جستجو در سایت توسط گوگل

نمایش نتایج 1 تا 6 از 6 مجموع

موضوع: روشهائی برای کاهش مصرف نمک غذا(مقالات و گزارشات)

  1. #1
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض روشهائی برای کاهش مصرف نمک غذا(مقالات و گزارشات)

    ۲۰ راه برای کاهش مصرف نمک
    توصیه‏های محققان دانشگاه هاروارد برای کاهش مصرف سدیم در رژیم غذایی روزانه


    این روزها پژوهشگران بسیاری از دانشگاه‏های معتبر دنیا در حال بررسی روی مضرات سدیم که در نمک طعام موجود است، هستند. آنها معتقدند که بهترین راه چاره برای پیشگیری از مضرات مصرف نمک، نخوردن یا کاهش مصرف آن است. به همین خاطر محققان دانشگاه هاروارد، ۲۰ راه برای کاهش مصرف نمک در رژیم روزانه را به همه افراد توصیه کرده‌­اند؛ راه‏هایی که می‏توانند هنگام طبخ غذا یا خرید محصولات غذایی به کمک شما بیایند....

    ۱) حجم غذای‌تان را کم کنید. بهترین راه برای اینکه کالری و سدیم کمتری به بدن‌تان برسانید، این است که حجم مواد غذایی که در وعده ­های مختلف میل می‏کنید را کاهش دهید. این‌طوری هم دچار اضافه­ وزن نمی‏شوید و هم نمک کمتری را وارد سفره غذایی­ تان می‏کنید.

    ۲) نصف بشقاب غذای‌تان را با انواع میوه‌­ها یا سبزیجات پر کنید. بدن ما به پتاسیم بیشتر از سدیم نیاز دارد اما متأسفانه بیشتر مردم دنیا، غذاهای حاوی سدیم را بیشتر از محصولات غذایی سرشار از پتاسیم می‏خورند و نتیجه این می‏شود که این روزها بیماری‏هایی مثل فشار خون بالا در جوامع مختلف شیوع پیدا کرده است. حالا اگر شما دوستدار زندگی سالم هستید که بهتر است خوردن تمام انواع میوه و سبزیجات تازه که کمترین میزان سدیم و بالاترین حد پتاسیم را دارند، را بخورید. حتی شما می‏توانید غذاها و سالادهای خودتان را هم با آب میوه­‌هایی چون لیموترش یا نارنج مزه‌­دار و از مصرف بیش از حد نمک به عنوان چاشنی یا سس‏های نمکین، پرهیز کنید. ضمناً سفارش دادن یک بشقاب سالاد به جای یک ظرف سیب‌­زمینی در رستوران هم می‏تواند سدیم کمتری را وارد رژیم غذایی‌­تان کند و همچنین با اشغال کردن حجم زیادی از معده شما، باعث شود که پرخوری نکنید و چاق نشوید.

    ۳) محصولات غذایی تازه و فرآوری نشده را بخورید. غذاهای فرآوری­‌شده، آماده و نیمه­‌آماده، مثل انواع سوپ‏های حاضری، سس‏ها، سوسیس و کالباس، پیتزا و سیب‌­زمینی سرخ­‌کرده‌­ منجمد و حتی دوغ‌­های آماده، سرشار از سدیم هستند و مصرف روزانه و طولانی­‌مدت آنها می‏تواند نمک خون‌تان را به طرز چشم‌گیری بالا ببرد، بنابراین متخصصان توصیه می‏کنند که محصولات غذایی تازه را جایگزین انواع حاضری و پر از نمک‏شان کنید. حسن این کار این است که شما می‏توانید خودتان هنگام طبخ غذا تصمیم بگیرید که چه مقدار نمک داخل آن بریزید و این‌طوری برای حفظ سلامت‌تان، طبق برنامه خود پیش بروید.

    ۴) از مصرف چربی و روغن‌های خوب و مفید، غافل نمانید. متأسفانه یک باور غلط که در بین مردم جا افتاده، این است که محصولات غذایی بدون چربی، محصولات سالم و بی­‌ضرری هستند و خوردن‌شان بدون اشکال است اما از دهه ۱۹۹۰ که این‌گونه محصولات وارد بازار مواد غذایی شدند، تولیدکنندگان، تمام انواع چربی‏های خوب و بد آنها را حذف و به جای‌شان از نمک و شکر بیشتر برای خوش طعم شدن آنها استفاده کردند که این کار تهدیدی جدی برای سلامت جوامع محسوب می‏شود. ضمن اینکه متخصصان تغذیه دانشگاه هاروارد معتقدند که مثلا مصرف سس مایونز کم­‌چرب باعث کاهش وزن افراد نمی‏شود و چیزی که وزن را کم می‎‏کند، دریافت کالری و انرژی کمتر است، بنابراین آنها به افرادی که قصد دارند وزن‌شان را کم کنند، توصیه می‏کنند به جای مصرف محصولات غذایی کم‌­چرب و پر از نمک مثل سس مایونز، یکی دو قاشق روغن زیتون یا ذرت استفاده کنند تا هم نیاز بدن‌شان به چربی‏های مفید تأمین شود و هم مصرف نمک را به حداقل برسانند.

