر است که در صورت ادامه مطالعات و رسیدن به یافته‌ های جدیدتر می‌ تواند در بهبود سلامت نسل نیز کمک ‌کننده باشد. با این حال دکتر مرتضی صفوی، متخصص تغذیه با تأیید این مسئله و تأثیر سردی و گرمی بر روح و جسم انسان می ‌گوید: " برخی افراد طبیعت سرد دارند و با خوردن مواد غذایی سرد مثل ماهی، سردی می‌ کنند که به عبارتی بدن ضعف می‌ کند و دچار سُستی مفاصل، کندی حرکت، خواب ‌آلودگی و یا کم‌ حوصلگی می ‌شود. "

    بر اساس برخی از یافته ‌های علمی و تحقیقات متخصصان طب سنتی اساساً این مسئله که برخی از غذاها گرم و برخی از غذاها سرد هستند درست است و بهتر است افراد با تشخیص این که طبع سرد یا طبع گرم دارند، به رعایت اعتدال در مصرف مواد غذایی اهمیت بدهند.

    همان ‌طور که گفته شد در طب ایرانی تئوری بنیادی داریم به نام اخلاط چهار گانه(صفراوی، دموی، بلغمی و سوداوی) که این اخلاط چهار گانه ترکیباتی مایع هستند.

    بر اساس این تئوری غذایی که می ‌خوریم در کبد تغییر ماهیت داده و فعل و انفعالاتی روی آن صورت می ‌گیرد و به چهار شکل در می ‌آید:

    ترکیبی قرمز متمایل به زرد به نام صفرا که به هضم غذا کمک می ‌کند و کارکرد مغزی را افزایش می ‌دهد.

    ترکیب دیگر سرخ‌ رنگ است به نام دم یا خلط خون که اکسیژن و مواد غذایی را به بافت‌ ها و سلول ‌های بدن می ‌رساند.

    ترکیب سوم که بلغم نام دارد، قرمز کم‌ رنگ است و وظیفه تسهیل کار مکانیکی و لغزش مفاصل روی هم و تشکیل بافت عصبی و سلول‌ های مغزی را دارد.

    ترکیب چهارم قرمز و جگری رنگ است که سودا نام دارد و وظیفه طبیعی تحریک اشتها و تشکیل بافت استخوانی را دارد.

    به این ترتیب هر ماده غذایی وقتی وارد بدن می ‌شود، بسته به مزاجش موجب تولید اخلاط چهار گانه می‌ شود و البته یکی را بیشتر تولید می ‌کند. افراد باید مشخص کنند که در کدام یک از مزاج‌ های چهار گانه صفراوی، دموی، بلغمی و سوداوی قرار می‌ گیرند و برای این کار لازم است تا بدانند که علائم هر یک از این مزاج‌ ها چیست و بیشتر علائم کدام یک از این مزاج‌ ها با آن ها تطابق دارد.

    مزاج افراد دموی گرم و تر و رنگ چهره آن ها قرمز و پُرخون است.

    این افراد معمولاً کسل بوده و خواب زیاد و سنگینی دارند و در فصل بهار این حالت برای آنان تشدید می‌ شود. دهان دره، کش و قوس بدن و کشیدن دست‌ها به اطراف جزو حالات آن ها است. این افراد معمولاً خوش ‌اخلاق هستند و خون ریزی از نقاط مستعد مثل بینی و لثه در آنان شایع است.

    اما مزاج بلغمی‌ ها سرد و تر است.

    این افراد چهره سفید دارند و پوست آن ها سرد و نرم و شفاف است. آب زیاد دهان، کمی تشنگی و عطش، نرم بودن گوشت اندام‌ ها، از علائم دیگر افراد بلغمی است. ماست، دوغ و سبزیجات دشمن این افراد است. خوش ‌خوابی،‌ کند فهمی، افت حافظه، کم‌ رنگی ادرار و زبان نرم و پوشیده از بار سفید از دیگر علائم افراد این گروه است که علائم آن ها در زمستان شایع ‌تر است.

    صفراوی مزاج‌ ها دارای مزاج گرم و خشک هستند و سفیدی چشم آنان به زردی می ‌زند.

    دهان، زبان و بینی آنان خشک است و عطش آنان زیاد و اشتهای شان کم است، هنگام لمس، اندام ‌های آن ها گرم است و از هوای خنک لذت می ‌برند. این افراد بیشتر در سن جوانی دچار این مشکلات می‌ شوند و در فصل تابستان مشکلات آن ها شدت پیدا می‌ کند، این افراد باید تعادل در مصرف مواد غذایی را رعایت کنند و مصرف غذاهای پُرکالری و گرم برای آنان مضر است.

    دکتر انوشیروانی نیز در بیان نشانه‌ های طبع سرد و گرم در افراد می ‌گوید:

    گرم بودن سطح پوست و احساس گرمی توسط خود فرد، کم‌ چربی بودن بدن، سرخی یا زردی رنگ بدن، برجستگی مفاصل، اتساع و آشکار بودن عروق، زیاد بودن طول و عرض و ارتفاع نبض، سریع و شدید بودن واکنش بدن به خوراکی‌ های دارای طبیعت گرم، سرعت در حرکات، تندی بوی ادرار و عرق بدن، بیداری زیاد، زود خشمی، شجاعت، پُرحرفی و تند و پیوسته سخن گفتن، از جمله نشانه‌ های عام فرد گرم مزاج تندرست است.

    سرد بودن سطح پوست و احساس سردی توسط خود فرد، چربی‌ دار بودن بدن، سفیدی رنگ بدن، پنهان بودن مفاصل و باریکی عروق، کم بودن طول و عرض و ارتفاع نبض و سریع و شدید بودن واکنش بدن به غذاهایی که طبیعت سرد دارند، کندی در حرکات و خونسردی و دیر خشم بودن از علائم عام فرد سرد مزاج تندرست است که در هر دو گروه این نشانه‌ ها علل دیگری نیز دارد و افراد نباید آن ها را نشانه‌ های قطعی و یک سویه بدانند و تغییر دقیق این نشانه ‌ها و علائم جسمی و روحی بر عهده پزشک طب سنتی است.

