جستجو در سایت توسط گوگل

نمایش نتایج 1 تا 7 از 7 مجموع

موضوع: تغذیه سالم در ماه رمضان - ارزیابی زولبیا و بامیه

  1. #1
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض تغذیه سالم در ماه رمضان - ارزیابی زولبیا و بامیه

    مصرف برخي مواد غذايي كه در ماه رمضان باب شده است (نظير زولبيا و باميه) به سبب چربي و مضرات غذايي خاص آن ها و نيز مشكلات ناشي از ساعات طولاني خالي بودن دستگاه گوارش توصيه نمي شود.

    برای ثابت نگه داشتن قند خون، شیرینی و مواد غذایی ناسالم را استفاده نکنید، بلکه خرما بخورید.

    خوردن شکر و کربوهیدرات های تصفیه شده نظیر: نان سفید و همین طور میان وعده های شور و چرب و چاشنی های تند را در رژیم خود کاهش دهید. بسیاری از غذاهای شیرین، چربی زیادی هم دارند، بنابراین کالری زیادی به بدن فرد می رسانند و فرد میل کمتری به غذاهای مفید پیدا می کند.

    زولبيا وباميه به صورت سنتى از قديم سر سفره هاى افطار است، ضرورتى در مصرف آن وجود دارد؟
    همانگونه كه قبلاً نيز عرض كردم هنگام افطار ذخيره قندى بدن بسيار كم است و به همين دليل بهتر است در زمان افطار با خوردن مواد قندى اين كمبود جبران شود هنگام افطار توصيه مى شود زولبيا يا باميه البته به مقدار كم مصرف شود چرا كه مصرف بيش از حد آن به خاطر استفاده از روغن، كره و ماست و ادويه جات مختلف درتركيبات اين نوع شيرينى جات و عدم اطمينان كافى به منابع مذكور ممكن است سبب مسموميت هاى غذايى شود. علاوه بر آن مصرف بيش از حد زولبيا و باميه با توجه به اينكه اشتها را كاهش مى دهد باعث عدم مصرف مواد مورد نياز ديگر مى شود.

    بهترين شيريني براي افطار خرما و بدترين نوع آن زولبيا و باميه است

    ‌كشمش و خرما جايگزين زولبيا و باميه ‌
    به جاي مصرف زولبيا و باميه در ماه مبارك رمضان بايد از كشمش و خرما كه سودمندترين قندهاي طبيعي است استفاده شود كه اثرات جانبي بسيار كمي هم دارند. مصرف شيريني به‌خصوص شيريني‌هايي مصنوعي هم بايد متعادل باشد چون مصرف قند در بروز بيماري‌هاي قلبي و عروقي سهيم است و به نسبت افزايش آن در بدن، بدن از مواد غذايي ديگر محروم مي‌شود

    پر‌خوری و مصرف بیش از حد غذاهای چرب و شیرین مانند نان خامه‌ای، زولبیا، بامیه، حلوا، شله زرد و... توصیه نمی‌شود؛ زیرا این خوراکی‌ها نه تنها باعث تحریک معده می‌شوند بلکه بر عطش فرد می‌افزایند که در اغلب موارد افراد این تشنگی را با نوشیدن مقادیر زیاد نوشیدنی‌های سرد جبران می‌کنند.

    شیرینی افطار
    در رمضان به‌دلیل روزه‌داری و کاهش ذخایر قندی در بدن میل ، تمایل به استفاده از مواد قندی افزایش می‌یابد. متخصصان تغذیه توصیه می‌کنند برای جبران کمبود قند بدن از مواد قندی طبیعی نظیر خرما، کشمش و توت استفاده کنید.

    شیرینی ها و موتد قندی
    در این روزها خوردن ترکیبات قندی بیشتر می‌شود و همین موضوع اضافه وزن را در پایان ماه ایجاد خواهد کرد.
    توصیه می‌شود به جای زولبیا، بامیه و حلوا از خرما و کشمش استفاده کنید. البته در خوردن آنها نیز نباید زیاده‌روی کرد و بیشتر از ۵ عدد خرما و دو تا سه قاشق غذاخوری کشمش در طول روز نباید میل کرد

    بجای زولبیا بامیه از خرما و عسل استفاده شود
    به گفته این متخصص تغذیه، باید برای خوردن سحری فرصت کافی در نظر گرفته شود. همچنین بهتر است هنگام افطار، روزه با نوشیدنی نسبتا گرم مانند شیر و مقداری عسل، خرما یا نان و پنیر و گردو باز شود. بهتر است به جای زولبیا، بامیه و شیرینی هایی مانند آن از خرما و عسل استفاده شود. این در حالیست که در خوردن آن نباید افراط شود چراکه چاقی را به دنبال دارد.