    ۵) هنگام خرید به برچسب کالا توجه کنید. خوشبختانه برخی از کارخانه­‌های تولید محصولات غذایی در سراسر دنیا در حال حرکت به سمت سالم­‌سازی خوراکی‏ها هستند. در این صورت می‏توانید موقع خرید محصولات غذایی، به برچسب آنها دقت کنید و کم­‌نمک­‌ترین یا اصلا محصولات بدون نمک را انتخاب نمایید.

    ۶) ذایقه‌­تان را تغییر دهید. مطالعات نشان می‏دهند که تغییر دادن ذایقه یکی از آسان‌ترین تغییراتی است که بدن به راحتی و بدون هیچ‌گونه دردسری آن را می‏پذیرد. البته به شرط آنکه این تغییر، تدریجی و با میل خودتان صورت بگیرد و مثلاً شما کم کردن نمک از رژیم روزانه‌­تان را یک اجبار ندانید و به آن به چشم یک تغییر در راستای حفظ سلامت‌تان نگاه کنید. برای این کار می‏توانید هفته‌­ای یک­‌هشتم از نمک مصرفی­‌تان را کاهش دهید و در آخر هفته هفتم، روند کاهش مصرف نمک را قطع کنید و ببینید که در هفته­‌های آتی، خیلی راحت می‏توانید یک­‌هشتم قبل نمک بخورید و اذیت هم نشوید.

    ۷) در مصرف انواع نمک احتیاط کنید. نمک، نمک است و دریایی و غیردریایی ندارد. بسیاری از افراد به خیال سالم‌تر بودن نمک دریایی و محصولاتی که حاوی این نوع نمک هستند، خیلی راحت هرچه‌قدر از آنها را که دوست دارند می‏خورند و فکر می‏کنند که رژیم غذایی سالمی دارند، غافل از اینکه در هر صورت، تمام انواع نمک حاوی سدیم هستند. پس اگر در حال عملی کردن برنامه کاهش نمک در رژیم‏ غذایی‏تان هستید، باید دور انواع نمک را خط بکشید.

    ۸) میزان نمک غذاهایی که می‏خورید را بدانید. ممکن است شما با خواندن این جمله پیش خودتان فکر کنید که چه‌طور می‏شود مقدار نمکی که در هر غذا وجود دارد را دانست؟! اما حرف ما این است که شما باید بدانید چه غذاهایی حاوی نمک بیشتری هستند تا آنها را کمتر مصرف کنید یا اصلاً مصرف نکنید. مثلاً همه می‏دانند که تن ماهی، ماهی دودی، خیار یا زیتون شور، سرشار از نمک هستند و می‏توانند با توجه به این آگاهی، مصرف آنها را محدود کنند. ضمن اینکه محققان آمریکایی این ۷ ماده غذایی را به عنوان پرنمک‌­ترین محصولات غذایی معرفی کرده‌­اند: پیتزا، نان سفید، پنیر، سوسیس هات‌داگ، سس ماکارونی آماده، کالباس و برنج‏های پخته شده آماده.

    ۹) اگر به هر ترتیب و به خاطر شرایط زندگی‌­تان مجبورید که بیشتر از غذاهای آماده استفاده کنید، حداقل انواعی از آنها را بخرید که کمتر از ۳۰۰ میلی‌گرم سدیم در هر واحد مصرفی‌­شان دارند. اگر هم که میزان سدیم برای یک کالری از محصول غذایی ذکر شده بود، بهتر است کالایی را انتخاب کنید که در هر کالری‌­اش بیشتر از یک میلی‌گرم سدیم نباشد. در ضمن هنگام خرید همه قفسه­‌ها را خوب بگردید و اگر دیدید که مثلاً می‏توانید به جای همبرگر گوشت چرخ‌­کرده بخرید، حتماً این کار را بکنید و سلامت‌تان را فدای تنبلی نکنید!