    اما افراد با رعایت نکاتی می‌ توانند از نشانه‌ های سرد و گرمی که در بدن آن ها بروز می ‌کند، جلوگیری کنند، هرچند به گفته دکتر انوشیروانی، باید به این نکته توجه داشت که ویژگی‌ های رفتاری، دلالت مطلق بر نوع مزاج ندارند، زیرا در اثر تربیت و محیط فرهنگی و شرایط گوناگون دیگر، تحت تأثیر قرار می‌ گیرند و دیگر این که نشانه ‌های گرمی و سردی تا زمانی که فرد افعال و اعمال روزانه ‌اش را به درستی و بدون اختلال و نقصان انجام می‌ دهد، بر بیماری دلالت نمی ‌کند و به بیان دیگر ویژگی‌ های یاد شده اقتضای مزاج طبیعی فرد هستند و نیازی به درمان طبی ندارند. اگر چه تدبیر غذایی و سایر تدابیر برای پیشگیری از افراط این نشانه‌ ها لازم است.

    گرم مزاج و سرد مزاج‌ ها چه نکاتی را باید رعایت کنند؟

    دکتر رضایی‌ زاده درباره این که افراد گرم ‌مزاج یا سرد مزاج چه نکاتی را باید رعایت کنند، می ‌گوید:

    * افرادی که مزاج گرم و خشک دارند باید از هوای تازه و خنک بهره ‌مند شوند و در رژیم غذایی خود از آب و مایعات ، میوه و سبزیجات تازه مثل کاهو و اسفناج استفاده کنند و از نوشیدن بیش از اندازه چای و قهوه خودداری کنند. این افراد همچنین باید مصرف غذاهای گرم و خشک را به خصوص در هوای گرم کاهش دهند.

    * به گفته ی وی افرادی که مزاج گرم و تر دارند باید از مقادیر مساوی میوه‌ جات یا سبزیجات و گوشت استفاده کنند، غذاهای دریایی نیز برای این افراد مفید است. همچنین این افراد باید از غذاهایی با فیبر بالا استفاده کنند تا اجابت مزاج طبیعی داشته باشند و افرادی که دارای مزاج سرد و تر هستند حتی ‌المقدور باید روزانه فقط 2 وعده غذا میل کنند، زیرا توانایی دستگاه گوارش افراد سرد و تر کم است و لازم است حداقل حدود 10 تا 12 ساعت بین دو وعده غذایی ‌شان فاصله بیفتد. اگر در بین وعده‌ های غذایی احساس گرسنگی کردند مقدار کمی میوه مانند سیب، گلابی و یا سالاد همراه با مقدار مناسب از روغن زیتون یا پودر آویشن میل کنند. غذای این افراد باید سرشار از پروتئین و فیبر (تخم‌ مرغ ، گوشت، میگو و جگر) باشد و در زمستان و شب‌ ها در مصرف غذاهای سردی ‌بخش احتیاط کنند.

    * به گفته وی افراد دارای مزاج سرد و خشک باید از مایعات به اندازه کافی استفاده کنند و هر روز یک لیوان آب سیب یا آب هویج میل کنند و از مصرف غذاهای یخ ‌زده ، کهنه و کنسرو شده خودداری کنند. این افراد باید مصرف مواد سرد و خشک را کاهش دهند. البته مصرف زیاد مواد گرمی ‌بخش قوی مانند فلفل، سیر، پیاز، زنجبیل و... نیز برای این افراد مناسب نیست.

    در مجموع باید گفت رعایت سردی و گرمی غذاها برای افراد با توجه به طبع سرد یا گرم ‌شان اهمیت دارد.

    افراد باید توجه کنند گوشت گوسفند، گندم ، خرما، عسل، مغزها مانند گردو، پسته، بادام، فندق و بادام زمینی ، شیره انگور ، هویج، انجیر، دارچین، زنجبیل، زعفران، بابونه و نعناع از جمله غذاهای گرم به حساب می ‌آیند و گوشت گاو و ماهی، جو، ماست، دوغ، انار، آلو ، خیار، گوجه فرنگی ، هندوانه، باقلا، غوره، کدو، نارنج، لیمو و سماق غذاهای سرد محسوب می ‌شوند.

    اما به گفته دکتر انوشیروانی لازم است تا درجه گرمی و سردی درخوراکی‌ ها یکسان نباشد و دوم این که برای توصیه یا پرهیز دادن از خوراکی‌ ها عوامل دیگری مانند مزاج شخصی، اقلیم زیستی و محل زندگی او، همچنین سن و جنسیت و شغل و عادات او نیز دخالت دارند. به خصوص در زمانی که عارضه یا مشکلی برای افراد پیش نیامده است، افراط در مصرف یا سختگیری غیر منطقی در پرهیز از خوراکی‌ های پاکیزه و سالم، ناروا و نادرست است.

    parsiteb.com
    آخرین ویرایش توسط دکتر نادر در تاریخ 23-Jan-2011 انجام شده است
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  2. #2
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,903

    پیشفرض مصرف غذاهای با طبع گرم باعث افزایش توان جسمی، جنسی و حرارت بدن فرد می‌ شود

    احمد رضا درستی مطلق عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در گفت‌و‌گو با خبرنگار اجتماعی فارس، گفت: در طب سنتی ایران غذاها به 2 دسته گرم و سرد تقسیم می ‌شوند.

    با مصرف غذاهای گرم حرارت بدن فرد به سرعت بالا می‌ رود، احساس انرژی و قدرت پیدا می‌ كند و از نظر جسمی، جنسی و حتی روحی آمادگی و توان بیشتری پیدا می‌ كند و بر عكس با خوردن غذاهای سرد حرارت بدن فرد مقداری كم می‌ شود و احساس سستی و رخوت به او دست می‌ دهد.

