جستجو در سایت توسط گوگل

صفحه 2 از 2 ابتداابتدا 12
نمایش نتایج 11 تا 14 از 14 مجموع

موضوع: گیاه زیره (مقالات و گزارشات)

  1. #11
    دکتر سید حمید سجاد آفلاین است مدیر کل سایت
    تاریخ عضویت
    May 2004
    موقعیت
    تهران
    ارسالها
    11,981
    Blog Entries
    3

    پیشفرض

    زیره سیاه

    از نظر تركیبات شیمیایی در تركیب زیره سیاه مقدار قابل ملاحضهای مواد پروتئینی موجود است و در حدود ۵-۴ درصد اسانس روغنی فرار دارد كه درارقام مختلفه آن كه در مناطق مختلف كاشته می شوند مقدار ان متفاوت است.


    به فارسی «زیره»،«زیره رومی»و «زیره كرمانی»گفته می شود.در كتب طب سنتی با نامهای «كرویا و یا عربی«تقده»و«كمون رومی»آمده است.میوه گیاهی است از خانوادهUmbelliferae كه به فرانسویCumin des pres می گویند و به انگلیسیCaraway می نامند.نام علمی گیاهCarum carvi L. ومترادف Bunium carvi M.B از طرف گیاه شناسان نامگذاری شده است.

    ● مشخصات

    زیره ی سیاه گیاهی است دوساله مانند هویج (بعضی از ارقام آن یكساله است )،ساقه آن توخالی و برگهای آن سبز با بریدگی و تقسیمات دو مرتبه ای به طوری كه به صورت نوار نخی مانند شود درمی آید.گلهای آن سفید رنگ به صورت چتر مركب در انتهای ساقه های گل دهنده كه بلندی آنها ۹۰-۵۰ سانتی متر می رسد طاهر می شود. ریشه آن دو كی شكل و میوه ان دراز باریك به طول ۵ میلی متر كه در دو طرف باریك می شود.

    ارقام دو ساله زیره احتیاج به یك دوره رویش دوم برای رسیدن میوه دارد.بذری كه در بهار كاشته می شود پس از ۲۰-۱۵ روز جوانه می زند و به رشد خود ادامه می دهد و در تابستان سال بعد رشد گیاه كامل شده و به دانه می نشیند.خاكهای رسی كمی سبك كه قابل نفوذ و پرقوت و غنی از مواد آلی باشند،برای زیره مناسب است.بذر زیره را در زراعتهای خطی روی خطوطی به فاصله ۳۰ سانتی متر می كارند و به این ترتیب در حدود ۱۵-۱۰ كیلو گرم در هكتار بذر مصرف می شود.معمول است در زراعت دو ساله زیره ،برای اینكه حداكثر استفاده از زمین بشود گیاه زیره راب اب گیاه دیگری كه در سال اول می رسد و برداشت می شود،نظیر خشخاش ،خردل،لوبیا،شبدر سفید یا گشنیز و امثالهم تواما می كارند.گیاه سال اول ،قبل از اینكه شاخه های گلدار زیره نمایان شود، برداشت می شود. گلهای زیره معمولا در اردیبهشت سال دوم ظاهر میشود و ۵/۲-۲ ماه بعد و میوه ان كه زیره است ،می رسد و همین كه تقریبا تمام میوه ها به رنگ قهوه ای در آمد برداشت محصول باید با اختیاط آغاز شود.معمول است اگر قدری زودتر برداشت آغاز شود، بهتر است تا دیرتر آغاز گردد زیرا در صورت دیر شدن جترهای میوه خشك شده ودر موقع برداشت می ریزند كه قسمتی از محصول هدر می رود و بهتر است برداشت محصول صبح زود وقتی كه هنوز شبنمها روی بوته هستند ،انجام شود زیرا در این صورت خیلی كمتر دانه ها می ریزند. پس از برداشت ،شاخه های میوه دار را روی همك دسته كرده و۲۰ الی ۱۵ روز در محل كوبیدن می گذراند تا رسیدن میوه ها كامل شود و پس از ان كوبیده و بوجاری می نمایند .

    تخم زیره سیاه كه نیمه ای از هر میوه است در حدود ۵/۰ سانتی متر طول دارد. دو طرف آن باریك است ،رنگ آن قهوه ای سیر و متمایل به سیاه و دارای پنج خط برآمده كم رنگ طولی در سطح می باشد. مقدار محصول زیره سیاه ۲-۱ تن در هكتار می شود. كاه كلش آن پس از برداشت ،علوفه خوبی برای گاو شیرده می باشد .زیره در اغلب كشور های جهان كاشته می شود ودر حال حاظر بازار عمده صادرت زیره سیاه در دست هلند است .در ایران نیز مقداری صادر می شود.زیره در ایران كرمان ،كوه لاله زار،نهاوند،دامنه های البرز و كندوان به طور خودرو می روید.

