جستجو در سایت توسط گوگل

نمایش نتایج 1 تا 6 از 6 مجموع

موضوع: دانستني هاي نان

  1. #1
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض دانستني هاي نان

    دانستني هاي نان براي دوستداران سلامت


    :ناني را که مصرف مي کنيد بايد نمک کمتر، رنگ تيره تر و سبوس بيشتري داشته باشد تا مانع ابتلا به چاقي ، ديابت و فشار خون شود.
    نانهاي تيره تر محتوي املاح بيشتر، فيبر بيشتر و قند کمتري نسبت به نانهاي سفيدند.
    انتخاب نانهاي تيره تر و پرفيبر (سبوس دار) مي تواند نقش موثري در تامين سلامت و ترويج نانهاي سبوس دار شهرمان باشد.
    نانهاي سبوس دار نقش موثري در کاهش چربي خون ، تامين فيبر مورد نياز بدن (روزانه 30 گرم) و پيشگيري از چاقي ، سرطان و بيماري هاي قلبي دارند.
    تا مي توانيد از غذاهايي که داراي چربي زياد، قند فراوان و فيبر (سبوس) کم هستند، خودداري کنيد؛ چون در ابتلا به بيماري هاي غيرواگير و پيري زودرس موثرند.
    تا مي توانيد زمان استراحت خمير نان را بيشتر کنيد تا خوب ور بيايد و املاح آن آزاد شود.
    تا مي توانيد زمان پخت نان در تنور را بيشتر کنيد (کمتر از 1 دقيقه بد، بين 2 تا 3 دقيقه خوب و 3 تا 7 دقيقه عالي است).
    از زدن دست نشسته به خمير پرهيز کنيد و قبل از شروع کار حتما دست خود را با مايع دستشويي بشوييد، چون خداوند گفته پاکيزگي نشانه دينداري است و شستن دست در نانوايي و پاکيزگي در حين کار علامت ايمان و باشخصيتي شماست.
    در حين کار در نانوايي سيگار نکشيد تا خاکستر آن روي چانه و خمير نريزد و قضاوت مشتري را راجع به خود منفي نکنيد و باعث فرار آنها از مغازه خود نشويد.
    با دستان خيس و خميري به پول دست نزنيد.
    دستان خميري خود را در سطل آب جداگانه بشوييد و آن را در فاضلاب بريزيد.
    خميرهاي خشک روي تخت يا آردهاي ريخته شده روي سطح مغازه را به دامداران بدهيد.
    قبل از شروع کار با پارچه کلفت و مرطوب سنگ يا سطح تنور خود را تميز کنيد.
    در حين کار با دستان خيس يا خميري با کسي دست ندهيد و به در و ديوار دست نزنيد.
    نان خوب ناني نيست که سفيدتر و زيباتر باشد. نان خوب ناني است که سياه تر و با آرد سبوس دار تهيه شده باشد؛ در غير اين صورت باعث ابتلا به چاقي ، ديابت و افزايش چربي خون و فشار خون در مصرف کننده مي شود.
    نان خوب ناني است که ارزش غذايي داشته باشد يعني از آرد کامل يا سبوس دار تهيه شده باشد. زمان استراحت خمير آن 1 ساعت و 20 دقيقه باشد نه 20 دقيقه. زمان پخت آن 2 دقيقه باشد نه 20 ثانيه. از مخمر به جاي جوش شيرين در ترکيب خمير استفاده شود. رعايت بهداشت فردي و محيطي در حين کار صورت گيرد و از همه مهمتر مردم نيز آن را خوب نگهداري کنند.
