جستجو در سایت توسط گوگل

نمایش نتایج 1 تا 6 از 6 مجموع

موضوع: سنگ کلیه - تغذیه (مقالات)

  1. #1
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,903

    پیشفرض سنگ کلیه - تغذیه (مقالات)

    پاي صحبت دکتر علي کشاورز متخصص تغذيه و رژيم‌درماني با سابقه‌داران سنگ کليه

    رژيم غذايي ضدسنگ کليه


    درباره سختي و درد بيماري سنگ کليه حرف و حديث بسيار است. اينکه دردش از درد زايمان سخت‌تر است و اگر کسي مبتلا شد، هميشه خطر عود مجدد وجود دارد و بايد خوردن بعضي از غذاها را براي هميشه کنار بگذارد و چنين و چنان. به تمام اين حرف‌ها اضافه کنيد روش‌هاي غيرعلمي درمان‌هاي سنتي را مثل خوردن جوشانده حلزون و کارهاي عجيب و غريب ديگري که هرکدام ممکن است زمينه ابتلا به بيماري جديدي را فراهم کند. ولي متخصصان تغذيه درباره اين بيماري چه مي‌گويند؟ آيا براي اين بيماري هم رژيم‌درماني خاصي وجود دارد؟ ...


    پاسخ به سوال بالا مثبت است. بگذاريد در همين ابتداي کار به‌تان بگويم که تغذيه تأثير انکارناپذيري روي اين بيماري مزمن کليوي دارد و شما با رعايت يک سري اصول تغذيه‌اي مي‌توانيد از ابتلا به اين بيماري پيشگيري کنيد يا اگر دچار هستيد به درمان خودتان کمک کنيد. همه پزشکان معالج هم به بيماران رژيم غذايي خاصي را توصيه مي‌کنند. البته درستش اين است که رژيم غذايي بيماران مبتلا به سنگ کليه را متخصصان تغذيه تجويز کنند. ما هم به سراغ دکتر علي کشاورز، متخصص تغذيه و رژيم درماني رفتيم تا ببينيم براي پيشگيري و درمان سنگ کليه، بهترين رژيم غذايي کدام است؟





    دو دستگي آدم‌ها


    دکتر کشاورز مي‌گويد: «براي تجويز رژيم پيشگيري از سنگ کليه، آدم‌ها به دو دسته تقسيم مي‌شوند: آنهايي که مستعد ابتلا به اين بيماري هستند و آنهايي که مستعد نيستند. اگر شما جزو آن دسته از افرادي هستيد که تا به حال سنگ کليه نداشته‌ايد و هيچ کدام از اعضاي خانواده‌تان هم سابقه اين بيماري را ندارند فقط کافي است يک رژيم پيشگيرانه ساده را رعايت کنيد، يعني عادت‌هاي غذايي نادرستي را که ممکن است به ايجاد سنگ کليه منجر شوند، ترک کنيد. بدترين عادت غذايي که مي‌تواند باعث سنگ کليه شود، کم نوشيدن آب است. اگر شما عادت داريد براي نوشيدن مايعات آن‌قدر صبر کنيد تا تشنگي به سراغتان بيايد، بدانيد که کليه‌هايتان را در معرض خطر سنگ‌سازي قرار داده‌ايد.» دکتر کشاورز مي‌گويد: «انسان بايد آن‌قدر مايعات بنوشد که احساس تشنگي نداشته باشد چون احساس تشنگي به اين معناست که بدن لااقل دو درصد آب از دست داده است. البته گهگاه احساس تشنگي کاملا طبيعي است ولي اگر افراد در شرايط کاري يا محيطي خاصي قرار دارند که به علت فعاليت زياد يا تعريق مدام تشنه شوند، اين خطرناک است و مي‌تواند باعث رسوب کردن املاح در کليه‌ها و ايجاد سنگ شود.»


    البته در اين قسمت، روي سخن دکتر کشاورز بيشتر به افرادي است که به خاطر اجتناب از دست‌شويي رفتن‌هاي مکرر از نوشيدن مايعات خودداري مي‌کنند: «به خصوص آقايان در سنين بالا به خاطر مشکل پروستات، نوشيدن مايعات را کم مي‌کنند تا شب‌ها مجبور نباشند براي دست‌شويي رفتن چند بار بيدار شوند. درحالي که اين کار بسيار خطرناک است؛ هم خطر سکته را زياد مي‌کند و هم کليه‌ها را در معرض نابودي قرار مي‌دهد.»


