برخي از افراد سيگاري تصور مي‌كنند كه مصرف سيگار پس از صرف افطار به هضم غذا كمك مي‌كند، در حالي كه كشيدن سيگار پس از صرف غذا رفلاكس معده را تشديد مي‌كند.



دكتر ناصر ابراهيمي درياني فوق تخصص گوارش و استاد دانشگاه علوم پزشكي تهران در گفت‌وگو با خبرنگار سرويس بهداشت و درمان ايسنا، اظهارداشت: در طي ماه رمضان بدن انسان با روزه‌داري دچار كمبود نمي‌شود، بلكه انرژي لازم از طريق سوختن سه ماده غذايي پروتئين، چربي و قند تامين مي‌شود؛ با سوختن يك گرم پروتئين چهار گرم كالري، يك گرم چربي و 9 گرم كالري و يك گرم قند، 4 كالري در بدن ايجاد مي‌شود.



وي افزود: مغز انسان در يك ساعت به پنج گرم گلوكز نياز دارد و آن را با خوردن غذا تامين مي‌كند، به طور كلي ارگان‌هاي حياتي نظير قلب، كبد، كليه و مغز حدود 10 درصد از وزن بدن را تشكيل مي‌دهند، اما حدود 70 درصد سوخت انرژي به صرف اين ارگان‌ها مي‌رسد.



وي ادامه داد: غذا بخصوص گلوكز اضافي در كبد را بصورت گليكوژن ذخيره مي‌كند و سپس در طي روزه‌داري انرژي لازم را از سوخت اين گليكوژن كه تبديل به گلوكز مي‌شود تامين كرده و اگر روزه‌داري طولاني باشد بدن از سوخت و ساز چربي‌ها استفاده مي‌كند.



دكتر ابراهيمي‌درياني تصريح كرد: يكي از اثرات مفيد روزه‌داري سوزاندن چربي‌هاي تجمع يافته و نيز باعث كاهش وزن مي‌شود، اما همه‌ي اين موارد مستلزم اين است كه فوائد بهداشت جسماني را با خوردن زياد در وقت افطار و سحر از بين نبريم.



اين فوق تخصص با بيان اينكه مصرف زياد افطار و سحر عوارضي به دنبال دارد، خاطرنشان كرد: در زمان افطار بايد ابتدا خرما يا شير مصرف شود، زيرا 100 گرم خرما، حدود 700 كالري ايجاد مي‌كند كه براي بدن بسيار مفيد است و همچنين براي پيشگيري از بروز يبوست از نان و پنير به همراه سبزيجات استفاده شود.



وي با اشاره به مشكلات گوارشي احتمالي در طي ماه رمضان يادآور شد: سوء هاضمه كه معمولا به صورت ترش كردن بروز مي‌كند به ويژه در مبتلايان به رفلاكس (بازگشت اسيد معده به مري) پس از صرف غذا احساس ترشي، سوزش پشت جناغ دارند كه براي جلوگيري از بروز اين حالت افراد بايد افطار و شام را سبك ميل كنند.



اين استاد دانشگاه گفت: برخي افراد تصور مي‌كنند خوابيدن پس از صرف غذا به هضم غذا كمك مي‌كند در حالي كه حتي دراز كشيدن پس از صرف غذا حالت رفلاكس را تشديد مي‌كند.



به گفته وي، مصرف آب و نوشابه وسط غذاي سحر يا افطار نيز موجب تشديد رفلاكس مي‌شود.



وي با اشاره به بروز يبوست در بسياري از روزه‌داران تصريح كرد: مصرف زياد غذاهاي شيرين و چرب نظير زولبيا و باميه در طي ماه رمضان تخليه‌ي مواد غذايي توسط معده را كند و در ايجاد يبوست موثر است؛ بنابراين بايد در زمان افطار از سالاد، سبزيجات و روغن زيتون استفاده شود و همچنين در فاصله بين سحر و افطار مايعات بيشتر مصرف كرده و از نانهاي سبوس‌دار استفاده و از خوردن تنقلات در ساعات بين افطار و سحر پرهيز كنند.



وي افزود: افرادي كه دچار زخم معده يا اثني‌عشر هستند بايد از گرفتن روزه خودداري كنند اما بيماراني كه زخم اثني عشر آنها حاد نيست مي‌توانند با مصرف داروها با تجويز پزشك اقدام به روزه‌داري كنند.



وي اضافه كرد: افراد جوان كه مبتلا به ديابت هستند و براي بهبود بيماري بايد انسولين را به طور مداوم تزريق كنند نيز نمي‌توانند روزه بگيرند اما افراد ديابتي چاق كه قرص مصرف مي‌كنند مي‌توانند روزه بگيرند چون روزه‌داري براي آنان مفيد و موجب كاهش وزن آنان مي‌شود.



اين فوق تخصص تصريح كرد: 20 درصد اين بيماران دچار كبد چرب هستند كه به همين دليل كبد آنها كوچك شده و به سيروز كبدي منجر مي‌شود كه در اين افراد روزه گرفتن مانعي ندارد.



وي معتقد است كه بيماراني كه دچار فشارخون بالا هستند همچنين بيماران قلبي پيشرفته، بيماران كليوي و مبتلايان به سيروز كبدي نيز قادر به روزه‌داري نيستند بويژه روزه‌داري در مبتلايان به سيروز كبدي به دليل اينكه در كبد آنها گلوكز نمي‌تواند بصورت گليكوژن ذخيره و در موقع روزه‌داري استفاده شود، مضر است و افراد دچار آسم و صرع نيز نبايد روزه بگيرند.



دكتر ابراهيمي درياني در پايان با يادآوري اينكه مصرف زياد و ناگهاني غذا در زمان افطار و سحر براي افراد مضر است، تاكيد كرد: افراد از فعاليت سنگين بدني پس از افطار و سحر خودداري كرده و همچنين از صحبت كردن بين صرف غذا به دليل ورود هوا به معده پرهيز كنند.