جستجو در سایت توسط گوگل

نمایش نتایج 1 تا 3 از 3 مجموع

موضوع: روزه گرفتن - جلوگیری از عطش

  1. #1
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض روزه گرفتن - جلوگیری از عطش

    مصرف غذاهاي شور باعث افزايش تشنگي فرد در طول روز مي‌شود

    كساني كه تحمل تشنگي روزه را ندارند از غذاي پروتئيني خود كم كنند و مايعات بيشتري بنوشند

    در وسط غذا آب زیاد نوشیده نشود زیرا سبب رقیق شدن شیره گوارشی و دشواری هضم می شود اما در فاصله یك ساعت بعد از افطار تا نیم ساعت قبل از مصرف غذای سحری، مقدار كافی آب نوشیده شود

    آب را فراموش نکنید. آب در حدود دو سوم وزن بدن را تشکیل می دهد. آب باعث سرحالی و سرزندگی می شود و همچنین برای رساندن مواد غذایی به اندام های بدن لازم است. لذا توصیه می شود که بعد از افطار آب بنوشید.
    آب بهتر است ولرم باشد، تا مواد سمی را از راه ادرار و تنفس از بدن خارج کند و همچنین جلوی ورود باکتری های مضر به بدن را بگیرد.

    وعده غذايي سحر بهتر است حاوي مواد غذايي سريع الهضم و خيلي شيرين نباشد. اصولاً اين وعده غذايي به علت اهميت بيشتري كه در نگه داشتن روزه دار در طول روز دارد بايد كالري و ماندگاري لازم براي طول روز را داشته باشد

    براى از بين بردن يا كمتر كردن عطش شديد در اين ماه چه بايد كرد؟
    - براى فهم اين سؤال به اين مثال توجه كنيد. مزرعه اى را در نظر بگيريد كه در كنار يك رودخانه پرآب است براى اينكه بتوانيم اين مزرعه به صورت دائم آبيارى شده و از حملات احتمالى آب در فصول گوناگون در امان باشد، سدى مقابل آب مى زنيم تا بتوانيم آب را مهار كرده و با ايجاد روزنه هايى در سد به صورت دائم و كنترل شده مزرعه مان را آبيارى كنيم. در ماه مبارك رمضان نيز بايستى سدى در بدنمان بسازيم كه بتوانيم آب و موادغذايى را كه در سحرى مصرف كرده ايم به صورت يكنواخت ودائم در طول روز به قسمتهاى مختلف بدنمان برساند. اين كار را مى توانيم با مصرف مواد غذايى پرفيبر (سبزيجات و ميوه ها) انجام دهيم. اين دسته از موادغذايى با احاطه ساير گروههاى غذايى خورده شده اولاً باعث مى شود آنزيمهاى گوارشى به صورت آرام آرام روى موادغذايى اثر كند و ثانياً با كم كردن سرعت جذب مواد غذايى باعث مى شود كه بدن به آهستگى و در فراخى وقت اقدام به جذب مواد غذايى بكند كه هم دچار خستگى كمترى مى شود وهم از آن توفان قندى و انسولين بالاى بعد از آن جلوگيرى مى كند بنابراين توصيه مى شود در سحرى از مواد غذايى پرفيبر مثل سبزيجات و بالاخص ميوه ها استفاده كنيد چرا كه ميوه ها اولاً منبع سرشارى از فيبر هستند و ثانياً قند موجود در ميوه ها در حالت خالص و بدون فيبر هم ديرتر از قندهاى ساده جذب مى گردد كه اين امر سبب مى گردد فرد ديرتر احساس گرسنگى نمايد. مواد غذايى پرفيبر آب زيادى را در خود جذب كرده و بدن مى تواند آن را به آهستگى جذب كند و احساس تشنگى ديرتر عارض مى گردد. يكى از مكانيسم هاى احساس گرسنگى، خالى بودن معده است فيبرها سرعت حركت مواد غذايى را نيز كاهش مى دهند و اين مسأله باعث مى شود كه مكانيسم مذكور ديرتر شروع شود. مصرف آب به مقدار فراوان در وعده سحرى و بالاخص ما بين غذا توصيه نمى شود چرا كه طى اشاره اى كه قبلاً شد باعث رقت اسيد و آنزيمهاى گوارشى شده و اختلال در روند هضم را باعث مى شود.
    آخرین ویرایش توسط دکتر نادر در تاریخ 20-Aug-2009 انجام شده است
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  2. #2
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    آيا ممكن است كمبود مصرف آب و مايعات در هنگام روزه داري براي بعضي از بيماران مشكل زا باشد؟
    يكسري بيماريها هستند كه در جريان آنها تعادل آب و املاح بدن به هم مي خورد از قبيل بيماري ديابت (به ويژه نوع جوانان و كودكان)، بيماريهاي كليوي و كبدي پيشرفته. در اين بيماران سعي مي شود كه تعادل آب و املاح بدن در وضعيت مناسبي حفظ شود.به عنوان مثال بيمار دچار سنگ كليه بايد آب و مايعات فراواني مصرف كند چون در صورت غليظ شدن ادرار بر اثر كمي مصرف مايعات، احتمال تشكيل سنگ كليه وي افزايش مي يابد. بنابراين روزه گرفتن براي چنين بيماري ممنوع است. اما چنانچه بيماري پيشرفته نباشد، اين كمبود مصرف مايعات اثر مهمي بر روي بدتر شدن وضع بيمار ندارد. چون سيستم كليوي به گونه اي تنظيم شده كه به محض مصرف كم مايعات، دفع مايعات از طريق كليه ها محدود شده و در واقع يك تعادل بين جذب و دفع آب ايجاد مي شود.