    خلاصه اينکه نوشيدن آب، به مقدار کافي، حرف اول ر ا در پيشگيري و حتي درمان سنگ کليه مي‌زند. به اين ترتيب که اگر شما تا به حال سنگ کليه نداشته‌ايد و مي‌خواهيد هيچ وقت هم نداشته باشيد، آب بنوشيد.اگر قبلا سنگ کليه داشته‌ايد و مي‌خواهيد عود نکند، آب بنوشيد و اگر در حال حاضر به اين بيماري مبتلا هستيد، باز هم تا مي‌توانيد آب بنوشيد.


    و اما بحث درمان سنگ کليه. براي اين بخش هم دکتر کشاورز، نوشيدن مايعات فراوان را قبل از هرچيز توصيه مي‌کند تا به دفع هرچه سريع‌تر سنگ‌ها کمک کند.





    در حسرت يک ليوان دوغ!


    پرهيز غذايي در بيماران سنگ کليه‌اي بسيار مهم است. اين بخش از ماجرا بسته به جنس و ترکيب سنگ‌ها تفاوت دارد؛ به گفته اين مختصص: «عمده سنگ‌هاي کليوي از جنس اگزالات کلسيم هستند و کساني که اين نوع سنگ را دارند يا قبلا داشته‌اند، نبايد در مصرف لبنيات افراط کنند. البته گاهي بيماران مي‌آيند و مي‌گويند پزشک معالج توصيه کرده به طور کلي مصرف لبنيات را قطع کنند که اين اشتباه است چون لبنيات بهترين منبع کلسيم مورد نياز بدن است و اگر اين کلسيم به بدن نرسد، پس از مدتي خطر پوکي استخوان و آسيب جدي به دندان‌ها را در پي دارد.»


    دکتر کشاورز تأکيد مي‌کند که هر فردي روزانه دو واحد لبنيات احتياج دارد. هر واحد لبنيات معادل يک ليوان شير يا يک قوطي کبريت پنير يا دو پياله ماست است. با اين حساب، کساني که سنگ اگزالات کلسيم دارند يا قبلا دفع کرده‌اند و مي‌ترسند دوباره دچار اين بيماري شوند، بهتر است به همان روزانه دو واحد لبنيات اکتفا کنند تا هم کلسيم بدنشان تأمين شود و هم از خطرات سنگ کليه در امان باشند.


    دکتر کشاورز در ادامه به ماجرايي اشاره مي‌کند که مي‌تواند ثابت کند مبتلايان به سنگ کليه اگر در مصرف لبنيات افراط نکنند، هيچ وقت دچار بازگشت بيماري نخواهند شد: «30 سال پيش وقتي من از فرانسه به ايران برگشتم، با يکي از دوستانم که به تازگي سنگ کليه‌اش را جراحي کرده بود در رستوراني ديدار کرديم. موقع سفارش غذا من از او پرسيدم ماست سفارش نمي‌دهي؟ و او جواب داد مدت‌هاست حسرت خوردن يک پياله ماست يا يک ليوان دوغ به دلم مانده اما پزشکم مصرف لبنيات را برايم قدغن کرده است. من به او اطمينان دادم که اگر 2 واحد در روز لبينات بخورد هيچ مشکلي برايش پيش نمي‌آيد و الان که 30 سال از آن دوران مي‌گذرد او با وجود مصرف روزانه دو واحد لبنيات، حتي يک بار هم سنگ کليه‌اش عود نکرده است.»


    و اما کساني که دچار سنگ کليه از نوع اوراتي يا سيستئيني هستند بايد مصرف گوشت‌ها، گوشت قرمز و سفيد، ماهي و مرغ را محدود کنند. دکتر کشاورز باز هم تأکيد مي‌کند که اين مواد از برنامه غذايي حذف نشوند بلكه فقط محدود شوند.





    روي و آهن، به ميزان لازم


    سوال ديگر ما از دکتر کشاورز، متخصص تغذيه، اين است که آيا مصرف مکمل‌هايي مثل قرص کلسيم، روي و آهن مي‌تواند باعث ايجاد يا عود سنگ کليه شود؟ دکتر کشاورز به سوال ما اين‌طور جواب مي‌دهد: «اگر فرد مستعد سنگ کليه نباشد، خوردن قرص کلسيم به دستور متخصص هيچ مشکلي را ايجاد نمي‌کند چون همان طور که گفتيم هر فرد سالم از يک سالگي تا آخر عمر مي‌تواند روزانه 5/2 گرم کلسيم مصرف کند که معادل مقدار زيادي لبنيات است؛ مثلا يک ليوان شير فقط 250 ميلي‌گرم کلسيم دارد و اگر يک آدم سالم روزي يک ليتر شير هم بخورد مشکلي پيش نمي‌آيد. اين فرد ديگر احتياجي به مصرف مکمل کلسيم ندارد و اين مکمل‌ها براي کساني است که لبنيات نمي‌خورند. اينها اگر روزي سه تا قرص کلسيم همراه آب فراوان بخورند، خطري ندارد.»


