جستجو در سایت توسط گوگل

نمایش نتایج 1 تا 3 از 3 مجموع

موضوع: پاستیل و سلامتی ما (گزارشات و مقالات)

  1. #1
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض پاستیل و سلامتی ما (گزارشات و مقالات)

    رومينا ابوالحسني/گفتگو با دكتر محمدحسين عزيزي متخصص صنايع غذايي
    پاستيل‌ چاق مي‌کند

    برخي از ما بزرگ‌ترها فكر مي‌كنيم كه بعضي از خوراكي‌ها فقط براي بچه‌ها توليد مي‌شود اما وقتي پايش مي‌افتد، خودمان از هر بچه‌اي بچه‌تر مي‌شويم و تا دخل آن را نياوريم، راحت نمي‌نشينيم. پاستيل‌ هم يكي از همين خوراكي‌هاست كه ظاهر جذاب و طعم خوبش بزرگ و كوچك را به سمت خود مي‌كشد....

    به همين دليل در اين شماره با دكتر محمدحسين عزيزي، متخصص صنايع غذايي و عضو هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس به گفت‌وگو نشستيم تا با خوب و بد اين محصول ژله‌اي بيشتر آشنا شويم.


    سلامت:آقاي دكتر! ژلاتين پاستيل از چه چيزي تهيه مي‌شود؟

    ژلاتين پاستيل از پوست يا استخوان حيوانات مختلفي مانند گاو، خوك يا حتي ماهي درست مي‌شود اما در كشور ما به دليل مساله حلال بودن، تنها پوست و استخوان گاو و به ندرت ماهي کاربرد دارند.

    سلامت: اين ژلاتين‌ها در كشور خودمان توليد نمي‌شوند؟

    خير. ما در ايران فرآيند توليد ژلاتين نداريم و به همين خاطر ژلاتين‌هاي وارداتي بايد حتما مورد تاييد مقامات بهداشتي و دامپزشكي‌مان باشند تا مطمئن باشيم ژلاتيني كه وارد مي‌كنيم، حتما از حيوان حلال‌گوشت تهيه شده و آن حيوان هم به روش اسلامي ذبح شده است.

    سلامت: آيا مصرف ژلاتين مفيد است؟

    البته. مصرف ژلاتين خالص به همه افراد حتي آنهايي كه در رژيم غذايي به سر مي‌برند هم توصيه مي‌شود چون اين ماده غذايي سرشار از پروتئين است و كالري زيادي ندارد اما وقتي كه با انواع رنگ‌ها و اسانس‌هاي طبيعي و مصنوعي و حتي شكر مخلوط مي‌شود ديگر بايد در مصرف آنها حد اعتدال را رعايت كرد.

    سلامت: يعني خوردن پاستيل به اندازه خوردن ژلاتين خالص مفيد نيست؟

    نه. همان‌طور كه گفتم در فرآيند توليد پاستيل، مقدار زيادي شكر، رنگ و اسانس خوراكي استفاده مي‌شود كه اين موضوع باعث مي‌شود مصرف پاستيل را به افراد چاق و آنهايي كه در حال لاغر شدن هستند، توصيه نكنيم. كودكان زير 2 سال نيز سيستم گوارش حساسي دارند و بهتر است خوراكي‌هايي كه افزودني دارند را كمتر ميل كنند.

    سلامت: آقاي دكتر! چرا پاستيل سفت‌تر از ژله است؟ مگر فرآيند توليد آنها يكسان نيست؟

    ژلاتين با 3 درجه قدرت مختلف توليد مي‌شود، كم، متوسط و زياد. پاستيل از ژلاتين‌هاي با قدرت بيشتر تهيه مي‌شود و به همين دليل حالت جويدني و سفت دارد اما ژلاتين موجود در ژله‌ها و پودر آنها، ژلاتيني با درجه متوسط و كم است و به همين خاطر ژله از پاستيل، شل‌تر است.

    سلامت: ژلاتين بو و مزه زننده‌اي ندارد؟

    خير. ژلاتين خالص، بدون مزه، رنگ و بو است و به همين دليل در بازار توليد به آن انواع رنگ‌ها و اسانس‌هاي مجاز خوراكي و شكر اضافه مي‌كنند تا اين ماده خوراكي مشتري‌پسند شود.

    سلامت:پس چون اين افزودني‌ها مجاز هستند مي‌توان بدون دغدغه پاستيل خورد؟

    خير. هر چقدر هم كه افزودني‌هاي پاستيل مجاز باشند اما به هر حال طبيعي نيستند و مصرف زيادشان به هيچ‌وجه توصيه نمي‌شود. به علاوه پاستيل مقدار زيادي شكر دارد كه مصرف مداومش براي دندان‌ها و به طور كلي براي بدن مفيد نيست و كالري بالايش مي‌تواند باعث بالارفتن وزن شود.

