جستجو در سایت توسط گوگل

صفحه 1 از 2 12 آخرینآخرین
نمایش نتایج 1 تا 10 از 20 مجموع

موضوع: شیرینی و سلامتی ما( گزارشات و مقالات)

  1. #1
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض شیرینی و سلامتی ما( گزارشات و مقالات)

    چگونه از خوردن شيريني دل بكنيم؟

    به نظر مي‌رسد دانشمندان به زودي به روشي موثر براي كاهش ميل و اشتياق انسان به خوردن شيريني‌ها و مواد غذايي پركالري دست پيدا خواهند كرد.

    به گزارش سرويس بهداشت و درمان ايسنا، اين دانشمندان ادعا كرده‌اند كه با كمك يافته‌هاي جديد خود به زودي مي‌توانند ذائقه انسان را تغيير دهند.

    يك گروه بين‌المللي از متخصصان در آزمايشات جديد خود دو شناساگر را در زبان كشف كرده‌اند كه به بدن كمك مي‌كنند غذاهاي شيرين را شناسايي كنند.

    به گزارش روزنامه ديل ميل، چاپ انگليس، اين گروه به سرپرستي مركز مونل كميكال سنس در فيلادلفيا متوجه شدند كه برخلاف تصورات قبلي، گيرنده‌هاي طعم تشخيص دهنده شيريني روي زبان به جاي يك گيرنده در واقع سه گيرنده قندي جداگانه دارد.

    بنا براين گزارش، اين گيرنده‌ها در روده و غده پانكراس نيز يافت مي‌شوند كه هر دو عضو به كنترل سطح گلوكزي در خون و آزاد سازي انسولين كمك مي‌كنند. در زبان يكي از اين گيرنده‌ها موسوم به «katp»مي‌تواند به تنظيم حساسيت نسبت به طعم شيريني بر اساس مقدار نياز بدن كمك كند.

    به گفته دانشمندان، اين گيرنده براي مثال درست بعد از خوردن يك كيك شيرين يا يك كاسه بستني از فعاليتش كاسته مي‌شود و اگر متابوليسم بدن به قند بيشتري نياز داشته باشد، فعاليت اين گيرنده تشديد مي‌شود.

    دكتر كارن يي،‌ متخصص اصلي اين پژوهش خاطرنشان كرد: اين يافته در آينده نزديك به ما كمك خواهد كرد كه دريابيم چگونه مي‌توانيم تمايل زياد خود را به مصرف شيريني محدود كنيم.

    جزئيات اين مطالعه در نشريه دستاوردهاي آكادمي ملي علوم آمريكا به چاپ رسيده است
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  2. #2
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    نظر كارشناس/ دكتر مسعود كيمياگر/ متخصص تغذيه و رژيم درماني /استاد انستيتو تحقيقات تغذيه كشور و دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي

    رابطه شيريني و افسردگي

    يكي از عادات آلماني‌ها پختن كيك در ميهماني‌ها يا هديه آوردن آن براي ميزبان است. درباره اين عادت بايد گفت، ما مي‌توانيم به جاي كيك، خوراكي‌هاي مفيدتري را به خانه ميزبان ببريم؛ ميوه‌ها، آبميوه‌ها، كمپوت ميوه يا حتي ميوه‌هاي خشك و خشكبار. البته ما نمي‌گوييم كيك خورده نشود بلكه بهتر است قبل از رفتن به خانه ميزبان يك هماهنگي صورت بگيرد....

