جستجو در سایت توسط گوگل

نمایش نتایج 1 تا 7 از 7 مجموع

موضوع: ذبح دام - سلامتی ما

  1. #1
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,900

    پیشفرض ذبح دام - سلامتی ما

    شهرداری برای توسعه مراکز ذبح بهداشتی کمک کند


    مراسم گرامیداشت چهاردهم مهرماه امسال به عنوان روز ملی دامپزشکی در حالی برگزار شد که مشکلاتی نظیر عرضه غیربهداشتی دام، ذبح خانگی و وجود کشتارگاه‌های سنتی یا کشتارگاه‌های صنعتی با کارکرد سنتی مهمترین مشکلات این بخش به حساب می‌آیند.

    این در حالی است که دکتر مجتبی نوروزی، رئیس سازمان دامپزشکی کشور، مهمترین وظیفه سازمان دامپزشکی را صیانت از بهداشت دام و فرآورده‌های خام دامی دانسته و آن را مهمترین ابزار کنترل بیماری‌های مشترک میان انسان و دام برمی‌شمارد.

    در حالی که طبق آمارهای رسمی، بالغ بر 53 هزار مرکز عرضه فرآورده‌های خام دامی در کشور وجود دارد که نظارت بر همه آنها به عهده سازمان دامپزشکی است.

    دکتر نوروزی همچنین در خصوص ساماندهی کشتارگاه‌های دام که به شکلی سنتی فعال بوده‌اند، می‌گوید:کشتارگاه‌های سنتی در بسیاری از استان‌ها تعطیل شده‌اند و جای خود را به کشتارگاه‌های صنعتی داده‌اند و قرار بر این است که در بقیه استان‌ها هم به محض بازشدن کشتارگاه‌های صنعتی، تعطیلی مراکز سنتی انجام گیرد.

    اما دکتر هادی تبرایی، مدیر کل دفتر نظارت بر بهداشت عمومی سازمان دامپزشکی کشور، در پاسخ به سؤال خبرنگار همشهری در راستای وجود کشتارگاه‌های صنعتی با کارکرد سنتی بعد از سال 1380 می‌گوید:طرح ساماندهی کشتارگاه‌های استان تهران که از سال 1380 آغاز شده است تاکنون توانسته، تعداد 178 کشتارگاه سنتی را که در زمان شروع طرح وجود داشتند به 34واحد برساند که از این 34واحد 30واحد هنوز کارکرد سنتی دارند اما 4واحد آن کاملا صنعتی عمل می‌کنند و تمام تجهیزات لازم برای کشتار صنعتی از مراحل ذبح، نگهداری و حمل ونقل را دارا هستند.

    وی وجود کشتارگاه‌های صنعتی با کارکرد سنتی را مربوط به حوزه شهرستان ری می‌داند و ادامه می‌دهد: در 6ماهه اول سال جاری، تعداد 8واحد از کشتارگاه‌های موقت شهرستان ری تعطیل شده‌اند که به جای آنها 2واحد صنعتی شکل گرفته است و قرار بوده که این واحدها، کشتار آزمایشی انجام دهند و طی 3ماه آینده نواقص را برطرف کنیم تا به مرحله صنعتی شدن واقعی برسیم.

    این در حالی است که تعداد کشتارگاه‌های صنعتی موجود، در برابر کشتارگا‌ه‌های سنتی که هنوز به کار خود ادامه می‌دهند و منبع گسترش بسیاری از آلودگی‌ها و بیماری‌های مشترک بین انسان و دام نیز به شمار می‌آیند، بسیار کم است و به نظر می‌رسد تا رسیدن به هدفی که این سازمان در بخش عملکردهای دفتر نظارت بر بهداشت عمومی در نظر دارد و آن اجرای طرح ساماندهی بهداشتی کشتارگاه‌های دام کشور و تعطیلی کامل کشتارگاه‌های سنتی است، فاصله زیادی وجود دارد.

    انتقاد سازمان دامپزشکی

    در رابطه با ساماندهی نذورات، کاهش عرضه غیر بهداشتی دام‌ها و جلوگیری از ذبح‌های خانگی (که ارائه خدمات سازمان دامپزشکی در این موارد تنها منحصر به عید قربان می‌شود) دکتر تبرایی، مسئولیت را متوجه سازمان سردخانه‌ها و کشتارگاه‌های شهرداری می‌داند و می‌گوید: براساس قانون ممنوعیت نگهداری و عبور دادن دام در پایتخت، مصوب 30/11/56 مجلس شورای اسلامی، نگهداری دام و عبور دادن دام به طریق پیاده در محدوده خدماتی پایتخت ممنوع است.

    لذا جلوگیری از عرضه غیربهداشتی دام‌ها که در محلات مختلف و به شکل سنتی انجام می‌شود به عهده شهرداری‌هاست.

