جستجو در سایت توسط گوگل

نمایش نتایج 1 تا 6 از 6 مجموع

موضوع: پیشگیری از حوادث در آشپزخانه (مقالات)

  1. #1
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض پیشگیری از حوادث در آشپزخانه (مقالات)

    عدم رعايت اصول ايمني در آشپزخانه، عوارض جبران‌ناپذيري در پي دارد

    آشپزخانه، فراتر از خطر





    گاهي اوقات در خانه حوادثي اتفاق مي‌افتد كه متاسفانه ممكن است آسيب‌هاي جدي به ما برسانند. خوشبختانه در اغلب مواقع پيشگيري ازاين حوادث و اتفاقات با رعايت چند نكته ساده امكان پذير است.

    در اينجا چند نكته و توصيه كه با رعايت آنها مي‌توان از بروز اين حوادث جلوگيري كرد را با هم مرور مي كنيم.

    *‌ هر چند وقت يك‌بار پيچ دسته قابلمه ها ، ماهي تابه و زودپز را سفت كنيد. در صورت شل بودن پيچ دسته‌ها، ممكن است هنگام حمل قابلمه غذاي داغ از دست شما رها شود و خطر سوختگي و آسيب‌ديدگي به وجود بيايد.

    * هيچ وقت درب زودپز را قبل از پايين آمدن سوپاپ باز نكنيد. اگر درب زودپز نياز به تعمير داشت، سريعا آن را تعمير كنيد و تا قبل از آن، از زودپز استفاده نكنيد.

    * سوپاپ اطمينان درب زودپز را هميشه به دقت شسته و از نظر مسدود نبودن به طور مرتب بررسي كنيد .

    * كف آشپزخانه را هميشه تميز و خشك نگهداريد . هر وقت مواد غذايي يا آب روي زمين يا سطوح ديگر آشپزخانه ريخت، سريع آن را برداشته و محل را به دقت تميز كنيد. خيس بودن كف آشپزخانه باعث ليز خوردن و افتادن مي شود. ضمن اينكه رطوبت و مواد غذايي مورد علاقه حشرات و جوندگان است و بهتر است هميشه كف آشپزخانه را خشك نگه داشت .

    * گاهي اوقات به دليل نداشتن دسترسي كافي هنگام برداشتن اشياء، آنها از روي كابينت يا از ارتفاع سقوط كرده و باعث ايجاد جراحت، شكستگي و آسيب‌ديدگي در ناحيه سر و صورت يا دست‌ها و پاها مي‌شود. هنگام برداشتن ابزار و وسايل از جايي كه به‌راحتي به آن دسترسي نداريد، مانند طبقه‌هاي بالاي كابينت از يك چهارپايه يا نردبان مخصوص استفاده كنيد.

    * در انتخاب نردبان يا چهارپايه‌اي كه براي برداشتن اشياء از آن استفاده مي‌كنيد، دقت كنيد و از نردبان و چهار پايه مناسب استفاده كنيد. گاهي اوقات استفاده از نردبان نامناسب باعث باعث ايجاد حوادثي مانند شكستگي و ضرب‌ديدگي مي‌شود. مطمئن شويد چهارپايه يا نردبان تحمل وزن شما را داشته باشد و قبل از بالا رفتن از نردبان ضامن و قفل ايمني آن را ببنديد. بعد از برداشتن شيء مورد نظر از كسي بخواهيد شيء را از شما گرفته و در پايين آمدن به شما كمك كند.

    * يك مشكل ديگر ترك خوردن و شكستن ظروف شيشه‌اي است كه به خصوص در فصول سرد بيشتر اتفاق مي‌افتد. چون در فصل‌هاي سرد، هم هوا سردتر است و هم ما بيشتر از آب گرم استفاده مي‌كنيم. براي پيشگيري از وقوع اين اتفاق از ظروف با كيفيت استفاده كنيد. به يكباره آب جوش و غذاي داغ را در ظروف نريزيد و اين كار را با احتياط بيشتري انجام دهيد.

    * ظروف شيشه‌اي و شكستني كه ترك خورده‌اند يا قسمتي از آن شكسته يا به اصطلاح لب‌پر شده است را دور بيندازيد. استفاده از ليوان‌ها و استكان‌هاي ترك‌دار و لب‌پر، خيلي مواقع باعث ايجاد جراحت و آسيب مي‌شود.

    * ابزار و وسايل تيز و برنده مانند چاقوها و ساطور را هميشه تيز نگهداريد و آنها را در جايي مناسب و دور از دسترس بچه ها نگهداري كنيد.

    * كليه وسايل و لوازم برقي مانند پلوپز، آبميوه‌گيري و چرخ گوشت را به‌طور مرتب از نظر ايمني برق بررسي كنيد. مراقب باشيد سيم ها سالم و بدون نقص باشند. در صورت وجود پارگي و فرسودگي سيم‌ها را تعويض كنيد. بدنه و ساير قسمت‌هاي اين وسايل را هميشه تميز نگه داريد و مراقب باشيد در معرض رطوبت قرار نگيرند. زماني كه از آنها استفاده نمي‌كنيد آنها را از برق بكشيد.

