جستجو در سایت توسط گوگل

نمایش نتایج 1 تا 3 از 3 مجموع

موضوع: برنامه تغذیه تکمیلی شیرخواران از 6 ماهگی به بعد(مقالات)

  1. #1
    دکتر سید حمید سجاد آفلاین است مدیر کل سایت
    تاریخ عضویت
    May 2004
    موقعیت
    تهران
    ارسالها
    11,961
    Blog Entries
    3

    پیشفرض برنامه تغذیه تکمیلی شیرخواران از 6 ماهگی به بعد(مقالات)

    تغذیه انحصاری با شیر مادر در 6 ماه اول زندگی برای رشد و تکامل کودک از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این میان تغذیه شیر خوار منحصرا با شیر مادر بوده و کودک نیازی به استفاده از هیچ ماده غذائی دیگر, حتی آب ندارد و تنها شیر مادر, آغوش مادر, استفاده از آفتاب , قطره (D و A) یا مولتی ویتامین و واکسیناسیون از ضروریات و تامین کننده بخش عمده ای از نیاز های غذائی, جسمی, روانی و عاطفی او می باشد.

    از سن 6 ماهگی به بعد شیر خوار علاوه بر شیر مادر به غذاهای سالم و مناسب, کم حجم و پر انرژی نیاز دارد. این غذاها در شروع باید غلظت شان کمی بیشتر از شیر مادر باشد و بتدریج بر مقدار, غلظت و تنوع آن افزوده شود تا شیر خوار بتواند ضمن آشنا شدن با مزه و قوام غذاها به جویدن هم عادت کند. همچنین نحوه استفاده از وسایل لازم برای غذاخوردن را بیاموزد تا کم کم
    بعد از یک سالگی بتواند از غذاهای سفره خانواده , بر اساس رشد و تکامل خود استفاده نماید

    از 6 تا 12 ماهگی هنوز غذاهای اصلی شیرخوار شیر مادر است و غذاهای کمکی همراه با شیر مادر برای آماده سازی و تکامل روانی, اجتماعی وی نقش بسزائی دارد. بنا براین استفاده از یک الگوی صحیح غذائی و ایجاد عادت غذائی مناسب بسیار ضروری و قابل توجه است.

    سن شروع غذای کمکی

    پایان 6 ماهگی بهترین زمان برای شروع غذای کمکی است زیرا:
    1- وزن شیر خوار حوالی 5 ماهگی 2 برابر وزن تولد می شود و شیر مادر بعد از 6 ماهگی, به تنهائی قادر به رفع نیاز های غذائی کودک نیست.
    2- ذخیره آهن بدن شیر خوار که در سه ماهه آخر جنینی , ذخیره کرده بود در حوال 6 ماهگی به حد اقل میرسد.
    3- دستگاه گوارش شیر خوار آمادگی لازم برای پذیرش غذای نیمه جامد را پیدا میکند
    4- با توجه به اینکه تکامل تغذیه ای بخشی از تکامل عمومی بدن است, در نیمه دوم سال اول زندگی است که کودک توانائی گردن گرفتن و نشستن را پید ا میکند,رفلکس بیرون راندن غذااز دهان را از دست میدهد, دندانهایش شروع به رویش نموده و حرکات دست و انگشتانش هدف دار میشود. همه اینها شیرخوار را برای پذیرش غذای کمکی آماده می سازد.

    خطرات زود شروع کردن غذای کمکی

    اگر غذای کمکی زودتر از موقع شروع شود وقایع نا مطلوبی می تواند سلامتی شیر خوار را به خطر بیندازد. از جمله:

    احتمال ابتلا شیرخوار به اسهال زیاد می شود زیرا دستگاه گوارش شیر خوار هنوز کاملا تکامل نیافته است, به علاوه ممکن است ماده غذائی تهیه شده نیز آلوده و یا در تهیه و نگهداری آن دقت کافی نشده باشد.

