دکتر فریبا رضایی [ متخصص زنان و زایمان ]

در دوران پس از سزارين يا زايمان طبيعى لازم است مادر نكات تغذيه اى مناسب را رعايت كند تا هم نوزاد وهم مادر دچار عوارض گوارشى نشوند ودر ضمن بتوانند مواد غذايى مناسب را دريافت كنند.

مادر از مصرف غذاهاى نفاخ خوددارى كند:حبوبات،سبزيجات خام مثل كلم،ميوه هايى مثل سيب،پرتغال و...مصرف شير وماست نيز محدود شود بخصوص در خانمهايى كه نسبت به لبنيات واكنشهايى بصورت نفخ شكم و يبوست و... پيدا ميكنند.
همراه هر وعده غذايى از مواد غذايى ملين مثل زيتون،روغن زيتون،برخى كمپوت ها و سبزيجات بخته شده استفاده شود.

همواره مواد غذايى را با توجه به سفره خانواده به صورتى مصرف كنيد كه همراه باشند با مواد غذايى سبك برانرژى وحاوى انواع سبزيجات وميوه جات تازه باشد.
بدن مادر شيرده نياز فراوان به مايعات دارد وبهترين مايع براى بدن اب اشاميدنى ميباشد كه لازم است خانم شيرده شبانه روز چندين ليوان اب مصرف كند تا مايعات از دست رفته جبران شود.

مصرف غذاهاى پرچرب مثل بعضى از فست فودها،بعضى از انوع خورشتها بدليل كالرى بالا و ايجاد افزايش وزن بهتر است محدود شود.

جهت افزايش شيردهى توصيه اكيد بر ايجاد محيط ارام و بدون استرس براى مادر مى باشد و از انجا كه سوالات متعددى بيش ميايد كه چه غذايى باعث افزايش شير مادر ميشود بايد خدمت مادران محترم عرض كنم كه هر ماده غذايى در فرد خاصى سبب افزايش يا كاهش شيردهى ميشود وخود شخص ميتواند با اندكى توجه به نوع غذاى مصرفى متوجه افزليش يا كاهش مقدار شير خود بشود مثلا برخى مادران افزايش شير خود را به مصرف خرما نسبت ميدهند ولى تا كنون ماده اى كه از نظر علمى ثابت شده باشد كه شىر را زياد ميكند توصيه نشده است

برخى داروها جهت افزايش شير توصيه ميشوند كه همانطور كه ذكر شد در هر شخص تاثير متفاوتى دارد وباز هم تاكيد ميكنم ايجاد محيط بى استرس براى مادر شيرده بهترين راه افزايش شير است.