    * هنگام روشن كردن شعله اجاق گاز ابتدا كبريت يا فندك را روشن كنيد و سپس پيچ گاز را باز كنيد. با رعايت همين نكته كوچك و ساده مي‌توانيد از بسياري از آتش‌سوزي‌ها پيشگيري كنيد.

    * گوشه‌هاي تيز و برنده درب كابينت و سينك ظرف شويي گاهي اوقات باعث ايجاد زخم، پارگي و آسيب‌ديدگي دست‌ها مي‌شود. اين نقاط تيز و گوشه‌هاي برنده را شناسايي كرده و در اولين فرست با استفاده از چسب پارچه اي يا پشم شيشه بپوشانيد.

    * هنگام استفاده از مواد ضدعفوني‌كننده و جرم‌گير از ماسك تنفسي و دستكش استفاده كنيد. پنجره‌ها را باز بگذاريد تا هوا جريان پيدا كند و تهويه مناسب انجام شود. كار با مواد شيميايي و محرك در فضاي بسته و بدون تهويه ممكن است باعث ايجاد مسموميت و تحريكات شديد تنفسي شود.‌

    هفته نامه سلامت
    آخرین ویرایش توسط دکتر نادر در تاریخ 07-Sep-2010 انجام شده است
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  2. #2
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    ايمني آشپزخانه


    در اكثر خانه ها آشپزخانه قلبِ زندگيِ خانوادگي است. همچنين تامين امنيت اين محل يكي از مهمترين مسائل در جهت حفظ سلامت كودك است. در هر آشپزخانه معمولي خطرات پنهاني وجود دارند كه مي توانند سلامت كودك را تهديد كنند، اما شما با طراحي مناسب و انجام تغييرات لازم مي توانيد سلامت كودك را تامين كنيد. در اينجا برخي موارد كه مي توانند براي طراحي يك آشپزخانۀ امن و به درد بخور كاربرد داشته باشند ارائه شده اند.

    - وسايل شيشه اي و چيني هاي گران قيمت را در كابينتهاي دربسته يا قفسه هاي بالا و دور از دسترس كودك نگهداري كنيد.

    - شما بايد از خطراتي كه مواد تميزكننده خانگي براي كودك دارند آگاه باشيد. از موادي استفاده كنيد كه كمترين ميزان سميت را داشته باشند، آنها را در يك محل امن و قفل شده به نحوي كه توجه كودك را جلب نكنند، نگهداري كنيد.

    - چاقوها و ديگر ابزارهاي تيز مانند تيغه هاي ميكسرهاي برقي را در كشوهاي قفل دار قرار دهيد. البته برخي كودكان مي توانند قفلهاي ايمني را باز كنند. اگر كودك شما ياد گرفت كه چگونه قفلهاي معمولي را باز كند، بايد يك روش جايگزين براي نگهداري مواد و وسايل خطرناك پيدا كنيد. شما مي توانيد از قفسه هايي با قفل و كليد براي نگهداري وسايل و مواد خطرناك استفاده كنيد يا آنها را در جايي دور از دسترس كودك قرار دهيد. همچنين مي توانيد با استفاده از يك در كوچكِ ايمني نگذاريد كودك به آشپزخانه وارد شود. در اين صورت بايد هنگام كار در آشپزخانه كودك را در محلي قرار دهيد كه كاملا در ميدان ديد شما باشد تا هم از او مراقبت كنيد و هم او بتواند شما را ببيند.

    - ليوانها، چاقوها، غذاها و نوشيدني هاي داغ را دور از لبه ميز قرار دهيد. از روميزي يا چيزهاي ديگر مشابه هم استفاده نكنيد، زيرا كودك مي تواند آنها را بكشد و هرچه روي ميز است روي خودش بريزد.

    - شما مي توانيد يك قفسه را كه ايمن بوده و چيز خطرناكي داخل آن نباشد و از اجاق گاز نيز دور باشد به كودك نشان دهيد تا آن را باز كرده و محتويات درون آن را به هم بريزد. احتمالا خواهيد ديد كه پس از اين كودك به باز كردن و به هم ريختن محتويات قفسه هاي ديگر تمايلي نشان نخواهد داد، مگر اينكه شما دربِ آنها را باز بگذاريد. در درونِ آن قفسه چيزهاي جالب و ايمن را قرار دهيد: ماهي تابۀ كوچك و سبك قاشق چوبي، بشقابهاي پلاستيكي يا استيل و سطل ماست خالي. گاهي اوقات هم چيزهاي داخل قفسه را عوض كنيد تا براي كودكتان تنوع ايجاد كنيد!