    برای ثابت نگه داشتن قند خون، شیرینی و مواد غذایی ناسالم را استفاده نکنید، بلکه خرما بخورید.

    افراط از نوع زولبيايي، ممنوع

    گروهي از افراد هستند كه ماه رمضان رابا زولبيا و باميه معنا مي‌كنند ونه تنها بيشترين حجم از خوراكي‌هاي دريافتي به‌خصوص در وعده افطاررا به مواد چرب، قندي و شيريني مثل زولبيا و باميه اختصاص مي‌دهند بلكه اغلب ميان وعده‌هاي خود را هم از بين مواد غذايي بي‌ارزش يا به‌اصطلاح هله هوله‌ها انتخاب مي‌كنند كه در اين صورت، رمضان نه تنها ماه تزكيه جسمي آنها نخواهد بود كه پيشوازي براي ابتلا به بيماري‌ها محسوب مي‌شود.

    يكي از اولين اثرات اين بيهوده‌خواري، چاق شدن است و بدون شك، بلاي چاقي برسر روزه‌داراني كه هنگام افطار از مواد غذايي شيريني مانند زولبيا، باميه و حلوا به مقدار زيادي مصرف مي‌كنند، نازل خواهد شد.

    البته اگر همين افراد به جاي مصرف زولبيا و باميه در ماه مبارك رمضان، كشمش و خرما را كه از سودمندترين قندهاي طبيعي هستند، جايگزين كنند نه‌تنها از عوارض سوء در امان مي‌مانند كه از فوايد بي‌شمار مصرف اين مواد غذايي مفيد نيز بهره‌مند خواهند شد.

    در اين ماه مصرف مواد قندي گاهي بيش از حد استفاده مي‌گردد. اين مواد قندي كه گاهاً در اثر سرخ شدن بيش از حد همراه مواد چربي كسيد شده و سرطان‌زا است باعث افزايش شديد ترشح انسولين شده و معمولاً انسولين ترشح شده از ميزان مورد نياز براي متابوليسم قند بالاتر بوده و نتيجه آن كه مقداري از قند توسط انسولين به درون سلول رفته و صرف تأمين انرژي بدن مي‌گردد ولي قند اضافه توسط انسولين تبديل به بافت چربي شده ذخيره مي‌شود كه اين همان چاقي است و انسولين اضافه منجر به هيپوگليسمي (افت قند) مجدد خواهد شد. اين هيپوگليسمي منجر به نياز شديد شخص براي مصرف مجدد مواد قندي شده و آن ضعف و بي‌حالي معروف را پس از بازكردن روزه ايجاد مي‌نمايد.
    آخرین ویرایش توسط دکتر نادر در تاریخ 20-Aug-2009 انجام شده است
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  2. #2
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    يادداشت
    حکايت زولبيا و اسيد چرب ترانس

    روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان علاوه بر آثار روحي و معنوي، آثار جسماني بسيار ارزشمندي دارد اما بدون شک زماني مي‌توان از تاثيرات مثبت روزه بهره مند شد که تغذيه در هنگام افطار و سحر منطبق با يک رژيم متعادل و متنوع باشد. اين روزها سفره‌هاي سحري و افطار خيلي‌ها با انواع غذاهاي چرب و شيرين مانند حلوا، کاچي، خرما، شله زرد، شيربرنج چرب و شيرين و بالاخره، زولبيا و باميه رنگين مي‌شود. نتيجه اينکه پس از يک ماه روزه‌داري نه تنها وزن کم نمي‌کنيم بلکه با چند کيلو اضافه وزن دوباره به رژيم غذايي معمول خود برمي‌گرديم و روند چاقي واضافه وزن را با الگوي غذايي غلط هم چنان دنبال مي‌کنيم....


    يكي از مهم‌ترين فوايد روزه‌داري بهبود وضعيت بدن و تناسب اندام است كه با سوخت بافت چربي و كاهش انرژي دريافتي ميسرمي‌شود. بنابراين در صورتي كه فرد روزه‌دار توصيه‌هاي بهداشتي را رعايت كند به طور طبيعي پس از ماه رمضان به دليل كاهش چربي‌هاي بدن بايد تا چند كيلوگرم كاهش وزن پيدا كند.


    زولبيا و باميه از جمله شيريني‌هاي سنتي ما براي ماه مبارک رمضان است که با مصرف بي‌رويه‌اش علاوه بر سيل کالري اضافي که به بدنمان سرازير مي‌کنيم چه بسا بسته به نوع روغني که در تهيه اين شيريني به کار رفته است از اسيد‌هاي چرب ترانس و خواص بيماري‌زايي آن به خصوص بيماري‌هاي قلبي‌عروقي و سرطان نيز بي‌نصيب نمانيم.


