جستجو در سایت توسط گوگل

نمایش نتایج 1 تا 2 از 2 مجموع

موضوع: گوشت شتر

  1. #1
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض گوشت شتر

    نکاتی در مورد خرید گوشت شتر

    گوشت در دام‌های جوان بسیار نرم و فاقد خشنی و هرگونه سفتی و رنگ آن قرمز روشن است. البته در این مورد باید یادآوری شود که تیرگی و سفتی برخی گوشت ‌ها(مخصوصا تیرگی) به دلیل کشتار صحیح و غلط نیز می‌ تواند باشد.

    گوشت شتر

    گوشت از فرآورده‌ های مهم دامی است که به عنوان یکی از بهترین منابع پروتئینی در تغذیه انسان مطرح است، منتها باید گوشتی خریداری شود که از نظر طعم، بو، لطافت و... مرغوب، مطلوب و مقرون به صرفه ی اقتصادی برای خانواده‌ ها باشد.

    شناخت گوشت مناسب بسیار مهم است، چرا که در ازای پرداخت پول باید کالای خوب و سالم دریافت شود.

    در مرحله اول بهتر است بدانید دامی که تنها از علوفه تازه و سالم، چغندر، نمک و آب سالم تغذیه کرده باشد، گوشتی سالم‌ تر و لطیف ‌تر خواهد داشت، چون به خاطر تغذیه سالم، گوشتی سرشار از انواع ویتامین ‌ها و املاح معدنی دارد.



    گوشت قرمز تازه اگر 24 ساعت در مغازه بماند، این علایم را پیدا می‌ کند: چربی روی گوشت حباب‌ های هوا خواهد داشت؛ یعنی کف می‌ کند، رنگ گوشت تیره شده و خودش را جمع می ‌کند، البته رنگ چربی هم چرک و تیره می‌ شود و دیگر کاملا سفید نخواهد بود.

    گوشت در دام‌های جوان بسیار نرم و فاقد خشنی و هرگونه سفتی و رنگ آن قرمز روشن است. البته در این مورد باید یادآوری شود که تیرگی و سفتی برخی گوشت ‌ها(مخصوصا تیرگی) به دلیل کشتار صحیح و غلط نیز می‌ تواند باشد.

    ارزش گوشت از روی تردی آن ارزیابی می ‌شود. رنگ گوشت شتر جوان شبیه گوساله و رنگ گوشت شترهای پیر و بالغ، قرمز مایل به قهوه ‌ای است

    از راه‌ های دیگر تشخیص گوشت، نگاه کردن به رنگ و وضعیت چربی لاشه است. اگر لاشه ‌ای دارای چربی زیاد بود و رنگ چربی آن بیشتر متمایل به کرم و زرد رنگ ‌تر باشد، دلیل پیری دام است.

    گوشت دام پیر از نظر غذایی کم ارزش، سفت و دیرپز است. هرچه رنگ چربی، کرم و زردتر باشد، این گوشت نامرغوب‌ تر است. زردی بیش از حد هر چربی و گوشت دلیل بر بیمار بودن دام و لاشه است، لذا از خرید چنین گوشتی باید امتناع نمود. درباره چربی باید به این نکته اشاره کرد که نحوه تغذیه دام و جیره‌ های حاوی انرژی بیش از حد استاندارد نیز باعث تجمع بیش از حد چربی در لاشه می‌ شود. در چنین شرایطی باید به رنگ چربی و بوی آن توجه کرد.
    گوشت شتر

    هنگام خرید نیز دقت کنید، چرا که رنگ تیره گوشت و چربی و مقدار چربی بیش از حد آن دلیل بر نامرغوب بودن گوشت است.

    بوی گوشت نیز بسیار مهم است. گوشتی که بویی شبیه به بوی گوشت ماهی داشته باشد، نامرغوب و احتمالا مانده است و باید از خرید آن خودداری نمود.