    به عنوان نمونه ميهمان‌ها بين خودشان صحبت كنند كه چه چيزي براي ميزبان ببرند. جالب است بدانيد در كشورهايي كه تعارفات برچيده شده وقتي شخصي مي‌خواهد عروسي كند، لوازم مورد نياز را در سايت يك فروشگاه زنجيره‌اي مي‌گذراند. اين لوازم قيمت‌هاي مختلفي دارند و هركس با توجه به علاقه و تواني كه دارد يكي از اين لوازم را انتخاب مي‌كند و آن جنس از ليست حذف مي‌شود. به اين ترتيب عروس و داماد كادوهايي دريافت مي‌كنند كه نيازمند آنها هستند. مشابه اين امر را مي‌توان براي ميهماني‌ها نيز پياده كرد. ميهمانان مي‌توانند با هم قرار بگذارند چه چيزي براي ميزبان ببرند. بردن چند نوع كيك براي ميزبان به اين معني است كه همه مجبورند از هر كيكي مقداري امتحان كنند و مقدار كل كيكي كه خورده مي‌شود، زياد است. اين درحالي است كه توصيه مي‌شود اگر پرهيز غذايي داريد، در رژيم‌ لاغري هستيد يا ديابت داريد يا چربي خون شما بالاست، نصف يك برش كيك معمولي يا يك‌سوم آن را با نوك چنگال آرام‌آرام بخوريد. اين نوع مواد غذايي هدفشان راضي كردن ذائقه است نه سير كردن. كيك، بستني، شكلات و... محض سيرشدن چشم، دهان، زبان و بزاق خورده مي‌شوند و نيازهاي بدن را تامين نمي‌كنند. بنابراين، بهتر است افراد تمرين كنند و ياد بگيرند كه كيك يا بستني را فورا قورت ندهند. نوك قاشق كيك يا بستني را در دهان بگذارند و آن را در دهان بچرخانند و از آن لذت ببرند و در عين حال مقدار زيادي كالري هم دريافت نكنند. اگر رودروبايستي‌ها را كنار بگذاريم تمام اين مسايل حل مي‌شود. دليل اينكه آلماني‌ها زياد كيك مي‌خورند به گفته خودشان اين است كه به خاطر ابري بودن هواي كشورشان مدام افسرده‌اند و كيك خوردن افسردگي آنها را رفع مي‌كند. جالب است بدانيد نخوردن كيك سبب افسرده شدن نمي‌شود اما به هر حال خوردن كيك، بستني و شكلات باعث ترشح هورمون بتاآندورفين مي‌شود. اين هورمون وقتي ترشح مي‌شود احساس شادي و نشاط به انسان مي‌دهد ولي اين عقيده درستي نيست كه بگوييم اگر شيريني نخوريم، افسرده مي‌شويم. در ضمن، خوردن زياد شيريني سبب چاقي و ساير بيماري‌هاي وابسته به آن مي‌شود و افسردگي به دليل چاقي و بيماري 10 تا 100 برابر بيش از آن است كه مردم به دليل نخوردن كيك، افسرده شوند.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  3. #3
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    خوردن شیرینی و شکلات نشاط آور است

    یک متخصص تغذیه گفت: بستنی و شکلات به دلیل ترشح بتاآندورفین‌ها موجب خوشحالی، نشاط و آرامش می‌شوند.


    مسعود کیمیاگر در گفتگو با فارس افزود: شکلات ماده‌‌ای است که از ترکیبات فنولی و پلی‌فنولی تشکیل شده است که این ترکیبات برای سلامت بدن مفید هستند.

    وی گفت: ترکیبات فنولی تنها در شکلات وجود ندارد بلکه در میوه‌ها، سبزی‌ها و چای نیز وجود دارد.

    این متخصص تغذیه اضافه کرد: شکلات‌ها معمولاً با شیر ترکیب شده و وارد بازار می‌‌شوند، هر قدر درصد شکلات استفاده شده بیشتر باشد، شکلات سیاه‌تر و تلخ‌تر می‌شود.

    کیمیاگر افزود: هر یک گرم شکلات حدود 5 تا 7 گرم کالری دارد. میزان کالری در شکلات تلخ بیشتر از شکلات‌های معمولی است بنابراین در مصرف آن باید اعتدال را رعایت کرد.

    وی گفت: 30 درصد حجم بستنی از هوا تشکیل شده است و موجب افزایش حجم آن می‌شود.

    علت اینکه افراد از خوردن بستنی حس خوبی پیدا می‌کنند، وجود هوای موجود در بستنی است و همچنین مصرف بستنی به دلیل ترشح بتاآندورفین‌ موجب خوشحالی می‌شود.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  4. #4
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    مصرف چقدر شيريني در روز مجاز است؟


    شما هم حتما به اين نكته رسيده‌ايد كه خودداري از خوردن شكلات و شيريني‌هاي اغوا كننده براي هميشه تقريبا غيرممكن است و علاوه بر اينها در نوشيدني‌ها و غذاهاي فرآوري شده هم قند نهفته وجود دارد كه مي‌تواند به رژيم غذايي شما نفوذ كند.

    به گزارش سرويس بهداشت و درمان ايسنا، علاوه بر اينها قند به شما انرژي و لذت مي‌دهد اما چقدر شيريني كافي است؟ متخصصان تاكيد مي‌كنند تنها زماني مي‌توانيد ميزان مجاز مصرف قند را كنترل كنيد كه از محتواي قند موجود در مواد غذايي مطلع باشيد اما در غير اين صورت مقادير زيادي قند دريافت خواهيد كرد و سلامت خود را به خطر خواهيد انداخت.

    قندها در اشكال مختلف در تمام خوردني‌ها و آشاميدني‌هايي كه اطراف ما هستند، وجود دارند. اين خوردني‌ها منابع سريع كالري هستند اما كالري زياد در بدن، چاقي را به دنبال دارد كه مادر امراض و فاكتور اصلي ديابت و بيماري قلب است. فقط براي افرادي كه از نظر جسمي فعاليت زيادي دارند و كالري زيادي مي‌سوزانند، جاي نگراني وجود ندارد.