    چون گنجایش معده شیرخوار کم است, غذای کمکی ممکن است جایگزین یک وعده سیر مادر شده و رغبا شیرخوار به مکیدن پستان کم شود.. در نتیجه هم سیر کمتری ترشح می شود و هم به دلیل کمبود انرژی از مواد غذائی در یافتی در مقایسه با شیر مادر, شیرخوار انرژی کمتری بدست می اورد که این خود سبب سوء تغذیه و عم رشد کافی کودک می گردد.

    احتمال بروز حساسیت و آلرژی بیشتر میشود.

    خطرات دیر شروع کردن غذای کمکی

    اگر غذای کمکی دیر تر از پایان 6 ماهگی شروع شود همانطور که گفته شد شیر مادر به تنهائی قادر به تامین نیاز های تغذیه ای
    کودک از پایان 6 ماهگی به بعد نیست. امکان دارد رشد کودک, کند و یا دچار توقف شود. از طرف دیگر, دیر شروع کردن غذای کمکی باعث میشود که شیرخوار عمل جویدن را یاد نگیرد و آشنا شدن او با مزه و قوام انواع غذاها با تاخیر بیفتد. اکثر شیرخوارانی که در پایان 6 ماهگی با غذای کمکی آشنا نشده و فقط تا مدت طولانی از شیر مادر استفاده کرده اند.. تمایلی به استفاده از غذاهای جامد ندارند و همین امر ممکن است سبب بروز سوء تغذیه و افت رشد آنها شود.

    خصوصیات غذای کمکی مناسب

    غذای کمکی باید:
    با حجم کم دارای انرژی بیشتری باشد
    نرم بوده و هضم آن آسان باشد
    قابل تهیه, در دسترس, ارزان و مناسب عادات غذائی خانواده باشد.
    تازه پاکیزه و بهداشتی تهیه شود
    کاملا پخته و بعد از خنک شدن مصرف شود

    نکات اساسی در تهیه و نگهداری غذای کمکی

    قبل از تهیه غذا باید دست را کاملا با آب و صابون شست
    هنگام غذا دادن به شیرخوار نیز باید دست های او با آب و صابون شسته شوند
    غذای کمکی را حتی الامکان به مقدار لازم هر روز تهیه نمود.
    غذای کمکی اضافی باید با پوشش مناسب و در ظرف تمیز و در جای خنک نگهداری شود
    نگهداری غذای کمکی اضافی در یخچال حد اکثر تا 24 ساعت اشکال ندارد. برای نگهداری آن به مدت طولانی؛ غذا را در ظرف
    کوچک, تمیز و به اندازه یک وعده ریخته و در فریزر نگهداری میکنند. اگر غذا در ظرف بزرگتری نگهداری میشود فقط به اندازه
    یک وعده از آن را برداشته.. گرم نموده و به شیرخوار میدهند.

    اصول تغذیه تکمیلی

    یک قانون کلی در تغذیه تکمیلی آن است که حتما از موادی استفاده شود که بعد ها هم در سفره خانواده وجود داشته باشد

    توصیه می شود اصول زیر در تغذیه تمکیلی رعایت شوند
    1- بعد از تغذیه شیرخوار با شیر مادر؛ غذای کمکی به او داده شود و غذا را هرگز قبل و یا در فواصل تغذیه با شیر مادر به کودک ندهند.
    2- مواد غذائی چه از نظر نوع و چه از نظر مقدار به تدریج به برنامه غذائی, شیرخوار اضافه شود
    3- از یک نوع ماده غذائی ساده شروع کرده و کم کم به مخلوطی از چند نوع برسانند.
    4- از یک قاشق مرباخوری شروع نموده و بتدریج بر مقدار آن اضافه نمایید. به استثناء زرده تخم مرغ که به اندازه یک نخود شروع شود.
    5- در شروع, غذاها نسبتا رقیق ولی کمی غلیظ تر از شیر مادر باشند و به تدریج بر غلظت آنها افزوده شود این کار به یاد گرفتن
    عمل جویدن کمک میکند.
    6- بین اضافه کردن مواد غذائی مختلف 7-5 روز فاصله بگذارند تا شیرخوار اول به یک غذا عادت کند. بعد غذای جویدنی
    به اون بدهند این کار باعث میشود که اگر ناسازگاری به یک ماده وجود داشته باشد شناخته شود و از طرف دیگر دستگاه گوارش شیرخوار فرصت عادت به مواد غذائی را پیدا کند.
    7- تنوع در غذای کمکی مورد توجه قرار گیرد.