    قبل از سرد شدن کامل نان را دسته نکنيد. نان سرد شده را در پلاستيک قرار داده و گره بزنيد. سپس با نگهداري در فريزر براي مدت طولاني از ناني ماندگار برخوردار شويد.
    ميزان فيبر (سبوس) دريافتي هر ايراني از نان تنها 5 گرم در روز است ، ولي بايد 15 گرم باشد و علت اصلي محروميت مردم از آن توزيع آردهاي سبوس گيري شده بين نانوايان است.
    ضريب گليسيمي يا گلوکز بعد از غذا در نانهاي سفيد 2 برابر نانهاي سبوس دار است يعني قند 100 گرم نان سياه 50 و قند نان سفيد حدود 100 است.
    دسته کردن نان داغ روي همديگر کپک زدگي آن را زودتر مي کند، ظاهر آن را از بين مي برد و ضايعات نان را بيشتر مي کند.
    دادن نان کپک زده به گاو مضر و باعث سرطان زا شدن شير گاو مي شود.
    نان کپک زده را به سطل آشغال بريزيد نه اين که به دوره گرد بفروشيد.بررسي ها نشان مي دهد در ايجاد ضايعات نان عوامل مختلفي مقصرند: آرد مصرفي حدود 50 درصد، نانوايان حدود 30 درصد و مردم 20 درصد. سعي کنيم نقش خود را خوب ايفا کنيم تا ضايعات نانمان کمتر شود.
    خريد مازاد بر نياز يکي از علل ضايعات نان توسط مردم است. از خريد نان اضافي خودداري کنيد.
    خوردن نان سبوس دار نه تنها مانع جذب سريع قند و چربي به خون مي شود؛ بلکه خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي - عروقي را 40 درصد کاهش مي دهد.
    نگهداري نان در فريزر (دماي منهاي 10 درجه) ماندگاري نان را افزايش و نگهداري نان در يخچال ماندگاري آن را کاهش مي دهد.
    نانهاي حجيم و بخارپز بهتر از نانهاي مسطح (مثل لواش و تافتون) سنتي هستند، به شرطي که از آرد سبوس دار تهيه شده باشند نه آرد سفيد.
    ارزش غذايي و خواص درماني نان سبوس دار (نانهاي سياه) 3 برابر نانهاي سفيد است.
    سبوس موجود در نان سبوس دار با رسوب زدايي مواد زائد از لابه لاي پرزهاي روده و معده مانع توقف و رشد و تکثير مواد سرطان زا در بدن مي شوند.
    مصرف نانهاي سبوس دار در جلوگيري از چاقي و بروز پيري زودرس موثر است.
    مصرف نانهاي سبوس دار باعث رفع يبوست و بيماري هاي بعدي آن مثل واريس و بواسير و فتق مي شود.
    نانهاي پخته شده با آرد نامرغوب (ضعيف و کم پروتئين داخلي) زودتر بيات مي شود و بيشتر ضايعات خواهد داشت.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  2. #2
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    نان را چگونه خريد، مصرف و نگهداري كنيم؟
    توصيه‌ها و آداب- حد متوسط مصرف نان در كشورمان از حد مصرف جهاني بالاتر است، اين اختلاف نه به‌دليل مصرف زيادتر بلكه ناشي از مصرف نادرست و خريد بيش از نياز است.