    طبق استاندارد سازمان جهاني بهداشت، حداكثر مصرف روزانه قند براي هر فرد عادي 12 قاشق چايخوري در 2200 كالري رژيم غذايي است كه 9 درصد كل كالري روزانه را شامل مي‌شود.

    به گزارش شبكه خبري تورنتونيوز، متخصصان تغذيه در يك مقاله جديد تاكيد كردند: قند به طور طبيعي در غذاها به ويژه در ميوه‌هاي تازه موجود است و بنابراين نيازي به قند اضافي در رژيم غذايي نخواهيد داشت.

    انجمن قلب آمريكا توصيه مي‌كند كه براي زنان مصرف قند اضافي نبايد بيش از شش قاشق چايخوري در روز باشد و براي مردان مقدار مجاز 9 قاشق چايخوري در روز است. بنابراين وقتي غذاها و خوردني‌هاي بسته بندي را براي خريدن از قفسه فروشگاه برمي‌داريد اول برچسب مواد تكشيل دهنده آن را به دقت مطالعه كنيد. به دنبال كربوهيدراتها و اسامي باشيد كه به حروف "ose" و "ol" ختم مي‌شوند چون نشان دهنده قندهاي گلوكز، فروكتوز، دكستروز، مالتوز، ساكاروز، لاكتوز، مانيتول و سوربيتول هستند و اينها انواع مختلف قندها مي‌باشند.

    هم چنين شربت ذرت و فروكتوز هم جزو شيرين كننده‌هاي افزودني به نوشيدني‌ها هستند. بعلاوه عسل و قند قهوه‌اي هم به بدن شما كالري اضافه مي‌كند.

    به گفته كارشناسان بهداشتي، 2 تا 10 ميلي گرم قند اضافي در هر 100 گرم غذا مقدار متعادلي براي مصرف قند است و هر هفت گرم قند معادل يك قاشق غذاخوري شكر است.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  5. #5
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    درمان اعتياد به شيريني از ترك مواد مخدر سخت‌تر است

    شكل گيري عادات غذايي نادرست به ويژه رژيم‌هايي كه بر اساس مواد قندي شكل مي‌گيرند، مي‌توانند سلامتي افراد را با خطرات گوناگوني مواجه كنند.
    سلامت نیوز: كارشناسان سلامت با هشدار نسبت به شيوع آنچه آن را اعتياد به شيريني‌ها مي‌نامند، اعلام كردند كه رهايي از اعتياد به شيريني‌ها از ترك سيگار و مواد مخدر سخت‌تر است.

    تلويزيون العربيه در گزارش بخش سلامت و پزشكي خود با هشدار نسبت به زيان‌هاي آنچه را كه "اعتياد به شيريني‌ها " مي‌نامد، به نقل از كارشناسان اعلام كرد كه رهايي از اعتياد به شيرين از ترك سيگار و مواد مخدر سخت‌تر است.

    اين گزارش با هشدار نسبت به كميت‌هاي قند اضافي موجود در برخي وعده‌هاي غذايي افزود: 18 درصد غذاها داراي ميزان زيادي قند هستند و اين امر احساس خستگي و درد را براي بعضي افراد به ارمغان مي‌آورد به گونه‌اي كه با دچار شدن به آشفتگي مزمن توانايي كاهش وزن را از دست مي‌دهند.

    بر اساس اين گزارش، اعتياد به شيريني داراي انواع مختلفي از جمله اعتياد به نوشابه‌هاي گازدار است.

    در اعتياد به نوشابه‌هاي گازدار كه بيماران همواره مواد قندي و كافئين دار تناول مي‌كنند؛ احساس خستگي مزمن يكي از نشانه‌هاي اين نوع بيماري است.

    تغيير عادات غذايي، ورزش و خواب كافي براي رهايي از انواع بيماري‌هاي موسوم به اعتياد به شيريني را توصيه مي‌كند.

    نوع ديگري از اعتياد به شيريني وجود دارد كه با افسردگي بانوان كه معمولاً با فرا رسيدن سن يائسگي و دوران قاعدگي همراه است، با آزمايش‌هاي هورموني قابل تشخيص نيست و فقط در صورت پيشرفت قابل توجه كه به مراحل نگران كننده مي‌رسد، تشخيص مي‌شود.