    - از شعله هاي عقبي اجاق گاز استفاده كنيد و اگر مجبور به استفاده از شعله هاي جلو هستيد، هنگام استفاده از اجاق گاز دستۀ ماهي تابه يا قابلمه را رو به بيرون قرار ندهيد. استفاده از كليد يا دستگيرۀ ايمني، مانع از روشن شدن اجاقِ گاز يا مايكروفر مي شود. درِ سطل آشغال، سطل بازيافت، ماشين رختشويي و ماشين ظرفشويي را ببنديد و هنگامي كه از آنها استفاده نمي كنيد كليد يا دستگيرۀ ايمني را فعال كنيد.

    - يك كپسول آتش نشاني را در مكاني كه احتمال آتش سوزي در آن بيشتر است، مثلاً در آشپزخانه يا در نزديكي بخاري يا شومينه قرار دهيد. اما تنها در صورتي براي خاموش كردن آتش سوزي اقدام كنيد كه آتش كم و محدود باشد. در غير اين صورت سريعا كودك را از منزل خارج كرده و سپس با آتش نشاني تماس بگيريد.

    - هنگامي كه كودك بر روي صندلي مخصوص كودك نشسته است هرگز او را تنها نگذاريد. و همواره از كمربند يا نوار ايمني استفاده كنيد. در صورتي كه صندليِ كودكِ شما كمربند ايمني ندارد يكي خريده و آن را به صندلي وصل كنيد تا بتوانيد مرتب از آن استفاده كنيد.

    - هنگامي كه در يك دست نوشيدني داغ داريد هرگز كودك خود را روي دست ديگر نگه نداريد. از رويِ سرِ كودك به ديگران نوشيدني تعارف نكنيد و هنگام شير دادن به كودك، خودتان هم نوشيدنيِ داغ نخوريد. نوشيدنيهاي داغ را از دسترس كودك دور نگه داريد. از يك دستۀ عايق و سيمي براي كتري استفاده كرده و كتري را روي شعله عقب اجاق گاز قرار دهيد.

    - يك پارك مخصوص كودك يا اتاقك اسباب بازي مي تواند مكان مناسب و ايمني باشد كه كودك خود را براي مدتي كوتاه (مثلا هنگامي كه مي خواهيد يك كار ضروري ولي احتمالا خطرناك را انجام دهيد) به تنهايي در آن قرار دهيد. اگر هنوز كودك شما آنقدر بزرگ نشده است كه هنگامي كه به او مي گوييد كمي دورتر بايستد، حرف شما را گوش كند، مي توانيد پارك بازي او را در گوشه اتاق يا محل كار خود قرار دهيد تا ضمن انجام كار خود مراقب او هم باشيد.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  3. #3
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    در پناه آشپزخانه ایمن