    برخی افراد نسبت به غذاهای سرد حساس ‌تر از دیگران هستند و با مصرف غذاهای سرد به مقدار زیاد، حالت تهوع، دل پیچه و سرگیجه پیدا می ‌كنند كه به آن ها "طبع سرد" گفته می ‌شود و برعكس، برخی افراد با مصرف غذاهای گرم به مقدار فراوان، دچار بالا رفتن غیر عادی حرارت بدن و جوش ‌هایی در نقاط مختلف بدن می ‌شوند، كه این افراد دارای "طبع گرم" هستند.

    استفاده زیاد و مكرر غذاهای با طبع گرم می ‌تواند، باعث افزایش قوای جسمی، میل و توانایی جنسی ‌شود و بر عكس مصرف مكرر غذاهای با طبع سرد می‌ تواند، این توانایی ‌ها را كاهش دهد.

    از مواد غذایی گرم می ‌توان انبه، توت سفید، خربزه، خرما، زردآلو، زیتون، گلابی، موز، نارگیل، نارنگی، هلو، بادمجان، بامیه، پیاز، ترب، سیب زمینی ترشی، سیر، شلغم، قارچ، كرفس، كنگر فرنگی، مرزه، موسیر، نعناع، هویج، چای، خردل، زعفران، زنجبیل، انواع فلفل، خاكشیر، سیاه دانه، لوبیا، نخود، برنج، گندم، شیر، ماست، كنجد، بادام، پسته، فندق، گردو، تخم مرغ و گوشت ماهی را نام برد كه باعث افزایش میل جنسی می ‌شوند.

    از مواد غذایی سرد می ‌توان سركه، انگور، هندوانه، ریواس، شوید، ترخون، كاهو، گشنیز، انواع زیره، قهوه، شاهدانه، عدس و ماش را نام برد كه میل جنسی را كاهش می‌ دهند.

    گرچه مطالعات امروزی نیز، ارتباط بین طبع مواد غذایی و تأثیر آن ها بر میل جنسی را نشان داده است ولی از آنجا كه حتی برخی مواد سرد نیز اثرات افزایش دهنده و برخی مواد گرم اثرات كاهش دهنده ی قوای جنسی را از خود نشان داده‌اند، برای یافتن طبع افراد نیاز به بررسی‌ های علمی بیشتری است كه علم امروز هنوز یافته ‌های كافی در این مورد ندارد.

    كاهو و فلفل هر دو دارای ویتامین ث هستند و این ویتامین مهار كننده ی ترشح تیروكسین است، ولی بر اساس نظرات طب سنتی ایران، كاهو سرد و فلفل گرم است. بنابراین نمی‌ توان تمام فرضیات ارائه شده در طب سنتی را با یافته‌ های علوم امروزی تطبیق داد.

    علم امروزی هنوز نتوانسته توضیح قانع كننده‌ ای برای علت گرم شدن بدن به دنبال مصرف برخی مواد غذایی "گرم" و كاهش دمای بدن به دنبال صرف غذاهای "سرد" ارائه كند.

    در علم تغذیه، مواد غذایی از نظر سرعت بالا بردن قند خون پس از خورده شدن به انواع با "اندكس گلیسمیك بالا" و با "اندكس گلیسمیك پایین" تقسیم می ‌شوند كه گروه اول هنگامی كه خورده می ‌شوند، با سرعت بیشتری قند خون را بالا می ‌برند، ولی گروه دوم قند خون را به آرامی بالا می ‌برند كه با این وجود، دلیلی وجود ندارد كه هیچ یك از این غذاها حرارت بدن را با سرعت متفاوتی تغییر دهند.

    دکتر درستی گفت: قرار است، تحقیقی توسط اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران درباره ی طبع سرد و گرم و مواد غذایی، انجام شود.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  3. #3
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,903

    پیشفرض

    گرمي و سردي در طب سنتي

    علم الأدويه يا گياه شناسي داروئي و طب سنتي که امروز از آن با نام مفردات پزشکي و فارماکوگنوزي ياد مي شود در باورها و اعتقادات درماني مردم و نيز در متون قديمه طب سنتي ايران برگرفته از کتب معتبر و دانشمندان نام آوري چون ابن سينا - زکرياي رازي - اهوازي ارجاني و ... مي باشد ، که اصول طبابت آن بر چهار حالت طبيعت مزاج آدمي يا اخلاط اربعه بنام : بلغم ، صفرا ، سودا ، خون و همچنين بر گرمي و سردی استوار بوده است و بر اين اساس تشخيص و درمان صورت مي گرفته است .



    در طب تطبيقي و تلفيق عقايد قدما با پزشکي جديد از اخلاط اربعه با نام PH خون يا اسيديتيک و بازيک و از گرمي و سردي با واژه هاي پرکالري و کم کالري ياد مي شود ولي هيچکدام از اين تعبيرات بازگو کننده جامعي بشمار نمي روند و 1غذاهاي گرم و سرد در اعتقاد عامه مردم ايران به جاي پرکالري و کم کالري نمي باشد زيرا خوراکي هايي مانند گردو ،نارگيل ، کاکائو ، خرما ،‌ کنجد ، گوشت شتر ، گوشت کبوتر در گروه غذاهاي گرم و خوراکي هائي مانند هلو ، هنداونه ، خيار ، توت فرنگي ، جو ، برنج ، گوشت گاو و جوجه خروس به نام غذاهاي سرد شناخته مي شوند و برخي غذاها مثل شير وماست گوسفند ، نان گندم ، گوشت بره و غيره غذاهاي معتدل و بعبارتي نه گرم و نه سرد شناخته مي شوند و اين گروه از غذاهاي معتدل اثر متابوليسمي و حالت خاص در افراد گرم مزاج و سرد مزاج ايجاد نکرده و به هر دو گروه سازگار مي افتد .

    در طب سنتي خوراکي هاي سرد ارزش غذايي منفي در شخص ايجاد کرده و 2خوردن آنها سبب رخوت ، سستي ، ضعف عمومي ، رنگ پريدگي ،‌ بي حالي ، کم حوصلگي ، کاهش نيروي جنسي ، پرخوابي و غيره مي شود برعکس خوردن غذاهاي گرم باعث بالا رفتن فشارخون ، برافروختگي چهره ،‌ کم خوابي ، جوش34 صورت واحتمالاً کهير و جوشهاي چرکي خواهد شد .