    سلامت:بعضي از توليدكنندگان، ادعا مي‌كنند كه از كنسانتره ميوه به جاي اسانس آن در توليد پاستيل استفاده مي‌كنند. چه تفاوتي بين اسانس و كنسانتره وجود دارد؟

    اسانس، به صورت مصنوعي و شيميايي تهيه مي‌شود اما كنسانتره از ميوه طبيعي درست مي‌شود. بعيد به نظر مي‌رسد كه در فرآيند توليد پاستيل از كنسانتره ميوه‌ها استفاده شود چون اين كار باعث شل‌شدن ژلاتين و مشكل شدن قالب‌گيري آن مي‌شود.

    سلامت: آيا پاستيل‌هاي ميوه‌اي مزيتي بر ساير پاستيل‌ها مثلا انواع نوشابه‌اي آنها دارند؟

    خير. همان‌طور كه عنوان شد اين طعم‌ها و بوها فقط اسانس هستند و بين اسانس‌هاي ميوه‌اي و نوشابه‌اي تفاوتي از نظر ارزش غذايي وجود ندارد. بنابراين نمي‌توان گفت كه يكي از آنها از ديگري بهتر است. برخي تصور مي‌كنند كه پاستيل‌ها منبع كلسيم هستند در حالي كه اين طور نيست و نمي‌توان عادت به خوردن آن را عاملي براي پيشگيري از بروز پوكي استخوان در نظر گرفت.

    سلامت:روغني كه به سطح پاستيل‌ها مي‌زنند چيست؟ ضرري براي مصرف‌كننده ندارد؟

    اين روغن كه روغن خوراكي است بيشتر براي براق شدن پاستيل‌ها و جلوگيري از چسبيدن آنها به يكديگر به سطحشان افزوده مي‌شود و ميزان آن بسيار كم است و نمي‌تواند از نظر اضافه كالري دريافتي برايمان مشكلي ايجاد كند.

    سلامت:آيا منع مصرف پاستيل براي بعضي افراد وجود دارد؟

    خير. همه مي‌توانند به مقدار محدود پاستيل بخورند. فقط به خاطر شكر موجود در آن، كساني كه اضافه وزن يا ديابت دارند بايد در مصرف اين خوراكي خوشمزه حداقل‌ها را رعايت كرده و حتما در اين مورد با پزشك خود مشورت كنند. البته آنهايي كه ديابت نوع 1 دارند و انسولين تزريق مي‌كنند مشكل چنداني در اين زمينه‌ ندارند اما ديابتي‌هاي نوع 2 بايد در خوردن انواع تنقلات شيرين مراقب باشند.

    سلامت: آقاي دكتر! برخي از والدين و به خصوص مادران به شيرخواران در حال دندان درآوردن‌شان پاستيل مي‌دهند تا آنها به دندانشان بكشند. به نظر شما اين كار درست است؟

    به هيچ عنوان. چون ممكن است شيرخواران تكه‌اي از پاستيل را با دندان خود جدا كنند و اين تكه داخل ناي آنها برود و باعث خفگي‌شان بشود. ضمن اينكه شيرخواران سيستم ايمني و گوارش ضعيف‌ و حساسي دارند و خوردن خوراكي‌هايي مانند پاستيل مي‌تواند بسيار خطرناك باشد.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  2. #2
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    پاستیل فله‌ای نخورید
    پای حرف‌های دکتر هدایت حسینی و دکتر مسعود کیمیاگر . . .


    پاستیل را می‌توان جزو گروه شیرینی‌جات طبقه‌بندی کرد و شاید به همین خاطر هم باشد که این روزها به پای ثابت ظرف‌های شیرینی در مهمانی‌های رسمی و غیررسمی تبدیل شده است. اما سوالی که شاید به ذهن خیلی از افراد برسد،این است که آیا این شیرینی وسوسه‌انگیز می‌تواند جایی در بین سبد خرید ما بگیرد یا نه؟ پاسخ دکتر هدایت حسینی، مدیرکل نظارت بر مواد آرایشی و بهداشتی وزارت بهداشت و دکتر مسعود کیمیاگر، متخصص تغذیه را به همسن سوال بخوانید....