    وی همچنین به مراکزی که با همکاری سازمان دامپزشکی و شهرداری اقدام به ذبح بهداشتی زیرنظر دکتر دامپزشک و کاردان‌های دامپزشکی می‌کنند اشاره می‌کند و می‌گوید:‌با هماهنگی شهرداری، 4 مرکز در نقاط شمالی، جنوبی، شرقی و غربی استان تهران برای ذبح بهداشتی با نظارت سازمان دامپزشکی در نظر گرفته شده است که 2 مرکز در مناطق 15 و 18 به شکل فعال در حال ارائه خدمات هستند و مردم می‌توانند برای ذبح بهداشتی نذورات خود به آنها مراجعه کنند.

    با این اوصاف و با توجه به گستردگی مناطق مسکونی در تهران و وجود مراسم سنتی و آئینی، قربانی کردن در روزهای مختلفی از سال و به شکل خانگی همچنان ادامه دارد و به گفته رئیس سازمان کشتارگاه‌ها، در سال گذشته شاهد ذبح خانگی 1 میلیون رأس دام بوده‌ایم که با این اوصاف، وجود تنها 4 مرکز که
    2 مرکزآنها فعال به شمار می‌آیند، غیرمنطقی به نظر می‌رسد.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  2. #2
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,900

    پیشفرض

    تهدید سلامت مردم توسط 250 مرکز غیربهداشتی عرضه دام


    «بیش از 250 مرکز عرضه غیربهداشتی دام در سراسر تهران وجود دارد.»

    این خبری بود از زبان دکتر حسین جعفری، عضو هیأت‌مدیره سازمان سردخانه و کشتارگاه شهرداری تهران.

    با اینکه چند روزی از روز عیدقربان، روزی که به گفته کارشناسان بیشترین میزان ذبح در آن انجام می‌گیرد، می‌گذرد ولی موضوع تولید و عرضه ذبح غیربهداشتی دام همچنان موضوع چالش‌انگیز مدیران سازمان‌های مرتبط و کارشناسان این امر است.

    به‌طوری که دکتر علی عفتی، عضو هیأت‌مدیره سازمان سردخانه و کشتارگاه شهرداری تهران در گفت‌وگو با همشهری و با اشاره به اجرای طرح ذبح بهداشتی دام توسط این سازمان می‌گوید: طرح اجرای ذبح بهداشتی توسط سازمان سردخانه و کشتارگاه شهرداری تهران، 6 تا 7 سال است که با اهداف مشخصی اجرا می‌شود که مهم‌ترین هدف آن بحث بهداشت دام است.

    وی با بیان اینکه عمده‌ترین مشکل ما در این زمینه بیماری‌های مشترک بین انسان و دام است، تاکید می‌کند: در حال حاضر نزدیک به 50 بیماری و بالای 70‌درصد بیماری‌های نوظهور بین انسان و دام مشترک هستند و این آمار، هر انسان عاقلی را به این فکر وادار می‌کند که مردم باید از خطرات این بیماری‌ها دور باشند.

    اولویت؛ عرضه بهداشتی است

    دکتر عفتی در ادامه توضیح می‌دهد: عرضه غیربهداشتی دام علاوه بر اینکه چهره ناخوشایندی به شهر می‌دهد، خطرات بهداشتی آن هم شامل شهروندان خواهد شد. برای همین اولویت اول ما دراجرای این طرح عرضه بهداشتی دام است.

    وی می‌افزاید: «هدف دوم ما از اجرای این طرح زیبا‌سازی شهر است.»شنیدن این عبارت از زبان این عضو هیأت‌مدیره سازمان سردخانه و کشتارگاه شهرداری تهران در حالی است که به گفته دکتر حسین جعفری-عضو هیأت‌مدیره سازمان سردخانه‌ها- آیین نامه ماده 18 سازمان دامپزشکی می‌گوید؛ کشتار دام خارج از این مراکز مجاز است و منع قانونی ندارد.

    اما آیا ما نباید ساز و کاری برای عرضه و کشتار بهداشتی دام داشته باشیم؟

    همچنین به گفته دکتر عفتی در عرضه‌های غیرمجاز در بسیاری از موارد در حق شهروندان اجحاف می‌شود؛ چون تغذیه غیراصولی دام منجر به افزایش وزن کاذب دام خواهد شد. در حالی که در طرح عرضه بهداشتی دام، هدف این است که دام به‌طور استاندارد توسط دامپزشکان وزن شود.

    دکتر جعفری نیز در تایید این عبارات ادامه می‌دهد: در اجرای طرح ذبح بهداشتی دام در عید قربان سال جاری 170 دامپزشک طی فراخوانی به کار گرفته شدند. دامپزشکانی که قبل و بعد از کشتار، دام را معاینه می کردند.