    مسأله مهم دیگر، رنگ استخوان است؛ به این صورت که هرچه رنگ استخوان تیره ‌تر(کرم‌ تر) باشد، دام پیرتر و گوشت نامرغوب ‌تر است، ضمن این که در حین خرد کردن گوشت توسط قصاب می‌ توان به استخوان دقت کرد، استخوانی که به راحتی و زود شکسته شود و رنگ سفیدتری داشته باشد، نشانه جوانی دام و مرغوبیت گوشت است. قطورتر بودن الیاف گوشت(الیاف رشته‌ ای‌ تر با رشته‌ های درشت)، تیره ‌تر بودن رنگ آن، زردتر بودن چربی آن و تیره‌ تر بودن استخوان‌ های آن، مربوط به دام پیر است.

    گوشت شتر از نظر دارا بودن مواد مورد احتیاج بدن در مقایسه با سایر دام‌ ها قابل توجه می ‌باشد و صرفا مزه آن با ذائقه برخی مردم ناسازگار است.

    گوشت شتر پیر سفت بوده و خوشمزه نیست، اما به عقیده برخی از ساربانان باتجربه، گوشت مربوط به دام حاشی (شتری که مرتب از شیر مادر تغذیه شده باشد)، کیفیتی به مراتب بالاتر از گوشت بره دارد.

    ارزش گوشت از روی تردی آن ارزیابی می ‌شود. رنگ گوشت شتر جوان شبیه گوساله و رنگ گوشت شترهای پیر و بالغ، قرمز مایل به قهوه ‌ای است. چربی آن نیز سفید و الیاف ماهیچه ‌ها بیشتر شبیه ماهیچه ‌های اسب می‌ باشد.

    گوشت شتر پیر سفت بوده و خوشمزه نیست، اما به عقیده برخی از ساربانان باتجربه، گوشت مربوط به دام حاشی (شتری که مرتب از شیر مادر تغذیه شده باشد)، کیفیتی به مراتب بالاتر از گوشت بره دارد

    گوشت شتر در اکثر نقاط به صورت فله ‌ای عرضه می ‌شود، بنابراین هنگام تهیه ی آن دقت کنید که ظاهر گوشت لزج، چسبنده و مترشح نباشد و عضلات سفت و قوام طبیعی داشته باشند.

    هر نوع بوی غیرطبیعی و نامطبوع مانند ترشیدگی، تعفن و کپک ‌زدگی علامت فساد گوشت است.

    خشک و چروکیده بودن از علایم نگهداری گوشت در شرایط نامناسب و غیربهداشتی است. این گوشت با دیگر فرآورده‌ های آن(دل، جگر، قلوه و ...) باید حتما در داخل یخچال‌ های ویترین ‌دار نگهداری شود.



    فرآوری: مریم مرادیان نیری

    بخش تغذیه تبیان
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  2. #2
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    آشنایی با خواص گوشت شتر

    گوشت شتر حاوی پروتئین‌ هایی با ارزش غذایی بالا و تعدادی از ویتامین ‌های مفید و مورد نیاز بدن نظیر ویتامین ‌های گروه B و برخی از عناصر معدنی مهم نظیر آهن، فسفر و کلسیم است.

    شتر

    شُتُر یا اُشتر را که در زبان پهلوی ushtar می‌ گفتند، حیوانی است نیرومند و تنومند با توش و توان بالا از خانواده شترسانان؛ نشخوارکننده و با دست و گردنی دراز. بر پشت خود یک یا دو کوهان دارد که ساختارش از پیه و چربی است.

    در دین اسلام گوشت شتر حلال است، اما ذبح آن با دیگر جانوران حلال گوشت متفاوت است و آن را نحر می ‌کنند و اگر سر آن را مانند گوسفند قبل از نحر ببرند، گوشت آن حلال نیست.

    شیرشتر نیز نوشیده می ‌شود، ولی بیشتر کاربرد بارکشی دارد. پشم و پوستش نیز برای ریسندگی و پارچه ‌بافی و کفش ‌دوزی کاربرد دارد.

    استان‌ های گلستان، سیستان و بلوچستان و سمنان از جمله استان ‌های اصلی پرورش شتر هستند.



    گوشت شتر

    گوشت شتر که بزرگان دین مان در روایات، خوردن آن را هرچند وقت یک بار توصیه کرده ‌اند، رنگ تیره ‌ای دارد. طبع این گوشت گرم و مزه آن شیرین است.