    به گزارش شبكه اطلاع‌رساني بازرگاني ايران، به عقيده كارشناسان صنعت نان كشور هر چه ضخامت نان بيشتر باشد نسبت به نان‌هايي كه ضخامت كمتري دارند ارزش غذايي بيشتري دارد و با خوردن نان سبوس‌دار مي‌توان به جذب آهن و اسيد فوليك در بدن كمك كرد.

    براساس اين گزارش، كارشناسان توصيه مي‌كنند كه وقتي نان را خريديد حتما لحظاتي صبر كنيد تا بخار آن خارج شده و خنك شود زيرا انباشته شدن نان داغ قبل از سرد شدن باعث تغيير حالت ظاهري، بيات‌شدگي زودرس، تسريع در كپك‌زدگي، تشديد ضايعات نان و ايجاد بيماري گوارشي مي‌شود.همچنين بهتر است بدانيم كه جوش شيرين در نان سبب مي‌شود كه بو، طعم و رنگ آن بد و در نتيجه ضايعات افزايش مي‌يابد و اگر نان كش بيايد نشان مي‌دهد كه داراي جوش‌شيرين بوده و براي سلامتي انسان مضر است.

    گفتني است ناني كه پس از سرد شدن با سفره پارچه‌اي حمل و نگهداري شود، مطبوع‌تر و ماندگارتر خواهد بود و نان سالم ناني است كه خمير آن خوب ورآمده باشد و همچنين از طعم، مزه، رنگ و شكل خوبي برخوردار باشد. كارشناسان يادآوري مي‌كنند كه نان داغ را به هيچ وجه نبايد بلافاصله در كيسه پلاستيكي قرار داد و بايد از پيچيدن نان درون روزنامه جدا خودداري شود.

    مازاد بر نياز روزانه نان نخريد

    كارشناسان صنعت نان كشور معتقدند كه دادن نان‌هاي خشك و كپك‌زده به دام‌ها باعث آلودگي شير و گوشت آنها شده و نهايتا اين آلودگي به انسان منتقل مي‌شود.
    براساس تحقيقات صورت گرفته در صنعت نان كشور، ضايعات نان‌هاي سنتي و نان خشك نبايد به مصرف دام‌ها برسد و حتما بايد دور ريخته شود.اين كارشناسان خريد نان مازاد بر نياز روزانه را يكي از دلايل عمده افزايش ضايعات نان عنوان كرده و توصيه مي‌كنند كه از خريد نان اضافه خودداري شود.

    بر اين اساس بين حرارت و كپك‌زدگي رابطه مستقيم وجود دارد كه در نتيجه نان‌هايي كه به‌صورت داغ روي هم دسته مي‌شوند، محيط مناسبي را براي فساد ميكروبي و كپك‌زدگي فراهم مي‌كنند. از توصيه‌هاي ديگر كارشناسان اين است كه براي نگهداري بهينه نان بايد آن را به قطعات كوچك‌تر تقسيم كرده و درون كيسه در فريزر قرارداد و براي هر بار مصرف نيز به‌اندازه نياز از فريزر خارج كرده و پس از گرم كردن مورد استفاده قرارگيرد.

    فوايد مصرف نان صنعتي

    يكي از راه‌هاي جلوگيري از اسراف در مصرف نان در كشورمان، استفاده از نان‌هاي صنعتي است. از مهم‌ترين فوايد مصرف نان‌هاي صنعتي در كشور اين است كه‌اين نان‌ها در شرايط كاملا بهداشتي تهيه و با كمترين دخالت دست و توسط ماشين‌آلات پيشرفته توليد مي‌شود.

    در توليد نان‌هاي صنعتي ارزش غذايي نان حفظ مي‌شود و نان سالم به ناني اطلاق مي‌شود كه به آساني هضم و پس از مصرف به راحتي جذب بدن مي‌شود. از ديگر فوايد استفاده از نان‌هاي صنعتي اين است كه‌اين نان‌ها شناسنامه‌دار بوده و بدين ترتيب زمان توليد، تاريخ انقضا و توليدكننده آن مشخص است و همچنين داراي تنوع بسيار است.

    همچنين زمان ماندگاري نان‌هاي صنعتي بسيار بيشتر از نان‌هاي سنتي است و اين نان‌ها به راحتي مي‌توانند با انواع آردهاي سبوس‌دار، جو، سويا و امثال آن تهيه شوند. شايان ذكر است با توجه به مزيت‌هاي مصرف نان‌هاي صنعتي نسبت به نان‌هاي سنتي تغيير ذائقه مردم كشور از سنتي به صنعتي امري ضروري است.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  3. #3
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    دكتر ربابه شيخ‌الاسلام
    متخصص بهداشت عمومي و اپيدميولوژي تغذيه
    3 سوالي که درباره نان مي‌پرسند

    نرخ بالاي ضايعات نان، ضرر قابل‌توجهي را به اقتصاد كشور وارد مي‌كند. بنابراين اصلاح وضعيت توليد و مصرف نان در كشور يكي از بزرگ‌ترين دغدغه‌هاي مسوولان حوزه آرد و نان كشور است اما به‌‌رغم تلاش مسوولان، روند اصلاح ساختار توليد و مصرف اين ماده غذايي از آهنگ مناسبي برخوردار نبوده و با كندي پيش مي‌رود....