    اگر مصرف زولبيا و باميه در شرايط بهداشتي تهيه شود در حد متعادل مشکلي ايجاد نمي‌کند. درحالي که مصرف انواع غير بهداشتي آنها به قول متخصصان گوارش و کبد مي‌تواند موجب بروز بيماري‌هاي گوارشي نيز بشود. استفاده مکرر ازروغن‌هايي که به رنگ سياه درآمده‌اند براي سرخ کردن زولبيا و باميه حتي مي‌تواند سرطان‌زا باشد. بنابراين لازم است پس از هر بار سرخ کردن، روغن استفاده شده دور ريخته شود و براي نوبت بعدي از روغن جديد استفاده شود.


    و اما چه نوع روغني براي تهيه زولبيا و باميه استفاده مي‌شود؟ روغن نباتي جامد به علت داشتن مقادير بالاي اسيد‌هاي چرب اشباع مهم‌ترين عامل بروز بيماري‌هاي قلبي‌عروقي در کشور ما به‌شمار مي‌روند. در طي فرآيند توليد روغن‌نباتي جامد فرم طبيعي مولكول اسيد چــرب تغيير مي‌كند و يك اسيد چرب غير عادي ايجاد مي‌شود كه به آن «اسيد چرب ترانس» مي‌گويند. وجود اسيد چرب ترانس در روغن و چربي نامطلوب و براي سلامت مضر است و مي‌تواند موجب بروز بيماري‌هاي قلبي‌عروقي و سرطان بشود. حتي زماني که با به کاربردن روغن‌هاي مايع اين خطرات کاهش مي‌يابند هنوز کالري بالاي زولبيا و باميه به علت داشتن قند و روغن فراوان زمينه‌ساز چاقي و اضافه وزن است. ضمن اينکه از نظر تغذيه‌اي، مصرف زياد زولبيا و باميه موجب كاهش اشتها و حذف وعده اصلي غذا و در نتيجه کمبود‌هاي تغذيه‌اي به ويژه ريزمغذي‌ها مي‌شود.


    چاقي با ذخيره بيش از حد انرژي به صورت چربي تعريف مي‌شود. اين مشكل در اثر فقدان تعادل بين انرژي دريافتي و انرژي مصرفي ايجاد مي‌شود. چاقي از عوامل خطر بيماري‌هاي مزمن مانند فشارخون، اختلالات چربي‌هاي خون، ديابت نوع دو بيماري‌هاي قلبي عروقي و بعضي از انواع سرطان‌ها است.


    براساس مطالعه‌اي که دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت در سال 1380 انجام داده است درحدود60 درصد جمعيت ميانسال كشور به اضافه وزن و چاقي مبتلا هستند. شيوع بالاي اضافه وزن و چاقي در اين گروه سني و نقش چاقي به عنوان عامل خطر در بروز بيماري‌هاي مزمن و عواقب اقتصادي، اجتماعي آن لزوم توجه به اين معضل بهداشتي را بيش از پيش آشكار مي‌سازد. به ويژه آنکه تحقيقات نشان داده است که حتي مقادير متوسط كاهش وزن به ميزان 5 تا 10 درصد كاهش بروز خطرات بيماري‌هاي مرتبط با چاقي بسيار موثر است.


    بيماري‌هاي مرتبط با چاقي و عوارض ناشي از آنها موجب تحميل بار مالي بركشور مي‌شود. به طوري كه براساس برآوردها هزينه ناشي ازچاقي دو تا هشت درصد كل بودجه مراقبت‌هاي بهداشتي را در بر مي‌گيرد.


    با توجه به اين نکات آيا بهتر نيست مردم کشورمان به جاي مصرف بي‌رويه انواع شيريني‌هاي سنتي و مدرن در ماه مبارک رمضان که جز چاقي و اضافه وزن سودي ندارد، براي مصرف غذاهاي سالم‌تر مانند سبزي، ميوه، شير و مواد لبني تشويق و حمايت شوند. اميدواريم وزارت محترم بازرگاني هم در سبد کالاي ويژه ماه رمضان به جاي موادغذايي چرب و شيرين، بيشتر از اقلامي مانند مواد پروتئيني، شير و مواد لبني و اقلام غذايي سالم‌تر استفاده کند تا هموطنان عزيزمان از فوايد جسمي‌ روزه‌داري هم در اين ماه مبارک بهره‌مند شوند.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  3. #3
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    سوال سلامت از کارشناسان و مسوولان در آستانه ماه رمضان:
    زولبيا و باميه بخوريم يا نخوريم؟

    هر سال با شروع ماه مبارک رمضان بازار زولبيا و باميه داغ شده و مصرف آن بين ايراني‌ها و برخي کشورهاي ديگر زياد مي‌شود البته اين سنت از سال‌هاي دور بين ايراني‌ها مرسوم بوده و جزو معدود عاداتي است که همچنان با همان قوت ادامه دارد. زولبيا و باميه که اغلب در سفره‌هاي افطار جايگاه ويژه‌اي دارد، در کنار طعم خوب و شيريني که دارد براي سلامت مضر است. براي بررسي وضعيت بازار توليد و توزيع و مضرات اين ماده غذايي به سراغ مسوولان وزارت بهداشت وکارشناسان رفتيم تا نظرات آنها را جويا شده و از اقدامات آنها در اين حوزه باخبر شويم...