    البته به گفته دکتر عفتی معاینه بعد از کشتار خیلی مهم‌تر از معاینه قبل از آن است چون خیلی از بیماری‌های دام قبل از ذبح قابل شناسایی نیستند. وی در ادامه توضیح می‌دهد: علاوه بر آن اگر هر قسمتی از دام مشکلی داشت، غرامت آن به شهروندان پرداخت می‌شد.

    دکتر عفتی در ادامه توضیح می‌دهد: به بحث نقل و انتقال گوشت به‌خصوص گوشت قربانی که قطعه‌قطعه می‌شود باید توجه ویژه داشت چون این یک عامل خطرناک است که اگر بیشتر از خطر بیماری‌های مشترک نباشد، کمتر از آن نیست.

    بر اساس طرح عرضه بهداشتی دام حتی در مورد نگهداری گوشت هم به مردم اطلاعات کافی داده می‌شود. دکتر جعفری نیز بیان کرد: ما همچنین یک سیستم تلفنی راه‌اندازی کردیم که اگر کسی نیاز به دام و قربانی کردن آن داشت، از طریق تلفن 5505000 تماس می‌گیرد و سفارش خود را به‌طور بهداشتی دریافت می‌کند.

    بیماری‌های مشترک کشنده

    «30 درصد دام، ضایعات آن است که به‌صورت بهداشتی جمع‌آوری و امحا می‌شود ولی در خانه‌ها این ضایعات در جوی آب ریخته می‌شود. »

    دکتر حسین جعفری، عضو هیأت‌مدیره سازمان سردخانه‌ها و کشتارگاه‌ها، با بیان این عبارات خاطرنشان می‌کند: این در حالی است که وزارت بهداشت طی تحقیقات خود روی بیماری‌های مشترک انسان و دام اعلام کرده که 5 بیماری از قبیل بیماری کیست هیداتی، سل، هاری، تب کنگو و تب مالت بین انسان و دام شیوع زیادی دارند، علاوه بر این بیماری شاربون نیز بسیار شایع است که از طریق خراش‌های جلدی منتقل می‌شود و بدون درد است؛به‌طوری که درصورت مبتلا شدن، برای بیمار 97‌درصد امکان مرگ وجود دارد.

    به گفته این عضو هیأت‌مدیره سازمان سردخانه و کشتارگاه شهرداری، این بیماری‌ها علاوه بر هزینه‌های جسمی و روانی برای بیمار، هزینه‌های زیادی را هم برای دولت دارند و ثابت شده با یک هزینه‌ای که مثلا بابت درمان بیماری تب مالت پرداخت می‌شود، می‌توان از این بیماری پیشگیری کرد.

    20 سال عقبیم

    اما کارشناسان سازمان سردخانه و کشتارگاه شهرداری تهران در حالی نسبت به غیربهداشتی بودن امر کشتار در خارج از مراکز تعیین شده ذبح هشدار می‌دهند که مهندس حسن طاهری، مدیرعامل سازمان سردخانه و کشتارگاه شهرداری و رئیس ستاد عرضه بهداشتی دام نیز با تایید اینکه وظیفه سازمان سردخانه و کشتارگاه شهرداری بستر‌سازی برای سلامت پروتئین است، به همشهری می‌گوید: این واقعیت است که در بحث چگونه قربانی کردن دام و در اجرای طرح جهادی عرضه و کشتار بهداشتی دام، مسئولان ما 20 سال عقب هستند و این در شرایطی است که در حال حاضر، شهر تهران روزانه به بیش از 3 هزار دام برای ذبح نیاز دارد.

    به عقیده وی با این حال الان 8‌مرکز ثابت قرار است برای تولید و عرضه بهداشتی دام راه‌اندازی شود که از این 8 مرکز 2 مرکز به بهره‌برداری رسیده است. البته به گفته مهندس طاهری، این 8 مرکز به هیچ وجه پاسخگوی نیاز شهروندان نیست.

    نگاه سنتی رو به تحول است

    اما سؤالی که در این میان شاید بسیار مهم جلوه کند این است که با نگاه سنتی مردم نسبت به امر قربانی در خانه و خارج از کشتارگاه‌های تعیین شده چه می‌توان کرد؟

    دکتر جعفری در پاسخ به این سؤال معتقد است: ما توانستیم نگاه سنتی مردم را تغییر دهیم. شاهد این امر هم این است که سال گذشته 40مرکز عرضه بهداشتی دام داشتیم ولی امسال این تعداد به 30 مرکز کاهش یافت.