    در طب سنتي ايران هر فرد حالت و طبيعت مزاج يا ارگانيسم بدن خود را نسبت به غذاهاي سرد يا گرم تشخيص مي دهد و در مصرف آنها رعايت اعتدال را مي نمايد تا دچار عوارض گوارش و غيره نگردد .

    عدم هماهنگي بين مزاج و غذا - طبق اعتقاد طب سنتي ايران - موجب اختلال در اندام هاي داخلي مثل قلب و ريه شده و شخص احساس بيماري می نمايد . امروزه با پيشرفت پزشکي و کشف علت بيماريها اين عقايد کنار گذاشته شده و کمتر مورد استفاده قرار مي گيرند .

    بخش سلامت صدا و سیما

    طب از دیدگاه اسلام
    طب از دیدگاه اسلام
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  4. #4
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,903

    پیشفرض

    بررسي خاصيت سرد و گرم بودن خوراكي‌ها

    غذاهاي سرد ، خوراكي‌هاي گرم

    جام جم آنلاين: يكي از باورهاي سالخوردگان سرد و گرم چشيده جامعه ما آن است كه معتقدند برخي مواد غذايي ماهيت «گرم» و در مقابل برخي ديگر ماهيت «سرد» دارند. آنان عقيده دارند خوردن زياد از حد سردي و گرمي‌ها هر كدام به تنهايي مي‌تواند عوارض و عواقب زيانبار و آزاردهنده‌اي داشته باشد كه تنها اين آثار سوء مي‌تواند با تعادل و سازگاري سودمند ميان سردي و گرمي بر جسم و جان انسان خنثي شود.
    چنين است كه مادران ما به عنوان مثال: آش رشته، كشك بادمجان و كله‌جوش را با نعناداغ مي‌پزند يا اين كه برخي افراد باتجربه هنگام بروز سوء هاضمه و دل درد شديد كه پيامد خوردن گوجه سبز، چغاله، هندوانه، دوغ و ... است بي‌درنگ عرق نعناع و نبات تجويز مي‌كنند. تا اين كه گرمي، اثر هولناك و رنج‌آور آن سردي‌ها را خنثي سازد.

    در حقيقت بايد گفت: اين دانش تجربي سرد و گرم چشيده‌هاي روزگار در واقع برآيند يافته‌هاي دانشمندان طب سنتي ايران است كه با تكيه بر صدها سال تجربه بر روي مواد غذايي به اين نتيجه دست يافته‌اند. آنان با ديدن نشانه‌هايي كه پس از خوردن غذاهاي گوناگون در افراد پديد مي‌آيد سردي و گرمي را اين‌گونه شرح داده‌اند.

    سردي در اثر مصرف غذاهايي است كه پس از مصرف، سبب بروز يا تشديد ضعف عمومي بدن، سستي مفاصل، سردي بدن، خميازه، خواب‌آلودگي، كم‌حوصلگي، اضطراب، سرگيجه، افسردگي، سردرد، آبريزش از دهان، تهوع، تكرر ادرار، نفخ معده و افكار وسواسي مي‌گردد و گرمي نيز در اثر مصرف غذاهايي است كه پس از مصرف سبب بروز سرعت در سخن گفتن، بي‌تابي، آشفتگي، چالاكي، خشم، بي‌خوابي، زرنگي و زودفهمي، ‌تندي نبض، نمايان شدن رگ‌ها، سرخي پوست و تشنگي زياد مي‌گردد.

    بر اين اساس پژوهشگران معتقدند: سردي‌ها بيش از گرمي‌ها بر خلق و خوي انسان اثر نامطلوب دارند و مي‌توانند سبب تشديد افسردگي و بروز افكار وسواسي در افراد گردند. در اين رابطه آنان دريافته‌اند كه اين سيستم به طور ژنتيك منتقل مي‌شود و خصوصيات مزاجي افراد از طريق ژنتيك به ارث مي‌رسد.

    انواع غذاهاي سرد و گرم

    براساس يافته‌هاي دانشمندان طب سنتي برخي غذاهايي كه به عنوان سردي برشمرده‌اند، شامل: ماست، خيار، هندوانه، گوجه، برنج، ترشي، ماهي، گيلاس، سيب‌زميني، پرتقال، عدس، دوغ، گوشت گوساله، ليموشيرين، آب‌ليمو، كاهو، آبغوره، انار و چايي بدون قند مي‌باشد و شماري از گرمي‌ها نيز شامل: آب‌نبات، شيره، عسل، خرما، موز، مربا، شيريني، كشمش، گردو، خربزه، گلابي، سير، روغن، هل، غذاهاي گوشتي و فسنجان مي‌‌باشد.

    بر اين اساس مصرف كربوهيدرات‌ها (قندها)‌ به عنوان غذايي ميان‌وعده مي‌تواند سبب كاهش خستگي و افسردگي و ازدياد هوشياري در مصرف‌كننده گردد، به طور كلي با خوردن متعادل برخي كربوهيدرات‌ها معمولا يك ماده شيميايي به نام «سروتونين» در مغز آزاد مي‌شود كه اين ماده آرامبخش و تنظيم‌كننده وضع و حالت انسان به شمار مي‌آيد و باعث تقويت عواطف و احساسات مي‌شود.

    البته مقادير زياده از حد مصرف چنين موادي هم مي‌تواند سبب تشديد حالت افسردگي گردد. شايد به همين دليل است كه برخي مواد پركربوهيدرات نظير: سيب‌زميني و برنج در زمره سردي‌ها به شمار آمده‌اند.