    دکتر امامي رضوي: توليد و پخت زولبيا و باميه مناسب نيست


    دکتر حسن امامي رضوي، معاون سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي به خبرنگار هفته‌نامه سلامت مي‌گويد: «يکي از برنامه‌هاي وزارت بهداشت در ماه رمضان اين است که بر چگونگي توليد و توزيع زولبيا و باميه نظارت کند تا از اين طريق مانع از به خطر افتادن سلامت مردم شود.» وي مي‌افزايد: «در حال حاضر توليد و پخت اين نوع شيريني مناسب نيست و بايد از سلامت آن آگاه شويم تا با اين کار به اطمينان برسيم که اين ماده سالم است و مضر نيست.» به گفته وي، نظارت بر چگونگي توليد و توزيع اين ماده هر ساله انجام مي‌شود اما با توجه به اينکه بيشتر مراکز توليد زولبيا و باميه هويت مشخصي ندارند نمي‌توانيم به صورت کامل آنها را زير نظر بگيريم.» وي يادآور ‌مي‌شود: «در حال حاضر بيشتر زولبياهاي توليدي در شرايط نامناسبي توليد مي‌شود. به همين دليل بايد فکري اساسي براي آن داشته باشيم.»


    معاون سلامت وزارت بهداشت با اشاره به اينکه منع کامل مردم از خوردن زولبيا و باميه کار درست و شدني نيست، مي‌گويد: «نمي‌توانيم به مردم بگوييم که اين ماده غذايي را از سبد خانواده خود حذف کنند اما مي‌توانيم به آنها توصيه کنيم که در مصرف اين ماده غذايي دقت کرده و از مصرف بيش از حد آن پرهيز کنند.»





    دکتر حسيني: بسته‌بندي زولبيا و باميه بايد کد بهداشتي داشته باشد


    دکتر هدايت حسيني، رييس مرکز نظارت بر مواد غذايي، آرايشي و بهداشتي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي نيز با اشاره به اقدامات نظارتي اين وزارتخانه به خبرنگار هفته‌نامه سلامت مي‌گويد: «هر سال در ماه رمضان وزارت بهداشت بر توليد و عرضه زولبيا و باميه نظارت مي‌کند و در اين نظارت بر روغن مصرفي و بسته‌بندي دقت مي‌شود.» وي مي‌افزايد: «وزارت بهداشت نظارت شديدي بر چگونگي بسته‌بندي اين ماده دارد زيرا بيشتر اين بسته‌بندي‌ها نامعلوم و غيراستاندارد است.» حسيني تصريح کرد: «بسته‌بندي زولبيا و باميه بايد استاندارد و بهداشتي باشد که متاسفانه در واقعيت چنين نيست و بسته‌بندي اين ماده غذايي غيربهداشتي است.» رييس مرکز نظارت بر مواد غذايي، آرايشي و بهداشتي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي، تصريح مي‌کند: «بايد بسته بندي زولبيا و باميه کد بهداشتي داشته باشد و اين بسته‌ها پروانه‌هاي بهداشتي داشته باشند.» وي خاطرنشان مي‌کند: «اگر اين بسته‌بندي‌ها پروانه بهداشتي نداشته باشد سلامت زولبيا و باميه را به مخاطره مي‌اندازد.» حسيني مي‌افزايد: «البته نظارت وزارت بهداشت فقط بر بسته‌بندي متمرکز نيست بلکه بر نوع روغن مصرفي و شيوه مصرف آن نيز نظارت داريم تا مراکز توليدي از روغن‌ها به طور مناسب و بهداشتي استفاده کنند.»