    ما انتظار داشتیم در این شرایط میزان مراجعه شهروندان هم کاهش یابد ولی این میزان امسال 20 درصد افزایش داشته، علاوه بر اینکه میزان ذبح نیز 40 درصد افزایش داشته است. و این یعنی تغییر نگاه مردم.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  3. #3
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,900

    پیشفرض

    هشدار رئيس مركز مديريت بيماري‌ها به مراكز ذبح دام

    دام‌هاي قاچاقي كه بدون نظارت و تاييد سازمان دامپزشكي وارد كشور مي‌شوند، علاوه بر افراد مرتبط با آنها، ساير دام‌ها را هم به تب كريمه كنگو مبتلا مي‌كنند.
    دام آلوده به تب كريمه كنگو علاوه بر انسان‌ها، دام‌هاي ديگر را هم آلوده مي‌كند. دكتر محمدمهدي گويا رييس مركز مديريت بيماري‌ها گفت: دام‌هاي قاچاقي كه بدون نظارت و تاييد سازمان دامپزشكي وارد كشور مي‌شوند، علاوه بر افراد مرتبط با آنها، ساير دام‌ها را هم به تب كريمه كنگو مبتلا مي‌كنند.
    وي افزود: ابتلاي دام‌هاي ديگر به اين بيماري، منجر به گسترش روزافزون تب كريمه كنگو در كشور مي‌شود و جا دارد مقامات مسئول به خصوص سازمان دامپزشكي و مراكز ذبح دام و قصابي‌ها، به نكات بهداشتي در اين زمينه توجه كامل داشته باشند.
    وي از مردم خواست، دامي كه مورد تاييد سازمان دامپزشكي نيست، خريداري و ذبح نكنند و افزود: تب كريمه كنگو از طريق تماس مستقيم و غيرمستقيم دام با انسان هنگام ذبح دام و ترشحات خوني و احشاء دام به انسان منتقل مي‌شود. همچنين كنه‌اي كه به اين دام‌ها مي‌چسبد وقتي روي بدن انسان قرار گيرد، اين بيماري را منتقل مي‌كند.
    گويا در ادامه بيان داشت: راه ديگر انتقال اين بيماري، تماس انسان با انسان است كه از طريق تماس با ترشحات خوني و بدني فرد بيمار منتقل مي‌شود. گويا با اشاره به اين كه در سال‌هاي اخير، ابتلا به تب كريمه كنگو در كساني مانند روستاييان، كشاورزان و قصاب‌ها كه به واسطه شغل خود با دام‌ها در تماس بوده‌اند، بيشتر مشاهده شده است، گفت: حتي كساني كه به صورت غيربهداشتي دام را در داخل منازل نگهداري و ذبح مي‌كنند در معرض اين بيماري هستند.
    وي انتقال تب كريمه كنگو از راه خوردن را بعيد دانست و افزود: اكثر مبتلايان با دام‌هايي تماس و سروكار داشته‌اند كه مورد تاييد سازمان دامپزشكي نبوده و به صورت قاچاق و غيرقانوني وارد كشور شده‌اند.
    گويا مهم‌ترين راه پيشگيري از اين بيماري را نظارت سازمان دامپزشكي و مراكز ذبح بر فروش و عرضه دام‌ها دانست و تأكيد كرد: عدم كنترل دام‌هاي وارداتي، احتمال ابتلا به اين بيماري را در كشور افزايش مي‌دهد.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  4. #4
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,900