    شناخت نان، انتخاب درست، خريد و طرز نگهداري و درنهايت مصرف صحيح نان، يکي از اولويت‌هايي است که کمتر به آن بها مي‌دهيم. شايد علت اصلي آن ارزاني اين مائده الهي در کشور ماست و متاسفانه همين بي‌توجهي ضايعات نان را در کشور ما چنان بالا برده است که شايد در اين زمينه اولين کشوري باشيم که قدر اين برکت الهي را نمي‌دانيم. اين يادداشت به 3 سوال رايج مردم درباره نان‌هاي مصرفي پاسخ مي‌دهد:


    • چه ناني بخريم؟ بهتر است نان کامل بخريم؛ يعني ناني که از آرد گندم بدون سبوس‌گيري تهيه شده باشد. ما در کشورمان بخشي از سبوس را مي‌گيريم ولي آرد مصرفي در تهيه نان سنگک و بربري نسبت به نان‌هايي که به غلط نان فانتزي لقب گرفته‌اند، سبوس بيشتري دارند. متاسفانه اين نان‌هاي خوب ايراني اغلب در نانوايي‌هايي نامناسب و گاهي کثيف توليد مي‌شود. بنابراين اگر از نانوايي‌هاي سنتي نان مي‌خريد، مراقب باشيد نانوايي تميز باشد، کارگران روپوش پوشيده و نظيف باشند و شرايط نانوايي بهداشتي و حداقل از منظر بيروني که شما قادر به ديدن آن هستيد پاکيزه باشد.

    • نان را چطور گرم كنيم؟ اگر توستر داريد، بهتر است نان را در توستر گرم کنيد و اگر نان تازه و گرم مي‌خواهيد و اين وسيله را نداريد، مي‌توانيد يک ماهي‌تابه را روي اجاق گاز بگذاريد تا کاملا داغ شود و نان‌ها را در آن بگذاريد و در آن را ببنديد. اگر تعداد تکه‌ها زياد است به مرور آنها را گرم کنيد و قطعه‌هاي نان را روي هم نگذاريد. البته مايكروفر هم وسيله‌اي مناسب براي گرم كردن نان است.

    • چطور از نان نگهداري كنيم؟ نان را لابه‌لاي ورقه‌هاي روزنامه حمل نكنيد. هيچ نوع ناني را داغ در کيسه پلاستيک نگذاريد زيرا رطوبت آن را به صورت خمير درآورده و آن را بيات مي‌کند و شما مجبور مي‌شويد نان‌هاي مصرف‌نشده را دور بريزيد. هرگز نان‌ها را در يخچال نگهداري نکنيد چون نان‌ها در محيط سرد و مرطوب بيات شده و در طولاني مدت کپک مي‌زنند. مي‌دانيد که مصرف نان کپک‌زده براي سلامت شما خطرناک است و حتي اگر آن را دور بريزيد ممکن است توسط عده‌اي جمع‌آوري شده و به مصرف دام برسد که آن هم خطر آلودگي را توسط محصولات دامي ‌به شما برمي‌گرداند. يادتان باشد كه چيدن نان‌هاي داغ روي هم كپك‌زدگي آنها را تسهيل و تسريع مي‌كند و ضايعات نان را شدت مي‌دهد پس از دسته كردن نان‌هاي داغ نيز بپرهيزيد.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  4. #4
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    بهترین راه نگهداری نان
    توصیه های کاربردی دکتر محمدحسین عزیزی متخصص صنایع غذایی


    خسته و کوفته از کار روزانه به خانه برمی گردید و سر راه هم یک نان سنگک داغ و برشته می خرید و فکر می کنید چقدر به فکر سلامت خود تان و خانواده تان هستید که این نان سنتی سبوس دار را انتخاب کرده اید؛ غافل از اینکه دست های آلوده، صندلی ماشین یا روزنامه و نایلون کثیفی که دور نان پیچیده اید...

    می توانند ناقل آلودگی های محیطی به نان شما باشند. بحث درباره اینکه نان را چطور نگهداری کنیم تا دیرتر بیات شود یا چطور آن را سالم و عاری از هرگونه آلودگی به خانه برسانیم ، موضوع گفتگوی ما با دکتر محمد حسین عزیزی، متخصص علوم و صنایع غذایی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، است.