    گوشت شتر منبع بسیار خوبی برای بسیاری از مواد غذایی مهم و مورد نیاز بدن می‌ باشد. این گوشت حاوی پروتئین‌ هایی با ارزش غذایی بالا و تعدادی از ویتامین ‌های مفید و مورد نیاز بدن نظیر ویتامین ‌های گروه B و برخی از عناصر معدنی مهم نظیر آهن ، فسفر و کلسیم است. همچنین گوشت شتر دارای قدرت مخصوصی در نگهداری هرچه بیشتر آب است که این خاصیت اهمیت زیادی در تعیین برخی از خواص طبیعی گوشت دارد.

    هرچه سن حیوان بیشتر و بیشتر شود، از میزان نرمی گوشت کاسته می ‌شود،

    از این ‌رو پیشنهاد می ‌شود شترهای یکساله برای مصرف گوشت ذبح شوند.

    گوشت شتر از جهت ترکیب شیمیایی با گوشت سایر دام‌ های اهلی تفاوت دارد. گوشت شتر در مقایسه با گوشت گاو از میزان پروتئین کمتری برخوردار است و از لحاظ شکل ظاهری شبیه گوشت گوسفند است. این گوشت در مقایسه با سایر گوشت ‌ها از سدیم بیشتری برخوردار است، اما میزان پتاسیم آن کمتر است و در مقایسه با گوشت گاو و گوسفند از لحاظ درجه PH بسیار متفاوت می ‌باشد، در نتیجه برای عملیات فرآوری گوشت بسیار مناسب است.

    گوشت شتر در مقایسه با گوشت گاو میزان کمتری چربی، پروتئین و خاکستر دارد. پروتئین‌ های گوشت شتر فاقد اسیدهای آمینه ضروری نظیر تریپتوفان، والین، لوسین و ایزولوسین و همچنین اسیدآمینه نیمه ‌ضروری هیستیدین به مقدار کافی می ‌باشند. همچنین گوشت شتر در مقایسه با گوشت سایر دام‌ های اهلی دارای سدیم بیشتر و پتاسیم کمتری است که این امر با متابولیسم آب در بدن دام ارتباط مستقیمی دارد و باید افزود که نسبت کلسیم فقط در عضلات ران زیاد است، اما نسبت آهن و روی در گوشت شتر کمتر از میزان آن در گوشت دام‌ های اهلی دیگر است.

    گوشت شترهای جوان که سن آن ها بین یک تا سه سال است، نرم‌ تر و خوش طعم ‌تر از گوشت شترهای بزرگسال است که معمولاً گوشتی سفت و دیر هضم دارند. هرچه سن حیوان بیشتر و بیشتر شود، از میزان نرمی گوشت کاسته می ‌شود، از این ‌رو پیشنهاد می ‌شود شترهای یکساله برای مصرف گوشت ذبح شوند. گوشت شترهای کم سن و سال از جهت مزه، طعم و نرمی شبیه گوشت گاو است.
    همبرگر با گوشت شتر

    موسوی در سال 1995 اقدام به انجام مطالعاتی در زمینه استفاده از گوشت شتر در همبرگرسازی نمود، به طوری که به این همبرگرها در درجات مختلف، گوشت گاو اضافه شده بود. وی این همبرگر را در اختیار گروهی از صاحبنظران قرار داد تا آن ها را از جهت تمامی خصوصیات حسی نظیر رنگ، بو، طراوت، نرمی و درجه پذیرش مصرف ‌کننده مورد بررسی قرار دهند و مشاهده کرد که صفت نرمی در همبرگرهایی که میزان بیشتری گوشت شتر داشتند، واضح و آشکار است. همچنین مشاهده شد که صفت کم وزنی همراه با افزایش نسبت گوشت شتر در همبرگرها افزایش می‌ یابد. گفتنی است که گوشت شتر برای تهیه تمام انواع غذاهای مورد مصرف آدمی که از گوشت حیوانات دیگر تهیه می‌ شوند نظیر گوشت ‌های سرخ کرده، پخته و فرآوری شده، مناسب است.

    اما عللی که باعث شد مردم گمان کنند گوشت شتر دیرپز است، استفاده از گوشت شترهای پیر و مسن می ‌باشد، چرا که هرچه عمر شتر بالاتر می ‌رود، پیوندهای موجود بین الیاف بافت همبند افزایش می ‌یابد و کمتر و کمتر تحت تأثیر حرارت و آنزیم ‌ها قرار می ‌گیرد.



