جستجو در سایت توسط گوگل

نمایش نتایج 1 تا 5 از 5 مجموع

موضوع: ماست‌هاي پروبيوتيك

  1. #1
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض ماست‌هاي پروبيوتيك

    جام جم آنلاين: اين روزها وقتي براي خريد ماست وارد فروشگاه‌هاي مواد غذايي مي‌شويم در ميان ماست‌هاي كم‌چرب ، پرچرب و ميوه‌اي با انواعي از ماست‌ها روبه‌رو مي‌شويم كه يكي از الفاظ پروماس يا ماست‌بيو يا ماست پروبيوتيك روي بسته‌بندي آنها خودنمايي مي‌كند.

    اما آيا ماست‌هاي پروبيوتيك خواص ويژه‌تري نسبت به ماست‌هاي سنتي يا معمولي دارند؟ در واقع واژه پروبيوتيك به معني زندگي‌بخش است. پروبيوتيك‌ها، ميكروارگانيسم‌هاي زنده‌اي هستند كه با افزودن مقادير كافي آنها به ماست موجب بروز اثرات مفيد در بدن ميزبان خواهند شد.

    اين ميكروارگانيسم‌ها نه‌تنها بيماري‌زا نيستند بلكه در طول عبور از مجراي گوارشي،‌ زنده و فعال بوده و با ايجاد لايه‌هاي حفاظتي مخاطي در روده‌ها با باكتري‌هاي مضر مبارزه كرده و منجر به افزايش سطح ايمني بدن مي‌شوند.
    از ديگر خواص اين باكتري‌ها پيشگيري و كاهش ريسك ابتلا به سرطان، جلوگيري از رشد باكتري‌هاي عفوني در بدن، كاهش عوارض عدم تحمل لاكتوز، كاهش كلسترول خون و افزايش ارزش غذايي محصول است.

    البته خوب است بدانيد اين ميكروارگانيسم‌ها به طور طبيعي به مقدار اندكي در انواع ماست‌ها وجود دارد. لذا يكي از عمده‌ترين دلايل انتخاب ماست براي افزودن ميكروارگانيسم‌هاي پروبيوتيك نيز همين امر است.

    اين محصول بر پايه شير استوار است و داراي محيط داخلي مناسب جهت تخمير مخمرهاست،‌ لذا بهترين بستر براي پرورش اين باكتري به حساب مي‌آيد. اين محصول چندين سال است كه در كارخانجات ژاپني توليد و عرضه مي‌شود و اگر مصرف آن به صورت روزانه و منظم باشد مي‌تواند اثري دوچندان بر سلامت افراد داشته باشد.

    مصرف زياد اين نوع ماست‌ها ضرري براي سلامتي ندارد اما مصرف كمتر از 200 ميلي ليتر در روز آن خيلي مثمرثمر نيست البته نكته مهم در مورد مصرف اين محصول آن است كه چون قدمت زيادي از توليدش در كشور نگذشته بهتر است در برنامه غذايي نوزادان و كودكان زير يكسال نباشد و اگر هم اصرار به گنجاندن اين محصول در وعده‌هاي غذايي خردسالان داريد پيش از اين كار حتما با پزشك فرزندتان مشورت كنيد.

    توصيه‌ها

    باكتري‌هاي پروبيوتيك بيشتر از يك هفته يا حداكثر 10 روز زنده نمي‌مانند. لذا شما بايد هنگام خريد به تاريخ توليد محصول توجه زيادي داشته باشيد.