    ۱۰) مقایسه کردن محصولات غذایی را هنگام خرید آنها هرگز فراموش نکنید. به مارک خاصی هم تعصب نداشته باشید و اگر می­‌بینید که رب گوجه‌­فرنگی یک کارخانه خوب و سالم است این دلیل موجهی برای سلامت محصولات دیگر آن کارخانه نیست. پس وقتی که می­‌خواهید یک کنسرو یا غذای آماده و نیمه‌­آماده منجمد بخرید، حتماً تمام جنبه‌­های مختلف سلامتی محصولات گوناگون را پیش از انتخاب در نظر بگیرید. بررسی میزان سدیم موجود در محصولات هم از این قاعده مستثنا نیست.

    ۱۱) مواظب غذا خوردن‌تان در رستوران باشید. خیلی از افراد تا هنگامی که خودشان آشپزی می‏کنند یا غذاهای خانگی می‏خورند، بسیار مراقب سلامت‌شان هستند اما امان از روزی که به رستوران بروند. فکر اینکه «حالا یک بار که اشکالی ندارد»، باعث می‏شود که آنها هرچه‌قدر که دل‌شان می‏خواهد غذاهای شور و چرب بخورند ولی محققان می‏گویند که همین «یکبارها» می‏توانند به مرور زمان مشکلات زیادی را برای افراد به وجود بیاورند. به همین خاطر آنها به همه مردم پیشنهاد می‏کنند تا جایی که می‏توانند به رستوران نروند و اگر هم رفتند از سرآشپز بخواهند که غذای­‌شان را کم­‌چرب و کم‌­نمک تهیه کند و به جای سفارش دادن یک لیوان نوشابه انرژی‌­زا یا دوغ حاضری پر از نمک، یک بطری آب یا یک لیوان آب­میوه طبیعی سفارش دهند.

    ۱۲) غذاهایی که از میزان نمک‌شان خبر ندارید را نخرید. این غذاها شامل انواع کباب‏ها، خیار و زیتون شور و ترشی‏های فله‌­ای، مغزهای شور و ساندویچ­‌هایی هستند که ممکن است بیشتر از تمام غذاهایی که ظرف مدت یک هفته می‏خورید نمک داشته باشند. اگر خیلی هوس غذایی مثل کباب یا ساندویچ هم به سرتان زد، می‏توانید مواد اولیه آنها را تهیه کرده و در منزل آماده‏شان کنید.

    ۱۳) مواد غذایی طبیعی را جایگزین انواع فرآوری­‌شده‌شان کنید. این روزها دنیا در حال پیش رفتن به سوی تولید محصولات کشاورزی ارگانیک و طبیعی است، یعنی محصولاتی که در فرآیند تولید آنها از هیچ گونه ماده شیمیایی استفاده نشده باشد. این کار برای حفظ و ارتقای سلامت جوامع بشری است، در حالی که کارخانجات مختلف، خیلی راحت محصولات ارگانیک و سالم را با نمک و شکر فراوان مخلوط می‏کنند و یک کالای مضر و غیرمفید را تحویل مصرف‌­کننده می‏دهند. شما می‏توانید برای فرار از این مشکل، خیلی از غذاها را با روش خودتان تهیه کنید. مثلاً به جای خریدن و افزودن رب گوجه‏فرنگی به غذای‌تان، مقداری گوجه را رنده کرده و به غذای‌تان اضافه کنید یا اینکه خودتان نخودفرنگی یا ذرت تازه را بخرید و بپزید و در فریزر نگه‌داری کنید تا مجبور به خریدن کنسروهای حاضری نباشید.

    ۱۴) هر میوه‌­ای را به فصل خودش بخورید. خوردن میوه‌­های مختلف در فصل خودشان، هم خاصیت بیشتری دارد و هم اینکه شما مطمئن هستید که با روش طبیعی پرورش پیدا کرده­‌اند. میوه­‌های منجمد یا کنسروشده، مقدار زیادی نمک یا شکر دارند و خوردن‌شان در فصولی از سال که در بازار موجود نیستند، چندان با سلامت افراد سازگار نیست.

    ۱۵) ادویه و چاشنی­‌های‌تان را عوض کنید. فلفل سیاه، سرکه، پودر سیر، سبزی‏های خشک معطر، آب‌لیمو و نارنج، دارچین، برگ ریحان و زردچوبه از جمله چاشنی و طعم­‌دهنده‌­هایی هستند که می‏توانند تأثیر شگرفی در تغییر دادن عطر و بوی غذاهای شما داشته باشند. شما می‏توانید برای کاهش سدیم از غذاهایتان، میزان ادویه و چاشنی‌های طعم‌­دارتان را بیشتر کنید تا نیازتان به نمک کمتر شود. مطمئن باشید که اگر مقداری زنجبیل هم به خورش یا سالادتان اضافه کنید، دیگر میل به خوردن نمک اضافه پیدا نخواهید کرد.