    اين گزارش حاكي كه شكل گيري عادات غذايي نادرست به ويژه رژيم‌هايي كه بر اساس مواد قندي شكل مي‌گيرند، مي‌توانند سلامتي افراد را با خطرات گوناگوني مواجه كنند.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  6. #6
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    مصرف بيش از حد شيريني و شكلات موجب اختلال در رشد كودكان مي‌شود

    باشگاه خبرنگاران: مصرف بيش از حد شيريني و شكلات به دليل كالري فراوان و ارزش غذايي كم، موجب اختلال در عملكرد رشد كودكان مي‌شود.

    محمدتقي انوشه، متخصص تغذيه گفت: «مصرف شيريني به دليل دريافت بيش از حد كالري از يك سو موجب چاقي كودكان و از طرف ديگر مصرف اين ماده غذايي به عنوان پيش‌غذا، سبب بي‌اشتهايي كودكان شده و موجب مي‌شود كودكان از وعده غذايي اصلي خود باز بمانند.» وي افزود: «از آنجا كه شيريني‌ها املاح و ويتامين‌ها و ساير مواد مغذي را به بدن نمي‌رسانند، سبب كمبودهاي شديد تغذيه‌اي مي‌شود كه در نتيجه سيستم ايمني بدن را تضعيف مي‌كند.» انوشه تصريح كرد: «مصرف مواد غذايي شيرين و پرچرب، زمينه‌ساز بيش‌فعالي در كودكان است كه اين بيش‌فعالي موجب برهم خوردن تمركز و در نتيجه افت تحصيلي كودكان مي‌شود.» وي تصريح كرد: «خوابيدن ديرهنگام كودكان و مصرف غذاهاي پرحجم و چرب در شب سبب مي‌شود كه كودك هنگام صبح ميلي براي خوردن صبحانه نداشته باشد و در نتيجه در روز با خوردن شيريني و شكلات نياز غذايي بدن خود را تامين كند.»
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  7. #7
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    گرایش به شیرینی نشانه کم خونی است؟!


    شاید این موضوع برای شما عادی باشد که به مزه‌ای خاص مثل شیرینی، شوری یا ترشی علاقه داشته باشید و مثلا شیرینی‌ خور باشید، اما از ترشی فراری باشید!

    بعضی ‌ها می ‌گویند گرایش به یک طعم و مزه خاص می ‌تواند علامت ابتلا به یک بیماری باشد؛ مثلا می ‌گویند کم‌ خون ‌ها بیشتر شیرینی می‌ خورند و... .

    در رابطه با صحیح یا غلط بودن این قبیل باورها با دکتر مسعود کیمیاگر، متخصص تغذیه و رژیم ‌درمانی گفتگویی داشته‌ ایم.

    آیا گرایش به یک طعم و مزه خاص می ‌تواند نشانه ابتلا به یک بیماری باشد؟

    نه؛ ولی تغییرات فیزیولوژیک در بدن یک فرد می ‌تواند سبب این حالت شود. این دقیقا منشا همان حالتی است که در خانم ‌های باردار اتفاق می ‌افتد، زیرا در دوران بارداری حس بویایی و چشایی خانم‌ ها افزایش می یابد، لذا به یک سری غذاها تمایل بیشتر و به یک سری غذاها تمایل کمتری نشان می ‌دهند.

    در مورد افرادی هم که خوراکی ‌های خاصی را هوس می ‌کنند، ممکن است این موضوع اتفاق بیفتد.

    یعنی تغییرات هورمونی باعث می ‌شود غذاهای خاصی را هوس کنیم؟

    تا حدودی، بله. به طور کلی هوس های غذایی سه وجه دارند: یک وجه، فیزیولوژیک است، یک وجه روانی و وجه دیگر اجتماعی.

    وجه فیزیولوژیک همین است که افراد به یک بو یا مزه خاصی حساس می ‌شوند و دلیل آن هم تغییرات هورمونی است.

    وجه اجتماعی معمولا تجربی است، مثلا فرد در یک موقعیت و شرایط خاص، غذایی را میل می ‌کند که برایش لذت‌بخش است. وقتی این موضوع چند بار تکرار شود و همان محیط را برای فرد تداعی کند، سبب می ‌شود فرد به مزه آن غذا متمایل ‌تر شود. عکس این موضوع هم صادق است یعنی سبب زده شدن فرد از مزه ‌ای خاص می ‌شود.

    وجه روانی هم این است که وقتی فردی با دوستان خود است، ممکن است اخلاق و رفتار و علایق‌ دوستانش به او منتقل شود، یا فرد به طور ناخودآگاه بخواهد خود را با دیگران هم‌ فکر و هم‌ سلیقه نشان دهد (به عنوان مثال در دوران نامزدی دختر و پسر) و به همین دلیل به سمت طعمی خاص گرایش می یابد.