    در زمان‌های گذشته که هنوز خانه‌ها کوچک و آشپزخانه‌ها اوپن (open) نشده بودند، آشپزخانه‌ها در واقع نوعی اتاق نشیمن، اتاق عصرانه، محل گفت‌وگو و کانون اصلی زندگی به حساب می‌آمدند.
    این روزها هم اگرچه آشپزخانه‌ها بسیاری از آن نقش‌ها را از دست داده‌اند، اما شاید به راحتی بتوان گفت که در میان تمام قسمت‌های خانه، آشپزخانه جایی است که افراد یک خانواده بیشتر از هر جای خانه در آن حضور دارند و از آن استفاده می‌کنند.
    این مساله در مورد خانم‌های خانه‌دار بیشتر صدق می‌کند، به همین دلیل سلامت آشپزخانه و راحتی آن مساله‌ای است که نمی‌توان از کنار آن به همین سادگی گذشت.از طرفی با توجه به اینکه آشپزخانه مکانی است که فعالیت‌های آماده‌سازی مواد غذایی (نگهداری، شستن، خرد کردن و پختن) و نگهداری و شست‌وشو ظروف در آنجا انجام می‌شود، می‌توان گفت داشتن یک آشپزخانه سالم، تا حد زیادی سلامت افراد خانواده را تضمین می‌کند.
    علاوه بر این وسایل برقی و گازسوزی که می‌توانند حادثه‌آفرین و خطرساز باشند، بیشتر در آشپزخانه نگهداری و استفاده می‌شوند به همین دلیل توجه به نکات ایمنی آشپزخانه در کنار سلامتی آن بسیار مهم و ضروری است. در این میان خانواده‌هایی که فرزندان کوچک دارند باید بیشتر از سایرین به این نکات توجه کنند.
    ● کارهای خطرناک
    ▪ معمولا کتری‌ها یا دو دسته ثابت در طرفین دارند یا یک دسته متحرک در وسط. اگر کتری شما از نوع اول است برای جلوگیری از سوختن دسته‌های پلاستیکی یا کائوچویی و همین طور جلوگیری از سوزاندن دست شما در هنگام بلند کردن (دسته‌های فلزی)، مراقب باشید که دسته روی شعله قرار نگیرد و دقت کنید که شعله را طوری تنظیم کنید که حرارت مستقیم آن به دسته‌ها نرسد. اگر کتری شما از نوع دوم ( دسته‌های کناری) است و شما کودکی در خانه دارید، دقت کنید به هیچ وجه دسته آن به سمت جلوی گاز نباشد. فرزند شما ممکن است از روی کنجکاوی دسته کتری را گرفته و بکشد، با این کار دچار سوختگی شدیدی خواهد شد.
    ▪ قبل از شروع کار در آشپزخانه هرگونه زیورآلاتی که ممکن است باز شود یا آسیب ببیند را در بیاورید.
    ▪ هیچ وقت برای کار در آشپزخانه لباس گشاد یا با آستین‌های آویزان نپوشید. زیرا ممکن است به وسیله‌ای گیر کرده و به شما، لباستان یا آن وسیله آسیب برساند. همین طور ممکن است بدون اینکه شما متوجه شوید، آتش بگیرد.
    ▪ برای جابه‌جا کردن اسباب و وسایل سنگین در آشپزخانه دقت کنید با رعایت روش‌های علمی‌ این کار را انجام دهید. برای بلند کردن ابتدا به حالت نشسته درآیید و از خم شدن و بلند کردن وسایل سنگین بپرهیزید. بهترین روش برای حمل اسباب سنگین، گرفتن آنها با دو دست در ارتفاع کمی ‌پایین‌تر از سینه است. بهتر است قبل از بلند کردن وسیله سنگین، مسیر حرکت و محل نهایی قرار دادن آن را مشخص کنید.
    ▪ اگر در حین کار چاقو از دست شما افتاد، به هیچ وجه تلاش نکنید که آن را روی هوا بگیرید. عقب بایستید و بعد آن را از قسمت دسته گرفته و از روی زمین بردارید.
    ▪ همیشه در کشوها و کابینت‌ها را پس از برداشتن یا گذاشتن وسیله مورد نظر ببندید.
    ▪ برای دسترسی به کابینت‌های با ارتفاع زیاد، از نردبان‌های تاشو یا صندلی استفاده کنید.از ایستادن روی کابینت‌ها و مکان‌های بی‌ثبات پرهیز کنید.
    ▪ هرگز ظروف و وسایل داغ را بدون اطلاع افراد دیگر داخل آشپزخانه روی میز یا کابینت قرار ندهید.