    آيا از لحاظ پزشكي مصرف بيش از حد آب و مايعات در هنگام سحر براي جبران كمبود مايعات در طول روز صحيح است؟
    خير. چون سيستم كليوي بدن معمولاً كمبود مايعات را به مقدار كافي جبران مي كند و از سوي ديگر ميزان ذخيره آب سلولهاي بدن نيز محدود است. بنابراين خوردن زياد آب و مايعات چه در هنگام سحر و چه در هنگام افطار قابل توجيه نيست.

    بهترين زمان ذخيره‌سازي آب بعد از افطار تا زمان خواب است

    اين استاد تغذيه با اشاره به اين كه بهترين زمان ذخيره سازي آب بعد از افطار تا آخرين ساعاتي است كه فرد مي‌خوابد، اظهار كرد: كساني كه دچار عطش شديد در طول روز مي‌شوند بهترست علاوه بر نوشيدن آب، ميوه به ويژه هندوانه و خربزه نيز بخورند زيرا بر خلاف تصور نوشيدن چاي زياد ممكن است با تسريع دفع آب از بدن، موجب تشنه‌تر شدن فرد شود لذا بهترست در نوشيدن چاي افراط نشود يا حداقل چاي به صورت كمرنگ مصرف شود تا توليد ادرار از بدن كاهش يابد



    نوشيدن زياد چاي ممكن است فرد را تشنه‌تر كند


    خوردن هندوانه و خربزه در سحر در رفع تشنگي در طول روز مؤثرست

    بايد از آشاميدن آب و نوشابه‌هاي سرد در شروع افطار خودداري کرد، گفت: بهتر است از مصرف قهوه و چاي پررنگ که باعث دفع آب بدن مي‌شوند نيز پرهيز کرد.

    مايعات فقط آب آشاميدني را در بر نمي‌گيرد و انواع سبزي و ميوه‌ها مانند هندوانه، خربزه، خيار و يا شير و سوپ نيز حاوي مقادير بسيار بالاي آب هستند و مي‌توانند جزو هشت ليوان آب مورد نياز در طول روز محسوب شوند.