    ۱۶) از خوردن انواع مغزهای خام و روغن آنها غافل نشوید. شما می‏توانید برای کم کردن نمک زندگی­تان، قفسه کابینت­ خود را از انواع مغزهای مغذی و خام به جای مغزهای نمکی یا چیپس و پفک و سایر تنقلات شور، پر کنید. همچنین استفاده از مغزهای خام و روغن آنها می‏تواند سبب افزایش hdl یا همان چربی خوب خون‌تان بشود.

    ۱۷) از سس و غذاهای ترکیبی استفاده کنید. مخلوط کردن چند ماده غذایی با یکدیگر می‏تواند طعم جدیدی را به وجود بیاورد و نیاز شما را به افزودن نمک به غذا کمتر کند. مثلاً شما می‏توانید گوشت مرغ، ماهی و گوشت قرمز را با هم سرخ کنید و به جای نمک فراوان، کمی آب گوجه‌­فرنگی، قارچ، لوبیا سبز و آب‌لیمو به آن بیفزایید یا اینکه تخم‌­مرغ و املت را به جای نمک با کمی پنیر بخورید یا اگر قرار است تن ماهی مصرف کنید، به جای نان، آن را با برنج بدون نمک میل کنید. برای درست کردن سالاد هم می‏توانید، کاهو، کلم، گوجه، خیار، آلو، روغن زیتون و زیتون بدون هسته را با کمی ماست مخلوط کنید و دیگر به آن نمک یا سس نمک­دار اضافه نکنید چون ترکیب این مواد با یکدیگر طعم خاص و فوق­العاده­ای را به وجود می‌­آورد که هرگونه نیاز به نمک را از بین می‏برد.

    ۱۸) روش پخت و پزتان را تغییر دهید. اگر دوست دارید سالم‌تر زندگی کنید و نمک کمتری هم مصرف کنید، بهتر است از همین امروز یک جور دیگر غذا بپزید. متأسفانه برخی روش‏های متداول پخت و پز جزو بدترین روش‏های طبخ غذاست که علاوه بر از دست رفتن ویتامین‏ها و ریزمغذی‏های موجود در مواد غذایی، نمک زیادی هم برای طعم بخشیدن به غذا استفاده می‏شود. اگر شما غذاها را بخارپز یا تنوری کنید یا با آب خیلی کم آنها را بپزید یا اینکه اصلاً در صورت امکان غذای‌تان را با مقدار کمی از روغن‌های گیاهی سرخ کنید، دیگر احتیاجی نیست که بیش از حد نمک در غذای‌تان بریزید. غذاهای آبکی نمک زیادی لازم دارند. فراموش نکنید که هرچه غلظت غذا بیشتر باشد، نیاز افزودن نمک به آن کمتر می‏شود.

    ۱۹) حواس‌تان باشد که هر روز چه‌قدر برای خرید نمک و مواد غذایی سرشار از آن پول خرج می‏کنید و با این کار از سلامت‌تان فاصله می‏گیرید. هر وقت خواستید به سراغ یک ماده غذایی نمکین بروید، حتماً به جایگزین‏های سالم‌تر آن فکر کنید و در صورت امکان آنها را در سبد خریدتان بگنجانید. مثلاً انواع نان‏های سبوس­دار را به جای نان‏های سفید بخرید یا خرید میوه‌­های خشک را به انواع تنقلات شور ترجیح دهید یا اینکه مواد پروتئینی تازه را جایگزین انواع شور و دودی و ناگت آنها کنید. این‌طوری هم ریزمغذی‏های سالم‌تری به بدن‌تان می‏رسانید و هم نمک کمتری مصرف می‏کنید.

    ۲۰) اگر از مواد غذایی شور در ساندویچ یا سالادتان استفاده می‏کنید، دیگر نمک را از آن غذا حذف کنید. مثلاً وجود خیارشور یا پنیر، نیاز به افزودن نمک به غذا را از بین می‏برد. در ضمن شما می‏توانید با شستن محصولات غذایی شور، نمک و شوری آنها را کاهش دهید و به حفظ و ارتقای سلامت‌تان کمک کنید.