    ▪ مواد و وسایل قابل سوختن را از اطراف گاز و فر دور کنید. اگر اجاق گاز شما نزدیک پنجره است همیشه مراقب باشید باد شعله آن را خاموش نکند و بهتراست از پرده‌های کوتاه و از جنس نسوز استفاده کنید.
    ▪ همیشه راه خروجی آشپزخانه را باز بگذارید و آن را سد نکنید.
    ▪ هیچ وقت روی ماهیتابه‌ای که درون آن روغن سرخ کرده‌اید و هنوز داغ است یا آتش گرفته آب نریزید.
    ▪ در هنگام کار در آشپزخانه از دمپایی‌های پلاستیکی، که مانع سر خوردن شما می‌شود، استفاده کنید. توجه کنید که کف آشپزخانه ممکن است خیس شود و پای برهنه یا دمپایی‌های معمولی می‌توانند مقدمه یک شکستگی استخوان باشند.
    ▪ سعی کنید وقتی غذایی در حال پخته شدن است در آشپزخانه حضور داشته باشید؛ به خصوص در هنگام سرخ کردن غذاها.
    ▪ دستگیره و دستکش‌های خود را همیشه خشک نگه دارید. پارچه مرطوب زودتر و بیشتر گرما را منتقل می‌کند.
    ▪ وقتی درب قابلمه یا کتری را بر می‌دارید حتما دقت کنید که سر و صورت خود را از آن دور نگه دارید. سوختگی با بخار از بدترین انواع سوختگی است.
    ▪ از وسایل برقی در کنار سینک ظرفشویی یا با دستان خیس استفاده نکنید. شوک الکتریکی خطر جدی است که شما را تهدید می‌کند.
    ▪ وقتی در کنسرو را باز می‌کنید یا با روکش‌های آلومینیومی‌کار می‌کنید، مراقب باشید که دست خود را نبرید. به هیچ وجه یک کنسرو با در باز شده را داخل یخچال قرار ندهید، این کار ممکن است باعث جراحت دستی شود که برای ناخنک به یخچال وارد شده است.
    ▪ هیچ وقت وسیله یا دست خود را داخل مخلوط کن، آبمیوه‌گیری یا خرد کن نکنید. در صورت لزوم قبلا وسیله را از برق بکشید و با احتیاط کامل این کار را انجام دهید.
    ● وسایل خطرساز
    ▪ همه وسایل داغ و سنگین آشپزخانه را از دسترس کودکان خود (با احتساب اینکه ممکن است از صندلی هم برای رسیدن به وسیله موردنظر استفاده کنند) دور نگه دارید. دقت کنید زمانی که فر روشن است کودکان به آن نزدیک نشوند.
    ▪ به علت وجود اشعه‌های مضر، حتی‌المقدور از مایکروفر در حال کار فاصله بگیرید.
    ▪ دقت کنید ظروفی را که با رنگ‌های نقره‌ای و طلایی تزئین شده‌اند در مایکروفر قرار ندهید. به‌طور کلی قبل از قرار دادن هر ظرفی داخل مایکروفر از مناسب بودن آن ظرف به این منظور اطمینان حاصل کنید.
    ▪ قرار دادن تخم‌مرغ و ظروف کاملا دربسته که هیچ منفذی ندارند در داخل مایکروفر می‌توانند باعث انفجار شود.
    ▪ برای گرم کردن شیر نوزاد به هیچ وجه از مایکروفر استفاده نکنید، زیرا دمای بدنه ظرف حاوی شیر ازخود شیر کمتر است و ممکن است در دمایی که به نظر شما مناسب است، دهان کودک شما بسوزد.
    ▪ پریزهای آشپزخانه را با سرپوش‌های پلاستیکی مناسب ببندید تا خطرات ناشی از برق گرفتگی کودکان و استفاده بی‌اجازه آنها از وسایل برقی خطرناک مانند چرخ گوشت، همزن و... کاهش یابد.
    ▪ چاقوها معمولا از ضروری‌ترین و مفیدترین وسایل آشپزخانه هستند، ولی در عین حال خطرناکند. همیشه برای استفاده از چاقو دقت کنید که با فاصله از بدن و روی یک سطح مناسب (تخته مخصوص) انجام شود.
    ▪ هیچ وقت چاقو را در ظرف یا سینک ظرفشویی محتوی آب رها نکنید. این کار می‌تواند به کسی که از وجود آن خبر ندارد آسیب برساند.
    ▪ روش و مکان صحیح نگهداری چاقو، به صورت خوابیده و دور از لبه‌های کابینت است.