    امروزه در بازارهاي جهاني علاوه بر محصولات لبني اغلب ترشي‌ها، شورها و آب ميوه‌ها نيز به صورت پروبيوتيكي عرضه مي‌شوند، اما نكته قابل توجه آن كه اگر پس از افزودن پروبيوتيك به اين محصولات عمل پاستوريزاسيون انجام شود ، حرارت اعمال شده موجب مرگ يا غيرفعال شدن باكتري‌هاي زنده پروبيوتيكي خواهد شد بنابراين هيچ باكتري زنده‌اي در قالب اين محصولات وارد بدن نخواهد شد و اين محصولات خاصيت درماني نخواهند داشت. همچنين اين باكتري‌ها در برخي كنسروهاي حاوي مواد نگهدارنده سديم بنزوات باقي نمي‌ماند. بنابراين بايد مطمئن شد كه اين محصولات حاوي ميكروب‌هاي مفيد زنده باشند.

    فاخره بهبهاني
    جام‌جم

    پــروبـيــوتيك ها (مقالات)
    پــروبـيــوتيك ها (مقالات)
    آخرین ویرایش توسط دکتر نادر در تاریخ 16-Dec-2010 انجام شده است
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  2. #2
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    مصرف ماست پروبیوتیک باعث کاهش سطح کلسترول می شود

    واژه پروبیوتیک به معنای حیات بخش بوده و این میکروارگانیسم های زنده بر فلور میکروبی دستگاه گوارش و ایفای نقش درمانی در آن مرتبط بوده و ویژگی های منحصر به فردی در حفظ تعادل میکروفلور روده ای انسان و کاهش کلسترول خون دارند.

    واژه پروبیوتیک به معنای حیات بخش بوده و این میکروارگانیسم های زنده بر فلور میکروبی دستگاه گوارش و ایفای نقش درمانی در آن مرتبط بوده و ویژگی های منحصر به فردی در حفظ تعادل میکروفلور روده ای انسان و کاهش کلسترول خون دارند.

    به گزارش سلامت نیوز؛ دکتر وحید مفید معاون تحقیق و توسعه و هماهنگی تولید شرکت صنایع شیر ایران در همايش پروبيوتيك و محصولات فراويژه عنوان کرد: طبق تحقیقات انجام شده بر روی تعدادی از افراد مصرف کننده ماست معمولی و ماست پروبیوتیک، نتایج حاکی از آن بود که مصرف ماست پروبیوتیک در مقایسه با ماست معمولی موجب کاهش معنی دار سطح کلسترول تام می گردد و از آنجا که که دو باکتری ماست دارای مقاومت اندکی نسبت به نمک های صفراوی و ph اسیدی معده می باشند در حین گذر از لوله گوارش زنده نمی مانند و به همین دلیل کاهش سطح کلسترول تام سرم به دنبال مصرف ماست بیوتیک را می توان به وجود دو باکتری پروبیوتیک خاص در آن نسبت داد که در برابر اسید صفرا مقاومت بالایی داشته و احتمالا با جذب کلسترول و اسیدهای صفراوی موجب کاهش سطح کلسترول می شوند.
    وی افزود: به علاوه احتمال می رود که با تلقیح دوز بیشتری از کشت آغازگر پروبیوتیک در داخل شیر به منظور افزایش تعداد این نوع باکتری ها اثر این نوع ماست بر کاهش سطح کلسترول تام و ldl-c بیشتر خواهد بود.
    لازم به ذکر است اولين همايش ملي پروبيوتيك ها و محصولات فراويژه در تاريخ اول ودوم ارديبهشت ماه سال جاري توسط دانشگاه آزاد اسلامي واحد تهران مركز در محل مركز علوم و تحقيقات دانشگاه آزاد و با حمایت شرکت صنایع شیر ایران با هدف ايجاد فضايي براي تبادل نظر بين متخصصين در خصوص پروبيوتيك ها برگزار شد.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  3. #3
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    ماست بیوفودی برای سلامتی