    چربی شتر

    چربی شتر همانند چربی سایر دام های اهلی بر اساس تکنیک ‌های متداول فرآوری، فرآوری شده و مورد استفاده قرار می ‌گیرد. رنگ چربی شتر سفید است که گاهی اوقات رنگ سفید آن به سرخی می ‌زند و تفاوت قابل ملاحظه‌ ای بین لاشه‌ های مختلف حیوانات مشاهده نشده است، علی‌ رغم آن که آن ها از نظر سنی با هم اختلاف داشتند. وزن چربی کوهان شتر تقریباً 1/82 درصد از وزن کل چربی بدن شتر را تشکیل می‌ دهد. میزان چربی موجود در کوهان شتر دوکوهانه در حدود 100 کیلوگرم برآورد می‌ شود. در برخی از مناطق، کوهان شتر به عنوان غذایی خوش طعم مورد استفاده قرار می‌گیرد و به صورت خام و یا آب پز مصرف می ‌گردد و در حالت کمبود غذا به عنوان منبع انرژی مورد استفاده قرار می ‌گیرد.



    پایان دردهای پا و کمر با گوشت شتر

    دکتر مظاهری در گفت ‌و گو با ایسنا می گوید: ویتامین‌های گروه B این گوشت در تقویت اعصاب تاثیر زیادی دارد و روی آن در تقویت قوای جنسی و جلوگیری از اختلالات در رشد جنین کارآمد است. کالری بسیار بالای گوشت شتر قوای بدنی و استقامت را زیاد می‌ کند و توصیه می ‌شود که بانوان باردار و شیرده، دانش‌ آموزان، ورزشکاران و افراد کهنسال از خوردن آن غافل نشوند.

    وی تاکید کرد: ویژگی اصلی و متمایزکننده گوشت شتر در مقایسه با دیگر گوشت ‌ها، فقدان مواد هورمونی و آنتی ‌بیوتیک در آن است چرا که این حیوان در طبیعت آزاد و به دور از پرورش دامی رشد می‌ کند. همچنین وجود مواد طعم‌ دهنده و معطر در گوشت این حیوان موجب تحریک و ترشح غدد بزاقی و شیره معده شده و در نتیجه قدرت جذب را افزایش می ‌دهد. معمولا از قلم و کوهان شتر در درمان درد پا و کمر و دردهای روماتیسمی استفاده می‌ شود.

    گوشت شتر از جهت ترکیب شیمیایی با گوشت سایر دام‌ های اهلی تفاوت دارد. گوشت شتر در مقایسه با گوشت گاو از میزان پروتئین کمتری برخوردار است

    و از لحاظ شکل ظاهری شبیه گوشت گوسفند است

    وی خاطر نشان کرد: از گوشت شتر به همراه کوهان آن که چربی خالص بوده و تقریبا 82 درصد از وزن کل چربی بدن شتر را تشکیل می‌دهد در تهیه انواع خورش، آبگوشت و خوراک استفاده می‌ شود. دل، جگر ، قلوه، مغز، زبان و دیگر احشای این حیوان نیز از نظر ارزش تغذیه‌ ای تقریبا مانند دیگر دام‌ های اهلی است.

    وی اضافه کرد: کوهان شتر چربی خالص است. زیاده‌ روی در مصرف آن برای تمام افراد خصوصا افراد با چربی خون بالا بسیار مضر است. گوشت شتر در اکثر نقاط به صورت فله‌ ای عرضه می‌ شود. بنابراین هنگام تهیه آن دقت کنید که ظاهر گوشت لزج، چسبنده و مترشح نباشد و عضلات سفت و قوام طبیعی داشته باشند.

    در مطلب بعدی درباره ی نحوه ی خرید این گوشت توضیحاتی ارائه خواهد شد.



    فرآوری: مریم مرادیان نیری

    بخش تغذیه تبیان
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

قوانین ارسال

  • نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
  • نمی توانید به موضوعات پاسخ دهید
  • نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
  • نمی توانید نوشته خود را ویرایش کنید
  •  
تبلیغات متنی
گیفت کارت
تبلیغات در ایران سلامت