    پیشفرض

    تضمين سلامت با ذبح بهداشتي دام


    :تاريخچه بهداشت و بازرسي بهداشتي گوشت ، به قرن هاپيش و به زمان رومي ها و مصري هاي قديم برمي گردد. در آن زمان ، قوانيني در ارتباط با بازرسي بهداشتي گوشت تدوين شده بود که نشان مي دهد اين کار تحت نظر کشيش ها و روحانيون مذهبي صورت مي گرفته است.
    مدارک تاريخي گواه اين مطلب است که از قرن 13 ميلادي ، قوانين محلي گوناگوني درباره بازرسي گوشت در نقاط مختلف اروپا تدوين و اجرا شده است.
    پس از شناخت بيماري عفوني سل و بيماري انگلي تريشينوز که هر دو از گروه بيماري هاي مشترک بين انسان و حيوان به شمار مي آيند و در آن زمان ، تلفات انساني قابل توجهي را هم داشت ، متخصصان در نيمه دوم قرن 19 ميلادي در ممالک مترقي دنيا شروع به تدوين قوانين بازرسي بهداشتي گوشت کردند که از اوايل قرن بيستم به طور رسمي در کشورهاي مختلف اين قوانين از سوي دامپزشکان به اجرا درآمد، بر همين اساس ، کشتارگاه هاي دام و طيور با هزينه هاي قابل توجه با هدف کشتار در محيط بهداشتي و تحت نظارت و همچنين قطع سيکل انتقال عوامل احتمالي بيماري زا به محيط زندگي تاسيس شدند.بازرسي بهداشتي در کشتارگاه در 2 قسمت قبل از کشتار و پس از کشتار صورت مي پذيرد که در هر مرحله ، بيماري هاي خاص با علائم تعريف شده موردنظر است که پس از بازرسي موارد مرضي از چرخه مصرف انساني حذف مي شوند.
    حال اين سوال مهم در ذهن نقش مي بندد که در کشور ما، چگونه و با چه توجيهي در قرن بيست و يکم ، عده اي بدون هيچ نگراني به منظورهاي مختلف ، با تهيه دام موردنظر خود از مراکز غيرمجاز و بدون نظارت متخصصان ، در حياط منزل يا معابر عمومي ذبح مي کنند، غافل از آن که با اين کار خود، آلودگي هاي محيطي را به گوشت انتقال مي دهند و از طرفي نيز به واسطه خون ، امعائ و احشائ، مدفوع و پوست دام که مي تواند حاوي انواع ميکروب ها، ويروس ها و انگل ها باشد، محيط زندگي را بشدت آلوده مي کنند و بهداشت عمومي را به مخاطره مي اندازند. اما آيا مي دانيد بر پايه اعلام سازمان بهداشت جهاني (WHO) ، از ميان 1709 عامل بيماري زاي شناخته شده ، 832 عامل يعني 49 درصد و از ميان 156 عامل بيماري زاي نوپديد شناخته شده در انسان ، 114 مورد آن يعني 74 درصد از حيوانات به انسان منتقل مي شوند.
    امروزه انسان ها، حيوانات و فرآورده هاي دامي به کمک وسايل سريع حمل و نقل بسياري از عوامل بيماري زا را خيلي سريع تر از مدت نهفتگي يا دوره کمون به نقاط مختلف جهان منتقل مي کنند. بر همين اساس ، هدف اصلي دامپزشکي در قرن بيست و يکم ، در حقيقت پاسخگويي به نيازهاي حياتي و همزمان جامعه در پيشگيري از تهديدهاي حاصل از بيماري هاي مشترک بين انسان و حيوان بخصوص بيماري هاي نوپديد و بازپديد که در يک دهه اخير همگان ديدند، بيماري هاي نظير سارس ، جنون گاوي و آنفلوآنزاي فوق حاد پرندگان به يکي از بزرگ ترين دغدغه هاي کشورهاي مترقي تبديل شد و در نهايت بهبود ارتقاي سطح بهداشت دام و بهداشت عمومي تعريف شده است.
    دامپزشکي در جهت اجراي سياست هاي بهداشتي و مسووليت هاي حاکميتي خود، راهبردهاي متعدد را دنبال مي کند که از جمله آنها، بهداشت فرآورده هاي خام دامي است که با شعار «From Farm to Fork» به منظور رعايت درست و کامل اصول بهداشتي از سطح دامداري تا چنگال غذاخوري است. در راس اين اقدامات مي توان به زنجيره نظارت هاي بهداشتي بر توليد گوشت قرمز و سفيد که شامل مراحل زير است ، اشاره کرد:
    1- پيشگيري و مبارزه با بيماري هاي واگيردار و بيماري هاي مشترک بين انسان و و دام
    2- بازرسي قبل از کشتار در کشتارگاه و حذف دام هاي آلوده
    3- بازرسي ضمن و پس از کشتار در کشتارگاه و حذف لاشه و آلايش آلوده
    4- نظارت بهداشتي بر حمل و نقل و رعايت زنجيره سرد
    5- نظارت بهداشتي بر عملکرد مراکز بسته بندي با منشا دامي
    6- نظارت بهداشتي بر عملکرد مراکز عرضه کننده فرآورده هاي خام دامي
    حذف هريک از اين موارد مي تواند در کيفيت و سلامت فرآورده تاثير بگذارد و براي خود و ديگران مخاطره آميز شود و در صورتي که الگوهاي درست بهداشتي رعايت و به توصيه هاي مراجع ذي صلاح توجه شود، سلامت خانواده ما تضمين مي شود.مهمترين توصيه بهداشتي در شرايط حساس کنوني ، اين است که از تماس مستقيم با حيوانات و پرندگان خودداري و فقط از فرآورده هايي که مجوز معتبر دامپزشکي دارند، استفاده کنيم و با پخت مناسب فرآورده که دماي بالاي 70 درجه سانتيگراد حداقل به مدت 20دقيقه است ، ويروس ها و ميکروب هاي مضر و بيماري زا را از بين ببريم.



    دکتر داوود امان اللهي
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  5. #5
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,900

    پیشفرض

    گوسفند موردنظر در دسترس مي‌باشد!


    با توجه به اينکه زمان زيادي لازم است تا اينکار ساماندهي شود، در حال حاضر و با توجه به اين که عيد سعيد قربان هم در پيش است، بهتر است هنگام خريد دام به اين نکات توجه کنيد...



    1 حتما از مراکزي که توسط شهرداري تعيين شده و زير نظر دامپزشکي کشور است دام را خريداري کنيد. لازم است دام قبل از کشتار، حين کشتار و بعد از کشتار توسط دامپزشک معاينه و بررسي شود.