    غذاهایی با تغییرات قابل قبول در ارزش غذایی که از فعالیت های میکروبی بدست می آیند،تحت عنوان بیوفودها هستند. نتایج بسیاری از تحقیقات نشان می دهد که ارگانیسم های زنده مورد مصرف باید خودشان در لوله گوارش انسان موردارزیابی قراربگیرند.
    ماست یک محصول شیری تخمیرشده بوده ومی تواند به عنوان یک بیوفود نام گذاری شود. زمانی که ما دلمه را به شیر اضافه می کنیم ومدت یک شب دلمه را برای بستن نگه می داریم، باکتری های استرپتوکوکوس ترموفیلوس ولاکتوباسیلوس ولگاریس موجود در دلمه به عنوان کشت استارتر به شیر اضافه می شود.تبدیل لاکتوز به اسیدلاکتیک، اثر محافظت کننده ای برای شیر دارد.PH پایین فرآورده های تخمیری از رشد باکتری های مولد گندیدگی وسایر میکروارگانیسم های مولد فسادجلوگیری می نماید.همچنین عمر نگهداری این محصولات خوب است. ماست غذای مورد پسند عموم بوده وسبب سلامتی می شود.چون غذای مختصر وسریع با کالری پایین است. انواع ماست با چربی پایین برای کنترل کلسترول توصیه شده است.ماست از شیر گاو یا گاومیش تهیه می شود. ماست گاومیش منبع غنی کلسیم ودیگر مواد معدنی است. اثرات مفید مصرف ماست بیشتر به پروتئینهای قابل هضم، افزایش قابلیت در دسترس بودن مواد معدنی مهم وویتامینها، همچنین به فاکتورهای پیش برنده رشدکه به وسیله ارگانیسم های موجود درماست بوجود می آیند مربوط می شود. ماست همچنین مشاهده شده که خواص ضدسرطانی دارد. طبق مطالعه ای که انجام شده افزایش مصرف کلسیم از منابع شیر،پنیروماست شاید ریسک سرطان روده را با کند کردن رشد غیر عادی سلول هایی که منجربه سرطان روده می شود کاهش می دهد. غذاهای لبنی منبع غنی کلسیم وویتامینD می باشند. به علاوه غذاهای لبنی ترکیباتی نظیراسید لینولئیک کونژوگه ،بوتیریک اسیدواسفنگولیپیدها دارند که خواص ضد سرطانی دارند. اسید لینولئیک کونژوگه در بسیاری از غذاهای دامی بخصوص فرآورده های شیری تمام چرب گاووبره وجود دارد. گرچه مقادیر واقعی اسید لینولئیک کونژوگه می تواند متغیر باشد. تحقیقات نشان داد که وقتی به گله جیره های غنی لینولئیک اسید مثل روغن آفتابگردان وروغن سویا داده می شود مقداراسید لینولئیک کونژوگه شیر تولید شده افزایش می یابد. بعلاوه گاوهایی که درمراتع چرا می کنندشیرهای غنی از اسید لینولئیک کونژوگه تولید می کنند. بخصوص زمانی که علوفه در مرحله رشد اولیه است واین به این دلیل است که لینولئیک کونژوگه از لینولئیک اسید در مقادیر قابل توجهی طی پروسه ای به نام ایزومراسیون آنزیمی تولید می شود. این عمل درطی متابولیسم لینولئیک اسید توسط باکتری های روده اتفاق می افتد. محققان نشان داده اند که شیر تخمیر شده اثر ضد توموری قوی داردکه مربوط به باکتری اسید لاکتیک می باشدکه اثر آنتی موتاژنی را تشدید می کند.
    میکروبهای مفید در ارتباط بابیوفودها می توانند باعث سلامتی شده وعلاج طبیعی برای بسیاری از بیماریها باشد. بسیاری از مردم به فرآورده های شیری حساسند. ماست نه تنها برای کسانی که به لاکتوز حساسند، تنها منبع کلسیم محسوب می شود بلکه از طرف دیگر بدن انسان ماست را نسبت به سایر شکلهای کلسیم بهتر جذب ومصرف می کند. ماست علاوه برمفید بودن برای سیستم هضم، همچنین ماسک تمیز کننده صورت یا تسکینی برای آفتاب سوختگی است.
    ماست سه نوع میکروارگانیسم مختلف به نام های دیپلواسترپتوکوکوس، لاکتوباسیلوس میله ای به فرم کوکسی ولاکتوباسیلوس میله ای شکل دارد.مچینکوف در سال ۱۹۱۰ ثابت کرد که اسید لاکتیک باکتری موجود در ماست به نام بولگارین باسیلوس(لاکتوباسیلوس بولگاریس)باعث افزایش طول عمر انسان می گردد. بدین صورت که حضور این میکروارگانیسم باعث ممانعت رشد میکروارگانیسمهای عفونت زا در روده می شود.همچنین افزایش مقدار ماده خشک بدون چربی ماست در مقایسه با شیر سبب می شود که میزان یونهای معدنی در واحد وزن بیشتر شود..عقیده براین بوده که یکی از علایم بروز پیری در انسانها ،عبور ناخواسته ترکیبات مضر از روده به جریان خون است واین ترکیبات شیمیایی حاصل فعالیت باکتری های تجزیه کننده پروتئین (باکتریهای گندزا) در قسمت تحتانی روده باریک وروده بزرگ می باشد. حال اگر بتوان باخوردن ماست فعالیت این باکتری ها را متوقف کرد می توان پذیرفت که تاثیرات نامطلوب محصولات متابولیکی آن ها تا مدت زمان طولانی آشکار نخواهد شدوشخص احتمالا زندگی طولانی تر وسالمتری خواهد داشت. ماست یکی از مهمترین عوامل سلامت استخوان بامقدار کلسیم بالا می باشد. همچنین یک منبع خوب پروتئین با کیفیت بالاوویتامین B بخصوص ریبوفلاوین می باشد.ماست دارای سطوح بالای فسفر که بدن برای استفاده از پروتئین نیاز دارد می باشد. فسفر درتولید انرژی شرکت می کند.ماست نوشیدنی (دوغ)میکروارگانیسمهای زنده شناخته شده را به عنوان پروبیوتیکها ومخمرها فراهم می کند.همچنین معلوم شده که سیستم ایمنی را با تحریک آنتی بادی های مبارزه کننده با بیماری ها تقویت می کند.ماست شیوع انتشاربیماری های اسهالی، زخم معده گاستریک،سرطان روده وامراض روده راکاهش می دهد. همچنین برای معالجه واحتمالا پیشگیری از ورم مفاصل، آلرژی ها وحتی عدم تحمل لاکتوز مفید است.