    پس این باورهایی که در رابطه با گرایش به شیرینی و مبتلا بودن به کم‌خونی یا افسردگی وجود دارد، اشتباه است؟

    ببینید؛ معمولا آن هایی که افسردگی دارند با خوردن غذاهای شیرین مثل بستنی و شکلات، یک حالت شعف و شادی پیدا می ‌کنند، چون هورمونی به نام بتاآندورفین پس از مصرف این غذاها در بدن ترشح می ‌شود که باعث می گردد افراد افسرده و کسل، حال‌ شان بهتر شود؛ مثلا دادن حلوا در مراسم عزاداری همین اثر را دارد. اما در رابطه با شوری و ترشی چنین چیزی نداریم.

    البته نمی ‌توان در مورد هر یک از این حالت ها به طور قطع حرفی زد، ولی عادت کردن بدن به یک مزه، بیشتر به نوع ذائقه و تغییرات هورمونی مربوط است.

    این عادت، مشکل و بیماری خاصی هم در فرد ایجاد می‌ کند یا نه؟

    خب، مصرف افراطی یک ماده غذایی خاص در درازمدت ، طبیعی و درست نیست و اثرات مُضری دارد.

    مثلا هر کسی ممکن است در حالت افسردگی، ناراحتی و مشکلات زندگی ‌اش به مزه شیرین گرایش یابد تا به طور موقتی و لحظه ‌ای خود را آرام کند، اما وقتی زیاد شیرینی بخوریم، شیرینی و چربی تاثیرات مضری دارند که از آن جمله می ‌توان به چاقی، دیابت، بالا رفتن چربی خون و... اشاره کرد.

    مصرف مداوم غذاهای شور هم در فشار خون تاثیر می‌ گذارد، به ویژه در کسانی که حساسیت بیشتری دارند. وقتی مصرف غذاهای شور به صورت یک عادت درآید، در درازمدت سبب افزایش فشار خون می ‌شود.

    اما در رابطه با ترشی باید گفت که مشکل خاصی ایجاد نمی ‌کند. به هر حال در قدیم گفته می‌شد ترشی معده را اذیت می ‌کند، اما این‌ مربوط به مصرف ترشی در حد زیاد و در افرادی است که حساسیت دارند، و گرنه معده ما خودش اسید ترشح می ‌کند.

    معده به سه شکل تحریک می شود:

    تحریک مکانیکی که با مصرف غذاهای دیرهضم مثل گوشت‌ های سفت و برخی سبزیجات سخت و محکم رخ می دهد. یکی تحریک شیمیایی است که با مصرف ادویه و برخی مواد شیمیایی رخ می ‌دهد و یکی تحریک حرارتی است که با مصرف غذاهای خیلی داغ یا خیلی سرد رخ می ‌دهد.

    شما به کسانی که به طور مداوم به یک مزه خاص تمایل دارند، مثلا مدام هوس شیرینی یا شوری را دارند، چه توصیه ‌ای می کنید؟

    خب، بهتر است آن ها ریشه این گرایش را پیدا کرده و یک جایگزین برای غذای مذکور پیدا کنند. مثلا اگر در یک لحظه هوس شیرینی و شکلات می ‌کنند، ببینند چه کاری حواس آن ها را پرت می‌کند؛ کارهایی مانند زنگ زدن به یک دوست، سرگرم کردن خود به یک کار مفید، قرآن یا دعا خواندن، کتاب خواندن، 5 دقیقه بیرون رفتن از خانه، دوش گرفتن و ... .

    به شکل ‌های مختلف می ‌توانند در آن لحظه هوس و فکر خوردن آن ماده غذایی خاص را از سرشان بیرون کنند تا مانع از بروز آثار منفی آن در دراز مدت شوند.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  8. #8
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    پريسا اصولي - دست‌اندرکاران صنعت شيريني و شکلات در گفتگو با «سلامت»:
    روغن شيريني و شکلات هيچ استانداردي ندارد

    احتمالا به‌خاطر داريد که در شماره 253 سلامت، مطلبي باعنوان «شيريني‌‌ها و شکلات‌هاي خطرناک» منتشر شد و در اين گزارش کيفيت روغن‌هاي مخصوص شيريني و شکلات در گفتگو با تعدادي از کارشناسان مورد بحث و بررسي قرار گرفت. اما با توجه به اهميت موضوع بر آن شديم تا با نگاهي منتقدانه با گروهي از دست‌اندرکاران اين صنعت به گفتگو بنشينيم و استاندارد اين روغن‌ها در ايران و جهان را زير ذره‌بين بگذاريم. آنچه مي‌خوانيد ماحصل همين گفتگوها است...