    هفته نامه سلامت

    مصرف صحیح نمک(گزارشات و مقالات)
    مصرف صحیح نمک(گزارشات و مقالات)
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  2. #2
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    12 راه عاقلانه براي كاهش نمك روزانه

    شايد اگر اين نکته را بدانيد كه تنها با حذف چند گرم نمك از رژيم غذايي روزانه‌تان مي‌توانيد درصد بالايي از احتمال ابتلاي‌تان به انواع بيماري‌هاي قلبي عروقي را کم کنيد، کلا دور نمک و نمکدان را خط بکشيد. شايد هم با خودتان بگوييد که حذف نمك از سفره يعني خوردن غذاهاي بي‌مزه و اصلاً نخوردن اين غذاها بهتر از خوردن‌شان است! ولي «پوستر» اين هفته، بحث‌اش چيز ديگري است:با اين10 راه حل ساده مي‌توانيد هم طعم غذا را حفظ ‌کنيد، هم ميزان مصرف نمك را به حداقل برسانيد تا به قول معروف، نه سيخ بسوزد، نه کباب....

    1.بگذاريد غذاهاي فرآوري‌شده‌اي مثل کالباس، همبرگر، ناگت مرغ يا حتي ميگو که سرشار از نمک هستند، کمترين جا را در سبد خريدتان داشته باشند. زيتون شور، محصولات کنسروشده، سس سويا، انواع پيتزاها و حتي سوپ‌هاي آماده هم سرشار از نمک‌اند و بهتر است مصرف‌شان را محدود کنيد.

    2.به جاي افزودن سس‌هاي پر از نمک و چربي به سالادتان سرکه يا آب ليموترش بزنيد.

    3.روي سيب‌زميني سرخ‌کرده يا تنوري، يک هشتم قبل نمک بريزيد و آن را با کمي آويشن، پودر زنجبيل و سير مزه‌دار کنيد.

    4.به سس ماکاروني، مرغ يا ماهي‌تان با پودر سير، پودر پياز، پودر کرفس، فلفل و آب ليموترش طعم بدهيد.

    5.ميوه‌هاي طعم‌داري مثل کيوي، پرتقال يا آلو را پيش از ميوه‌هاي بدون طعمي مثل خيار بخوريد تا نياز به نمک پاشيدن روي ميوه را احساس نکنيد.

    6.زنجبيل، کاري يا انواع سبزيجات خشک مثل پونه يا نعناع هم مي‌توانند جايگزين‌هاي خوبي براي نمک به شمار ‌آيند.

    7.در ابتداي طبخ غذا، کمترين ميزان نمک را به آن بيفزاييد و اگر در انتها غذا را چشيديد و ديديد نمک‌اش کم است، مقدار ديگري به آن اضافه کنيد. کلا به علت تبخير آب غذا، بهتر است نمک را در آخرين مرحله به آن بيفزاييد تا هميشه غذاي‌تان شور يا خوش‌نمک نباشد.

    8.نمک‌پاش را روي ميز غذا نگذاريد. خودتان و اعضاي خانواده‌تان را عادت بدهيد کمتر از نمک‌پاش استفاده کنيد. به جاي نمک‌پاش مي‌توانيد يک ظرف آب‌ليمو، آب‌غوره يا فلفل روي ميز غذا قرار دهيد.

    9.افرادي که علاقه فراواني به نمک دارند و نمي‌توانند از نظر رواني نمک‌پاش را از سفره غذاي‌شان حذف کنند، مي‌توانند درون نمک‌پاش را با يک پنجم نمک، يک پنجم پودرسير، يک پنجم پودر پياز، يک پنجم زنجبيل و يک پنجم آرد برنج پر کنند تا به اين ترتيب ميزان نمک مصرفي‌شان را کاهش دهند.

    10.ريحان و نعناع از سبزي‌هاي معطر و خوش‌طعمي هستند که شما مي‌توانيد به همراه غذاي‌تان آنها را ميل کنيد تا کمتر هوس نمک کنيد.

    11.مي توانيد به جاي تنقلات شور، انواع مغزهاي خام و ميوه‌هاي خشک را بخوريد.

    12.روش پخت‌تان را اصلاح کنيد. بخارپز کردن، تنوري کردن و طبخ غذا با آب کم، حداقل نمک را مي طلبد؛ در حالي که در غذاهاي آبکي مجبوريد نمک بيشتري استفاده کنيد.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  3. #3
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    توصيه هاي كاربردي براي مصرف صحيح نمك

    نمك يكي از مواد مورد نياز براي سوخت و ساز بدن، انتقال پيام هاي عصبي و كاركرد صحيح عضلات در بدن است. در حال حاضر مصرف نمك كه خصوصا"‌در غذاهاي آماده به ميزان زياد مورد استفاده قرار مي گيرد در كشور ما بالا است. توصيه مي شود روزانه حداكثر 3-2 گرم نمك مصرف شود. اين در حالي است كه مصرف نمك در كشور ما در حدود 10 گرم در روز مي باشد.
    مصــرف زيــاد نمك و غذاهاي شور، يكي از عوامل موثر در افزايش فشارخون و بروز بيماري هاي قلبي و عروقي است.