    گیاه زیره از گیاهان قدیم است كه از روزگاران كهن بشر آن را شناخته است و از اوایل قرون وسطی كشت ان در اروپا ابتدا در سیسیل و جنوب جزایر اسكاندیناوی آغاز شده است.در كتابهای طب سنتی گیاهی آلمان كه در قران ۱۲ میلادی منتشر شده اند در همه آنها از این گیاه با نامKummich نام برده شده است.

    ● تركیبات شیمیایی

    از نظر تركیبات شیمیایی در تركیب زیره سیاه مقدار قابل ملاحضهای مواد پروتئینی موجود است و در حدود ۵-۴ درصد اسانس روغنی فرار دارد كه درارقام مختلفه آن كه در مناطق مختلف كاشته می شوند مقدار ان متفاوت است.

    اسانس زیره سیاه از طریق تقطیر زیره له شده با بخار آب گرفته می شودو تفاله زیره كه پس از گرفتن اسانس آن باقی می ماند از نظر پروتئین خیلی غنی است و مصرف آن برای خوراك دام بخصوص دامهای شیری خیلی ارزشمند است.معمولا اسانس زیره سیاه كه كاشته می شود از اسانس زیره وحشی و همچنین مخلوط با اسانس زیره سبز كه كمی نامرغوبتر از اسانس زیره سیاه است .مخلوط می كنند.

    دیوسكوردیس ،حكیم و گیاه شناس معروف یونانی درقرن اول میلادی ،برای اولین بار اسانس زیره سیاه را به عنوان داروی تقویت كننده و تونیك برای تقویت دختران جوان ضعیف و رنگ پریده تجویز كرده است وامروز به عنوان داروی مفیدی در موارد متعددی مصرف دارد كه ذكر خواهد شد.

    طبق بررسی های آزمایشگاهی در تركیب شیمیایی زیره سیاه مواد زیر موجود است:

    در زیره سیاه۵-۴ ردصد اسانس روغنی فرار وجود دارد كه در آن ۶۵-۴۵ درصد كاروون یافت می شود، به علاوه در اسانس زیره سیاه مخلوطی از كتون ،كاروون،یك ترپن و مقدار كمی كاروا كرول وجو دارد.[G.I.M.P]

    در بررسی های جدیدتری آمده است كه درزیره سیاه كه در لهستان كاشته شده در حدود ۳/۱۰-۸/۵ درصد اسانس وجود داشته است(اثر اقلیم خاص كاشت)و در تركیب میوه گیاه به طور كلی در حدود (۴۹/۷-۷۰/۶)درصد خاكستر و (۸۵/۵-۱۰/۴)درصد اسانس و (۱۴/۲۲-۹۵/۹)درصد روغن چرب و (۳/۲۱-۹/۱۸)درصد مواد ازته پروتئینی مشخص شده و مقدار كاروون موجود در اسانس آن ۹/۵۸-۵۶ درصد است.[G.I.M.P.S]

    توضیح:معمولا در اسانس زیره سیاه كاروون یا كاروول مخلوط با كاروون وجود دارد.كاروون یك ستون ترپنیك است كه فرمول خام آن می باشد ومنشا طعم خاص زیره است.



    موسسه اطلاع‌رسانی طعام اسرار

  2. #12
    دکتر سید حمید سجاد آفلاین است مدیر کل سایت
    تاریخ عضویت
    May 2004
    موقعیت
    تهران
    ارسالها
    11,981
    Blog Entries
    3

    پیشفرض

    نتايج يك تحقيق نشان داد:

    مصرف زيره سياه در کنترل علائم باليني سوء هاضمه موثر است


    نتايج مطالعه اي در کشور نشان مي دهد که مصرف زيره سياه در بيماراني که مبتلا به سوء هاضمه بدون زخم هستند اثر درماني داشته و علائم باليني اين عارضه را در آنها کاهش مي‌دهد.



    دکتر علي فاني متخصص بيماري هاي داخلي و مجري اين مطالعه در اين باره به خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) واحد علوم پزشکي ايران، گفت: درمان بيماران مبتلا به سوء هاضمه تاکنون به طور قطع رضايت بخش نبوده است. در اين مطالعه به بررسي اثر زيره سياه (يکي از داروهاي سنتي در ايران) و مقايسه آن با داروي متوکلوپراميد که در کنترل علائم باليني مبتلا به سوء هاضمه کاربرد دارد، پرداخته شده است.