    2 24 ساعت قبل از کشتار، دام را در شرايط مناسبي در حالت استراحت نگه داريد زيرا در غير اين صورت گوشت حاصله تردي و لطافت لازم را نداشته و براي خوردن هم مناسب نيست.


    3 مطلب مهم ديگر اينکه پس از کشتار خونگيري از دام به صورت کامل انجام شود زيرا خون ماده مغذي است که اگر در گوشت باقي بماند مي‌تواند مورد هجوم ميکروب‌ها قرار بگيرد و گوشت را به شدت تيره کند، ph محيط گوشت را قليايي کرده در نتيجه سبب شود گوشت به سرعت فاسد شود. بنابراين پس از اينکه سر دام بريده شد بهتر است از پا آويزان شود تا جاذبه زمين کمک کند تا خون به طور کامل از لاشه خارج شود.


    4 بهتر است از گوسفندان جوان يا ميش‌هاي جوان استفاده شود. معمولا وزن لاشه بدون احتساب کله و پاچه، روده و پوست و... بين 12 تا 35 کيلو است که بايد در نظر گرفته شود.


    5 گوسفند بايد فاقد بيماري‌هاي ميکروبي، انگلي و لاغري مفرط باشد. پاهاي گوسفند بايد به صورت مستقيم بوده و چاق و کوتاه نباشد. گوشت قسمت گرده بايد پرحجم باشد. پشت گوسفند پر و عريض باشد.


    6 دنده‌ها گوشت‌دار و ضخيم باشند. سينه و شانه‌اش پهن باشد. گردن هم مستقيم و کوتاه باشد.


    7 توجه داشته باشيد که خيلي از مراکز غيرمجاز فروش گوسفند از نمک براي خوراک گوسفند استفاده مي‌کنند که اينکار تقلب محسوب مي‌شود. گوسفند نمک را خورده و به دنبال آن مرتب آب مي‌خورد و چون گوسفند را زنده وزن کرده و مي‌فروشند مقدار زيادي از وزن آن آبي است که خورده است بنابراين شما پول گوشت مي‌دهيد ولي آب مي‌خريد و اين جزو تقلبات اين مراکز غيرمجاز است.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  6. #6
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,900

    پیشفرض

    توصيه‌هاي دکتر آراسب دباغ مقدم درباره ذبح بهداشتي دام - مريم منصوري

    وسط کوچه و خيابان، گاو و گوسفند نکُشيد

    سازمان بهداشت جهاني اعلام کرده است از ميان 1709 عامل بيماريزاي شناخته شده، 832 عامل يعني 49 درصد و از ميان 156 عامل بيماريزاي جديد شناخته شده در انسان، 114 مورد آن يعني 74 درصد از حيوان به انسان منتقل مي‌شوند. اين در حالي است که طبق آمار ارائه شده از سوي سازمان سردخانه‌ها و كشتارگاه‌هاي شهرداري تهران، سالانه يك ميليون رأس دام در تهران به شكل غيربهداشتي كشتار مي‌شوند و اين رقم شامل روزانه دو تا سه هزار رأس دام در تهران است. و اين يعني يک خطر جدي. در اين رابطه گفتگويي کرده‌ايم با دکتر آراسب دباغ مقدم، دامپزشک و متخصص صنايع غذايي که مي‌خوانيد...