    در صورتي كه نمك به مقدار مناسب مصرف شود و كليه ها هم سالم و داراي عملكرد خوب باشند نمك مازاد بر نـيـاز بدن به راحتي از راه كليه ها و از طريق ادرار دفع مي شود. اما در صورت اختلال در كاركرد كليه ها يا يكي از سيستم هاي مربوط به دفع نمك اضافي بدن، نمك مصرفي اضافي موجب تجمع آب در بدن مي شود كه نتيجه آن، ورم عمومي و يا در قسمت هايي از بدن خواهد بود.

    نمك به مقدار محدود مورد نياز بدن است و بايد حتما" مصرف شود. به طور مثال در هنگام اسهال و استفراغ و يا فعاليت شديد بدني در گرما با مصرف كمي نمك مي توان املاح از دست رفته را جبران كرد.

    براي ساخته شدن اسيد معده هم نمك لازم است. وقتي اسيد معده كم شود هضم غذا به خوبي صورت نمي گيرد. همچنين ميكروب هاي مضر در معده و سيستم گوارش رشد مي كند.

    در بسياري از دستورات اسلامي بر مصرف مقدار خيلي كم نمك در افراد كاملا" سالم قبل و بعد از غذا تاكيد شده است. نمك مي تواند موجب افزايش ترشحات بزاق دهان و شيره هاي گوارشي شود و در نتيجه به هضم بهتر غذا به ويژه مواد نشاسته اي كمك كند.

    براي پيشگيري از فشارخون بالا و بيماري هاي قلبي به نكات تغذيه اي مرتبط با نمك زير توجه كنيد:

    - هنگام طبخ غذا از مقدار نمك كمتري استفاده كنيد.

    - سرسفره از نمكدان استفاده نكنيد.

    - غذاهاي كنسرو شده و بسياري از مواد غذايي بسته بندي شده و آماده داراي مقادير زيادي نمك هستند، به همين دليل بهتر است مصرف اين گونه مواد غذايي را محدود كنيد.

    - براي بهبود طعم غذا و كاهش مصرف نمك در تهيه غذاها به جاي نمك از سبزي هاي تازه، سير، ليموترش، آب نارنج، آويشن، شويد و ... استفاده كنيد.

    - مصرف غذاهاي شور مثل آجيل شور، چيپس، پفك، انواع شور، ماهي دودي، سوسيس و كالباس را كاهش دهيد.

    - جوش شيرين كه براي ورآمدن و پف كردن انواع نان و كيك به كار مي رود داراي مقدار زيادي سديم است. بنابراين در افرادي كه به علت ابتلا به بيماري محدوديت مصرف نمك دارند مصرف جوش شيرين هم بايد بسيار محدود شده يا قطع شود.

    - همواره بايد به تاريخ مصرف نمك و وجود پروانه ساخت از وزارت بهداشت و قيد عبارت تصفيه شده بر روي بسته بندي نمك دقت نمود.

    - برخي از پژوهش ها نشان داده است بين مصرف زياد نمك با طاسي سر، بدخوابي و بي خوابي ارتباط وجود دارد.

    نكاتي چند در مورد نمك يددار تصفيه شده:

    - نمك تصفيه نمكي است كاملا" بهداشتي كه ناخالصي هاي آن حذف شده است.

    - توصيه مي شود نمك مصرفي از نوع يد دار و تصفيه شده باشد. نمك هاي تصفيه شده يددار به دليل خلوص بالا ميزان يد را بهتر و به مدت بيشتر حفظ مي كنند.

    - نگهداري وذخيره نمودن نمك يددار به مدت طولاني (بيش از يكسال) موجب از دست رفتن بخشي از يد آن مي شود. براي حفظ يد در نمك، بايد نمك را دور از نور و رطوبت و در ظرف در بسته پلاستيكي، چوبي، سفالي و يا شيشه اي رنگي نگهداري كرد و جهت اضافه كردن آن به غذا در زمان طبخ، نمك را در انتهاي پخت اضافه نمود تا يــد آن تا حد امكان حفظ شود.

    - وجود ناخالصي ها در نمك خصوصا" در افرادي كه سابقه بيماري هاي گوارشي، كليوي و كبدي دارند و حتي مصرف مداوم آن در افراد سالم منجر به بروز ناراحتي هاي گوارشي، كليوي، كبدي و حتي ممانعت از جذب آهن مي شود.