    چندي پيش همايشي با عنوان «همايش ملي نقش روغن‌هاي قنادي در کيفيت نان و شيريني» برگزار شد که بيشتر جنبه تجاري داشت و در آن هيچ اشاره‌اي به تدوين استانداردهاي ويژه اين روغن‌ها نشد و اين جاي بسي تأسف است که در چنين همايشي به اين موضوع مهم توجهي نمي‌شود. دبير کل کانون صنايع غذايي ايران در گفتگو با خبرنگار سلامت گفت: «در گذشته روغن‌هاي جامد با اسيد چرب ترانس 25 تا 30 توليد مي‌شدند اما امروزه با اقدامات انجام شده، روغن‌ها حداکثر با اسيد چرب ترانس 10 توليد مي‌شوند.»

    مهندس ابوالحسن خليلي ادامه داد: «عمده فرمولاسيون محصولات قنادي، چربي است و اين در حالي است که در حال حاضر 4 هزار و 400 تن از روغن‌هاي توليدي کشور، روغن‌هاي تخصصي صنعتي هستند. البته در توليد روغن‌هاي مصرفي بايد فرمولاسيون مناسبي انجام شود که چربي‌ها علاوه بر ايفاي نقش مناسب در پايداري محصول، ديگر تصور مضر بودن شيريني و شکلات‌هاي ايراني براي مصرف‌کننده ايجاد نکند.» وي با بيان اينکه امروزه با رقابت شديد و افزايش معلومات و قدرت انتخاب مصرف‌کننده مواجه هستيم، خاطرنشان کرد: «تنوع نقش اصلي را در انتخاب مصرف‌کننده دارد و صنايع روغن بايد به خواسته‌هاي مصرف‌کنندگان شيريني و شکلات توجه ويژه‌اي داشته باشند.»


    روغن‌هايي که استاندارد ندارند

    در عين حال، قائم‌مقام دبير انجمن صنفي صنايع روغن نباتي کشور و مدير آزمايشگاه کنترل کيفيت دانه‌هاي روغني نيز با بيان اينکه در تهيه شيريني و شکلات از روغن‌هاي ويژه‌اي استفاده مي‌شود، گفت: «وضعيت بافت و ظاهر روغن در تهيه شيريني و شکلات بسيار حايز اهميت است و اين روغن نبايد جامد باشد.»

    مهندس مهدي حريري‌‌مهر با بيان اين مطلب افزود: «براي تهيه شيريني و شکلات‌هاي مختلف از روغن‌هاي متفاوتي استفاده مي‌شود. مثلا روغن مصرفي براي تهيه کلوچه، بيسکوييت، زولبيا و باميه، شيريني‌هاي تر و خشک و... کاملا با هم فرق دارد و نمي‌توان براي تهيه همه محصولات از يک نوع روغن استفاده کرد اما نکته بسيار مهم اين است که همه اين روغن‌ها، روغن‌هاي ويژه صنعت شيريني و شکلات هستند.» وي در پاسخ به اين سوال که اين روغن‌ها چه استانداردي دارند، گفت: «استاندارد خاصي براي اين روغن‌ها در کشور تعيين نشده است. البته در مورد روغن‌هاي پخت و پز و سرخ‌کردني نيز چنين استانداردي نداشتيم و در سال 86 استاندارد 9131 تدوين شد که براساس آن ايزومرترانس همه روغن‌هاي توليدي اين بخش بايد به زير 10 درصد برسد اما در مورد روغن‌هاي قنادي و شکلات‌سازي عدد خاصي تدوين نشده و در ابتداي راه هستيم.»

    مهندس حريري‌مهر ادامه داد: «اين موضوع که هيچ عددي براي اسيد چرب و ايزومر ترانس روغن‌هاي مخصوص شيريني و شکلات توسط سازمان استاندارد تعيين نشده است، نشانگر اين مطلب نيست که محصولات توليد داخل از کيفيت مناسبي برخوردار نيستند بلکه ساختار اين روغن‌ها با روغن‌هايي که مصارف خانگي دارند متفاوت است و در صنايع شيريني‌پزي و شکلات‌سازي براي اينکه بافت جامد و پايداري داشته باشيم بايد اسيد چرب ترانس و اشباع زياد باشد.»


    تغيير در فرمولاسيون شيريني و شکلات

    وي ادامه داد: «در کشورهاي پيشرفته هم تحقيقات زيادي در زمينه اين روغن‌ها انجام شده است و کشور آمريکا که در گذشته از روغن سوياي هيدروژنه در صنعت شيريني و شکلات استفاده مي‌کرد، به سمت روغن گياه پالم رو آورده و چربي‌هاي مضر را تا حد صفر کاهش داده است اما اين پيشرفت‌ها در طول يک پروسه زماني نسبتا طولاني به دست آمده و توليد انبوه اين روغن‌ها و استقبال مصرف‌کنندگان، صاحبان صنايع شيريني و شکلات را وادار به تغيير فرمولاسيون محصولات بر پايه روغن‌هاي جديد کرده است.»