    وي با اشاره به اين که در اين بررسي 160 بيمار به دو گروه 80 نفري تقسيم شدند، افزود: گروه اول 500 ميلي گرم پودر زيره سياه و گروه دوم 10 ميلي گرم متوکلوپراميد را دوبار در روز به مدت دو هفته استفاده کردند.



    دکتر فاني شدت احساس اتساع شکم، تهوع بعد از غذا، سيري زودرس، احساس سيري بعد از غذا و درد را از موارد مورد بررسي در نمونه ها عنوان کرد و گفت: نتايج نشان مي دهد ، اثر بخشي زيره سياه و متوکلوپراميد بر علائم باليني بيماري سوء هاضمه يکسان است ، بنابراين زيره به اندازه متوکلوپراميد در کنترل علائم سوء هاضمه عملکردي موثر دارد.

  3. #13
    دکتر سید حمید سجاد آفلاین است مدیر کل سایت
    تاریخ عضویت
    May 2004
    موقعیت
    تهران
    ارسالها
    11,981
    Blog Entries
    3

    پیشفرض

    زیره سبز

    طبق نظر حكمای طب سنتی كمون از نظر طبیعت تقریبا مانند زیره سیاه است . خیلی گرم و خشك می باشد و خواص نشیر زریه سیاه دارد.گرم كننده و محلل و خشك كننده و قابض است.خیسانده آن در سركه و استشمام آن و یا ریختن آن در بینی برای جلوگیر ی از خونریزی بینی مفید است.از قطره های آن بتنهایی و یا باروغن زیتون برای خون ریزی چشم و زخم چشم وناخنك چشم استفاده می شود كه مانع چسبیدن چشم می گرددومضمضه دم كرده آن برای تسكین درد دندان مفید است.


    كه در كتب طب سنتی و به عربی «كمون»و «سنوت»نام برده می شود.به فرانسویcummin و به انگلیسیcumin seed گفته می شود،تخم گیاهی است از خانواده Umbelliferae،جنسCumminum كه نام علمی ان Cuminum cy min umمی باشد.

    ● مشخصات

    زیره سبز گیاهی است یكساله علفی كه ارتفاع آن تا ۶۰ سانتی متر می رسد.برگهای آن مانند زیره سیاه بریده شده به شكل نوارهای باریك نخی شكل و سبز می باشد.گلهای آن كوچك سفید و صورتی و به طور چتر مركب در انتهای ساقه گل دهنده در در ماهها یاردیبهشت و خرداد ظاهر می شود.میوه آن به طول ۵ میلی متر و باریك در دو انتها و بسیار معطر و نافذ با طعمی گرم كه در آلمان مرسوم است با نان و در هلند با پنیر مخلوط می نمایند و رنگ آن سبز و خاكستری ودر بعضی واریته ها حتی سفید وزرد است.ریشه آن دراز عمودی است.این گیاه ابتدا در سواحل نیل می روییده ولی حالا به طور وحشی در نواحی وسیعی با آب و هوای مدیترانه ای می روید.در ایران در تبریز و سایر نقاط كاشته میشود.

    ● تركیبات شیمیایی

    میوه زیره سبز علاوه بر زرین و ناتت و روغن ثابت ،درارای ۴-۲ درصد اسانس است اسانس آن كه از تقطیر میوه له شده با بخار آب گرفته می شود،مایعی است ابتدا بی درنگ و بعدا زرد رنگ و سر انجام قهوهای رنگ می شود.ماده اصلی اسانس زیره سبز یك آلدئید است به نام كومینول و بوی اسانس مربوط به این آلدئید است.به علاوه در اسانس زیراه سبز تعدادی ترپن هست از جمله پی سیمن،دی پنتنو آلدئیدهایی نظیر كومین آلدئید و كومینیل الكل در آن مشخص شده است.

    تكثیر زیره سبز از طریق كاشت بذر آن است كه در اسفند و یا اوایل بهار در زمین اصلی كاشته می شود،پس از جند ماه یعنی در اواخر تابستان برداشت می شود.برداشت زیره سبز چون میوه های در یك زمان نمی رسند كمی مشكل است و باید دقت انجام گیرد تا هدر نرود.