    ▪ آقای دکتر ! خیلی ها بعد از خرید نان، آن را توی روزنامه می پیچند. این کار، درست است؟

    ـ به هیچ عنوان! روزنامه های ما معمولا کیفیت چاپ خوبی ندارند و مرکب نوشته ها روی کاغذ به سادگی جدا می شوند و به موادی که کنارشان هستند، نفوذ می کنند. اگر شما دستتان را روی کاغذ روزنامه بکشید، حتما خواهید دید که انگشتانتان سیاه می شوند و این سیاهی، ناشی از جداشدن مرکب نوشته هاست. حالا حسابش را بکنید که نان داغ، وقتی داخل روزنامه قرار بگیرد، کمی هم رطوبت ایجاد کرده و این رطوبت، کار انتقال جوهر نوشته های روزنامه به نان را ساده تر می کند.

    ▪ انتقال مرکب نوشته ها به نان چه مضراتی می تواند داشته باشد؟

    ـ خب، مرکب چاپ حاوی سرب و فلزات سنگین (کادمیوم و آرسنیک) است که تجمع آنها در درازمدت می تواند باعث بروز بیماری ها و علایمی مانند احساس خستگی یا سردرد شود.

    ▪ پس می گویید آنهایی که می خواهند صبح زود نان تازه بخورند، چه کار کنند؟

    ـ بهتر است تمام کسانی که می خواهند به نانوایی بروند، یک پارچه نخی سفید و بدون چاپ و نوشته همراه خود ببرند و نانشان را درون آن قرار دهند. آنها می توانند از یک نایلون بدون رنگ و چاپ هم برای قرار دادن نان استفاده کنند.

    ▪ مگر نمی گویند غذاهای داغ را نباید توی کیسه پلاستیکی گذاشت؟

    ـ نه، اشتباه نکنید ! منظور من این نبود که نان داغی که از تنور بیرون می آید را داخل نایلون بگذارید. شما می توانید نان خود را روی توری جلوی مغازه نانوایی کمی هوا بدهید و خنک کنید و سپس آن را درون نایلون بگذارید و بدون هیچ گونه نگرانی آن را بخورید. در ضمن، شما می توانید نان را از نانوایی تا خانه یا اداره توی یک کاغذ سفید و تمیز هم بپیچید.

    ▪ بعضی ها اعتقاد دارند که قرار دادن نان روی سفره های پلاستیکی هم کار درستی نیست! نظر شما چیست؟

    ـ راستش را بخواهید، همان طور که در سوال قبل اشاره کردم، نان تا رسیدن به مقصدتان خنک می شود و قرار دادن آن روی سفره های پلاستیکی نمی تواند مشکلی را به وجود بیاورد؛ مگر اینکه سفره شما طرح یا چاپ داشته باشد که در این صورت، شما باید سفره تان را برعکس و از روی ساده و بدون طرحش استفاده کنید تا چاپ روی سفره به نان نچسبد.

    ▪ آقای دکتر! خیلی از ما یاد گرفته ایم نان را توی یک نایلون داخل یخچال بگذاریم تا دیرتر بیات شود یا کپک بزند. این، روش مناسبی است؟

    ـ اتفاقا سرعت بیات شدن نان داخل یخچال بیشتر است. نشاسته داخل نان برای اینکه بیات شود، یا باید در محیط گرم باشد یا در محیطی کاملا سرد. فضای خنکی مثل یخچال، به کهنه شدن سریع تر نان کمک می کند.

    ▪ خب، راه حل چیست؟

    ـ راه حل، نگهداری طولانی مدت نان در فریزر است. داخل محیط سرد فریزر، آب داخل نان منجمد می شود و وقتی که شما از نانتان رفع انجماد کنید، این ماده غذایی بدون بیات شدن به حالت اولیه اش برمی گردد.