    چند نکته

    از پایان شش ماهگی و همزمان با شروع غذای کمکی تا پایان 12 ماهگی غذای اصلی شیرخوار هنوز شیر مادر است لذا تغذیه با شیر مادر بطور مکرر و بر حسب تقاضا و تمایل شیرخوار در تمام مدت شب و روز به ویژه قبل از هر وعده غذای کمکی باید مورد توجه قرار گیرد.

    از دادن مواد غذائی زیر , تا یک سالگی باید اجتناب کرد.. چون گروهی ایجاد حساسیت نموده.. برخی باعث خفگی شیرخوار شده و تعدادی نیز مشکلات دیگری بوجود می آورند:
    1- مواد غذائی که ممکن است در شیرخوار زیر یک سال ایجاد حساسیت کنند:
    شیر گاو: (در تهیه فرنی, جوشاندن شیر مقدار آلرژن موجود در شیر را کمتر میکند)
    سفیده تخم مرغ
    انوع توت, کیوی, آلبالو, گیلاس, خربزه
    بادام زمینی

    2- مواد غذائی که در دوره شیرخوارگی مجاز نیست و ممکن است باعث خفگی شیرخوار گردد
    دانه کشمش, دانه انگور, ذرت, تکه های سوسیس, آجیل, تکه هایی سفت و خام سبزی ها مثل هویج و.. تکه های گوشت

    3- مواد غذائی که ممکن است مشکلات دیگری ایجاد کنند
    قهوه یا چای پررنگ: سبب بی قراری کودک می گردد
    عسل: باعث مسمومیت میشود( بوتولیسم) ولی استفاده از عسل پاستوریزه اشکالی ندارد

    بطور کلی تا یک سالگی: عسل غیر پاستوریزه, شیر پاستوریزه, پنیر, سفیده تخم مرغ , شکلات, میگو, بادام زمینی, فلفل و ادویه جات, ترشی ها, نمک, نوشابه های گازدار, آب میوه های صنعتی,از میوه ها خربزه... کیوی, انواع توت( توت سفید توت فرنگی شاه توت تمشک) آلبالو گیلاس.. از جبوبات لپه و نخود.. از گروه سبزی ها اسفناج و کلم توصیه نمیشوند

    ار جحیت غذای کمکی خانگی و مقایسه آن با غذای تجارتی

    غذای کمکی خانگی که در خانه تهیه میشود بر آنچه که به صورت تجارتی و در قوطی های آماده در دسترس خانواده ها قرار میگیرد ارجحیت دارد زیرا اگر چه غذاهای کمکی تجارتی مزایائی دارند از جمله:
    تا زمانی که در قوطی باز نشده باشد تمیز و بهداشتی هستند
    تهیه کردنشان آسان است
    بیشتر کودکان طعم آنها را دوست دارند
    بعضی انواع آن ها نیز مخلوطی بسیار خوبی از مواد مغذی هستند