    ▪ بهتر است همیشه آشپزخانه خود را مرتب نگه دارید. در این صورت نه تنها همه چیز به راحتی در دسترس شما قرار می‌گیرد و از جای همه چیز اطلاع دارید، بلکه از افتادن آنها هم جلوگیری می‌شود.
    ▪ آشپزخانه پر از لبه‌های تیز و برنده، ظروف و وسایل داغ، آتش، ظروف و لوازم شکستنی و قابل سوختن، روغن‌ها و اسیدها و چیزهای خطرناک دیگری است؛ بنابراین از افراد خانواده بخواهید در این محیط بیش از اندازه رفت‌وآمد نکنند و در زمان حضور بچه‌ها هم مراقب آنها باشید.
    ▪ در هنگام کار با فر دقت کنید شعله آن خاموش نشود. اگر خاموش شده بود در فر را باز کرده و ابتدا صبر کنید تا گاز خارج شود و سپس دوباره آن را روشن کنید. تا زمانی که گاز به‌طور کامل از آشپزخانه خارج نشده به کلید‌های برق و وسایل برقی دست نزنید.
    ▪ بعد از اتمام کار و قبل از ترک آشپزخانه، از خاموش بودن فر و اجاق گاز اطمینان حاصل کنید.
    ▪ وضعیت اتصال به زمین (برای تخلیه الکتریسیته ساکن) وسایل برقی آشپزخانه را حتما در هنگام نصب بررسی کنید. همین طور مسیر قرارگیری سیم وسایل برقی را کنترل کنید که در معرض حرارت نبوده و به چیزی گیر نکنند.
    ▪ زدن همزمان دوشاخه‌های وسایل برقی مختلف به پریز توسط سه راهی، می‌تواند منجر به آتش‌سوزی شود.
    ● راز آشپزخانه تمیز و ایمن
    ▪ دستمال‌های نظافت و گردگیری به دلیل اینکه معمولا مرطوب هستند، علاوه بر اینکه بوی بدی می‌گیرند، محل مناسبی برای رشد میکروارگانیسم‌ها هستند و با تمیز کردن سطح میز غذاخوری یا روی کابینت‌ها، می‌توانند باعث انتقال و ایجاد انواع بیماری‌ها شوند. برای جلوگیری از این مشکل بهتر است دستمال‌های آشپزخانه را بعد از استفاده کاملا شسته و در معرض نور آفتاب خشک کنید.
    ▪ همیشه قبل از شروع کار در آشپزخانه دستان خود را بشویید. همینطور بهتر است در حین انجام کار نیز در فواصل مناسب دست‌های خود را بشویید.
    ▪ برای کار کردن در آشپزخانه به دلیل تماس مستقیم دستان شما با مواد خوراکی همیشه از تمیز بودن ناخن‌های خود مطمئن باشید.
    ▪ اگر دستان شما جراحتی دارد حتما قبل از شروع کار با پانسمان ضدآب آن را ببندید و پس از اتمام کارتان در آشپزخانه هم پانسمان را عوض کنید.
    ▪ همیشه در هنگام کار در آشپزخانه از کلاه استفاده کنید یا موهایتان را پشت سرتان ببندید.
    ▪ همیشه چاقوها را تمیز و تیز نگه دارید. دسته چاقو و ابزار مانند آن محل مناسبی برای رشد میکروب‌هاست. بعد از انجام کار آن را شسته و خشک کنید و در محل نگهداری چاقوها بگذارید.
    ▪ بهتر است در هنگام آشپزی، در قابلمه را روی نگهدارنده‌های مخصوص قرار دهید یا از پشت روی سطح کابینت بگذارید چون در قابلمه به‌طور مستقیم با مواد خوراکی در تماس است و آلودگی سطوح مختلف را به موادغذایی منتقل می‌کند.
    ▪ موادغذایی را قبل از خرد کردن بشویید.
    ▪ سطوحی که موادغذایی روی آنها قرار می‌گیرند را همیشه تمیز نگه دارید.
    ▪ قبل از باز کردن در کنسروها، آنها را با دقت بشویید و بجوشانید.
    ▪ در زمانیکه برق قطع شده است، حتی‌الامکان در یخچال و فریزر را باز نکنید تا موادغذایی داخل آنها برای مدت بیشتری سالم بمانند. مواد غذایی داخل فریزر بدون برق اگر در آن اصلا باز نشود، بین ۲۴ تا ۴۸ ساعت (بسته به نوع فریزر)، منجمد می‌مانند. هرگونه غذای پخته شده یا باید بلافاصله مصرف شود یا دور ریخته شود.