    سلامت : آقاي دکتر! آيا کشتن دام در محيط خارج از کشتارگاه و در کوچه و خيابان کار درستي است؟
    قطعا اين کار، کار صحيحي نيست. با اين كار آلودگي‌هاي محيطي به راحتي به گوشت منتقل شده و از طرف ديگر به واسطه خون، امعاء و احشاء، مدفوع و پوست دام كه مي‌تواند حاوي انواع ميكروب‌ها، ويروس‌ها و انگل‌ها باشد، محيط زندگي به شدت آلوده شده و بهداشت عمومي را به خطر مي‌افتد.
    سلامت : دام آلوده چه مشکلاتي مي‌تواند ايجاد کند؟
    تعداد زيادي از بيماري‌ها جزو گروه بيماري‌هاي مشترک بين انسان و دام هستند. به عنوان مثال يکي از اين بيماري‌هايي که در طي چند سال اخير به علت کشتارهاي غيرمجاز در کشورمان مساله‌ساز شد بيماري تب کريمه کنگو بود. خون دام آلوده، مي‌تواند از طريق تماس به افرادي که در کار ذبح گوسفند دخالت دارند، يا افرادي که قصد خريد گوشت را دارند و به آن دست مي‌زنند منتقل شود. همچنين مصرف گوشت دام آلوده درصورتي که بازرسي نشده باشد مي‌تواند بيماري‌هاي خطرناک و حتي کشنده‌اي را ايجاد کند. به عنوان مثال اگر دامي مبتلا به بيماري سياه‌زخم باشد مصرف گوشت کبابي اين دام مي‌تواند حتي سبب مرگ مصرف کننده شود. نکته بسيار مهم اينکه زنان باردار براي تميز كردن گوشت گوسفند بايد حتما از دستكش استفاده كنند زيرا امكان انتقال بيماري توكسوپلاسموز که يک بيماري مشترک بين انسان، گربه‌ها و گوسفندان است وجود داشته که مي‌تواند موجب سقط و يا ناهنجاري‌هاي جنيني همچون كوري، آب آوردگي مغز، كوچك شدن مغز و عقب افتادگي ذهني دراثر ابتلاي مادر باردار به اين بيماري شود.
    سلامت : فرد يا افرادي که اقدام به ذبح مي‌کنند چه شرايطي را بايد رعايت کنند؟
    قصابي که اقدام به ذبح دام مي‌کند بايد کارت بهداشتي داشته باشد. لباس و کفش يا چکمه مناسب براي ذبح دام داشته باشد، علاوه بر آن روپوش پلاستيکي قابل شستشو به تن کند. هنگام کار حتما از دستکش بلند و مقاوم استفاده کند. ابزار آلاتي که براي ذبح به کار مي‌رود بايد بهداشتي و مناسب اين کار باشد. ضمن اينکه حضور يک دامپزشک هنگام خريد و ذبح دام مي‌تواند به بهداشت و سلامت مردم کمک کند.
    سلامت : فضولات دام پس از کشتار را چه بايد بکنند؟
    سوال خوبي پرسيديد، متاسفانه يکي از بيماري‌هايي که با کشتارهاي خارج از کشتارگاه، شيوع پيدا کرده است بيماري کيست هيداتيک است، در اين بيماري امعاء و احشاء آلوده به کيست انگلي مورد استفاده حيواناتي مانند سگ و گربه قرار مي‌گيرد و سپس مجددا همين حيوانات با مدفوع خودشان مزارع سبزي و جاهايي که انسان با آن سروکار دارد را آلوده مي‌کنند و اين چرخه در طبيعت تکرار مي‌شود. بنابراين يا بايد فضولات پس از کشتار در عمق خاک دفن شود و يا روي آنها مواد بودار مانند آهک يا وايتکس ريخته شود که حيوانات به سمت آن نروند.
    سلامت : پس از ذبح دام، گوشت آن را در چه شرايطي بايد نگهداري شود؟
    از نظر بهداشتي و كيفيت غذايي بهتر است كه گوشت پس از ذبح دام ??ساعت در يخچال نگهداري شود تا phآن اسيدي شده و عوامل بيماريزاي احتمالي در آن تا حد زيادي از بين برود. پس ازآن شستن با آب کافي است زيرا آنچه که مهم است پخت کامل گوشت و از بين رفتن عوامل بيماريزا است. در پايان متذکر مي‌شوم امن‌ترين جاي کشتار دام، کشتارگاه است که تمامي نکات بهداشتي براي آن لحاظ شده است.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  7. #7
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,900

    پیشفرض

    نظر کارشناس - دکتر حسين جعفري - عضو هيات مديره سازمان سردخانه شهرداري تهران

    مخاطرات بهداشتي عرضه و کشتار غيرمجاز دام

    در ميان اديان ويژگي‌هاي مشترکي را مي‌توان جستجو کرد. يکي از اين ويژگي‌ها قرباني کردن است. قرباني کردن در جامعه متمدن امروزي نيز از جايگاه خاصي برخوردار است زيرا نقش قرباني کردن به درگاه خداوند، دليل بر توبه، اعتراف، تقديس، کفاره و شکر است. در اين ميان قرباني کردن در دين مبين اسلام از جايگاه ويژه و بالايي برخوردار است تا جايي که يکي از اعياد بزرگ مسلمانان نيز به نام عيد قربان خوانده مي‌شود. قرباني کردن پنجمين عمل حج تمتع و دومين عمل منا براي حجاج تمتع محسوب مي‌شود و طبق آيه 37 سوره «حج» نشانه تقوا و پرهيزگاري اعلام شده است...


    «لن ينال الله لحومها والادماوها ولکن يداله التقوي منکم کذلک سخرها لکم لتکبروالله علي ماهداکم و بشر المحسنين»


    «نه گوشت‌ها و نه خون‌هاي آنها، هرگز به خدا نمي‌رسد. آنچه به او مي‌رسد، تقوا و پرهيزگاري شماست. اين‌گونه خداوند آنها را مسخر شما ساخته، تا او را به خاطر آنکه شما را هدايت کرده است بزرگ بشمريد و بشارت ده نيکوکاران را.»