    نكته: با توجه به اين كه تاثير داروهاي ضدافسردگي دست‌كم چند هفته پس از مصرف آنها در بيماران ديده مي‌شود و بالعكس تاثير غذاها بسيار زود و بدون فاصله است جا دارد پژوهش‌هاي گسترده‌اي درباره تاثير غذا بر خلق و خوي انسان از جمله افسردگي انجام گيرد.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  5. #5
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,903

    پیشفرض

    تضاد و ناسازگاری خربزه و عسل شاید بارزترین مثال از باورهای سالخوردگان سرد و گرم چشیده جامعه ماست که معتقدند برخی غذاها خاصیت و ماهیت «گرم» دارند و در مقابل خاصیت و ماهیت برخی از غذاها و مواد غذایی «سرد» است؛ از این رو، خوردن سردی ها یا گرمی ها با هم می تواند عوارض و عواقب زیانبار و گاه بسیار آزار دهنده داشته باشد.
    این دانش تجربی و ثابت شده که به تعبیری می توان آن را یکی از رموز شگفت انگیز طب سنتی ایرانیان دانست، از باورهای گسترده و ریشه دار بسیاری از مردمان جامعه است که تجربه های ارزنده ای از شیوه های زندگی معقول و متعارف نیاکان خود آموخته اند.
    این تجربه های دیر آشنای سرد و گرم چشیده های روزگار که بی گمان یکی از ضرورت های زندگی بسامان بویژه در دوران ما به شمار می آید، در واقع برایند یافته ها و گفته های دانشمندان طب سنتی ایران، از جمله ابوعلی سینا و زکریای رازی است که با تکیه بر صدها سال تجربه علمی و عینی، راز و رمز تأثیر گذاری بسیاری از غذاها و مواد غذایی را بر جسم و جان آدمی یافته اند و با توجه به ویژگی و اثرات هر یک و نیز سازگاری یا تضاد هر یک با مواد غذایی یا غذاهای دیگر، آنها را «سردی» یا «گرمی» نام نهاده اند.
    این باور دقیق و اثبات شده را بی گمان باید یکی از شگفتی های فرهنگ تغذیه جامعه ایرانی و اسلامی دانست؛ فرهنگی که برایند آن ازیک سو غذاهای خوش طعم و گواراست؛ به گونه ای که مانند آنها را در هیچ جای جهان نمی توان یافت و از سوی دیگر پدید آوردن تعادل و سازگاری سودمند میان سردی و گرمی است تا آثار زیانبار هر ماده غذایی بر جسم و جان، خنثی شود.
    چنین است که مادران ما به طور مثال غذاهایی مانند آش رشته، حلیم، شله زرد، کشک بادمجان و کله جوش را با نعنا داغ (نعنای تف داده در روغن) می پزند یا این که برخی افراد با تجربه و خوش سلیقه کله پاچه را با زنجبیل می خورند و می گویند: «کله پاچه از کافورهم سردتر است!» یا این که بسیار دیده ایم که هنگام بروز سوء هاضمه و دل درد شدید و نفس بر که پیامد خوردن هندوانه، گوجه سبز، باقالا و یا ماست و دوغ است، بی درنگ عرق نعنا و نبات تجویز می کنند تا این گرمی اثر هولناک و رنج آور آن سردی ها را خنثی سازد.
    جالب است که بدانیم علم طب جدید در تحقیقات و یافته های خود در این زمینه، تنها توانسته است بر تجربه های قدما مهر تأیید بزند و درستی آنچه را که آنها گفته اند، دریابد و ثابت کند. البته تحقیقات علمی جدید در این عرصه که فرهنگ تغذیه و علم طب را یکجا در بر می گیرد، اندک است؛ از این رو، مطالبی که در ادامه این گزارش بازگو شده، شاید یکی از معدود ترین پژوهش هایی باشد که محققان و پزشکان دانشکده پزشکی اصفهان در این زمینه انجام داده اند و سال ها پیش در نشریه بهداشت جهان بازتاب یافته است.
    دکتر قربانعلی اسداللهی استادیار گروه روانپزشکی، دکتر محمدحسن امامی پزشک عمومی، پوراندخت صفوی دستیار داخلی، دکتر فرشته شکیبایی و پریوش جابری روانشناس بالینی و اشرف السادات میرلوحیان کارشناس تغذیه، در یک کار پژوهشی جمعی در کلینیک بخش روانپزشکی بیمارستان خورشید، به عنوان محور تحقیقات خود رابطه افسردگی را با غذاهای سردی و گرمی مورد بررسی قرار داده اند. به گفته آنها، در تجربه های کلینیکی بارها بیماران مبتلا به صرع، افسردگی، وسواس یا شب ادراری را می بینیم که می گویند مصرف غذاهایی که در طب قدیم آنها را «غذای سردی» می نامیدند، بر شدت بیماری شان می افزاید و برعکس «غذاهای گرمی» حال آنها را بهبود می بخشد. در منابع طب سنتی و حتی طب جدید هم اشاره های متعدد به تأثیر غذاها در شدت یافتن یا فروکش کردن بیماری ها دیده می شود که البته با تحقیق و پژوهش می توان بسیاری از این نظریه ها و تجربه ها را اثبات یا رد کرد.
    ● تعریف سردی و گرمی
    پژوهشگران با تأکید بر این که پیش از پرداختن به موضوع، باید دو اصطلاح سردی و گرمی تعریف شود، یادآور می شوند که قدمای طب با دیدن نشانه هایی که پس از خوردن غذاهای گوناگون در افراد پدید می آید، سردی و گرمی را این گونه شرح داده اند.
    «سردی» غذاهایی است که پس از مصرف، سبب بروز یا تشدید نشانه هایی چون ضعف عمومی بدن، کندی حرکت ها، سستی مفاصل، سنگینی پلکها، سستی زبان، غش رفتن بدن، خمیازه، خواب آلودگی، کم حوصلگی، افزایش اضطراب، خلق گرفتگی و دلتنگی، افکار وسواسی، سرگیجه، سردرد، آبریزش از دهان، تهوع، سوزش و نفخ معده (بدون سابقه قبلی)، لینت مزاج، افزایش حجم و تکرار ادرار می شود.
    «گرمی» غذاهایی را گویند که پس از مصرف، سبب بروز و پدید آمدن حالت ها و نشانه هایی مانند این ها شوند: سریعتر شدن حرکات (بیش از حد معمول)، سرعت در سخن گفتن و پیوستگی گفتار، سرعت در باز و بسته کردن پلکها، رسایی صدا و بلندی صوت، بی تابی و آشفتگی، خشم، چالاکی، سنگدلی، بیخوابی، زرنگی و زودفهمی، تندی و نیرومندی نبض، نمایان شدن رگها، سرخی پوست، تشنگی زیاد و تلخی دهان شوند.
    ● تأثیر سردی و گرمی بر خلق و خو
    برای پی بردن به چگونگی تأثیر غذاهای سردی و گرمی بر خلق و خوی بیماران مبتلا به افسردگی، متخصصان دست اندرکار این تحقیق دو فرضیه را مورد بررسی قرار داده اند، نخست آن که مصرف سردی ها بیش از گرمی ها سبب تشدید افسردگی می شود و از سوی دیگر، مصرف گرمی ها بیش از سردی ها افسردگی راکاهش می دهد.
    در این پژوهش ??? تن از بیمارانی که به کلینیک یا بخش روانپزشکی بیمارستان خورشید، وابسته به دانشکده پزشکی اصفهان در مدت ?? ماه مراجعه کرده اند، در باره تأثیر غذاهای گرمی و سردی برشدت یا ضعف افسردگی شان، پرسش هایی به این شرح شده است:
    ▪ غذاها به طور کلی چه تأثیری بر بیماری یا شرایط جسمی و خلقی شما دارند؟
    ▪ آیا غذاهایی که به عنوان سردی یا گرمی معروف هستند بر بیماری شما تأثیر خاص دارند؟
    غیر از بیمارانی که این مسأله را تجربه نکرده اند، پاسخ های کلی دیگران به پرسش های مورد بحث، به این شرح بوده است:
    ـ تأثیری ندارند
    ـ سردی، بیماری ام را تشدید می کند.
    ـ سردی سبب کاهش بیماری ام می شود.
    ـ گرمی، بیماری ام را کاهش می دهد.
    ـ گرمی سبب تشدید بیماری ام می شود.
    ▪ از بیمارانی که مصرف غذاها سبب تشدید یا تخفیف بیماریشان می شود، دو سؤال دیگر شده است:
    ـ در پی مصرف غذاهای سردی یا گرمی چه علائمی در شما ایجاد یا تشدید می شود؟
    ـ منظورتان از غذاهای سردی و گرمی چه نوع غذاهایی است؟
    اطلاعات به دست آمده از این آزمون آماری حاکی است:
    ـ سردی ها بیش از گرمی ها سبب تشدید افسردگی می شوند
    ـ گرمی ها بیش از سردی ها افسردگی را تخفیف می دهند.
    با توجه به این نکات، پژوهشگران تأیید کرده اند که فرضیه هایی که انگیزه این تحقیق بوده، با یافته های آنها به اثبات رسیده است.
    به گفته آنها، شایع ترین علامت ضعف و سستی بدن و پس از آن تشدید افسردگی خلق است. بنابراین به نظر می رسد که در پی مصرف سردی ها به طور عمده تغییرات جسمی پدید می آید تا تغییر حالت؛ هرچند باید توجه داشت که تغییرات جسمی بیش از تغییر حالت برای فرد قابل درک و بیان است.
    این علائم اغلب با نشانه های افسردگی و علائم ابتلا به سردی، یعنی تأثیر سردی بر بدن، مطابقت دارند.