    ۱- اسعدی، حسن.۱۳۷۱.بحران جهانی غذاوافزایش جمعیت. چاپ دوم. انتشارات اشرفی.
    ۲- اف هاردینگ. ترجمه گیتی کریم. ارمغان دیانی دردشتی.۱۳۸۰ . شیر وکیفیت آن،مؤسسه انتشارات وچاپ دانشگاه تهران
    ۳.Anonymous.۲۰۰۱.Study on cancer risk cut by dairy products.Nutra ingredients.com.Europe ۴.F.Robinson. ۲۰۰۱.British nutrition foundation UK ۵.Health core. ۲۰۰۴.Conjugated linoleic acid kiyoshi Hosono ۶.Velina Nacheva. ۲۰۰۳.The properties and politics of yoghurt.Shinsho university
    ترجمه وگردآوری : ژیلا توپچی خسروشاهی
    کارشناس بخش تحقیقات دامپروری مرکز تحقیقات کشاورزی استان آذربایجان شرقی


    کلوب
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  4. #4
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    آشنايي با يک محصول لبني جديد

    ماست پروبيوتيک يعني چه؟


    پروماس يا ماست پروبيوتيک، يک فرآورده لبني جديد است که به توليد رسيده و در واقع اين محصول نوعي ماست غني شده است که با استفاده از آن نه تنها مي‌توان از مزاياي ماست بهره برد بلکه مي‌توان باکتري‌هاي مفيد و لازم بدن را نيز از اين طريق تامين کرد. اين فرآورده جديد لبني بعد از معرفي نوشيدني به نام کفير به منظور افزايش سطح سلامت جامعه به توليد رسيد و طي نشست خبري و با حضور خبرنگاران رسانه‌هاي خبري معرفي شد.