    دکتر حسینی می‌گوید که پاستیل‌های فله‌ای و باز موجود در فروشگاه‌ها و مراکز خرید مختلف، مورد تأیید وزارت بهداشت نیستند و خریدن و خوردن آنها به هیچ‌یک از اقشار جامعه توصیه نمی‌شود. پاستیل‌ها از افزودن شکر و آب به ژلاتین استخوان یا پوست گاو تهیه می‌شوند و البته انتخاب ژلاتین استخوان در همه کشورها به گاو محدود نمی‌شود و برخی از کشورها از ژلاتین استخوان خوک برای تهیه پاستیل استفاده می‌کنند. به همین خاطر هم هست که دکتر حسینی به هیچ عنوان خوردن انواع بدون مجوز و پروانه وزارت بهداشت (چه پاستیل‌های بسته‌بندی و چه انواع باز آنها) را برای مردم مناسب نمی‌دانند. وی در این مورد اظهار می‌کند: «ممکن است در پاستیل‌های بدون مجوز از رنگ‌های غیرمجاز یا ژلاتین خوکی نیز استفاده شده باشد و این نوع خوراکی‌ها اصلاً از پایه و فرمولاسیون تهیه و تولید مورد تأیید وزارت بهداشت نیستند، وگرنه که ما به آنها مجوز فروش می‌دادیم!»

    او از برخورد با فروشندگان این‌گونه محصولات در فروشگاه‌ها خبر داد و افزود: «ما در حال جمع‌آوری کلیه محصولات فله‌ای و غیربهداشتی در سطح شهر هستیم و سرعت گرفتن کارمان هم بستگی زیادی به خواست خود مردم دارد. بنابراین شمای مصرف‌کننده باید برای حفظ سلامت خود و اعضای خانواده، مخصوصاً کودکان‌تان، از خریدن محصولات غذایی فله‌ای و بدون پروانه بهداشتی خودداری کنید.»

    ● قند پاستیل‌های استاندارد

    خب، تا اینجای کار که متوجه شدیم خرید و مصرف پاستیل غیراستاندارد به هیچ عنوان به نفع ما و خانواده‌مان نیست. اما سوالی که ممکن است حالا به ذهن‌مان برسد این است که آیا خوردن پاستیل‌های استاندارد برایمان مشکلی به وجود نخواهند آورد؟

    دکتر کیمیاگر جواب این پرسش را این‌طور می‌دهند: «هرچه‌قدر هم که پاستیل، استاندارد و مورد تأیید مراکز بهداشتی باشد، باز هم نمی‌توان قند و کالری موجود در آن را نادیده گرفت، بنابراین پوسیدگی دندان از مهم‌ترین عوارض مصرف بیش از اندازه پاستیل در کودکان و حتی گاهی بزرگسالان است.» وی مصرف این خوراکی خوش‌قیافه را برای بیماران مبتلا به دیابت و کسانی که اضافه‌ وزن دارند و در حال رژیم گرفتن هستند هم مناسب ندانست و ادامه داد: «مواد غذایی شیرین دارای انرژی هستند و به همین خاطر اشکالی ندارد که کودکان بخشی از انرژی روزانه‌شان را به جای خوردن چیپس و پفک، از طریق مصرف پاستیل کسب کنند ولی لازمه این کار نظارت والدین بر آنهاست تا یک وقت کودکان بیش از حد هم از این راه کسب انرژی نکنند.»

    یکی دیگر از نگرانی‌ها در مورد مصرف انواع پاستیل هم رنگ موجود در آنهاست که دکتر کیمیاگر در این مورد می‌گوید: «در پاستیل‌هایی که مطابق استاندارد و در کارخانه‌های معتبر تهیه می‌شوند از رنگ‌های مجاز خوراکی استفاده می‌گردد و جای هیچ‌گونه نگرانی در این مورد نیست. شاید بد نباشد بدانید که گاهی هم از رنگ‌دهنده‌های طبیعی مثل آب هویج یا آب انار برای رنگی کردن پاستیل‌ها استفاده می‌شود.»

    ● هشت توصیه پاستیلی

    با تمام این توضیحاتی که متخصصان در مورد مصرف پاستیل دادند، باز هم ذکر چند نکته هنگام خوردن یا برای تهیه و نگهداری پاستیل ضروری است که به شرح زیر هستند:

    ۱) پاستیل را در جای گرم نگهداری نکنید و هنگام خرید هم دقت داشته باشید که در قفسه‌ای دور از تابش مستقیم نور آفتاب باشند.

    ۲) اگر علاقه شدیدی به پاستیل دارید و نمی‌توانید روزی یکی دو عدد از آن را نخورید، می‌توانید قند مصرفی‌تان را کاهش دهید و چای‌تان را به همراه پاستیل بنوشید.

    ۳) به منظور جلوگیری از پوسیدگی دندان‌هایتان بعد از خوردن پاستیل، حتماً مسواک بزنید.