    ▪ و بهترین راهی که شما برای رفع انجماد نان پیشنهاد می کنید، چیست؟

    ـ بهترین راه این است که نان را چند دقیقه پیش از مصرف از فریزر خارج کنید و اجازه بدهید یخ آن در دمای محیط آب شود. راه دیگر این است که نان را روی بخار آب کتری یا سماور بگذارید. قرار دادن نان برای مدت کوتاهی توی مایکروفر هم می تواند راه مناسبی برای یخ زدایی از آن باشد. اما به هیچ وجه به شما پیشنهاد نمی کنم که نان را برای باز شدن یخ آن، روی حرارت مستقیم اجاق قرار دهید؛ زیرا ترکیب های سوختی و دوده ناشی از شعله گازی که هنگام گرم شدن به نانتان می چسبند، می توانند برای سلامت تان مضر و حتی سرطان زا باشند.

    ▪ حالا اگر بخواهیم نانمان را برای مدت کوتاهی توی یخچال نگهداری کنیم باید چه نکاتی را مدنظر قرار بدهیم؟

    ـ بهتر است که برای مدت کوتاه، نان را درون یک پارچه نخی و سپس آن را داخل یخچال بگذارید. اینطوری، نان دیرتر کپک می زند ولی یکی دوروزه بیات می شود. اگر می خواهید نان را بیشتر از ۲ روز نگه دارید، باید آن را به اندازه وعده های خوراکی تان تقسیم کنید و بعد داخل فریزر بگذارید.

    ▪ نان ها معمولا داخل هیچ پوششی قرار نمی گیرند؛ پس چه کار کنیم که آلودگی دست هایمان به نانی که خریده ایم، سرایت نکند؟

    ـ همه می توانند برای پیشگیری از انتقال آلودگی دست هایشان به نان، از خود نانوا بخواهند که نان را برایشان درون پارچه یا نایلون قرار دهد یا اینکه با چند دستمال کاغذی سفید و بدون طرح، نان را بگیرند و به منزل برسانند.



    لیلی افروغ
    روزنامه سلامت
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  5. #5
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي ايران اعلام كرد:
    شهروندان از مصرف نان‌هاي سوپري فاقد مجوز پرهيز كنند



    معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي ايران از عرضه نان‌هاي سرد بسته‌بندي شده، در مناطق تحت پوشش خود كه فاقد مشخصات بهداشتي هستند؛ جلوگيري به عمل خواهد آورد.

    به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران به نقل از معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي ايران، اين معاونت در نظر دارد در راستاي تحقق اهداف و حفظ سلامت شهروندان و به منظور اجراي ماده 11 قانون مواد خوردني، آشاميدني، آرايشي و بهداشتي از عرضه نان‌هاي سرد بسته‌بندي موسوم به نان‌هاي سوپري كه فاقد مجوز و مشخصات بهداشتي هستند، جلوگيري نمايد.

    اين معاونت ضمن هشدار به متصديان اماكن و فروشگاههاي عرضه مواد غذايي جهت رعايت مفاد اطلاعيه از شهروندان تقاضا كرد: ضمن خودداري از خريد نان‌هاي فاقد مشخصات بهداشتي، موارد تخلف را به نزديكترين مراكز بهداشتي - درماني محل خود اطلاع دهند.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  6. #6
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    نان مرغوب‌ چگونه ناني است؟
    جام جم آنلاين: اين روزها وقتي براي خريد نان به نانوايي فانتزي مراجعه مي‌كنيم با انواع مختلف نان‌ها مانند نان جو، نان چاودار، نان سويا، نان ذرت و... روبه‌رو مي‌شويم. گاهي نيز در انتخاب نوع نان‌ها سر در گم مي‌مانيم كه كدام‌يك بهتر و مغذي‌تر هستند و آيا اين نان‌ها نسبت به يكديگر برتري دارند؟

    نان گندم سبوس‌دار

    اين نان از آرد گندم با مقادير زياد سبوس و به وسيله مخمر توليد مي‌شود. در نتيجه اين وضعيت، املاح و ويتامين‌هاي مغذي موجود در گندم آزاد شده و نان غني مي‌شود. به همين دليل، مصرف 2 تا 3 لقمه نان سبوس‌دار در روز مي‌‌تواند خطر ابتلا به سكته مغزي را 40‌درصد كاهش دهد. البته نوعي نان گندم تحت عنوان نان گندم غني شده نيز در نانوايي‌ فانتزي ديده مي‌شود. نظر به اين كه اغلب آردها در جريان آسياب سبوس‌گيري مي‌شوند، بنابراين نان تهيه شده فاقد سبوس، املاح معدني، ويتامين و مواد مغذي مورد نياز بدن است.