    دکتر حسن جودکي، معاون کيفيت و مسوول تحقيق و توسعه شرکت پگاه تهران در اين گفتگوي خبري گفت: «پروبيوتيک‌ها از مهم‌ترين عواملي هستند که مي‌توانند مقاومت بدن را افزايش داده و شرايط را براي مبارزه با ميکروب‌ها و باکتري‌هاي مضر فراهم آورند.» دکتر حسن جودکي در ادامه افزود: «بازار ماست‌هاي پروبيوتيکي در سراسر جهان رشد محسوسي داشته و طبق گزارش‌هاي موجود بخش قابل‌توجهي از ماست‌هاي عرضه شده حاوي باکتري‌هاي پروبيوتيکي است. امروزه سهم بازار ماست پروبيوتيک در کشورهاي اروپايي بين 5 تا 20 درصد بازار برآورد شده است و در فرانسه نيز 10 درصد ماست‌ها پروبيوتيک هستند.»
    پروبيوتيک‌ها را جدي بگيريد


    معاون کيفيت شرکت شير پگاه تهران ادامه داد: «بايد مصرف پروبيوتيک‌ها را جدي گرفت چرا که با استفاده از باکتري‌هاي مفيد مي‌توان برخي بيماري‌ها را درمان کرده و حتي از بروز بيشتر بيماري‌ها جلوگيري کرد. پروبيوتيک‌ها تاثيرات شگرفي بر تقويت سيستم ايمني بدن داشته و با اين ويژگي مي‌توانند بدن را در مقابل بيماري‌هايي مقاوم کنند. ضمن اينکه با مصرف اين نوع فرآورده‌ها مي‌توان با بيشتر بيماري‌هاي دستگاه گوارشي خداحافظي کرد.»


    دکتر جودکي ادامه داد: «پروماس در دمايي بين 38 تا 45 درجه سانتي گراد تهيه مي‌شود. باکتري‌هاي مفيد موجود در اين نوع ماست، در توليد ترکيبات مورد نياز بدن مانند ويتامين‌ها و اسيد‌هاي آلي نقش موثري بر عهده دارند و مي‌توانند باکتري‌هاي مضر را از بين ببرند. استفاده از ميکروب‌هاي زنده براي افزايش سطح سلامت انسان موضوع جديدي نيست و از سال‌ها پيش مواد تخميري به خصوص فرآورده‌هاي لبني حاوي ميکروب زنده مفيد مانند ماست، دوغ، پنير و... از سوي مردم مورد استفاده قرار مي‌گرفت.» وي با اشاره به قيمت اين فرآورده گفت: «لبنيات پروبيوتيکي در بيشتر کشورهاي جهان در حدود سه برابر قيمت نوع معمولي آن به فروش مي‌رسند اما شرکت پگاه پروماس را با قيمتي تقريبا دو برابر قيمت ماست‌هاي معمولي ارايه مي‌دهد. البته قيمت اين محصول در مقايسه با ماست‌هاي ديگر شرکت‌ها چندان بالا نيست.»


    معاون کيفيت شرکت شير پگاه تهران ادامه داد: «در صورتي که دولت براي محصولات پروبيوتيکي يارانه در نظر بگيرد، به طور قطع استقبال مردم از اين نوع محصولات لبني افزايش خواهد يافت و اين امر نيز در نهايت به افزايش سلامت جامعه منجر خواهد شد.» وي اضافه کرد: «استفاده از اين محصول، جذب کلسيم و کاهش خطر ابتلا به بيماري پوکي استخوان، جلوگيري از بروز برفک دهان، درمان سنگ‌هاي کليه، جلوگيري از ابتلا به يبوست در افراد مسن، جذب و ساخت ويتامين‌ها به خصوص ويتامين‌هاي گروه b، هضم لاکتوز در روده و درمان بيماري‌هاي گوارشي را به دنبال دارد، از اين رو استفاده از اين محصول به تمامي‌اقشار جامعه توصيه مي‌شود.»