    ● خواص و كاربرد

    طبق نظر حكمای طب سنتی كمون از نظر طبیعت تقریبا مانند زیره سیاه است . خیلی گرم و خشك می باشد و خواص نشیر زریه سیاه دارد.گرم كننده و محلل و خشك كننده و قابض است.خیسانده آن در سركه و استشمام آن و یا ریختن آن در بینی برای جلوگیر ی از خونریزی بینی مفید است.از قطره های آن بتنهایی و یا باروغن زیتون برای خون ریزی چشم و زخم چشم وناخنك چشم استفاده می شود كه مانع چسبیدن چشم می گرددومضمضه دم كرده آن برای تسكین درد دندان مفید است.

    آشامیدن آن با سركه مخلوط با آب برای سختی تنفس و خفقان سرد از نظر تقویت معده و امعا و كبد و تحریك اشتها و تحلیل باد و نفخ و رفع سكسكه رطوبی و ترشی غذا در معده مانند زیره سیاه مفید استهٔخصوصا اگر زیره سیاه تفت داده شود و سرخ شود و خورده شود .در ازدیاد ادرار و رفع قطره قطره ادرا كردن موثر است و اگر با نمك جویده شودو بلع شود برای رفع رطوبتهای معده مفید است و اگر خیس كرده و پرورده ان درسركه مرتبا خورده شود قاطع شهوت واگر سرخ شده آن با سركه خیسانده شده و خورده شود قابض قوی است و در فع رطوبتهای معده بسیار موثر .اگر دم كرده آن تنقیه شود برای تحلیل بادها و نفخ رودهها و معده و كلیه مفید است و اگر با روغن زیتون شیاف آن استعمال شود قاطع حیض می باشد و ترشح قاعده را بند می آورد.زیره سبز مضر ریه است وبریا رفع عوارض آن خوردن كتیرا (۸ گرم)توصیه می شود.

    تدبیر كمون: برای آنكه كمون تاثیرش زیاده شود ان را تدبیر می كنند.روش تدبیر كمون آنست كه زیره كرمانی تازه یا زیره سبز تازه را گرفته خوب تمیز نموده در ظرف چینی یا سفال لعابدار مثل ظروف آبی همدانی یا قمی می ریزند و بعد سركه انگوری كهنه روی آن می ریزند و بعد سركه انگوری كهنه روی آن می ریزندآن قدر كه ۴ انگشت روی آن را بگیرد و آن را ۲۴ ساعت می گذارند و مرتبا زیرو رو می نمایند كه خوب خیس بخورند و سپس ان را روی پارچه كرباسی پهن می كنند كه نم آن گرفته شود وخشك شود و بعد ان را بریان می كنند یا به اصطلاح تفت می دهند به این ترتیب زیره تدبیر شده به دست می آید كه آماده مصرف است.

    در شبه جزیره مالایا از زیره سبط در اغلب موارد شبیه گشنیز استفاده می شود.اهالی مالایا از این دارو در استعمال خارجی و داخلی و یا هردو باهم برای معالجه ناراحتی های بدن استفاده می كنند[بركیل]

    دانه های له شده زیره سبز را درآب برنج خام خیس كرده و از مایع به دست آمده یك لوسیون قطره قطره روی زخم چشم می ریزند و این كار بسیار مفید است[گیملت و بركیل].

    استاد میر حیدر



    موسسه اطلاع‌رسانی طعام اسرار

  4. #14
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض با زیره لاغر شوید

    با زیره لاغر شوید


    زیره سوغاتی کرمان است و در کتب قدیم به آن «کمون» گفته می شد. زادگاه اولیه آن کرمان است که نوع سیاه آن در آنجا پرورش پیدا کرده است. بیشتر در سواحل رودخانه ها می روید و زراعت آن به آب زیادی احتیاج ندارد. دارای رنگ های مختلفی از جمله سیاه، سفید، سبز، صورتی، زرد، قهوه ای و خاکستری است. بذر آن به دو شکل بیضی و دراز است. به طور کلی انواع زیره دارای یک اسانس روغنی فرار است که ترکیبی از چند ماده دارویی و موثر مثل تانن، رزین. صمع، نوعی الکل و کمی ترکیبات نیتروژن است. اروپاییان از آن به عنوان ادویه غذا استفاده می کنند. اگر به پنیر اضافه شود باعث افزایش قدرت نگهداری پنیر و خوشبو شدن پنیر می شود. یک نوع از زیره نیز به آن اضافه می شود که می تواند خاصیت لاغری داشته باشد. زیره با برخی از مواد غذایی ترکیب می شود و خواص جادویی از خود به جای می گذارد.