    دکتر کشاورز، مصرف قرص آهن براي خانم‌ها را هم به خصوص در سنين بلوغ امري لازم و بي خطر مي‌داند ولي در آقايان اين مکمل بايد با تجويز متخصص مصرف شود. مکمل روي هم فقط در موارد خاصي مثل ريزش مويا پايين بودن رشد قدي کودکان آن هم با دستور متخصص و در دوره‌هاي زماني کوتاه دو سه ماهه بايد مصرف شود؛ يعني اگر خودسرانه و در درازمدت مصرف شود، ممکن است مشکلاتي را در پي داشته باشد

    هفته نامه سلامت
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  2. #2
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,903

    پیشفرض

    راه‌هاي پيشگيري از سنگ كليه‌

    جام جم آنلاين: سنگ كليه بيماري نسبتا شايعي است كه معمولا با افزايش سن، ميزان وقوع آن افزايش مي‌يابد. سيستم دفع ادرار از 2 كليه كه توسط دو حالب به مثانه مرتبط مي شود و پيشابراه كه ادرار را از مثانه خارج مي‌كند، تشكيل مي‌شود؛ سنگ كليه زماني تشكيل مي‌شود كه يا غلظت مواد دفعي تشكيل‌دهنده سنگ در ادرار زياد است يا علي‌رغم غلظت طبيعي، محيط ادرار براي تشكيل سنگ مساعد است.
    حدود 80 درصد سنگ‌هاي كليوي از جنس كلسيم (بيشتر اگزالات كلسيم و كمتر فسفات كلسيم هستند. البته سنگ كليه مي‌تواند از جنس اسيداوريك، استرووايت و ندرتا سيستين هم باشد.
    عادات غذايي و بيماري‌هاي خاصي فرد را مستعد بروز سنگ كليه خواهد كرد كه شناختن آنها در پيشگيري از بروز و خصوصا پيشگيري از عود سنگ كمك‌كننده است؛ احتمال عود سنگ در فردي كه يكبار سنگ كلسيمي دفع كرده است، ظرف سال اول 15 درصد، ظرف 5 سال آينده 40 درصد و ظرف 10 سال آينده 50 درصد خواهد بود.نوع و ميزان غذا و مايعات مصرفي مي‌تواند شخص را مستعد بروز سنگ كند.

    - افرادي كه مايعات كم مي‌نوشند، ادرار غليظ‌تر و احتمال بروز سنگ بيشتري خواهند داشت؛ بهتر است مصرف مايعات در روز آنقدر كافي باشد كه حداقل 2 ليتر ادرار در شبانه روز دفع شود.

    -‌ نوع مايعات مصرفي ممكن است مهم باشد هر چند ارتباط آن با بروز سنگ قطعي نيست، مثلا به نظر مي‌رسد مصرف آب گريپ فورت با افزايش بروز سنگ همراه است لذا كساني كه قبلا سنگ اگزالات كلسيمي داشتند بهتر است آب گريپ فورت ميل نكنند.

    - مصرف چاي و قهوه با افزايش بروز سنگ همراه نيست و حتي ممكن است اثر پيشگيري‌كننده هم داشته باشد.

    -‌ محدوديت مصرف كلسيم در رژيم غذايي (لبنيات) با افزايش بروز سنگ همراه است؛ البته بايد در نظر داشت كه مصرف مكمل‌هاي كلسيم و ويتامين d بيش از حد مورد نياز نيز با افزايش دفع ادراري كلسيم و افزايش سنگ همراه خواهد بود لذا بيماراني كه سابقه سنگ كليه دارند بايد در مورد مصرف مكمل كلسيم با پزشك معالج خود مشورت كنند.

    - افزايش فيتات در رژيم غذايي ريسك تشكيل سنگ را كاهش مي‌دهد. فيتات در گندم، برنج، چاودار و جو وجود دارد؛ ماءالشعير نيز حاوي فيتات بالايي است.

    -‌ رژيم غذايي حاوي ساكروز زياد (شكر و شيريني‌جات) خصوصا در خانم‌ها، با افزايش بروز سنگ همراه است.