    سحر عطری‌پور


    روزنامه تهران امروز
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  4. #4
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    این آشپزخانه در امن و امان است!

    ۴ اصل ایمنی در آشپزخانه



    لابد شنیده‏اید که می‏گویند آشپزخانه قلب خانه است. می‌دانید چرا؟‌ چون رعایت بهداشت در آشپزخانه بر سلامت همه اعضای خانواده تاثیر دارد. از سوی دیگر، کارشناسان ایمنی، آشپزخانه را یکی از نقاط پرخطر در خانه می‌دانند و توصیه می‌کنند برای کاهش خطرات و پیشگیری از آسیب‌ها و صدمات به ایمنی آشپزخانه توجه شود. وجود منابع حرارتی مانند اجاق گاز و سماور و همچنین وجود لوازم و وسایل برقی در کنار مواد آتش‌گیر مانند روغن‌ها و مواد شیمیایی، حوله‌ها و دستکش‌ها و همه و همه، شرایطی را به ‌وجود می‌آورند که باعث می‌شود کارشناسان ایمنی، آشپزخانه را به عنوان محلی با پتانسیل بالای خطر معرفی کنند. همچنین نگهداری مواد غذایی در آشپزخانه احتمال انتشار و انتقال آلودگی‏های میکروبی را بالا می‏برد. این هفته می‌خواهیم سری به آشپزخانه بزنیم و شرایط پرخطر را شناسایی کنیم و تا جای ممکن این خطرها را کاهش دهیم...
    ۱) آشپزخانه و خطر بریدگی
    ▪ مواد غذایی را چه‌طور ببریم؟
    مواد غذایی را روی تخته آشپزی مخصوص برش و دور از بدن‏تان قرار دهید. انگشتان‏تان را از تیغه چاقو دور نگه‌دارید.
    ▪ چاقوهای تیز
    همیشه از چاقوهای تمیز و تیز استفاده کنید چون یک چاقوی تیز معمولا ایمن‌تر از یک چاقوی کند است.
    ▪ چاقو را چه‌طور بشوییم؟
    چاقوها و سایر وسایل نوک تیز و برنده را به‌طور جداگانه بشویید. هنگام شستشو چاقو را طوری در دست بگیرید که تیغه از بدنتان دور باشد.
    ▪ اگر ظرفی در آشپزخانه شکست
    در صورت شکستن ظروف، خرده شیشه‏ها را فورا جارو کنید. سپس با استفاده از یک دستمال نم‏دار تکه‏های ریزتر شیشه را نیز جمع کنید. خرده شیشه‏ها را در کیسه کاغذی قرار دهید و در سطل زباله بیندازید.
    ▪ مواظب دست‌تان باشید
    از چاقو به عنوان دربازکن و پیچ گوشتی استفاده نکنید.
    ۲) آشپزخانه و خطر لیز خوردن
    ▪ طرز تمیز کردن زمین
    در صورت ریختن مواد غذایی روی زمین برای پیشگیری از سرخوردن فورا آنها را پاک کنید. برای پاک کردن از آب گرم و مایع شوینده استفاده کنید و زمین را خشک کنید.
    ▪ در کابینت‏ها را ببندید
    در کابینت‏ها و کشوها را همیشه پس از هر بار استفاده ببندید تا هنگام کار در آشپزخانه به آنها برخورد نکنید.
    ▪ کفپوش مناسب
    برای پیشگیری از سرخوردن و افتادن در آشپزخانه باید از قالیچه‏ها و کفپوش‏های مناسب با ترمزفرش استفاده کنید.
    ▪ خطر برق‏گرفتگی
    برای پیشگیری از خطر برق‏گرفتگی باید آب و مایعات را از جریان برق دور نگه‌دارید.
    ▪ استفاده از چهارپایه
    برای دسترسی به قسمت‏های بالای کابینت حتما از یک چهارپایه مناسب استفاده کنید. استفاده از صندلی و سایر وسایل برای این کار ممکن است به افتادن و سرخوردن منجر شود.
    ▪ سیم‌ها و پریزها
    همواره پیش از برداشتن غذا از توستر و سایر لوازم برقی، ابتدا آنها را از برق بکشید.
    ۳) آشپزخانه و خطر سوختگی
    ▪ دستگیره‏های داغ
    برای برداشتن ظروف داغ و برداشتن درب قابلمه‏ها و ماهی‌تابه‏ها حتما از دستگیره خشک استفاده کنید و هنگام جا به جا کردن ظروف داغ آنها را از بدن‏تان دور نگه‌دارید.
    ▪ آستین‏هارا بالا بزنید
    هنگام پخت و پز لباس مناسب بپوشید و پیش از شروع آشپزی آستین‏تان را بالا بزنید. لباس‌هایی با آستین بلند و گشاد برای آشپزی و کار با اجاق گاز مناسب نیست.
    ▪ اطراف اجاق گاز را تمیز نگه‌دارید
    کاغذها و کتاب و دستمال و دستگیره و وسایل آتش‏گیر را از شعله‌های اجاق گاز دور نگه‌دارید.
    ▪ قرار دادن ظروف روی گاز
    ظروف را طوری روی اجاق گاز قرار دهید که دستگیره آنها به سمت بیرون قرار بگیرد و روی شعله‏های دیگر اجاق قرار نگیرد.
    ▪ مواد شیمیایی در آشپزخانه
    مواد شیمیایی و شوینده را از دسترس بچه ها دور نگه‌دارید و آنها را در کنار مواد غذایی قرار ندهید. توصیه‌های روی بسته بندی آنها را به دقت بخوانید و در موارد اورژانس طبق دستورالعمل روی برچسب عمل کنید. در صورت بروز مسمومیت فورا با مرکز اورژانس تماس بگیرید.
    ▪ اگر ظرفی روی شعله اجاق آتش گرفت
    ۱) با پیچاندن دستگیره پیچ مربوط روی اجاق گاز شعله را خاموش کنید
    ۲) در را روی ظرف بگذارید.
    ۳) روی شعله بیکین پودر یا نمک بریزید.
    ۴) آشپزخانه و ایمنی غذا
    ▪ نگهداری غذا
    اگر می‌خواهید غذاها را به مدت طولانی نگهداری کنید، آنها را در فریزر نگه‌داری کنید. برای استفاده دوباره از دمای اتاق برای یخ‏زدایی استفاده نکنید و غذاهای منجمد را برای خروج از انجماد در طبقه پایین یخچال قرار دهید.
    ▪ شستشوی دست‌ها
    همیشه قبل و پس از آشپزی دست‏ها و تمام سطوح آشپزخانه را بشویید.
    شستن دست‏ها با آب گرم و مایع شوینده یکی از مناسب‏ترین راه‏ها برای پیشگیری از انتقال آلودگی و مسمومیت است. دست‏هایتان را پیش از آشپزی، پس از آشپزی و پس از هر بار دست زدن به مواد غذایی مانند گوشت خام بشویید.
    ▪ دمای مناسب
    غذا را در دمای ایمن نگه‌داری کنید. برای اطمینان از پخت کامل غذا از دماسنج‌های مخصوص آشپزی استفاده کنید.
    ▪ خودداری از نگهداری غذا در دمای اتاق
    غذا را پس از کشیدن در ظرف نوش جان کنید. قرار دادن غذا به مدت طولانی در دمای اتاق ممکن است موجب رشد میکروب‏ها و ایجاد مسمومیت شود.
    ▪ یک دستمال تمیز
    پس از هر بار اتمام کار سطح کارتان را با دستمال تمیز کرده و خشک کنید.
    از انتقال آلودگی پیشگیری کنید
    برای پیشگیری از انتقال آلودگی غذاهایی مانند گوشت خام، میوه و سبزی و نان را جدا از همدیگر نگهداری کنید.