    مهندس خليلي با اشاره به اينکه ايزومرترانس خطرناک‌تر از اسيدهاي چرب اشباع است، خاطرنشان کرد: «حدود دو سال پيش ضوابطي در کشور تدوين شد که براساس آن کارخانه‌هاي توليد شکلات و شيريني‌سازي‌ها بايد در فرمولاسيون خود تغييراتي اعمال کنند و تعدادي از صاحبان اين صنايع نيز در حال حاضر از روغن‌هايي براي تهيه محصولات‌شان استفاده مي‌کنند که ايزومرترانس و اسيدچرب اشباعي نزديک به صفر (2 درصد) دارند اما شايد اين سوال برايتان پيش بيايد که چرا همه توليدکنندگان از اين نوع روغن‌ها استفاده نمي‌کنند. در جواب بايد گفت که توليد اين روغن‌ها نياز به تجهيزات پيشرفته دارد که همه کارخانه‌ها در حال حاضر قادر به استفاده از اين فناوري‌هاي جديد و پيچيده نيستند. از طرفي توليدکنندگان هم بايد فرمولاسيون محصولات خود را منطبق با اين روغن‌ها تعريف کنند که کار آساني نيست.»


    برچسب‌گذاري، کليد طلايي استانداردسازي

    مدير آزمايشگاه کنترل کيفيت دانه‌هاي روغني با بيان اينکه فرهنگ‌سازي در اين زمينه از جايگاه ويژه‌اي برخوردار است، تصريح کرد: «اگر همان اتفاقي که درباره روغن‌هاي جامد رخ داد، براي روغن‌هاي شيريني و شکلات هم اتفاق بيفتد مطمئن باشيد ما نيز همگام با کشورهاي پيشرفته خواهيم بود. با اينکه ايزومرترانس روغن‌ها براساس استاندارد بايد زير 10 باشد اما به جرأت مي‌توانم بگويم که اگر از روغن‌هاي موجود در بازار نمونه بگيريم، ميانگين نوع سرخ‌کردني زير 5 و روغن مخصوص پخت‌وپز زير 7 است و حتي روغن‌هايي با ايزومرترانس يک هم داريم.» مهندس حريري‌مهر با تاکيد بر اهميت برچسب‌گذاري صحيح موادغذايي در کشور عنوان کرد: «اگر مردم ما فقط از محصولاتي استقبال کنند که روي برچسب آنها ميزان دقيق اسيدهاي چرب اشباع و ايزومرترانس مشخص باشد، ناخودآگاه توليدکنندگان مجبور به سالم‌سازي محصولات خود هستند، به طوري که مي‌بينيم در اروپا و آمريکا سوپرمارکت‌هايي وجود دارد که همه محصولات آنها بدون اين چربي‌هاي مضر است و مشتريان بسيار زيادي هم دارند.»


    وزارت بهداشت کجاي ماجراست؟

    اين اظهارات در حالي مطرح مي‌شود که رييس اداره بهداشت مواد غذايي وزارت بهداشت، استاندارد ايزومرترانس روغن‌هاي مخصوص قنادي را در حال حاضر بين 10 تا 15 مي‌داند و معتقد است که بازرسان وزارت بهداشت در بازديدهاي خود از شيريني‌‌فروشي‌ها و کارخانه‌هاي شکلات‌سازي ميزان بالاتر اين ايزومرهاي ترانس را به عنوان تخلف ثبت و با خاطي برخورد مي‌کنند. مهندس رضا غلامي در گفتگو با خبرنگار سلامتيران گفت: «هيچ دستورالعملي مبني بر کاهش ايزومرترانس و اسيدهاي چرب اشباع در مورد روغن‌ شيريني و شکلات وجود ندارد و در اين باره سازمان استاندارد بايد جوابگو باشد.»

    از طرفي دبير انجمن صنفي صنايع بيسکوييت، شيريني و شکلات، تدوين استاندارد ملي شيريني و شکلات را جزو وظايف اين انجمن عنوان کرد و گفت: «کميته فني انجمن مسوول تدوين اين استانداردها است و در جلساتي با حضور نماينده سازمان استاندارد در اين مورد بحث مي‌شود اما هنوز به بحث استانداردسازي روغن‌هاي شيريني و شکلات نرسيده‌ايم.» مهندس جمشيد مغازه‌اي با بيان اين مطلب افزود: «در صورتي که نياز به اين استانداردسازي حس شود و جامعه و مسوولان مربوطه خواستار آن باشند، ما هم مجبور به تدوين استاندارد جديد هستيم اما اين به آن معنا نيست که شيريني و شکلات‌هاي حال حاضر بي‌کيفيت هستند زيرا اگر اين‌طور بود صادرات محصولات اين صنعت به کشورهاي همسايه، آسيا و اروپاي شرقي و... در 9 ماهه نخست امسال به 257 ميليون دلار نمي‌رسيد.»