    مسوول تحقيق و توسعه شرکت شير پگاه تهران ادامه داد: «اين شرکت پيش از اين نوشيدني به نام کفير را توليد کرد که اين نوع دوغ نيز حاوي مقادير بسيار زيادي باکتري‌هاي مفيد و ضروري بدن است. البته قصد داريم تا اوايل سال آينده آب ميوه پروبيوتيک را نيز به بازار عرضه کنيم تا کليه افراد جامعه با هر سليقه و ذايقه‌اي از اين نوع محصولات بي‌نصيب نمانند.»
    شيرخشک يا آب در هيچ‌يک از محصولات لبني وجود ندارد


    دکتر محمدحسن واسفي، مدير عامل شرکت شير پگاه تهران نيز در خصوص ويژگي‌هاي تغذيه‌اي کفير و پروماس گفت: «اين مواد به‌عنوان منبع غني از ويتامين k، کلسيم و پتاسيم محسوب مي‌شوند و حاوي مقادير زياي ميکروارگانيسم‌هاي مفيدي هستند که به تعادل اکوسيستم داخلي بدن ياري مي‌بخشد.» وي اضافه کرد: «اين مواد پروبيوتيکي منبع پروتئين بوده و حاوي تعداد زيادي از اسيد‌هاي آمينه ضروري براي سلامت بدن هستند. تريپتوفان از جمله اين اسيد‌هاي آمينه محسوب مي‌شود که موجب جذب و ذخيره کليسيم و منيزيم مي‌شود و در نهايت به تقويت سيستم عصبي منجر مي‌شود.» مديرعامل شرکت شير پگاه تهران ادامه داد: «نوشيدن کفير و استفاده از پروماس در وعده‌هاي غذايي موجب بهبود بيماري‌هاي همچون سرماخوردگي، بيماري‌هاي عفوني، ايدز، سرطان، اسهال و مشکلات روده، زخم معده و همچنين بالا بودن کلسترول و فشار خون مي‌شود.» وي در ادامه، اضافه شدن آب به شير و ديگر فرآورده‌هاي لبني يا استفاده از شيرخشک در برخي محصولات را شايعه دانست و گفت: «تنها اتفاقي که براي شير خام مي‌افتد، کاهش چربي موجود در آن و رساندن آن به 5/2 درصد چربي است. نه آبي به شير اضافه مي‌شود و نه اينکه از شير خشک در آب حل شده به جاي شير استفاده مي‌شود. ساخت و تهيه شير خشک به مراتب سخت‌تر و پرهزينه‌تر از خريد شير خام است، ضمن اينکه دستگاه‌هاي تهيه شير خشک نيز گران قيمت و پيشرفته هستند. اينجا فقط شير عاري از ميکروب شده و از چربي آن کاسته مي‌شود.»
    دکتر واسفي، مدير عامل شرکت شير پگاه تهران در خاتمه خاطر نشان کرد: «حدود دو ماه پيش در کنگره گوارش و کبد که با حضور مختصصان ايراني و خارجي در دانشگاه علوم پزشکي ايران برگزار شد، در خصوص تهيه فرآورده‌هاي پروبيوتيک و تاثيرات آن بر کبد و گوارش بحث و گفتگو شد و در نهايت اين نوع مواد غذايي به عنوان نسل جديد محصولات لبني مورد استقبال قرار گرفت.»
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  5. #5
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    ‌‌فرآورده‌هاي لبني پروبيوتيك‌