    -‌ اگزالات رژيم غذايي اثر ضعيفي در بروز سنگ دارد؛ ولي در بيماراني كه سابقه سنگ اگزالات كلسيمي دارند عاقلانه است كه مصرف مواد غذايي غني از اگزالات مثل اسفناج، شكلات و آجيل محدود شود. مصرف ويتامين c بيش از 1000 ميلي‌گرم در روز نيز با افزايش بروز سنگ همراه است.

    - ‌مصرف نمك زيادي به علت افزايش دفع كلسيم ادراري با افزايش بروز سنگ همراه است.

    -برخي بيماري‌ها مثل نارسائي پانكراس، جراحي قلبي روده، بيماري كرون، هيپرپاراتيروئيدي، ساركوئيدوز و گاهي ديابت با افزايش سنگ‌هاي كلسيمي همراه است. نقرس، عفونت‌هاي مزمن ادراري و ناهنجاري‌هاي سيستم دفعي نيز با افزايش سنگ همراهند.

    دكتر مهشيد معصوم بابايي
    متخصص داخلي‌
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  3. #3
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,903

    پیشفرض

    رعایت رژیم غذایی خاص تا ۵۸ درصد از بروز سنگ كلیه جلوگیری می كند.


    آخرین تحقیقات انجام شده نشان می دهد ،استفاده از رژیم غذایی خاص و مصرف مایعات فراوان تا 58 درصد موارد از تشكیل سنگ كلیه جدیدجلوگیری می كند.

    دكتر "آریا جنابی" متخصص داخلی و فوق تخصص بیماری های كلیه گفت : سنگ كلیه یا ( نفرو لیتیازیس ) یك بیماری مطرح و شایع جامعه است كه 12 درصد مردان و 5 درصد زنان تا سن 70 سالگی یك نوبت مبتلا به سنگ كلیوی علامت دار خواهند شد .

    وی افزود : احتمال تشكیل سنگ با افزایش سن افزوده می شود و در مردان نسبت به زنان شیوع بیشتری نشان می دهد و از نظر نژادی هم در نژاد سفید سنگ كلیه شایع تر است .

    وی در مورد جنس این سنگ ها تاكید كرد : 80 درصد سنگ های كلیوی از كلسیم تشكیل شده اند و اغلب تركیب آن اگزالات كلسیم است و به میزان كم فسفات كلسیم تركیب سنگ ها را تشكیل می دهد .

    این متخصص كلیه تصریح كرد : سنگ كلیه بیماری عود كننده ای است و در یك مطالعه نشان داده شده است بیماری كه یك نوبت برای نخستین بار مبتلا به سنگ كلیه می شود در طی یكسال بعد 15 درصد و در طی 5 سال بعد 35 تا 40 درصد و نهایتا در طی 10 سال تا 50 درصد دوباره به سنگ كلیه بعدی مبتلا می شود .

    جنابی خاطر نشان ساخت : وجود سابقه خانوادگی مثبت سنگ كلیه ، احتمال تشكیل سنگ را در فرد افزایش می دهد و سنگ كلیه در حضور غلظت بالای مواد مانند كلسیم ، اسید اوریك و اگزالات در ادرار تشكیل می شود و این مواد در صورت فوق اشباع ، كریستال هایی را تشكیل می دهد كه به شكلی در مجاری به تله افتاده و شروع به رشد می كند و نهایتا سنگ كلیه را بوجود می آورد .

    وی در خاتمه افزود :رژیم غذایی و میزان مصرف مایعات ، پروتئین ، نمك و نهایتا مصرف كلسیم می تواند در تشكیل سنگ كلیه موثر واقع شود از این رو رعایت رژیم غذایی الزامی است .

    به نقل از سایت رنگین كمان
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  4. #4
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,903