    از اين‌رو با افزودن آرد سويا، پودر آب پنير، پودر شير و... به خمير، نان را غني‌سازي مي‌كنند تا فقر غذايي نان جبران شده و از بروز عوارض ناشي از سوءتغذيه جلوگيري شود.

    نان جو

    سبوس موجود در جو 2 برابر نان گندم است. در هر 100گرم آن حدود 4 گرم فيبر وجود دارد.هر فرد ديابتي روزانه 20 تا 30 گرم فيبر نياز دارد كه بخشي از آن را مي‌توان با نان جو و بقيه را با مصرف حبوبات و سبزيجات جبران كرد.

    از مهم‌ترين خواص نان جو مي‌توان به تنظيم فعاليت دستگاه گوارش و گردش خون، پاكسازي ديواره‌هاي روده و معده، تقويت حافظه و قواي جسمي و جنسي و همچنين تحريك عمليات انسولين‌سازي در بدن و كاهش قند و چربي خون اشاره كرد.اين نان به دليل غني بودن از ويتامين‌هاي b به آرامش اعصاب كمك كرده و به دليل فيبر زياد مي‌تواند مقدار زيادي آب را به خود جذب كند. نان جو همچنين به دليل كربوهيدرات‌هاي پيچيده مي‌تواند از بروز گرسنگي در ساعات روزه‌داري پيشگيري كند. بنابراين مصرف اين نان در زمان سحر توصيه مي‌شود.

    نان چاودار

    چاودار از نظر اهميت بعد از گندم قرار گرفته و نان آن در آلمان مصرف زيادي دارد. نپتوزان‌هاي موجود در چاودار بيش از ساير غلات است، به همين دليل در رژيم لاغري از آن استفاده مي‌شود و به دليل فعاليت ژلاتيني مي‌تواند در معده متورم شده و موجب احساس سيري شود. البته به دليل آن كه تجزيه كربوهيدرات‌هاي چاودار آهسته‌تر صورت مي‌گيرد، قند خون نيز به كندي بالا رفته و به اين وسيله اشتها را كنترل مي‌‌كند. از اين رو مصرف آن براي افراد ديابتي، روزه‌داران و ورزشكاران بيشتر توصيه مي‌شود. آلبومين‌ها و گلوبين‌هاي موجود در چاودار بيش از آرد گندم است و اين نان مي‌تواند كم‌خوني را رفع، توليد انسولين را تحريك و دردهاي مفصلي را تسكين دهد.

    نان سويا

    نان سويا از تلفيق آرد سويا با آرد گندم تهيه مي‌شود. آرد سويا بيشترين سازگاري را با‌ آرد گندم دارد و منبع بي‌نظيري براي تامين پروتئين و ويتامين‌هاي e و b است. ايزوفلاون‌هاي موجود در اين نان از رشد و تكثير تومورهاي سرطان‌زا در بدن جلوگيري كرده و استروژن گياهي آن مانع ريزش مو مي‌شود. همچنين اين نان در كنترل بيماري‌هاي گوارشي، قلبي ـ عروقي، پوكي استخوان و ناراحتي‌هاي مفاصل بسيار سودمند است.

    نان ذرت

    اين نان از آرد ذرت تهيه شده و براي كساني كه نسبت به مصرف نان‌هاي ديگر حساسيت دارند يا به نوعي از گرفتگي شديد روده، يبوست مزمن،‌ بيماري ms و نيز بيماري روده‌اي سلياك رنج مي‌برند سودمند است.

    توجه

    هنگام خريد انواع نان غلات، آنهايي را كه داراي بسته‌بندي بهداشتي هستند انتخاب و حتما به تاريخ توليد و انقضا و مجوز بهداشتي آن توجه كنيد.

    فاخره بهبهاني
    جام‌‌جم
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

قوانین ارسال

  • نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
  • نمی توانید به موضوعات پاسخ دهید
  • نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
  • نمی توانید نوشته خود را ویرایش کنید
  •  
تبلیغات در ایران سلامت