    طي سال‌هاي طولاني، توليد ماست هم همچون هر پديده ديگري تكامل يافت و اكنون با بهره‌گيري از صنعت توليد فرآورده‌هاي لبني، انواع و اقسام ماست‌هاي پاستوريزه، كم‌چرب، خامه‌اي، ميوه‌اي و... ميهمان سفره‌هاي ما هستند. آخرين دستاورد پژوهشگران، نوعي ماست موسوم به پروبيوتيك است كه در حال حاضر در كشورهاي اروپايي توليد مي‌شود و به‌نظر مي‌رسد كه در آينده‌اي نزديك شاهد توليد اين نوع ماست و بقيه فرآورده‌هاي لبني پروبيوتيك در كشور خودمان نيز خواهيم بود. اين مقاله، قرار است شما را با ماست، مخصوصا از نوع پروبيوتيكش آشنا كند.‌ به‌طور كلي به لخته‌اي كه از تخمير شير توسط باكتري‌هاي اسيدلاتيك ايجاد مي‌شود، ماست مي‌گويند. اين باكتري‌ها شامل ال بولگاريكوس و اس تي ترموفيلوس هستند كه در يك همزيستي كاملا مسالمت‌آميز، اسيدلاتيك و عطر ويژه ماست را توليد مي‌كنند. البته عمل اين باكتري‌هاي مهربان به اينجا ختم نمي‌شود و آنها يك مرحله پيش هضم نيز در اين فرآورده ايجاد مي‌كنند. اين مسئله به دليل وجود باكتري‌هاي زنده موجود در ماست اتفاق مي‌افتد. مرحله پيش هضم توسط باكتري‌ها باعث مي‌شود يك ساعت پس از مصرف ماست، حدود 90 درصد آن هضم شود در حالي كه اين امر در مورد شير فقط تا 30 درصد انجام مي‌شود.‌ حال اگر براي توليد ماست (يا هرگونه محصول شيري تخميري ديگر) از باكتري‌هاي پروبيوتيكي استفاده شود ماده حاصل را ماست پروبيوتيك مي‌نامند كه مزاياي زيادي دارد و در دسته‌بندي غذاهاي ارتقادهنده سلامت قرار مي‌گيرد.‌

    شناسنامه پروبيوتيك‌
    حتما برايتان اين سوال مطرح شده است كه اصولا پروبيوتيك به چه معناست؟ اين واژه يك لغت يوناني و به معناي براي زندگي است. پروبيوتيك‌ها يك دسته از باكتري‌هاي مفيد هستند كه در مجاري گوارشي پستانداران زندگي مي‌كنند و باعث ايجاد يك حالت تعادل بين باكتري‌ها مي‌شوند. در داخل مجاري گوارشي انسان حدود 400 نوع باكتري زندگي مي‌كنند. اين باكتري‌ها به دو گروه باكتري‌هاي مفيد يا پروبيوتيك و باكتري‌هاي مضر يا پاتوژن طبقه‌بندي مي‌شوند.‌ تغذيه با شير مادر باعث مي‌شود تا باكتري‌هاي مفيد رشد بيشتري داشته باشند اما به محض اينكه نوزاد از شير گرفته مي‌شود، به‌طور قابل توجهي از مقدار باكتري‌هاي پروبيوتيك كاسته مي‌شود. وجود باكتري‌هاي مفيد باعث مي‌شود تا ميكروارگانيسم‌هاي پاتوژن يا باكتري‌هاي مضر قدرت رشد و تكثير نداشته باشند.‌ باكتري‌هاي پروبيوتيك با مكانيسم‌هاي مختلفي باكتري‌هاي پاتوژن موجود در مجاري روده‌اي را نابود و يا غيرفعال مي‌كند و به اين ترتيب از بروز بسياري از مسموميت‌ها و اسهال‌هاي حاد جلوگيري مي‌نمايد.‌ مهم‌ترين روش باكتري‌هاي پروبيوتيك اين است كه با باكتري‌هاي‌بيماري‌زا در بسياري از موارد ازجمله جذب غذا به رقابت مي‌پردازند. اين رقابت در نهايت به نفع پروبيوتيك‌ها تمام شد و باعث محروم ماندن‌عوامل بيماري زا از غذا و در نهايت منجر به مرگ آنها مي‌شود. همچنين گونه‌هايي از پروبيوتيك‌ها باعث افزايش مواد ضد ميكروبي فعال عليه هليكوباكترپيلوري (عامل اصلي زخم معده در انسان) مي‌شوند.‌