    سايت اطلاع رساني دكتر رحمت سخني
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  6. #6
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,903

    پیشفرض

    غذای سردی، غذای گرمی


    در تجربیات کلینیکی بکرات با بیمارانی که مبتلا به صرع، افسردگی وسواس و یا شب ادارای هستند مواجه می شویم که اظهار می دارند مصرف غذاهایی که در طب قدیم آنها را «غذای سردی» تلقی می کرده¬اند باعث بدتر شدن بیماری آنها می شود و برعکس «غذاهای گرمی» موجب بهبود حال آنها می گردد.
    در منابع طب سنتی و طب جدید هم اشارات متعددی به تأثیر غذاها در بیماریها دیده می شود.

    بهرحال تحقیق و پژوهش بسیاری از این تجربیات را می تواند اثبات و یا نفی نماید. قبل از هر چیز لازمست دو اصطلاح سردی و گرمی تعریف شوند. قدمهای طب براساس نشانه¬هائی که پس از خوردن غذا در فرد ظاهر می شد، سردی و گرمی را توضیح می دادند.

    سردی
    غذاهایی که پس از مصرف موجب بروز یا تشدید علائمی مانند سستی بدن، کندی حرکات، سستی مفاصل، سنگینی پلکها، سستی زبان، غش رفتن بدن، خمیازه، خواب آلودگی، کم حوصلگی، افزایش اضطراب، خلق گرفته و دلتنگی، افکار وسواسی، سرگیجه، سردرد، آبریزش از دهان، تهوع، سوزش و نفخ معده (بخصوص بدون سابقه قبلی این بیماری)، لینت مزاج، افزایش حجم و دفعات ادرار گردند را غذاهای سردی میگویند.


    گرمی
    غذاهایی که پس از مصرف شدن ایجاد علائمی نظیر حرکات سریعتر از حد متوسط و معمول فرد، سرعت در سخن گفتن و پیوستگی گفتار، سرعت در بهم نهادن و گشودن پلکها، رسائی صدا و بلندی صوت، بیتابی و آشفتگی، خشم، چالاکی، بیشرمی، سنگدلی، بیخوابی، زرنگی و زودفهمی، بزرگی و نیرومندی نبض و نمایان شدن رگها، سرخی پوست، تشنگی زیاد، تلخی دهان را بنمایند غذاهای گرمی نامیده می شوند.
    در این مقاله هر جا دو اصطلاح سردی و گرمی بکار رفته است منظور غذاهایی هستند که خواص فوق الذکر را دارا هستند. عواملی مانند نوع و میزان غذا- وضعیت مزاج فرد استفاده کننده، فصل سال، موقعیت جغرافیایی، سن و جنسیت روی شدت و سرعت ایجاد علائم اثر می گذارد.