    روزنامه سلامت
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  5. #5
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض 10 توصيه براي پيشگيري از حوادث خانگي

    خطر سوختگی به علت فوران آب داغی که در مایکروفر گرم شده است

    اگر از مایکروفر برای گرم کردن آب استفاده میکنید این مطلب بسیار مهم را بخوانید. اداره مواد غذائی و داروئی ایالات متحده آمریکا (FDA) گزارشهای زیادی در مورد سوختگی شدید توسط فوران (یا انفجار) آب داغ از داخل لیوانی که در مایکروویو گذاشته شده دریافت کرده است. به این پدیده ابر گرمایش (superheating) گفته میشود: . آب یا هر مایعی که اشعه ی مایکروویو کسب میکند و به دمای جوش میرسد الزاما همیشه به حالت جوشش حباب نمایان نمیشود (و قل قل نمیکند). بلکه ممکن است دمای بسیار زیادی کسب کند اما همچنان بیحرکت و بدون حباب بماند و قل قل نکند. به محض اینکه یک جرم خارجی مانند قهوه، شکر یا کیسه چای وارد آب ابرگرم میشود یا کوچکترین ضربه ایی به آن وارد میشود، ممکن است یک انفجار رخ داده و آب داغ فوران کند و به سر ، دست و صورت شما بپاشد. برای جلوگیری اطلاعات دفترچه راهنما را مطالعه کنید. 2 - از حرارت دادن آب برای زمان زیاد خودداری کنید. 3 - سعی کنید حداقل زمان و دما را برای رسیدن آب به جوش معین کنید و از آن زمان طولانی تر استفاده نیکنید. (بهتر است آب خالص را به تنهایی در دستگاه مایکروفر قرار نداد. اگر قصد گرم کردن به این روش را داریم چیزی درون لیوان قرار داده شود تا انرژی کسب شده توسط آب پخش گردد. مثلا یک همزن چوبی )

    http://www.fda.gov/Radiation-Emittin.../ucm142506.htm
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  6. #6
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    پیشگیری از سوختگی در آشپزخانه

    رعایت چند نکته در آشپزخانه، کمک می‌کند تا این مکان به محیطی ایمن‌تر تبدیل شود.

    آشپزخانه در واقع قلب خانه است و جالب نیست اکثر حادثه‌های سوختگی در این فضا صورت گیرد. خوشبختانه بسیاری از این سوختگی‌ها با رعایت چند نکته قابل پیشگیری هستند که به شرح آن‌ها می‌پردازیم:

    • تا زمان پخت کامل غذا در آشپزخانه باشید.

    • قابلمه را در قسمت عقب و یا وسط گاز قرار دهید.

    • لوازمی مانند حوله خشک‌ کن، کیسه‌های پلاستیکی و دستگیره را دور از اجاق گاز نگه‌دارید.

    • هیچوقت هنگامی که کودک خود را در بغل گرفته‌اید پخت و پز نکنید.

    • کودکان را از کنار اجاق گاز دور نگه دارید.

    کمک‌های اولیه برای سوختگی

    اگر با تمام سعی و تلاش خود، ‌دچار سوختگی شدید، به نکات کمک‌های اولیه زیر عمل کنید:

    • ناحیه آسیب‌دیده را زیر آب سرد بگیرید یا درون آب سرد فرو کنید؛ مراقب باشید آب خیلی سرد نباشد.

    • می‌توانید روی محل سوختگی را با حوله تمیز، ‌سرد و مرطوب بپوشانید.[نکته بهداشتی روز: مراقبت از سوختگی‌های خفیف]

    • ناحیه آسیب‌دیده را فشار یا سایش ندهید.

    • اگر در این ناحیه درد دارید، می‌توانید استامینوفن یا ایپوبرفن مصرف کنید.

    • در نهایت اگر سوختگی شدید است و علائم عفونت در آن ظاهر شده، به پزشک مراجعه کنید.[سوختگی، ششمین علت مرگ و میر در ایران است]

    کمک‌های اولیه برای سوختگی‌های ناشی از آب جوش:

    اگر شما یا یکی از اعضای خانواده‌اتان دچار سوختگی با آب جوش شده‌اید مراحل زیر را قدم به قدم اجرا کنید:

    • اگر آب جوش از روی لباس ریخته شده، پارچه آن قسمت را از محل سوختگی جدا کنید.[نکته بهداشتی روز: طبقه بندی سوختگی‌ها]

    • محل سوختگی را زیر شیر آب سرد به مدت 30 دقیقه قرار دهید.

    • هرگز روی سوختگی یخ قرار ندهید چون با این کار از جریان خون به محل آسیب دیده جلوگیری می‌کنید.

    • برای این نوع سوختگی از کره یا پماد استفاده نکنید.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

قوانین ارسال

  • نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
  • نمی توانید به موضوعات پاسخ دهید
  • نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
  • نمی توانید نوشته خود را ویرایش کنید
  •  
تبلیغات متنی
گیفت کارت
تبلیغات در ایران سلامت