جام جم آنلاين: اين سوالي است كه طي تاريخ از همه پدر و مادرهايي كه در آستانه فرزنددار شدن بوده‌اند، پرسيده شده است. تا چند دهه پيش امكان تعيين جنسيت پيش از فرزنددار شدن غيرممكن به نظر مي‌رسيد، اما امروزه تعيين جنسيت از طريق آي‌وي‌اف يا لقاح آزمايشگاهي، به عنوان روشي علمي و اثبات شده در مراحل اوليه تشكيل جنين، ممكن شده است.

اما برخي تبليغات از تاثير تغذيه و دارودرماني بر تعيين جنسيت جنين حكايت دارد، گرچه در مواردي نتايج مثبتي از تعيين الگوي غذايي خاص بر تعيين جنسيت به دست آمده، اما اين دستاوردها از نظر علمي به طور دقيق به اثبات نرسيده است.

دكتر كوروش جعفريان، متخصص تغذيه و رژيم‌درماني و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران در گفت‌وگو با جام‌جم مي‌گويد: تاثيرات تغذيه بر تعيين جنسيت، با وجود برخي نتايج مثبت به دست آمده، به هيچ عنوان قطعي و ثابت‌شده نيست و همچنان بسياري از متخصصان تغذيه در مورد اثرات تغذيه بر جنسيت دچار ترديد هستند، اما در مورد داروهايي كه مدعي اثربخشي بر نوع جنسيت است، بايد گفت اينها تبليغات سودجويانه و غيرواقعي است.

ردپاي غذاها بر دختر يا پسردار شدن

پيشينه بهره‌گيري از نوع تغذيه براي تعيين جنسيت فرزند به طب سنتي برمي‌گردد. براساس طب قديم، خوردن بعضي از غذا‌ها مانند كاهو، توت‌فرنگي، خرما، هل، زعفران و... هنگام باردار شدن به پسر شدن و مصرف ماست، ترشي و... به دختر شدن جنين منجر مي‌شود، اما با وجود تحقيقات زيادي كه در اين زمينه طي دهه‌هاي اخير صورت گرفته، تاكنون نتايج قطعي و ثابت‌شده‌اي كه تائيدكننده اين اثرات باشد، به دست نيامده است.

دكتر جعفريان با اشاره به اين كه تحقيقات نشان داده است تغيير غلظت بعضي از املاح خون باعث كمك به تعيين جنسيت مي‌شود، مي‌گويد: بر اين اساس گفته مي‌شود كه با افزايش سديم و پتاسيم خون، شانس پسردار شدن و با افزايش كلسيم و منيزيم بدن، شانس دختردار شدن افزايش مي‌يابد، اما هيچ‌يك از اين مطالعات نتوانسته است متخصصان تغذيه را مجاب كند كه به اثرات قطعي تغذيه در تعيين جنسيت اعتقاد پيدا كنند.

سرابي در لباس دارو

برخي از مطالعات انجام شده كه نتايج‌شان بر اثربخشي تغذيه در تعيين جنسيت تاكيد دارد، بر اين مبنا استوار است كه مواد غذايي ارتباط مستقيمي با كاهش يا افزايش ph رحم دارد.

مواد غذايي حاوي سديم، فسفر، آهن، پتاسيم و روي نظير ماهي، پرتقال، سيب، هويج، برنج و اسفناج باعث پايين آمدن ph مي‌شود و مي‌تواند نقش مفيدي در پسر شدن جنين ايفا كند.

در حالي كه استفاده از خوراكي‌هايي كه حاوي كلسيم، منيزيم و مس است مانند لبنيات، كلم، قارچ، نخود سبز، لوبيا سبز و جو، ميزان ph رحم و شانس دختردار شدن را افزايش مي‌دهد.

دكتر جعفريان با اشاره به اين تحقيقات مي‌گويد: به نظر مي‌رسد كه تبليغات صورت گرفته روي داروهاي موثر در تعيين جنسيت نيز با بهره‌گيري سودجويانه از اثرات املاح مختلف در تعيين جنسيت صورت گرفته باشد، در حالي كه نه نتايج ذكر شده قطعي و اثبات شده است و نه اين داروها آن چيزي است كه در تبليغات بر آن تاكيد مي‌شود.

تركيبات موجود در آنچه به عنوان داروي تعيين جنسيت از آن نام برده مي‌شود، براي جامعه متخصصان تغذيه كاملا نامشخص است و استفاده از آن ممكن است با عوارض مخرب بسياري نيز همراه باشد.

پونه شيرازي ‌-‌ گروه سلامت