    دکتر اطهری
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  7. #7
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,903

    پیشفرض

    گرمي و سردي‌ مزاج از طب سنتي تا پزشكي مدرن
    پژوهشگر ايراني براي نخستين بار موفق به شناسايي تفاوت افراد سرد و گرم مزاج از ديد پزشكي مدرن شد



    يكي از پژوهشگران پزشكي كشورمان در تحقيقاتي بي‌سابقه با بررسي و مقايسه خصوصيات فيزيولوژيک و ايمونولوژيک افرادي كه در طب سنتي از آنها به عنوان سرد مزاج و گرم مزاج ياد مي‌شود نشان داد، اين تقسيم‌بندي كه صدها سال پيش انجام شده داراي پايه‌اي كاملا علمي است كه مي‌توان از آن در تشخيص و درمان بيماري‌ها و برگرداندن تعادل به عملکرد بدن بهره گرفت.

    دکتر شهرام شهابي، عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي اروميه و مجري طرح كه در تحقيقات خود دريافته افراد گرم‌مزاج داراي فعاليت سيستم عصبي سمپاتيك محيطي بيشتر و فعاليت سمپاتيك فوق كليوي، كورتيكوستروئيد فوق كليوي و سيستم عصبي پاراسمپاتيك (عصب واگ) كمتري نسبت به افراد سرد مزاج هستند در گفت‌وگو با خبرنگار پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) با اشاره به اينكه انواعي از طب‌هاي سنتي موجود در دنيا از جمله طب سنتي ايراني (Traditional Iranian Medicine)، افراد را به دو گروه كلي سرد مزاج و گرم مزاج تقسيم مي‌كنند، اظهار كرد: از نظر طب سنتي، از آنجا كه انسان معتدل به طور مطلق به ندرت وجود دارد، بيشتر افراد گرفتار غلبه كم و بيش يكي از مزاج‌هاي گرم يا سرد هستند.

    وي با بيان اين مطلب که بر اساس مطالب كتاب‌هاي مربوط به طب سنتي ايراني از جمله كتاب قانون ابن سينا و نيز انواع ديگري از طب هاي سنتي مانند طب سنتي يوناني، طب سنتي چيني، طب سنتي عربي و...، افراد به چهار مزاج گرم و خشك، گرم و مرطوب، سرد و خشك و سرد و مرطوب تقسيم مي شوند كه از اين بين دو مزاج گرم و سرد مزاج هاي اصلي را تشكيل مي دهند، تصريح كرد: افراد گرم مزاج معمولا افراد پرانرژي، پركار، فعال و برونگرا هستند كه احساسات خود را سريع بروز مي‌دهند به طوريکه افراد گرم و خشك تحريك پذيري فوق‌العاده‌اي دارند وخيلي زود خشمگين مي‌شوند. در افراد گرم مزاج معمولا سوزش اندامها واحساس حرارت ناگهاني بدون علت مشاهده مي‌شود. نبض افراد گرم مزاج سريع مي زند و رگ‌ها، برجسته و فراخ است به طوري كه افراد گرم و مرطوب، رنگ چهره‌شان به دليل فراواني خوني كه در رگ‌ها وارد مي شود به سرخي گرايش دارد. بدن افراد گرم مزاج در هواي سرد به راحتي با عوامل فيزيكي و فيزيولوژيك گرم مي‌شود اما خنك شدن بدن آنها در هواي گرم به راحتي قابل انجام نيست. افراد گرم مزاج معمولا غذاهاي گرم مزاج (از نظر طب سنتي) را به خوبي تحمل نمي کنند.

    اين پژوهشگر افزود: از طرف ديگر در بين افراد داراي مزاج سرد، سستي، ناتواني، كمبود انرژي و احساس ضعف شايع است؛ به طوري كه افراد سرد و مرطوب، كند، بي حال و بي حوصله بوده و تمايل چنداني به انجام كار ندارند و افراد سرد و خشك به ندرت تا پايان روز انرژي كافي براي انجام كار دارند. به طور كلي افراد سرد مزاج درون‌گرا بوده و احساسات خود را كمتر بروز مي‌دهند . افراد سرد و مرطوب تحريك پذيري پايين دارند و بي خيال و غير حساسند. نبض درآنها آرام بوده ورگها باريك است، خون اندكي در آنها جريان دارد به طوري كه سفيدي و رنگ پريدگي در افراد داراي مزاج سرد و مرطوب كاملا مشهود است. بدن افرادي كه دچار غلبه سردي مزاج هستند در هواي سرد به راحتي با عوامل فيزيكي و فيزيولوژيك گرم نمي‌شود و سرما تا مدت زيادي در بدن اين افراد باقي مي ماند. افراد سرد مزاج معمولا غذاهاي سرد مزاج (از نظر طب سنتي) را به خوبي تحمل نمي کنند.

    اين متخصص ايمونولوژي در ادامه با بيان تعريفي كه از اين مزاج‌ها در طب هاي سنتي از جمله طب سنتي ايراني انجام شده است، تاكيد كرد: دراين پژوهش سعي شده مشخص شود آيا افرادي كه از لحاظ طب سنتي به گرم مزاج و سرد مزاج تقسيم بندي مي‌شوند از نظر علم جديد و مدرن امروز نيز با هم تفاوتي دارند يا نه! از آنجا كه پاسخ بدن به استرس‌ها از طريق سه سيستم يعني اعصاب سمپاتيك، اعصاب پاراسمپاتيك وغدد فوق كليوي صورت مي‌گيرد كه تحريك هر كدام از اين سيستم‌ها اثرات متفاوتي روي هوموستاز (حفظ تعادل اعمال بدن) در بدن داشته و عملکرد آنها نقش مهمي در حفظ تعادل اعمال بدن دارند، در اين پژوهش سعي شد نشان داده شود که فعاليت اين سيستم ها در بدن افراد گرم مزاج و سرد مزاج چه تفاوت‌هايي با يكديگر دارند.