    دکتر رمضانخاني: مردم مراقب مراکز غيراستاندارد توليد زولبيا و باميه باشند


    دکتر رمضانخاني، معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي نيز با اشاره به اينکه توليد سالم زولبيا و باميه مي‌تواند از مضرات اين ماده غذايي بکاهد، مي‌گويد: «اگر اين ماده در شرايط بهداشتي توليد شود و روغن مصرفي آن مناسب باشد، مضرات آن کمتر خواهد شد و سلامت به مخاطره نخواهد افتاد.» وي مي‌افزايد: « سلامت اين ماده غذايي به مواد اوليه توليدي نيز بستگي دارد و اگر روغن و ديگر مواد آن سالم باشد اين ماده غذايي سالم‌تر خواهد بود.» به گفته رمضان‌خاني، سلامت مواد اوليه توليدي، چگونگي نگهداري، نوع طبخ، نوع عرضه و سلامت روغن مصرفي جزو مهم‌ترين موارد در تامين سلامت زولبيا و باميه است.» وي يادآور مي‌شود: «نظارت بر طبخ و نوع عرضه اين ماده به عهده ما است اما مردم نيز بايد توجه داشته باشند که زولبيا و باميه را از هر جايي تهيه نکنند و به بسته‌بندي آن توجه داشته باشند.» معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي با اشاره به آمادگي گروه ضربت در ماه رمضان مي‌گويد: «با شروع ماه مبارک رمضان گروه ضربت، يعني همان گروه نظارتي ما آماده نظارت بر اين مراکز شده و بر طبخ و عرضه اين ماده نظارت خواهند کرد.»





    دکتر آگاه: مصرف زولبيا و باميه يعني مصرف قند با حجم زياد


    دکتر شهرام آگاه، فوق تخصص گوارش و کبد نيز مي‌گويد: «مصرف زولبيا و باميه به معناي مصرف قند با حجم زياد است که همه مي‌دانند مصرف بالاي قند چه مضراتي براي سلامت دارد.» وي مي‌افزايد: «افطار کردن با حجم بالاي قند در بيماران رفلاکسي موجب تشديد علايم رفلاکس شده و سلامت آنها را به خطر مي‌اندازد.» به گفته آگاه، اين ماده موجب سيري زودرس مي‌شود. به همين دليل فرد نمي‌تواند ديگر مواد مورد نياز بدن خود را تامين کند زيرا سير شده و تمايل به غذا نخواهد داشت. وي تصريح مي‌کند: «چربي موجود در اين ماده نيز زياد است و همين موضوع سبب کندي تخليه معده مي‌شود که براي سلامت مضر است.» وي در مورد مصرف و توليد بسيار بالاي زولبيا، باميه و نقل و نبات در ماه رمضان يادآور مي‌شود: «بايد مصرف شيريني به خصوص شيريني‌هاي مصنوعي متعادل باشد چون مصرف بيش از حد قند در بروز بيماري‌هاي قلبي‌عروقي نقش دارد و به نسبت افزايش مصرف آن، بدن از دريافت مواد غذايي ديگر محروم مي‌شود.»





    افزايش يک هزار و 100 توماني قيمت زولبيا و باميه


    البته گذشته از همه اين هشدارها به تازگي اعلام کردند که قيمت اين ماده غذايي افزايش نيز يافته است به طوري که محمد نصرتي، عضو هيات رييسه اتحاديه قنادان و شيريني‌فروشان تهران با انتقاد از اينکه مواد اوليه زولبيا و باميه از سوي قنادان به صورت آزاد خريداري مي‌شود اما قيمت آن را دولت تعيين مي‌کند، مي‌گويد: «قيمت مواد اوليه زولبيا و باميه از سال 85 تاکنون با افزايش چند برابري مواجه بوده است. اين در حالي است که قيمت زولبيا و باميه نسبت به سال گذشته تنها هزار و 100 تومان افزايش داشته است.» وي مي‌افزايد: «قيمت انواع مواد اوليه زولبيا و باميه همچون روغن با رشد سه برابري مواجه شده است اما وزارت بازرگاني بدون اختصاص يارانه خواهان تعيين دستوري قيمت است.» وي يادآور مي‌شود: «با وجود تاکيد وزارت بازرگاني برتعيين قيمت زولبيا و باميه تاکنون قنادان هيچ گونه يارانه‌اي براي خريد مواد اوليه اين محصول دريافت نکرده‌اند.» وي با بيان اينکه وزارت بازرگاني قيمت 2500 تومان را براي هر کيلو زولبيا و باميه پيشنهاد داده است، تصريح مي‌کند: «قيمت پيشنهادي اتحاديه براي زولبيا و باميه کيلويي 2900 تومان است. اين در حالي است که وزارت بازرگاني مخالف اين قيمت است.»