    پیشفرض

    رژیم غذایی در بیماران مبتلا به سنگ کلیه



    سنگ‌های کلیه مشکل بسیار شایعی در جامعه امروز است. معمولا در سنین۳۰ تا ۵۰سالگی بیشتر بروز می‌کند و در مردان ۳ برابر بیشتر از زنان اتفاق می‌افتد.
    داشتن سابقه خانوادگی ابتلا به سنگ کلیه احتمال بروز این بیماری را افزایش می‌دهد.چندین نوع سنگ در کلیه ممکن است ایجاد شود که عبارتند از: سنگ‌های کلسیمی (اگزالات کلسیم – فسفات کلسیم) سنگ‌های اسید اوریک و سنگ‌های سیستینی، شایع‌ترین نوع سنگ‌ها اگزالات کلسیم می‌باشد، عوامل مختلفی در ایجاد این سنگ‌ها موثرند که عبارتند از:
    ۱) دفع زیاد کلسیم از ادرار (در شرایطی مانند هیپرپاراتیروئیدی اولیه، سارکوئیدوز، عدم تحرک، مسمومیت با ویتامین d، اسیدوز لوله‌ای کلیوی و ...)
    ۲) مصرف زیاد پروتئین‌های حیوانی به دلیل افزایش بار اسیدی و افزایش میزان فیلتراسیون کلیوی
    ۳) عوامل افزاینده دفع اگزالات از ادرار مثل دفع اگزالات زیاد از ادرار به صورت اولیه (در اثر نوعی نقص آنزیمی)، اختلال عملکرد روده کوچک (مانند بیماری التهابی روده)، مصرف مواد غذایی غنی از اگزالات مانند چای، کولاها، آبمیوه‌های ترش، اسفناج، بادام زمینی، شکلات و … رژیم غذایی با کلسیم کم که باعث می‌شود مقادیر بیشتری اگزالات برای جذب در دسترس باشد.در اینجا به توضیح رژیم غذایی در افراد مبتلا به سنگ‌های کلیوی از نوع اگزالات کلسیم می‌پردازیم.
    ● کلسیم
    در گذشته این تصور وجود داشت که برای کاهش بروز این سنگ‌ها، لازم است که فرد در رژیم غذایی خود از موادهای کلسیم استفاده نکند. اما امروزه مشخص شده است که دریافت بسیار کم کلسیم در رژیم غذایی خطر بروز سنگ‌های کلسیمی از نوع اگزالات کلسیم را افزایش می‌دهد. زیرا در صورت محدودیت شدید کلسیم در رژیم غذایی، جذب اگزالات آزاد افزایش می‌یابد و این اگزالات اضافی از طریق ادرار دفع می‌شود و در نتیجه خطر بروز سنگ‌های اگزالاتی افزایش می‌یابد. بررسی‌ها نشان می‌دهد که دریافت کلسیم به صورت مکمل خطر بروز سنگ‌های اگزالات کلسیم را افزایش می‌دهد. لذا بهتر است افراد مبتلا به این سنگ‌ها، کلسیم را از طریق رژیم غذایی دریافت کنند ولی مکمل کلسیم مصرف نکنند.
    میزان دریافت کلسیم به صورت زیر است: در موارد دفع زیاد کلسیم از ادرار ۸۰۰ میلی‌گرم در روز، در زنان باردار و شیرده ۱۲۰۰ میلی‌گرم در روز، در زنان یائسه ۱۲۰۰ میلی‌گرم در روز، در هیپر کلیوری ایدیوپاتیک با جذب روده‌ای نرمال کلسیم ۱۰۰۰ میلی‌گرم در روز. در صورتی که فرد مدت طولانی رژیم غذایی با کلسیم بسیار کم (کمتر از ۸۰۰ میلی‌گرم در روز) داشته باشد ممکن است دچار مشکلات استخوانی (از جمله استئوپروز) شود.
    ● اگزالات
    روزانه حدود ۴۰ – ۱۰ میلی‌گرم اگزالات از طریق ادرار دفع می‌شود که ۵۰ – ۴۰ درصد آن مربوط به رژیم غذایی است و بقیه از طریق متابولیسم داخلی در بدن تشکیل می‌شوند. ویتامین b۶ از موادی است که در تبدیل اگزالات به گلیسین دخالت دارد و کمبود این ویتامین باعث افزایش اگزالات آندوژن می‌شود.
    میزان اگزالات موجود در مواد غذایی مختلف متفاوت است. در افراد مبتلا به سنگ‌های کلیوی مواد غذایی زیر نباید مصرف شود: اسفناج، ریواس، چغندر، مغزها، شکلات، چای، سبوس گندم، توت فرنگی
    مواد غذایی دیگر مانند: قهوه، کولاها، سبزیجات برگ سبز، برگ چغندر، جعفری، بادمجان، پیازچه، محصولات سویا‌ (توفو) و سیب‌زمینی شیرین باید به مقدار کم مصرف شوند و نیازی نیست که به طور کامل از رژیم غذایی فرد حذف شوند.
    ● پروتئین
    دریافت روزانه پروتئین به میزان ۱ – ۸/۰ گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن مناسب است بهتر است که پروتئین مصرفی از نوع پروتئین گیاهی باشد (پروتئین گیاهی ارجح بر پروتئین حیوانی است) پروتئین حیوانی زیاد به دلیل افزایش میزان فیلتراسیون کلیوی، افزایش بار اسیدی و ... باعث کاهش باز جذب کلیوی کلسیم و لذا افزایش خطر بروز سنگ می‌شود.
    ● کربوهیدرات‌ها
    بهتر است که کربوهیدرات‌های ساده محدود شود زیرا باعث افزایش دفع کلسیم و اگزالات در ادرار و از طرف دیگر افزایش جذب کلسیم از روده می‌شوند.
    ● سدیم
    در موارد دفع کلسیم زیاد از ادرار باید سدیم رژیم غذایی محدود شود. دریافت زیاد سدیم باعث افزایش حجم مایع سلولی و لذا افزایش فیلتراسیون کلیوی و افزایش دفع کلسیم می‌شود و باعث کاهش باز جذب کلیوی کلسیم می‌شود.
    بهتر است روزانه حدود ۶ گرم نمک مصرف شود نه بیشتر.
    ● پتاسیم
    در صورتی که میزان پتاسیم در رژیم غذایی کم باشد، دفع کلسیم افزایش می‌یابد. پس رژیم غذایی غنی از پتاسیم توصیه می‌شود. بهتر است از سبزیجات برگ سبز زیاد استفاده شود. موز، آدوکا و سیب‌زمینی هم از منابع خوب پتاسیم هستند.
    ● فیبر
    فیبرها ترکیباتی هستند که به مقدار زیاد در میوه‌ها و سبزیجات یافت می‌شوند. دریافت فیبر زیاد در رژیم غذایی باعث می‌شود که احتمال بروز سنگ‌های اگزالات کلسیم کاهش یابد چرا که فیبرها در دستگاه گوارش با اگزالات ترکیب شده و مانع دفع اگزالات از ادرار می‌شوند. پس در رژیم غذایی از سبزی‌ها و میوه‌ها بیشتر استفاده شود.
    ● ویتامین‌ها
    دریافت ویتامین c به صورت مکمل در مقدار زیاد خطر تشکیل سنگ‌های اگزالاتی را افزایش می‌دهد لذا توصیه می‌شود روزانه کمتر از ۲ گرم ویتامین c مصرف شود. مصرف ویتامین b۶ به میزان بیش از ۴۰ میلی‌گرم در روز باعث کاهش خطر تشکیل سنگ‌های کلیوی می‌شود.
    ● مایعات
    روزانه حدود ۳ لیتر مایعات مصرف شود که بهتر است ۵۰ درصد مایعات دریافتی آب باشد. باید مایعات در طول روز تقسیم شود، بهتر است هر ساعت یک لیوان مایعات دریافت شود و ۲ لیوان مایعات قبل از خواب مصرف شود.
    استفاده از آبلیمو به میزان ۴ اونس مخلوط با ۲ لیتر آب در بیمارانی که سطح سیترات ادرار آنها پایین است کمک کننده می‌باشد.
    دریافت زیاد مایعات تا حدودی خطر بروز سنگ‌های کلیوی را کاهش می‌دهد.