    وي به ايسنا گفت: منبع اصلي ترشح هورمون نوراپي نفرين، سيستم عصبي سمپاتيك و منبع اصلي ترشح هورمون‌هاي اپي نفرين و كورتيزول، غدد فوق كليوي است؛ از طرف ديگر، سيستم عصبي سمپاتيك به دو بخش سيستم عصبي سمپاتيك مربوط به اعصاب محيطي سمپاتيك وسيستم عصبي سمپاتيک مربوط به غدد كليوي تقسيم بندي مي‌شود. سيستم عصبي پاراسمپاتيك نيز مربوط به تحريك اعصاب واگ است.

    عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي اروميه توضيح داد: از طرفي پاسخ‌هاي ايمني نيز که نقش مهمي در حفظ تعادل اعمال بدن دارند به دو دسته كلي T Helper 1) TH1) و T Helper 2 )TH2) تقسيم مي‌شوند كه انحراف پاسخ ايمني به سمت TH1 باعث تقويت پاسخ ايمني سلولي و انحراف پاسخ ايمني به سمت TH2 باعث تقويت پاسخ ايمني هومورال، توليد آنتي بادي و همچنين واكنش‌هاي آلرژيك مي‌شود.

    دكتر شهابي افزود: در اين طرح فعاليت سيستم هاي ياد شده (سيستم عصبي سمپاتيك محيطي، سيستم عصبي سمپايتك غدد فوق كليوي، سيستم عصبي پاراسمپاتيك و ترشح کورتيزول توسط غدد فوق کليوي و همچنين انحراف پاسخ‌هاي ايمني به سمت TH1 و TH2 در افراد گرم مزاج و سردمزاج مورد بررسي قرار گرفت.


    وي خاطر نشان كرد: نتايج اين مطالعه که براي نخستين بار در دنيا روي افراد گرم مزاج و سرد مزاج جهت ارزيابي سيستم نورواندوکرين و الگوي سايتو کايني (TH1/TH2) پاسخ‌هاي ايمني انجام شد، دلالت بر اين داشت که كه افراد گرم‌مزاج داراي فعاليت سيستم عصبي سمپاتيك محيطي بيشتر و فعاليت سمپاتيك فوق كليوي، فعاليت كورتيكوستروئيد فوق كليوي و فعاليت سيستم عصبي پاراسمپاتيك (عصب واگ) كمتري نسبت به افراد سرد مزاج هستند. همچنين تمايل الگوي سايتوكايني در آنها نسبت به افراد سرد مزاج، بيشتر به سمت TH2 مي باشد.

    دکتر شهابي اظهار كرد:علاوه بر آن، با افزايش نسبت شدت گرمي مزاج به شدت سردي آن، فعاليت سيستم عصبي سمپاتيك محيطي افزايش مي يابد. همچنين هنگامي که مزاج به سمت شديدا گرم يا شديدا سرد ميل مي‌کند، انحراف سيستم ايمني به سمت پاسخ هاي TH2 افزايش مي يابد اما اين افزايش هنگام ميل به سمت مزاج شديدا گرم بسيار بيشتر از هنگامي است که مزاج به سمت شديدا سرد ميل مي کند.


    وي افزود: اين پژوهش اولين تحقيقي است که در مورد اساس علمي تقسيم بندي افراد به گرم مزاج و سردمزاج نه تنها در طب سنتي ايراني، بلكه در تمامي طب‌هاي سنتي که به اين تقسيم بندي باور دارند، انجام شده است. متاسفانه در اين زمينه تا به حال كارعلمي صورت نگرفته بود و براي توجيه تفاوت افراد گرم مزاج و سرد مزاج، تنها يك سري پيشنهادهاي تئوريك مطرح شده بود. در حالي كه مشخص شدن اساس علمي تفاوت افراد سرد مزاج و گرم مزاج (مانند مشخص شدن اساس علمي ديگر اصول طب سنتي ) اين امکان را فراهم مي کند تا طب مدرن در تشخيص و درمان بيماري‌ها و برگرداندن تعادل به عملکرد بدن از طب سنتي نيز کمک بگيرد.

    دكتر شهابي با اشاره به اينكه متاسفانه امروزه موضوع تقسيم بندي افراد به گرم مزاج و سردمزاج در كتاب‌هاي مرجع پزشكي جايگاهي ندارد و با عنوان نداشتن اساس علمي، تعدادي از پزشكان، وجود اين تفاوت را رد مي كنند، ابراز اميدواري كرد كه اين بررسي بتواند شروعي براي انجام كارهاي تحقيقاتي ديگر در اين زمينه و از طرفي باعث معرفي طب سنتي ايراني در جهان شود و اين طب سرنوشتي مانند طب سوزني چيني پيدا کند كه با مشخص شدن ميزان قابل توجهي از اساس علمي و مکانيسم عمل طب سوزني توسط تحقيقات علمي، اين طب ازحالت منطقه‌يي خود به يك علم پزشكي مدرن و جهاني تبديل شد وبي‌ترديد جايگاه امروز خود را در جهان مديون تحقيقات علمي است كه روي آن انجام شده است.

    به گفته وي، عدم مشخص شدن اساس علمي مزاج هاي گرم و سرد (مانند ديگر مفاهيم طب سنتي ايراني) از يک سو باعث شده است که درمان‌هاي طب سنتي ايراني هنوز بر پايه تجربه، آزمون و خطا و مراجعه به متون باقي‌مانده از گذشته‌هاي بسيار دور باقي بماند و از سوي ديگر باعث بي اعتنايي طب نوين به توانايي هاي درماني طب سنتي ايراني شده است.

    گفتني است، بودجه اين طرح تحقيقاتي توسط مركز تحقيقات ايمونولوژي، آسم وآلرژي دانشگاه علوم پزشكي تهران فراهم شده و نتايج آن براي چاپ در مجله معتبر علمي Journal of Alternative and Complementary Medicine مورد پذيرش قرار گرفته است.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

قوانین ارسال

  • نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
  • نمی توانید به موضوعات پاسخ دهید
  • نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
  • نمی توانید نوشته خود را ویرایش کنید
  •  
تبلیغات در ایران سلامت