    بنابراين توصيه مي شود نمك به مقدار كم مصرف شود و همان مقدار كم نيز نمك تصفيه شده يددار باشد.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  4. #4
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    غذای کم نمک بخورید


    نمک (سدیم) یک عامل دخیل در فشار خون بالا است، و نمک بیش از حد در رژیم غذایی می‌تواند به خصوص برای افراد مبتلا به بیماری قلبی خطرناک باشد.
    برای اینکه غذاهایی را که تهیه می‌کنید، کم‌نمک‌تر باشند، به این نکات توجه داشته باشید:

    از افزودن نمک اضافی به غذا هنگام خوردن آن اجتناب کنید.
    مقدار نمک مورد استفاده‌تان هنگام پختن غذا را کاهش دهید. به جای آن از ادویه سبزی‌های معطر استفاده کنید.
    درون آبی که درون برنج یا ماکارونی را می‌جوشانید، نمک نریزید.
    حتی‌المقدور از سس‌های بسته‌بندی‌شده پرهیز کنید چرا که معمولا حاوی مقدار زیادی نمک یا سدیم دارند.
    تا جایی که می‌توانید از غذاها و خوراکی‌های تازه استفاده کنید. غذاهای بسته‌بندی‌شده و فرآروی‌شده اغلب حاوی مقدار زیادی نمک یا سدیم هستند.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  5. #5
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    در مصرف نمک احتیاط کنید
    چرا باید نمک کمتری مصرف کرد ؟

    باید بدانید که کاهش مصرف نمک در غذای روزانه شما می تواند باعث جلوگیری از ابتلا به پر فشاری خون گردد و اگر مبتلا به پرفشاری خون هستید، کاهش مصرف نمک می تواند باعث پائین آمدن فشار خون شما شود که این کاهش، باعث پائین آمدن خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی و همچنین سکته مغزی می شود .

    · آیا می دانید …

    آیا می دانید که نمک طعام از دو جزء تشکیل شده است : سدیم و کلر. بیاد داشته باشید که حداکثر میزانی که در روز شما می توانید سدیم مصرف کنید حدودmg 2400(معادل 4/2 گرم)
    می باشد که حدوداً معادل یک قاشق چایخوری نمک است. سدیم موجود در رژیم غذائی شما از چند منبع تامین می شود ، یکی سدیم موجود در غذاهای آماده و کنسرو شده است، دیگری نمکی است که هنگام غذا خوردن به آ ن اضافه کنید و در آخر نمکی است که در هنگام طبخ غذا استفاده
    می شود.

    · چگونه می توان مصرف نمک خود را کاهش داد ؟

    - اگر از غذای آماده استفاده می کنید حتماً برچسپ آنرا مطالعه کنید. به خاطر داشته باشید که حداکثر مصرف سدیم شما باید 2400 میلی گرم باشد پس اگر غذائی که شما انتخاب کردیدmg 600 سدیم دارد به این معنا است که شما 4/1 مقدار نمک مصرفی خود را که باید در طول روز مصرف کنید با خوردن آن غذا، مصرف کرده اید .

    - سعی کنید اگر از غذاهای آماده مصرف می کنید،انواعی را که بر چسپ
    «کم نمک»،« بدون نمک » ،« سدیم پائین» دارد را بیشتر استفاده کنید.

    - این غذاها را کمتر مصرف کنید. انواع گوشت کنسرو شده و یا دودی شده، سوسیس و کالباس،انواع کنسرو ماهی،چیپس پرنمک،پنیر،ماکارونی های آماده مصرف و برنج سریع پخت فرآوری شده،پیتزا، کنسروهای سبزی های معمولی،سوپهای آماده،انواع سس، آجیل و تنقلات شور، انواع چاشنی های شور مثل خیار شور، کنسروهای زیتون در آب نمک.

    - این غذاها را بیشتر مصرف کنید : گوشت مرغ یا بوقلمون تازه و بدون چربی، گوشت قرمز بدون چربی ، ماهی تازه و یا یخ زده ، شیر 1% چربی ، پنیر کم نمک، انواع حبوبات و غلات ( چه گرم و چه آماده مصرف بشرط کم نمک بودن ) برنج ساده سبزی های تازه و یا نوع کنسرو شده ولی کم نمک آن(و نه نوع معمولی و نمکدار آن) ،میوه ها، سوپهای آماده کم نمک، روغن گیاهی، مارگارین، پودر سیر، ادویه ها، سرکه، آب میوه، نانهای کم نمک، چیپسهای کم نمک ، آجیل بدون نمک.