    مناسادات متولیان
    کارشناس تغذیه


    روزنامه تهران امروز
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  5. #5
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,903

    پیشفرض

    رژیم غذایی در افراد مبتلا به سنگ های کلیه


    سنگ کلیه دراثرکریستال حاصل از نمک و مواد موجود درا د را ربه وجود می آید، که به تدریج اندازه ی آن بزرگ می شود. سنگ های کلیه علایم و جنبه های بالینی مشابهی دارند، ولی نوع بیماری ودرمان آنها متفاوت است. براساس مطالعات درازمدت، در بسیاری ازموارد احتمال عود مجدد وجود دارد، لذا سنگ دفع شده باید تجزیه شده و ارزیابی های لازم روی بیمار صورت گیرد.


    افزایش فیبر غذایی، سبب کاهش عوامل خطر تشکیل سنگ به خصوص سنگ های کلسیمی می شود.



    عوامل زمینه ساز بروز سنگ های کلیه:
    1- کم تحرکی: کم تحرکی که مثلاً در هنگام بیماری یا ناتوانی رخ می دهد، می تواند سبب برداشت کلسیم بیشتری از استخوان شده ، لذا غلظت کلسیم در ادرار افزایش می یابد.

    2- پرکاری تیروئید: پرکاری تیروئید اولیه، سبب افزایش دفع کلسیم می شود. حدود دوسوم افرادی که بیماری غد د درون ریز دارند، مبتلا به سنگ کلیه می شوند. در عین حال این اختلال تنها 5% موارد سنگ های کلسیمی را در بر می گیرد.