    ۴) اگر دندان‌هایتان را دوست دارید، پاستیل را نجوید و اجازه بدهید که مانند شکلات در دهان‌تان آب شود.

    ۵) به بچه‌های زیر ۲ سال پاستیل ندهید زیرا دستگاه گوارش آنها حساس است و امکان دارد بدن‌شان نسبت به رنگ این محصولات (هرچند که مجاز باشد) واکنش نشان دهد. از طرفی ممکن است این خوراکی‌های ریز باعث خفگی آنها شود.

    ۶) خوردن و مخصوصاً جویدن پاستیل به سالمندان و افرادی که دندان مصنوعی دارند نیز توصیه نمی‌شود.

    ۷) بهتر است پاستیل را پس از خارج کردن از بسته‌بندی‌اش، در یک ظرف دردار نگهداری کنید زیرا حالت چسبندگی آن، خیلی زود گرد و غبار و آلودگی محیط را به خود می‌گیرد.

    ۸) به جای خریدن پاستیل‌هایی که رویشان را لایه‌ای از شکر پوشانده، انواع بدون قند آنها را خریداری کنید.



    ندا احمدلو
    روزنامه سلامت
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  3. #3
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    يک‌نکته،يک‌متخصص - دکترسيدضياءالدين مظهري/ متخصص تغذيه و رژيم‌درماني
    پاستيل به دندان رحم نمي‌کند

    گاهي مادران از ما مي‌پرسند اين پاستيل‌هاي رنگارنگي که بچه‌هاي ما مي‌خورند، از چه موادي ساخته‌ شده و اصلا ارزش غذايي دارد يا نه؟
    ...

    پاستيل‌ها نوعي آبنبات کوچک و لاستيکي هستند که در انواع مختلفي نظير نوشابه‌اي يا ميوه‌اي توليد و به شکل‌ها و رنگ‌هاي گوناگوني عرضه مي‌شوند. اين گروه از خوراکي‌ها به دليل اينکه از مواد ژلاتينه ساخته مي‌شوند، داراي کالري هستند. در سال‌هاي اخير برخي از کارخانه‌هاي توليد پاستيل، ويتامين c را نيز به محصولات خود افزوده‌اند. برخي از کارخانه‌ها هم تلاش کرده‌اند براي تشويق مصرف‌کنندگان به خريد پاستيل، مولتي‌ويتامين‌ها را نيز به آنها بيفزايند و با تاکيد بر ارزش سلامتي پاستيل‌هاي خود، جايگاهي در بازار فروش به دست آورند. زيان ديگري که با خوردن پاستيل احتمال‌اش وجود دارد، پوسيدگي‌هاي دنداني است چون اين ژلاتين‌هاي چسبنده به دندان‌ها مي‌چسبند و چون کودکان به طور معمول در رعايت بهداشت دهان و دندان کوتاهي مي‌کنند، پيامد خوردن پاستيل و مسواک نزدن صحيح، پوسيدگي دندان‌هاي اين گروه است. اگر مي‌خواهيد پاستيل خريداري کنيد، حتما از فروشگاه‌هاي معتبر تهيه کنيد تا گرفتار پاستيل‌هاي حاوي موادمخدر نشويد. اين نوع پاستيل‌ها بيشتر در دست‌فروشي‌ها، دکه‌ها و کيوسک‌هاي مختلف عرضه مي‌شوند و حاوي آرسنيک و ناس و مواد شيميايي ديگري است که عوارض بسياري را براي کودکان در پي دارد.

    به خاطر داشته باشيد که ژلاتين به آساني در بدن جذب مي‌شود و حتي به گوارش ساير مواد غذايي از طريق توليد امولسيون کمک مي‌کند. در ضمن گاهي از آن به عنوان مکمل غذايي در رژيم‌هاي مخصوص استفاده مي‌شود. به طور معمول، ژلاتين 80 درصد پروتئين، 13 درصد رطوبت و 2 درصد مواد معدني دارد.

    پروتئين‌هاي ژلاتين حاوي اسيدهاي آمينه ضروري بوده و براي اينکه ژلاتيني که در توليد ژله و پاستيل استفاده مي‌شود، کيفيت مناسبي داشته باشد، بايد به خوبي فرآوري شده باشد. کارشناسان بهداشتي، رنگ، تست‌هاي ميکروبي، قدرت ژل و قوام آن را معيارهاي ارزيابي يک ژلاتين خوب مي‌دانند.

    هفته نامه سلامت
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

قوانین ارسال

  • نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
  • نمی توانید به موضوعات پاسخ دهید
  • نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
  • نمی توانید نوشته خود را ویرایش کنید
  •  
تبلیغات متنی
گیفت کارت
تبلیغات در ایران سلامت