    پروبيوتيك‌ها به هضم كمك مي‌كنند‌
    حتما شما هم تاكنون با افرادي روبه‌رو شده‌ايد كه نمي‌توانند شير بنوشند و آن را تحمل كنند. هنگامي كه اين افراد شير مصرف مي‌كنند، تخمير غير قابل كنترل لاكتوز در روده بزرگ باعث بروز علائمي چون نفخ، اسهال و درد شكم مي‌شود. بررسي‌ها نشان مي‌دهند كه باكتري‌هاي استارتر (آغازگر) ماست با تغيير لاكتوز و تبديل آن به اسيدلا‌كتيك، مصرف اين فرآورده را براي اين افراد ممكن مي‌سازد. به همين دليل شيرهاي تخميري حاوي باكتري‌هاي لاكتوزباسيلوس اسيدوفيلوس (پروبيوتيك) براي افراد مبتلا به عدم تحمل لاكتوز مفيد است. البته اين ميكروارگانيسم‌ها برخلاف استارترهاي ماست در ديواره روده زنده مي‌مانند و رشد مي‌كنند.‌ تحقيقات نشان مي‌دهند كه برخي از انواع باكتري‌هاي پروبيوتيكي اثرات ضد سرطاني دارند و باعث توقف گسترش تومورهاي سرطاني روده مي‌شوند. همچنين بررسي بر روي لاكتوباسيلوس اسيدوفيلوس‌ها نشان داده كه آنها مي‌توانند باعث كاهش ميزان كلسترول خون در انسان شوند. گونه‌هاي پروبيوتيك مختلف باعث توليد آنزيم‌هايي براي هضم بهتر پروتئين‌ها مي‌باشند و همچنين سازنده انواع ويتامين‌هاي b2، b3، b12، b1، و اسيدفوليك هستند. برخي از گونه‌هاي پروبيوتيك هم از ايجاد آلرژي در كودكان جلوگيري مي‌كنند.‌
    واقعيت مفيد بودن باكتري‌هاي پروبيوتيك براي ارتقاي سلامت مصرف‌كنندگان، حقيقتي انكارناپذير است، اما هنوز اطلاعات لازم در اين خصوص تكميل نشده است و تلاش براي شناسايي و كاربرد بيشتر اين باكتري‌ها در فرآورده‌هاي لبني در كشورهاي مختلف ادامه دارد. در حال حاضر، رايج‌ترين روش، افزودن دستي اين ميكروارگانيسم‌ها به رژيم غذايي است. رويكرد مردم اروپا به استفاده بيشتر از فرآورده‌هاي شيري كه در آنها از كشت‌هاي پروبيوتيكي استفاده شده است، نشانگر اين موضوع است كه اين تركيبات توانسته‌اند جايگاه خود را در رژيم غذايي افراد جامعه پيدا كنند و در عين حال مردم نيز به خواص مفيد آنها پي برده‌اند. در حال حاضر اجازه مصرف گونه‌هايي از اين باكتري‌هاي در محصولات لبني در كشورهاي اروپايي صادر شده است و پيش‌بيني مي‌شود كه در آينده نزديك تعداد زيادي از مواد غذايي كه اين ميكروارگانيسم‌ها به آنها افزوده شده است به‌عنوان غذاهاي ارتقادهنده سلامت مجوز ورود به بازار خواهند گرفت

    هفته نامه سلامت
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

قوانین ارسال

  • نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
  • نمی توانید به موضوعات پاسخ دهید
  • نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
  • نمی توانید نوشته خود را ویرایش کنید
  •  
تبلیغات متنی
گیفت کارت
تبلیغات در ایران سلامت