    كشمش و خرما بهترين جايگزين زولبيا و باميه


    دکتر کيمياگر، متخصص تغذيه معتقد است: «مصرف زياد زولبيا و باميه براي سلامت مضر است و در يک لحظه ميزان زيادي از کالري، چربي و قند را وارد بدن مي‌کند.» وي مي‌گويد: «اگر مصرف اين ماده غذايي در حد مناسبي باشد مشکلي نيست ولي در ايران استفاده از اين ماده در ماه رمضان بسيار زياد است.» به گفته وي کنترل روغن‌هاي مصرفي در تهيه اين ماده بسيار ضروري است و اگر اين مورد تحت نظر باشد باز هم مضرات کمتر خواهد شد. کيمياگر خاطرنشان مي‌کند: «بسته‌بندي اين ماده غذايي نيز بسيار مهم است، البته بيشتر قنادي‌ها زولبيا و باميه خود را از مرکز ديگري که هويت درستي ندارند تهيه مي‌کنند. به همين دليل سالم بودن اين ماده مورد شک است.» اين متخصص تغذيه مي‌گويد: « به مردم توصيه مي‌کنيم به جاي مصرف زولبيا و باميه در ماه مبارك رمضان، كشمش و خرما را كه از سودمندترين قندهاي طبيعي هستند، مصرف کنند كه آثار جانبي بسيار كمي هم دارند.»
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  4. #4
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    توصيه‌هاي وزارت بهداشت به توليدکنندگان و فروشندگان زولبيا و باميه





    در اين اطلاعيه آمده است:


    توليد کنندگان و فروشندگان زولبيا، باميه و گوش فيل در ماه مبارک رمضان بايد به نکات زير توجه داشته باشند:


    1) ازمواد اوليه( روغن، شکر، آرد، تخم مرغ، ماست، آب، گلاب و زعفران ) مورد تاييد وزارت بهداشت و با کيفيت مناسب استفاده شود.


    2) مواد اوليه و محصول توليدي را در محلي خشک، خنک، سر پوشيده و بهداشتي نگهداري کنند.


    3) در تهيه آنها از روغن مخصوص سرخ کردني استفاده شود.


    4) در زمان سرخ کردن از حرارت با شعله بالا خودداري شود.


    5) از سرخ کردن بيش از اندازه زولبيا و باميه در روغن تا حد تغيير رنگ قهوه‌اي و سوختن آن خودداري کنند.


    6) با مشاهده تغيير رنگ روغن از مصرف دوباره آن خودداري کنند.


    7) از قراردادن طولاني‌مدت روغن در مجاورت هواي آزاد خودداري کنند.


    8) روغن باقي مانده در ظروف مخصوص سرخ کردن زولبيا و باميه را درانتهاي طبخ دور بريزند و از مصرف دوباره آن در هرگونه محصول قنادي ديگر خودداري کنند.


    9) در صورت مشاهده ذرات سوخته شده از مواد باقي‌مانده زولبيا و باميه‌اي که قبلا در داخل روغن سرخ شده، سريع اقدام به خارج کردن آنها نمايند.


    10) ظروف طبخ زولبيا و باميه روزانه پس از استفاده کاملاً شسته، تميز و گندزدايي شوند.


    11) از قرار دادن زولبيا و باميه در پشت شيشه ومجاورت نور خورشيد خود داري شود.


    12) براي جلوگيري از آلودگي محصول توليد شده، لازم است در محل عرضه روي آن با سلفون تميزي پوشيده شود.


    13) از تخم‌مرغ شکسته و لمبه‌اي استفاده نشود. توصيه مي‌شود از تخم‌مرغ بهداشتي نشان‌دار استفاده شود.


    14) واحدهاي قنادي عرضه‌کننده زولبيا و باميه براي بسته‌بندي بايد از انبرک و يا دستکش يک بار مصرف استفاده کنند.


    15) جعبه‌هاي زولبيا و باميه بايد داراي پروانه بهداشتي و مهر استاندارد باشد.


    16) از برگرداندن روغن مصرف شده به ظروف اصلي خودداري کنيد.


    17) استعمال دخانيات در هنگام تهيه و فروش زولبيا و باميه ممنوع است.
    18) رعايت بهداشت فردي (پوشيدن روپوش سفيد و تميز، استفاده از کلاه و دستکش و...) الزامي است.
    تلفن پاسخگويي به گزارش‌هاي مردمي: 09678
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  5. #5
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    جانشينان زولبيا و باميه
    آنقدر كارشناسان مسائل تغذيه در مورد مضرات استفاده بيش از حد زولبيا و باميه در ماه مبارك رمضان صحبت كردند كه بالاخره تقاضا براي جايگزين‌هاي مفيدي مانند خرما و حلوا‌ ارده بيشتر شد.
    البته شايد همين موضوع يكي از علل رشد 50 تا 60 درصدي قيمت خرما و رشد 20 تا 50 درصدي قيمت حلوا ارده نسبت به زمان مشابه سال پيش بود.

    كارشناسان تغذيه مي‌گويند، مصرف خرما در ماه مبارك رمضان در تنظيم قند خون بسيار مفيد است. اين در حالي است كه زولبيا و باميه فاقد مواد مغذي شامل ويتامين و املاح است.