    ● خواص زیره

    زیره بادشکن و ضد نفخ است. رطوبت را برطرف می کند و تقویت کننده معده و کبد است. اشتها را تحریک می کند و باعث لاغری می شود. با تاثیر بر روی عصب معده جلوی سکسکه را می گیرد. ورم طحال را از بین می برد و اسهال را معالجه می کند. از طرفی درمان یبوست نیز هست. شیردهی را افزایش می دهد و چون دارای هورمون های جنسی است، میل جنسی را افزایش می دهد. روی میزان خونریزی و قطع خونریزی دوران قاعدگی تاثیر می گذارد. عرق را زیاد می کند و بوی بد آن را برطرف می کند و خاصیت ضدعفونی کننده و میکروب کشی دارد.

    ● حشرات را دور می کند

    حشرات از بوی زیره سبز خوششان نمی آید، بنابراین حشرات را دور می کند. اگر حشراتی مثل سوسک، کنه و پشه در اتاقی وجود داشته باشد، کافی است مقداری زیره سبز را در ظرفی بریزید و گوشه اتاق بگذارید، حشرات از آنجا دور خواهند شد. اگر زیره را در ظرفی خیس کنید و آب آن را به چوب بمالید، هرگز موریانه سمت آن چوب نمی آید. اگر این آب را به بدنتان بمالید، هیچ گاه شپش در لباستان نخواهد بود. قدیمی ها معتقدند اگر بدن نوزاد هنگام تولد با آب زیره شسته شود، در تمام طول عمر، شپش در بدن نوزاد دیده نخواهد شد.

    ● در مصرف آن زیاده روی نکنید

    زیره تاثیر بسزایی روی ترشحات هورمون تیروئید دارد و باعث افزایش میزان ترشحات می شود. بنابراین برای افرادی که از بیماری کم کاری تیروئید رنج می برند بسیار مفید است. اما افرادی که لاغر هستند و تیروئید دارند نباید در مصرف آن زیاده روی کنند، زیرا دچار پرکاری تیروئید می شوند. به طور کل زیره به هضم غذا کمک می کند و تشنج و لرزش ها را از بین می برد، اما باید به مقدار مناسب مصرف شود.

    ● آب زیره هم جادو می کند

    اگر زیره را در ظرفی خیس کنید و با آب آن صورت خود را بشویید، رنگ صورتتان باز می شود. پودر زیره را با آب جوش مخلوط کنید و روی صورت خود بگذارید و نرمی و لطافت را به صورت خود هدیه بدهید. آب جوشانده آن خون بینی را بند می آورد، فقط کافی است کمی از آب را داخل سوراخ های بینی بریزد و پره ها را چند دقیقه نگه دارید و نگذارید بیرون بریزیند. اگر آب جوشیده آن را داخل چشم بچکانید، قرمزی چشم را برطرف می کند و مانع خونریزی رگ های داخل چشم می شود. ضدعفونت و ورم ملتهمه چشم است و از چسبندگی پلک ها جلوگیری می کند. قرقره کردن آب جوشانده آن در دهان، دندان درد را تسکین می دهد.

    ● مخلوط زیره با مواد دیگر

    اگر زیره را در سرکه خیس کنید و سرکه را بنوشید، تنگی نفس و احساس خفگی از بین می رود.

    اگر با آرد باقلا پودر و خمیر شود و روی ورم ها گذاشته شود، التهاب ها ورم ها را از بین می برد.

    مخلوط زیره با عسل باعث افزایش شهوت و انرژی می شود.

    اگر با غذای گوشتی پخته شود، مضرات گوشت را کم می کند و غذا را خوشمزه تر می کند.

    مخلوط کردن آن با برنج و غذاهای دیگر باعث لاغری می شود، چون بسیار گرم است، هر نوع ورم و چاقی را از بین می برد.

    ● خواص متضادی دارد

    زیره خواص متضادی دارد، هم یبوست را درمان می کند، هم اسهال را. هم عادت ماهیانه را قطع می کند و هم آن را زیاد می کند. می تواند میل جنسی را کم یا زیاد کند، اما برای اینکه خاصیت دوتایی داشته باشد باید با ماده دیگری ترکیب شود که آن خاصیت را تقویت کند.



    پردیس زندگی من
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

قوانین ارسال

  • نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
  • نمی توانید به موضوعات پاسخ دهید
  • نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
  • نمی توانید نوشته خود را ویرایش کنید
  •  
تبلیغات متنی
گیفت کارت
تبلیغات در ایران سلامت