    نوشابه در افطار ممنوع
    از مصرف نوشابه‌هاي گازدار به دليل دارا بودن قند فراوان خودداري كنيد زيرا فرد را دچار سردرد خواهند كرد. روزه‌داران هنگام افطار بايد از مصرف نوشيدني‌هاي خيلي سرد و خيلي داغ و نوشابه‌هاي گازدار كه منجر به ناراحتي‌هاي گوارشي مي‌شود پرهيز كنند. روزه‌داران مي‌توانند از دوغ، آبميوه و شربت خانگي نيز استفاده كنند

    هنگام افطار زياد آب نخوريد
    روزه‌داران از مصرف آب زياد در هنگام صرف افطار خودداري كنند، چرا كه سبب اختلال در هضم مواد غذايي مي‌شود. ‌ يكي از عادات غلط غذايي روزه‌داران اين است كه به دليل تشنگي زياد در هنگام شروع افطار آب سرد، نوشابه و... استفاده مي‌كنند، لذا روزه‌داران بايد افطار خود را با كمي آب گرم يا چاي آغاز كنند. پس از آن مي‌توانند از خرما يا كشمش استفاده كنند، زيرا اين دو سبب كنترل اشتها مي‌شود و از بيش‌خواري به هنگام افطار ممانعت مي‌كند.

    برای جلوگیری از عطش:
    بهتر است در وعده سحری از خوردن غذاهای خشک نظیر کوکوسبزی، کوکو سیب‌زمینی، کتلت و گوشت‌های سرخ شده مثل کباب، جوجه‌کباب و ماهی پرهیز کنید. این غذاها به همراه غذاهایی که ادویه زیادی می‌طلبد، باعث عطش زیاد و ترش کردن در طول روز می‌شوند. مصرف سس مایونز، خامه، سوسیس و کالباس نیز در سحری یا افطاری مناسب نیست، زیرا این غذاها زمینه بروز ناراحتی‌های گوارشی نظیر ترش کردن را فراهم می‌کنند.ضمنا خوب است شش تا هشت لیوان آب در فاصله افطار تا سحر نوشیده شود و برای پیشگیری از احساس تشنگی در طول ساعات روز، لیموترش تازه در پایان سحری مصرف شود

    سلامت : آيا تشنگي و نرسيدن آب به بدن در طول ساعات روزه‌داري مي‌تواند مشکلات گوارشي را تشديد کند؟


    مشکل کمبود آب بدن بايد با مصرف مايعات و غذاهايي که حاوي مايعات هستند پس از پايان ساعات روزه‌داري جبران شود. مصرف ميوه و سبزي تازه در ابتداي افطار نيز در کاهش تشنگي در طول روز و تامين آب مورد نياز بدن، نقش زيادي دارد. البته کم شدن آب بدن، مساله مهمي است که بايد به آن توجه شود. براي مثال روزه گرفتن در بيماراني که سنگ کليه دارند، افرادي که از نارسايي کليه، کبد و قلب رنج مي‌برند، بيماراني که زخم معده شديد، سوءهاضمه پيشرفته و يا ديابت نوع يک دارند، ممنوع است و ساير بيماران نيز بايد درباره روزه گرفتن با پزشک معالج خود مشورت کنند و در صورتي که پزشک آنها روزه گرفتن را مانعي براي سلامتشان عنوان کرد، به هيچ عنوان اصراري براي گرفتن روزه نداشته باشند.
    يبوست نيز مشکل ديگري است زيرا مصرف کافي مايعات در اجابت مزاج تاثير عمده‌اي دارد و روزه گرفتن، براي افرادي که يبوست دارند موجب بدتر شدن اوضاع يبوست‌شان مي‌شود. البته مصرف غذاهاي فيبردار مانند سبزي و ميوه مانع ايجاد يبوست مي‌شود اما افرادي که يبوست شديد دارند بايد براي روزه گرفتن با پزشک خود مشورت کنند. پس مي‌توانيم نتيجه بگيريم که مصرف ميوه و سبزي در وعده‌هاي غذايي ماه مبارک بسيار مهم است زيرا علاوه بر تامين آب، املاح و ويتامين‌هاي بدن، مانع بروز يبوست مي‌شود

    نوشیدن آبمیوه غیرطبیعی (کارخانه ای) خوب نیست؛ چون باعث تشنگی و ترش کردن معده می شود.