    اندر محاسن خوردن حلوا ارده نيز هر چه بگوييم كم است. اين ماده غذايي كه مصرف آن ريشه در سال‌هاي دور دارد جداي از خواص انرژي زايي،‌ خواص درماني بسياري از جمله براي تنظيم فعاليت غدد بدن دارد.

    از سوي ديگر، اين ماده غذايي مي‌تواند تاثير مناسبي روي افرادي كه دچار كمبود قند و نمك در طول روزه‌داري مي‌شوند، داشته باشد؛به اين صورت كه گنجاندن آن در وعده‌هاي سحري و افطار كمبود اين مواد را به خوبي جبران مي‌كند.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  6. #6
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    مصرف زولبياوباميه دروعده سحري به ايجاد گرسنگي زودرس درساعات ابتدايي روزمنجرمي‌شود
    زولبياوباميه به مدت كوتاه ودريخچال يا محل خشك وخنك نگهداري شود


    با فرا رسيدن ماه مبارك رمضان و تمايل به مصرف زولبيا و باميه توسط روزه داران، وزارت بهداشت ضمن صدور اطلاعيه‌اي، مصرف كنندگان و توليدكنندگان اين محصول را به رعايت نكات بهداشتي دعوت كرد و همچنين توليدكنندگان و عرضه كنندگان اين محصول را موظف كرد اطلاعيه ابلاغي از سوي دانشگاه‌هاي علوم پزشكي سراسر كشور را در محل مناسب و درمعرض ديد خريداران نصب كنند.

    به گزارش سرويس بهداشت و درمان ايسنا، دراين اطلاعيه در مورد رعايت نكات بهداشتي توسط مصرف كنندگان آمده است: اين نوع شيريني بايد عطر، طعم مناسب و رنگ روشن داشته و سوختگي و تغيير رنگ قهوه‌اي در آن مشاهده نشود و ذرات سوخته شده روي زولبيا و باميه وجود نداشته باشد. همچنين هموطنان بايد از نگهداري طولاني مدت اين محصول در منزل خودداري كنند. لذا توصيه مي‌شود آن را در حجم كم خريداري كرده و در اسرع وقت مورد استفاده قرار دهند و حتماً زولبيا، باميه و گوش فيل را در يخچال يا محل خشك و خنك نگهداري نمايند.

    در بخش ديگري در اين اطلاعيه توصيه شده است: در وعده سحري از مصرف زولبيا و باميه خودداري شود زيرا به علت شيريني بالاي آن، قند خون را به سرعت افزايش داده و سپس ايجاد گرسنگي زودرس در ساعات ابتدايي روز مي‌كند.

    همچنين افراد مبتلا به ديابت (قند خون بالا)، چاقي و چربي خون بالا تا حد ممكن از مصرف اين نوع شيريني پرهيز كرده و در صورت تمايل در حداقل مقدار ممكن مصرف نمايند، هموطنان اين گونه شيريني‌ها را از مراكز تهيه و توزيع معتبر كه شرايط بهداشتي را رعايت مي‌كنند، خريداري كرده و به هيچ وجه از دستفروشان دوره گرد زولبيا و باميه خريداري نكنند.

    اين اطلاعيه به تهيه كنندگان زولبيا، باميه و گوش فيل نيز رعايت نكات بهداشتي ذيل را توصيه كرده است:

    -از مواد اوليه (روغن، شكر، آرد، تخم مرغ، ماست، آب ، گلاب و زعفران) مورد تاييد وزارت بهداشت و با كيفيت مناسب استفاده شود.

    -مواد اوليه و محصول توليدي را در محلي خشك، خنك، سرپوشيده و بهداشتي نگهداري نمايند.

    -در تهيه اين محصول از روغن مخصوص سرخ كردني استفاده كرده و در زمان سرخ كردن از حرارت با شعله بالا خودداري شده به گونه‌اي كه از تغييرات رنگ قهوه‌اي و سوختن آن جلوگيري شود.

    -با مشاهده تغيير رنگ روغن، از مصرف مجدد آن خودداري نمايند.

    -از قرار دادن طولاني مدت روغن در مجاورت هواي آزاد خودداري شود.

    -روغن باقي مانده در ظروف مخصوص سرخ كردن زولبيا و باميه را در انتهاي طبخ دور بريزند و از مصرف مجدد آن در هرگونه محصول قنادي ديگر خودداري نمايند.

    -درصورت مشاهده ذرات سوخته شده از مواد باقي مانده زولبيا و باميه اي كه قبلاً سرخ شده در داخل روغن، سريعاً اقدام به خارج نمودن آنها كنند.