    3- اسیدوز توبولی کلیه: در اثر نقص در تولید آمونیاک به وسیله ی کلیه، افزایش دفع کلسیم (توسط کلیه) ایجاد می شود.

    4- مصرف زیاد نمک : براساس مطالعات، مصرف زیاد نمک سبب افزایش دفع کلسیم درادرار می شود.

    5- افزایش کلسیم ادرار با علت ناشناخته : برخی افراد حتی با مصرف رژیم غذایی کم کلسیم، به دلایل ناشناخته روزانه تا 500 میلی گرم کلسیم دفع می کنند.

    6- افزایش اگزالات ادرار: حدود نیمی از سنگ های کلسیمی به این ترکیب متصل می شوند. اگزالات به طور طبیعی تنها در چند ماده ی غذایی وجود دارد و دسترسی بدن به اگزالات به میزان جذب و دفع آن بستگی دارد، که در همه ی افراد این نسبت یکسان نیست. مطالعات انجام شده بر روی افراد سالم داوطلب، نشان داده است که در مورد تمام غذاها همچنان که اگزالات غذا افزایش می یابد، دفع اگزالات ادراری به همان نسبت بالا نمی رود. تنها هشت ماده ی غذایی سبب افزایش دفع ادراری اگزالات می شوند. این مواد غذایی شامل: اسفناج، ریواس ، چغندر ، آجیل، شکلات ، چای ، سبوس گندم و توت فرنگی هستند. به طور طبیعی مقدار اسید اگزالیک دفع شده در ادرار، نباید بیشتر از 40-10 میلی گرم در روز باشد تنها 10% این میزان از رژیم غذایی حاصل می شود، بقیه ی آن، حاصل سوخت و ساز داخلی است.

    اختلالات گوارشی توام با سوء جذب، معمول ترین علت افزایش دفع ادراری اگزالات می باشند که در بیماری ها یی مانند کرون و سلیاک دیده می شود. زیرا چربی جذب نشده، کلسیم را در روده باند می کند و در نتیجه جذب اگزالات افزایش می یابد.

    یک اختلال ژنتیکی نادر نیز باعث افزایش اگزالات در ادرار می شود که در نتیجه سنگ های اگزالات کلسیم عود کننده، ایجاد می شوند که نهایتاً نارسایی کلیه ایجاد می شود. این افراد معمولاً قبل از رسیدن به دهه ی سوم زندگی تلف می شوند.

    7- پروتئین حیوانی: رژیم غذایی پر پروتئین همراه با افزایش دفع کلسیم، اگزالات و اورات است. در واقع مصرف زیاد پروتئین حیوانی با بار اسیدی آن (1 میلی اکی والان هیدرژن در هر گرم پروتئین ) سبب افزایش دفع کلسیم می شود. لذا برخی محققان، رژیم های غذایی گیاهی را به افراد مستعد ابتلا به سنگ های کلیه توصیه می کنند.

    8- فیبر غذایی: افزایش فیبر غذایی، سبب کاهش عوامل خطر تشکیل سنگ به خصوص سنگ های کلسیمی می شود.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  6. #6
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,903