    ولی مضراتی نیز دارند که به آنها اشاره می شود:
    خیلی گران هستند و در مقایسه با هزینه های غذای کمکی که در خانه تهیه می شود قابل مقایسه نیستند ممکن است در آب سرد نجوشیده حل شوند لذا در مناطقی که آب الوده است احتمال بیماری زیاد تر خواهد شد
    اکثر اوقات برای نگهداری آنها موادی اضافه میکنند که برای شیرخوار مناسب نیست
    نحوه نگهداری آنها در کشتی, گمرک انبار ها و مغازه ها نامعلوم است
    ممکن است از تاریخ مصرف آنها گذشته باشد
    طعم آن با طعم غذاهای خانواده متفاوت است و در سفره هیچ خانواده ای غذای کمکی تجارتی دیده نمیشود

  2. #2
    دکتر سید حمید سجاد آفلاین است مدیر کل سایت
    تاریخ عضویت
    May 2004
    موقعیت
    تهران
    ارسالها
    11,961
    Blog Entries
    3

    پیشفرض

    شروع زودرس غذاي كمكي و عوارض آن


    خبرگزاري دانشجويان ايران - رشت
    سرويس: بهداشت و درمان - عمومي


    شروع غذاي كمكي قبل از شش ماهگي نه تنها موجب رشد بهتر شيرخوار نمي شود، بلكه اغلب به كندي رشد منجر مي شود.

    به گزارش سرويس بهداشت و درمان خبرگزاري دانشجويان ايران، در ماههاي اول زندگي، قدرت دفاعي دستگاه گوارش شيرخوار در برابر عوامل بيماري زا كمتر است، لذا شروع زودس غذاي كمكي به سهولت شيرخوار را به عفونت و اسهال هاي خطرناك دچار مي‌ كند.

    ملكولهاي درشت غذايي قبل از اين سن مي تواند به راحتي از منافذ دستگاه گوارش شيرخوار عبور كرده و احتمال بروز حساسيت و آلرژي را افزايش دهد از سوي ديگر حركات جانبي نيز كه غذا را براي جويدن به طرف دندانها هدايت مي‌كند بين 8 تا 12 ماهگي ظاهر مي شود.

    لذا شروع زود هنگام غذاي كمكي موجب مي‌شود تا معده كم حجم شيرخوار با ماده غذايي كم ارزش‌تر از شير مادر پر شود و شيرخوار از دريافت مقدار كافي از شير مادر كه هنوز مناسب‌ترين غذاي شيرخوار است، محروم شود كه اين امر نه تنها موجب رشد بهتر شيرخوار نمي شود بلكه اغلب منجر به كندي رشد مي گردد.

  3. #3
    دکتر سید حمید سجاد آفلاین است مدیر کل سایت
    تاریخ عضویت
    May 2004
    موقعیت
    تهران
    ارسالها
    11,961
    Blog Entries
    3

    پیشفرض

    شروع زودرس غذاي كمكي و عوارض آن
    http://www.iransalamat.com/index.php...bsectionId=883
    مشاوره1
    http://www.iransalamat.com/index.php...bsectionId=883
    تغذيه زود‌هنگام كودكان با غلات احتمال ابتلا به سلياك را افزايش مي‌دهد
    http://www.iransalamat.com/index.php...bsectionId=883
    دانستنيهاي مادرانه ؛تغذيه تكميلي كودكان تا 2 سالگي
    http://www.iransalamat.com/index.php...bsectionId=883
    تغذیه تكمیلی شیرخواران
    http://www.iransalamat.com/index.php...bsectionId=883
    غذاي كمكي، اهميت زيادي در رشد كامل نوزاد دارد
    http://www.iransalamat.com/index.php...bsectionId=883
    چگونه مي توان غذاي کودک را مقوي کرد ؟
    http://www.iransalamat.com/index.php...bsectionId=883
    طرز تهية غذاهای کمکی برای کودکان بالای شش ماهه
    http://www.iransalamat.com/index.php...bsectionId=883

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

قوانین ارسال

  • نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
  • نمی توانید به موضوعات پاسخ دهید
  • نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
  • نمی توانید نوشته خود را ویرایش کنید
  •  
تبلیغات در ایران سلامت