    -ظروف طبخ زولبيا و باميه روزانه بعد از استفاده كاملاً شسته،‌ تميز و گندزدايي شوند.

    -از قراردادن زولبيا و باميه در پشت شيشه و مجاورت نور خورشيد خودداري شود.

    -جهت جلوگيري از آلودگي محصول توليد شده، لازم است در محل عرضه روي آن با سلفون تميزي پوشيده شود.

    -از تخم مرغ شكسته و لمبه‌اي استفاده نشود، توصيه مي‌شود از تخم مرغ بهداشتي نشان دار استفاده شود.

    -واحدهاي قنادي عرضه كننده زولبيا باميه براي بسته بندي بايد از انبرك و يا دستكش يك بار مصرف استفاده نمايند.

    -جعبه‌هاي زولبيا باميه بايد داراي پروانه بهداشتي و مهر استاندار باشد.

    -از برگرداندن روغن مصرف شده به ظروف اصلي خودداري نمايند.

    -استعمال دخانيات در هنگام تهيه و فروش زولبيا باميه ممنوع است و رعايت بهداشت فردي (پوشيدن روپوش سفيد و تميز، استفاده از كلاه و دستكش) الزامي است.

    در پايان اين اطلاعيه از كليه هموطنان عزيز روزه دار خواسته شده است هرگونه شكايت و مشاهده موارد تخلف ازاين اصول بهداشتي را به شماره 09678، مركز فوريت‌هاي سلامت محيط و كار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي اطلاع دهند.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  7. #7
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض مصرف بيش از حد زولبيا و‌باميه موجب اختلالات متابوليكي مي‌شود

    مصرف بيش از حد زولبيا و‌باميه موجب اختلالات متابوليكي مي‌شود

    رييس انجمن تغذيه ايران گفت: مصرف بيش از حد زولبيا و باميه به علت تركيبات موجود در آنها، روند متابوليكي بدن را دچار اختلال مي‌كند.
    دكتر سيد ضياء الدين مظهري، متخصص تغذيه و رژيم درماني در گفت وگو با ایسنا، با بيان اين كه در ماه مبارك رمضان تغييراتي در روند تغذيه ايجاد مي‌شود، افزود: افرادي كه عادت به نوشيدن چاي، قهوه و يا كشيدن سيگار دارند در هفته اول در اثر محدوديت‌هاي ايجاد شده، دچار سردرد خواهند شد.

    وي، يكي از مشكلات اخير در جهان را افزايش بيماري‌هاي غيرواگير خواند و اذعان داشت: ريشه اين نوع بيماري‌ها در تغذيه نامناسب است، به طوري كه مي‌توان در اين ماه علاوه بر اعتلاي روح، جسم را تزكيه و سم زدايي كرد، اما مصرف بيش از حد غذا در وعده‌هاي روزانه به بروز چاقي منجر شده كه چاقي نيز باعث ابتلا به بيماري‌هاي قلبي، عروقي، ديابت و فشار خون مي‌شود؛ بنابراين چنانچه به دستورهاي پيشگيرانه توجه شود، نيازي به درمان‌هاي طولاني مدت نيست.

    اين متخصص تغذيه تصريح كرد: در هنگام افطار به علت اين كه فاصله زيادي از سحر گذشته، طبيعتا قند خون بدن افت مي‌كند و ذخاير گليكوژن مصرف شده و در نتيجه ولع انسان براي دريافت قند بيشتر مي‌شود زيرا مغز فقط مي‌تواند از انرژي قند تغذيه و فرمان خود را صادر كند، بنابراين توصيه مي‌شود مواد غذايي حاوي قندهاي زود جذب در افطار مصرف شود.

    دكتر مظهري با بيان اين كه شير، خرما و يك قاشق عسل مي‌تواند قند خون بدن را در فاصله زماني كوتاه مدت تامين كند، اذعان داشت: همچنين مي‌توان از آب ميوه طبيعي، سوپ و آش، سبزيجات، نان و پنير و گردو همراه با چاي شيرين كم رنگ براي افطار استفاده كرد.

    وي افزود: مصرف زولبيا، باميه و حلوا نه تنها ضرورتي ندارد، بلكه وقتي مازاد به نياز مصرف مي‌شود، زيان‌آور است زيرا تركيب اين مواد كه روغن، قند، نشاسته و مواد افزودني است،‌ روند متابوليكي بدن را دچار اختلال مي‌كند. همچنين زولبيا و باميه حاوي چربي ترانس بوده و مي‌تواند تصلب شرايين ايجاد كند.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

قوانین ارسال

  • نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
  • نمی توانید به موضوعات پاسخ دهید
  • نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
  • نمی توانید نوشته خود را ویرایش کنید
  •  
تبلیغات در ایران سلامت