    به این نکات خوب توجه کنید.
    ▪ به مقدار کافی آب بنوشیم. فاصله بین افطار تا خواب بهترین زمان نوشیدن آب است.
    ▪ پرخوری یا کم خوری، سوخت و ساز طبیعی بدن را مختل می کند. به هم خوردن سوخت و ساز طبیعی بدن هم به شدت سلامتی را تهدید می کند. پس به نوع و مقدار خوردن تان توجه کنید.
    ▪ از خوردن خوراکی هایی مثل خرما، کشمش و میوه های شیرین مثل سیب، موز و… که قند طبیعی دارند، غافل نشوید.
    ▪ افت فشار، اولین ومهم ترین اثر نخوردن این خوراکی هاست.
    ▪ از غذاهای شور و چرب بپرهیزید.

    نوشیدنیها
    بهتر است در فاصله زمانی افطار تا سحر ۴ تا ۵ لیوان آب میل شود. توجه داشته باشید که در میان خوردن غذا و بعد از وعده غذایی سحری حجم زیاد آب میل نکنید زیرا این کار اختلالات گوارشی را به همراه خواهد داشت. برای تأمین مایعات بدن علاوه بر آب می‌توانید از آبمیوه تازه البته کم شکر، دوغ رقیق اما کم نمک، شیر کم‌چرب و چای کمرنگ نیز استفاده کنید.
    خوردن چای فراوان به ویژه در وعده غذایی سحری نه تنها موجب تأمین آب بدن نمی‌شود بلکه به دلیل خاصیت ادرارآوری، موجب دفع آب بدن شده و به این ترتیب بدن را با کم‌آبی رو به رو خواهد کرد

    بهتر است در ساعاتی که اجازه خوردن وجود دارد به جای آب از نوشیدنی نظیر انواع چای‌های گیاهی و آب‌میوه استفاده شود. مصرف میوه‌هایی مانند سیب، هندوانه، سبزیجاتی مانند هویج و کلم، انواع گوشت سفید (مرغ و ماهی)، غذاهای پرفیبر و پرهیز از نوشیدن مایعات میان وعده‌های غذایی از جمله مواردی است که روزه‌داران در ماه رمضان باید به آن دقت کنند.

    مصرف آب زياد هنگام صرف افطار سبب اختلال در هضم مواد غذايي مي‌شود. پس از صرف سحري نيز بسياري از هموطنان عزيز از بيم تشنگي در طول روز به مقدار فراوان آب مي‌نوشند كه كار درستي نيست

    يكي از عادات غلط غذايي روزه‌داران اين است كه به دليل تشنگي زياد در هنگام شروع افطار آب سرد، نوشابه و يا غيره استفاده مي‌كنند. توصيه مي‌شود افطار خود را با كمي‌ آب گرم و يا چاي آغاز كنند. پس از آن مي‌توانند از خرما يا كشمش استفاده كنند زيرا اين دو سبب كنترل اشتها مي‌شود و از بيش‌خواري به هنگام افطار ممانعت مي‌كند. علاوه بر آن، مصرف خرما در ماه مبارك رمضان در تنظيم قند خون بسيار مفيد اســـت بنابراين تـــوصيه مي‌شود كه در وعده افطار حتي‌المقدور سه تا پنج عدد خرما مصرف شود (خرما منبع خوبي از مواد مغذي، قند، فيبر و پتاسيم است). از مصرف بيش از حد خرما نيز مانند ساير شيريني‌ها پرهيز شود. به طور كلي توصيه مي‌شود به جاي مصرف انواع شيريني‌ها مانند زولبيا و باميه كه فقط حاوي انرژي و فاقد مواد مغذي (ويتامين‌ها و املاح) هستند، از مواد غذايي طبيعي شيرين مانند خرما، كشمش و انواع ميوه استفاده شود. افراط در مصرف انواع شيريني به هنگام افطار چاقي و اضافه وزن را به دنبال خواهد داشت

    نوشيدنيها

    بهتر است در فاصله زماني افطار تا سحر 4 تا 5 ليوان آب ميل شود. توجه داشته باشيد که در ميان خوردن غذا و بعد از وعده غذايي سحري حجم زياد آب ميل نکنيد زيرا اين کار اختلالات گوارشي را به همراه خواهد داشت. براي تأمين مايعات بدن علاوه بر آب مي‌توانيد از آبميوه تازه البته کم شکر، دوغ رقيق اما کم نمک، شير کم‌چرب و چاي کمرنگ نيز استفاده کنيد. خوردن چاي فراوان به ويژه در وعده غذايي سحري نه تنها موجب تأمين آب بدن نمي‌شود بلکه به دليل خاصيت ادرارآوري، موجب دفع آب بدن شده و به اين ترتيب بدن را با کم‌آبي رو به رو خواهد کرد.