    پیشفرض

    نقش تغذیه در پیشگیری و درمان سنگ های كلیه


    مواد معدنی و اگزالات در لوله های ادراری موجود در كلیه ها ته نشین شده و با گذر زمان سفت و كریستالیزه می شود و این توده های تولید شده تحت عنوان سنگ های كلیوی نامیده می شوند.
    سنگ های كلیه در مجاری ادراری گیر كرده و سبب بسته شدن راه طبیعی ادرار و در نهایت احتباس ادراری می شوند. علائم سنگ های كلیوی شامل درد پهلوها، درد كمر و نواحی لگن و همچنین ظاهر شدن خون در ادرار است. این بیماری علل مختلفی دارد كه از جمله آنها می توان به عفونت، داروها و عوامل ژنتیكی اشاره كرد. آزمایش بر روی سنگ دفع شده مشخص می كند كه بیمار از چه غذاهایی بایستی پرهیز كند بسیاری از سنگ های كلیوی از كلسیم و اگزالات تشكیل شده اند.
    اختلالات غدد پاراتیروئید و یا مصرف بیش از حد پروتئین در رژیم غذایی باعث ترشح زیاد كلسیم در ادرار شده و توصیه می شود مصرف روزانه پروتئین هایی مثل گوشت قرمز، مرغ و ماهی بیش از ۲۰۰ الی ۲۵۰ گرم در روز نباشد.اگزالات در بسیاری از موادغذایی یافت می شود.
    غیر از پروتئین موادغذایی چون اسفناج، ریواس، چغندر، شكلات، چای، سبوس، آجیل، بادام و توت فرنگی حاوی اگزالات فراوان هستند و مصرف آنها باعث تشدید بیماری می شود.
    كلسیم را نبایستی در رژیم غذایی محدود كرد چرا كه كاهش كلسیم در غذاهای مصرف شده ممكن است سبب افزایش تولید سنگ های كلیوی شود. كلسیم در روده با اگزالات تركیب شده و باعث جلوگیری از جذب آن در خون می شود و بدین وسیله میزان ورود اگزالات به سیستم ادراری كم می شود. سدیم موجود در نمك طعام و موادغذایی شور باعث افزایش ترشح كلسیم در ادرار شده و مصرف آن بایستی محدود شود.
    قهوه نیز از جمله موادی است كه باعث افزایش ترشح كلسیم در لوله های ادراری شده و زمینه را برای ایجاد سنگ مستعد می كند. ذكر این نكته لازم است كه شربت های شیرین و مركبات باعث افزایش احتمال تشكیل سنگ های كلیوی می شوند.
    مصرف آب در طول روز حداقل به میزان یك لیتر (چهار لیوان) در هر چهار ساعت باعث رقیق شدن املاح در ادرار و دفع سریع و راحت آنها شده و در این بیماران بسیار مفید است.
    مصرف سبزیجات و سایر موادغذایی پر فیبر باعث كاهش ترشح كلسیم در ادرار شده و غیر از مواردی كه در بالا به عنوان سبزیجات حاوی اگزالات بالا عنوان شد در افراد مبتلا به این بیماری بسیار مفید است.
    ● مواد مغذی در بیماران مبتلا به سنگ های كلیوی
    ـ منیزیم: به شكل سیتراته در آرد گندم باعث كاهش تشكیل سنگ های كلیوی می شود.
    ـ ویتامین b۶، گلوكوزامین سولفات و كوندروتین سولفات نیز باعث كاهش سطح اگزالات در ادرار می شود.
    ● پیشگیری و درمان سنگ های كلیوی
    مصرف میوه های تازه،آووكادو، موز،كیوی،گیلاس سیاه، سبزیجات تازه، سیب زمینی، مارچوبه،تربچه، حبوبات، برنج قهوه ای، جو، ذرت، كنجد، زیره، گشنیز، رازیانه، آب هویج، آب كیوی، خیار، هندوانه
    ▪ درمان سنگ های كلیوی با داروهای گیاهی
    گزنه خاردار، چای جاوا نوعی نعناع كه در هندوستان می روید و در دمان این بیماری شكل دم كرده آن موثر است كه ادرارآور است و باعث افزایش حجم ادرار و دفع سنگ می شود، ریشه گیاهی به نام «خلا» كه شل كننده مجاری ادراری بوده و سنگ های بزرگ را راحت تر دفع می كند.
    ▪ درمان سنگ های كلیوی با استفاده از هوموپاتی
    تجویز نوعی بوته از خانواده زرشك به نام «بربریس»، تجویز جنسی از گیاهان به نام «لیكوپودیوم» شامل گیاه كبریت یا دم اسب، «سارسا پاریلا» از گیاهان بیابانی، برگ توتون خشك شده یا «تاباكوم».
    ▪ درمان سنگ های كلیوی با استفاده از علم
    «بو درمانی» یا آروماتراپی
    بوی درخت اردج كه یك نوع سرو كوهی است به نام «جونیپر» ، بوی رازیانه، بوی برگ گل شمعدانی، عطر لیمو كه به هنگام خواب بایستی بر بالش بیمار ریخته شود.
    ▪ درمان سنگ های كلیوی با استفاده از طب چینی
    استفاده از درخت جنسه یا جنسان از خانواده «آرالیا» یا «پاناكس» كه در چین شمالی یافت می شود، آب بارهنگ، آب اسفرزه، برگ دارچین، «پوریا» كه نوعی قارچ است، افدرا، طب سوزنی .



    دکتر آمری نیا مشاور تغذیه و رژیم درمانی
    ایران مانیا
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

قوانین ارسال

  • نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
  • نمی توانید به موضوعات پاسخ دهید
  • نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
  • نمی توانید نوشته خود را ویرایش کنید
  •  
تبلیغات در ایران سلامت