    هرچند استانداردسازي روغن‌هايي که مصرف خانگي دارند با وجود کشمکش‌ها و طي پروسه‌هاي زمان‌بر تا حدود زيادي به نتيجه رسيد و ماجرا تا کاهش مصرف روغن‌هاي جامد و استقبال هم‌وطنان از روغن‌هاي مايع پيش رفت اما به نظر مي‌رسد استانداردسازي روغن‌هاي شيريني و شکلات دغدغه اصلي مسوولان ذي‌ربط نيست.


    هفته نامه سلامت
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  9. #9
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    يك متخصص تغذيه:
    مصرف زياد شيريني شما را بي‌حوصله مي‌كند

    جام جم آنلاين: مصرف زياد مواد شيرين باعث خواب‌آلودگي ، كم‌طاقتي و بي‌حوصلگي مي‌شود و ولع افراد را به مصرف مواد قندي بيشتر مي‌كند.

    به گزارش ايسنا، دكتر ضياءالدين مظهري ، متخصص تغذيه و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي ايران با بيان اين مطلب اظهار كرد: انواع شيريني، كيك، آب نبات، نوشابه يا آبميوه‌هاي شيرين شده، قهوه و كاكائو، سطح گلوكز خون را افزايش مي‌دهند.

    وي گفت: افزايش سطح گلوكز خون موجب تحريك و ترشح بيشتر انسولين مي‌شود كه با سرازير شدن انسولين به جريان خون سرعت انتقال گلوكز به درون سلول‌ها بيشتر مي‌شود و باعث افت سطح قند خون و كاهش فشار خون مي‌شود.

    اين متخصص تغذيه اضافه كرد: افت سطح قند خون و كاهش فشارخون فرد را دچار خواب‌آلودگي، كم‌طاقتي و بي‌حوصلگي مي‌كند و ولع وي را به مصرف مواد قندي بيشتر مي‌كند كه اين موضوع نه تنها باعث كاهش يادگيري مي‌شود بلكه زمينه چاقي و افزايش وزن را در فرد ايجاد مي‌كند.

    عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي ايران يادآور شد: انجير، انگور، پرتقال، زغال‌ اخته، زردآلود، سيب، شاتوت، توت‌فرنگي و خرما در عملكرد مغز، اعصاب و سلامت كلي جسم تاثير‌گذار است.

    دكتر مظهري تصريح كرد: سبزي‌ها در سلامت بدن، عملكرد مغز و اعصاب تأثير‌گذار است و توصيه مي‌شود 500 تا 700 گرم يا 5 تا 7 واحد در روز به صورت خام يا پخته مصرف شود؛ ولي سبزي‌هايي مانند اسفناج، ريحان، نعناع، كاهو، گل كلم، پياز، چغندر، زنجبيل تازه، هويج، كرفس و شلغم اثر مؤثر و ويژه‌اي بر توان يادگيري دارد و باعث آرامش مي‌شود.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  10. #10
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    چگونه مي‌توان اشتهاي به شيريني را كنترل كرد؟
    دکتر منصور ریسمانچیان [ پزشک عمومی ]



    مصرف شيريني‌ها گهگاه موردي ندارد. از محصولات رژيمي استفاده شود (هرچند قند اينها آسپارتام يا ساخارين است كه ساخارين مضر است و آسپارتام هم هنوز بي‌ضرريش به اثبات نرسيده است)
    • براي كاهش مصرف شيريني‌ها:
    1- دسر را به صورت شريكي استفاده كنيد (يا حتي‌الامكان استفاده نكنيد)
    2- بستني را به اندازة يك بچه كوچك سفارش داده و مصرف كنيد.
    3- دسرهاي خانگي را به چند قسمت كوچك تقسيم كنيد و ساير قسمت‌ها را در فريزر قرار دهيد، بعداً استفاده كنيد.
    • ظرف شيريني يا شكلات را در منزل يا محل كار نگهداري نكنيد.
    توجه: حتي غذاهاي بدون چربي و كم قند هم هنوز داراي كالري هستند و چاق مي‌كنند.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

قوانین ارسال

  • نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
  • نمی توانید به موضوعات پاسخ دهید
  • نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
  • نمی توانید نوشته خود را ویرایش کنید
  •  
تبلیغات متنی
گیفت کارت
تبلیغات در ایران سلامت