    مصرف نوشابه های گازدار نیز مناسب این وعده غذایی نیست. همچنین در وعده های غذایی خود کمتر آب مصرف کنند

    استفاده زياد از سبزيجات، سالاد و ميوه ميزان تشنگي را كاهش مي‌دهد

    در ماه رمضان، مصرف چای و قهوه را محدود کنید، زیرا این مواد باعث افزایش ادرار و از دست دادن آب بدن می شوند.

    آب را فراموش نکنید. آب در حدود دو سوم وزن بدن را تشکیل می دهد. آب باعث سرحالی و سرزندگی می شود و همچنین برای رساندن مواد غذایی به اندام های بدن لازم است. لذا توصیه می شود که بعد از افطار آب بنوشید.
    آب بهتر است ولرم باشد، تا مواد سمی را از راه ادرار و تنفس از بدن خارج کند و همچنین جلوی ورود باکتری های مضر به بدن را بگیرد.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  3. #3
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    مصرف ميوه يا آب ميوه تازه هنگام سحر از تشنگي در طول روز جلوگيري مي كند.

    مصرف ميوه يا آب ميوه تازه هنگام سحر از تشنگي در طول روز جلوگيري مي كند. همچنين براي جبران كمبود ميزان آب و املاح بدن در ماه رمضان، مي توان از مقداري سوپ يا آش هنگام افطار استفاده كرد.
    مايعات را مي توان در مدت زمان افطار تا سحر مورد استفاده قرار داد. در اين صورت هنگام سحر ضرورتي وجود ندارد كه از چند ليوان آب يا از مقدار زيادي چاي براي رفع تشنگي در طول روزه داري استفاده كرد.

    نبايد دسرها و شيريني ها را که حاوي شكر فراوان هستند، به مقدار زياد مصرف کرد و بهتر است به جاي آنها از خرما و توت که داراي قند طبيعي و همچنين املاح و ويتامين هستند، استفاده نمود.
    روزه داران بايد از خوردن غذاهاي شور هنگام سحر خودداري كنند، زيرا تشنگي را در طول روز افزايش مي دهد.

    بايد از خوردن غذاهاي بسيار سرد يا بسيار گرم و نيز از نوشيدن آب سرد در ابتداي افطار خودداري شود و در صورت رفع تشنگي مي توان از آب گرم، چاي يا شير گرم استفاده كرد.
    همچنين مصرف زياد غذاهاي ترش و شور، شير، ميوه و سبزيجات خام و برنج نيز در ازدياد ترشح اسيد معده و درنتيجه ايجاد سوزش و درد معده و اثني عشر دخالت دارند.
    مبتلايان به زخم معده و اثني عشر و ناراحتي روده بهتر است از غذاهايي استفاده كنند كه هضم شان آسان و ساده بوده و باعث نفخ دستگاه گوارش نشود كه از جمله ي اين غذاها مي توان به غذاهاي كبابي و خورشتي، انواع سوپ كم چرب، آب ميوه ها، نان، پنير و ماست به مقدار كم اشاره كرد.
    استرس و فشار عصبي و روحي ، داشتن گروه خوني o، وجود ميكروب هليكوباكترپيلوري، مصرف قهوه و الكل از عوامل تشديد كننده زخم معده و اثني عشر هستند

    در وعدة سحری از خوردن غذاهاي خشك نظير كوكوسبزي، كوكو سيب‌زميني، كتلت و گوشت‌هاي سرخ شده مثل كباب، جوجه كباب و ماهي خودداري كنید.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

قوانین ارسال

  • نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
  • نمی توانید به موضوعات پاسخ دهید
  • نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
  • نمی توانید نوشته خود را ویرایش کنید
  •  
تبلیغات متنی
گیفت کارت
تبلیغات در ایران سلامت