    - در هنگام پختن غذا از نمک کم استفاده کنید : همانطور که گفتیم یکی دیگر از منابع نمک، اضافه کردن نمک به غذا هنگام طبخ غذا است . تا آنجا که امکان دارد باید نمک کمتری را به غذا اضافه کرد و از ادویه های دیگر و یا گیاهان خوشبو کننده و طعم دهنده برای طعم غذا استفاده نمود و نه از نمک . مثلاً میتوان در غذاهائی که سبزی ها جزئی از آن هستند از پاشیدن آب لیمو روی آن برای بهبود طعم غذا استفاده کرد و یا هنگام آماده کردن گوشت یا ماهی برای طبخ، قبلاً آنها را در سیر ، پیاز یا گیاهان معطری که شما علاقه دارید بخوابانید تا طعم بهتری پیدا کند .

    - در هنگام آماده کردن غذا چگونه میتوان مقدار نمک را کم کرد ؟ روشهای زیادی برای کاهش مصرف نمک وجود دارد مثلاً در مورد غذاهای کنسرو شده، مثل کنسرو تن ماهی یا سبزی ها آماده که گفتیم محتوای نمک زیادی دارند و جزء غذاهائی بودند که باید کم مصرف می شوند میتوان پس از باز کردن در کنسرو آنرا زیر شیر آب گرفت ( آبکشی کرد) تا مقدار سدیم آن کم شود و یا از گوشت نمک زده و یا دودی نیز فقط به مقدار کم و بعنوان چاشنی غذا استفاده کرد .

    - در هنگام خوردن غذا برای کاهش مصرف نمک چه باید کرد؟ میتوان اصلاً نمکدان را از سر سفره غذا حذف کرد و یا اگر پس از چشیدن غذا ، بنظر شما غذا خیلی بی مزه بود فقط مقدار خیلی کم نمک به غذا اضافه کرد. همچنین سسهائی که نمک زیادی دارند و یا چاشنی های پرنمک باید از سر سفره حذف شوند اگر در رستوران غذا می خورید دقت کنید که غذاهای شور و یا سسهای پر نمک را مصرف نکنید و اگر امکان دارد غذای بدون نمک سفارش دهید و خودتان مقدار خیلی کمی نمک به آن اضافه کرده و آنرا میل کنید .

    سایت مردمان
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  6. #6
    دکتر سید حمید سجاد آفلاین است مدیر کل سایت
    تاریخ عضویت
    May 2004
    موقعیت
    تهران
    ارسالها
    11,981
    Blog Entries
    3

    پیشفرض

    نمک پتاسيم مي‌تواند جايگزين نمک طعام معمولي شود

    دکتر ترابي گفت: «در حال حاضر تلاش‌هايي براي يافتن جايگزين مناسب براي نمک طعام انجام گرفته است.»
    به گزارش سلامتيران دکتر پريسا ترابي، رييس اداره بهبود تغذيه وزارت بهداشت اعلام کرد: «طبق اعلام سال 2006 از سوي دفتر مديترانه شرقي از سازمان بهداشت جهاني (Emro) منطقه خاورميانه يکي از مناطق با مصرف نمک بالاست.» وي افزود: «هر ايراني به طور متوسط 10 تا 15 گرم نمک در روز مصرف مي‌کند، در حالي که استاندارد جهاني در اين مورد حدود 5 گرم در روز است و بايد براي اين مساله با برنامه‌ريزي دقيق، فرهنگ‌سازي صورت گيرد.» دکتر ترابي با اشاره به فشارخون و بيماري‌هاي قلبي‌عروقي به عنوان مهم‌ترين عوارض مصرف بيش از حد نمک عنوان کرد: «شايد بتوان به جاي نمک طعام معمولي از ماده جايگزين ديگري به عنوان طعم‌دهنده غذا استفاده کرد که نمک پتاسيم هم مي‌تواند يکي از اين گزينه‌ها باشد که البته مصرف آن براي برخي بيماران توصيه نمي‌شود و محدوديت دارد.» رييس اداره بهبود تغذيه وزارت بهداشت در اين مورد اضافه کرد: «نمک پتاسيم علاوه بر اينکه مي‌تواند شوري را در غذا تامين کند، عوارض مربوط به نمک طعام معمولي (کلريد سديم) را نيز ندارد و در حال حاضر نيز در برخي از داروخانه‌ها ارايه مي‌شود.»

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

قوانین ارسال

  • نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
  • نمی توانید به موضوعات پاسخ دهید
  • نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
  • نمی توانید نوشته خود را ویرایش کنید
  •  
تبلیغات متنی
گیفت کارت
تبلیغات در ایران سلامت