    اين مراسم که در روز دهم ذي‌الحجه هر سال و در پايان مراسم حج توسط حجاج در سرزمين وحي و سراسر کشورهاي اسلامي اجرا مي‌شود و براي مسلمانان عيد خوانده مي‌شود نشانه بندگي و صبوري در اجراي فرمان خدا و غلبه بر اسماعيل وجود توسط ابراهيم و اسماعيل و خلاصه آنکه نشانه عبوديت است در نزد خداود متعال. اين مراسم از زواياي گوناگون ديني، عرفاني، فلسفي، اقتصادي، اجتماعي و بهداشتي قابل بررسي و تبيين است. آنچه در اين نوشتار به آن پرداخته مي‌شود نگاهي بهداشتي به موضوع قرباني در روز عيد قربان است. گرچه اين سنت در ايران اسلامي از ديرباز وجود داشته و در قوانين موجود در جمهوري اسلامي ايران توجه خاصي به آن شده است (تبصره 2 بند 2 آيين‌نامه اجرايي ماده 18 سازمان دامپزشکي کشور، قانون مجازات اسلامي و...) ولي متاسفانه نحوه اجراي آن در حال حاضر همراه با مخاطراتي است که در دسته‌بندي‌هاي چهارگانه زير به آن پرداخته خواهد شد. ارايه اين اطلاعات با هدف ارتقاي سطح دانش عمومي در موضوع مخاطرات خريد دام و کشتار غيرمجاز آن و جلب مشارکت مردمي براي حفظ بهداشت عمومي و فردي انجام مي‌شود. مخاطرات بهداشتي عرضه دام و کشتار غيرمجاز آن شامل: مخاطرات تهيه دام، مخاطرات انتقال دام، مخاطرات کشتار دام و مخاطرات توزيع و مصرف گوشت است.


    تهيه دام از مراکز غيرمجاز و به عبارت ديگر مراکزي که توليد و پرورش تحت نظارت دامپزشکي نبوده است، مي‌تواند موجبات انتقال عوامل بيماري‌زا و پاتوژن به محيط‌هاي شهري و منازل خريداران شود. علاوه بر آن برخي از دام‌ها به دليل شرايط بد نگهداري، شرايط بد تغذيه و شرايط بد حمل و نقل در زمان عرضه جزو دام‌هايي تلقي مي‌شوند که قابليت عرضه به عنوان يک دام سالم را به صورت موقت‌ دارا نيستند و لاشه‌ها در اين دام‌ها علاوه بر کيفيت پايين مي‌توانند زمينه مناسبي براي انتقال بيماري و فساد در اثر آلودگي هاي ثانويه باشند. بسياري از اين موارد که مي‌تواند سبب تحميل ضرر اقتصادي و بهداشتي به خريداران و حتي جامعه شوند در معاينات قبل از کشتار دام و در هنگام خريد توسط دکتر دامپزشک قابل تشخيص است. دام‌هايي که در اثر تغذيه ناصحيح داراي لاغري مفرط هستند و يا دام‌هايي که در حمل و نقل استراحت 24 ساعت قبل از کشتار به آنها داده نشده است و يا دام‌هاي داراي تب بالا براي کشتار مناسب نيستند. دام‌هايي که با پرخوري کاذب توسط فروشندگان عرضه مي‌شوند نيز در صورت کشتار سبب تضييع حق خريداران، جامعه و حتي حيوان مي‌شوند.


    دام‌هايي که استراحت 24 ساعته قبل از کشتار به آنها داده نشده است، گرچه در ظاهر سالم به نظر مي‌رسند ولي در صورت کشتار فرآيند جمود نعشي يا به اصطلاح عمومي ترد شدن و رسيدن گوشت به طور ناقص انجام مي‌شود و در نتيجه ضمن پايين بودن کيفيت گوشت، لاشه اين دام‌ها آمادگي بيشتري براي فساد دارد، مدت ماندگاري کمتري داشته و در صورت فريز شدن نيز در برگشت از انجماد تراوش‌هاي زيادي خواهد داشت. در حالي که اگر به اين دام‌ها استراحت قبل از کشتار داده شود آمادگي لازم براي کشتار را پيدا مي‌کنند. اين موضوع براي دام‌هاي تب‌دار نيز صادق است. اين دام‌ها در صورت کشتار لاشه غيرطبيعي و مرطوب خواهند داشت و در برخي موارد در صورتي که با بيماري ديگري همراه باشد، مي‌توانند منجر به حذف تمام لاشه شوند.


    اين دام‌ها نيز در صورت درمان و پايين آمدن تب و دماي بدن استعداد کشتار و مصرف لاشه را پيدا خواهند کرد. در برخي بيماري‌ها دام‌ها اصولا اجازه کشتار ندارند و عدم دقت در اين موضوع و عدم معاينه دام قبل از کشتار توسط دامپزشک و کشتار اين‌گونه دام‌ها سبب آلودگي شديد محيط و به خطر افتادن بهداشت فردي و استفاده‌کنندگان از گوشت آلوده مي‌شود. بيماري شاربن از دسته بيماري‌هايي است که در صورت ابتلاي دام به آن بايد دام از چرخه کشتار و مصرف کاملا خارج شود و تحت ضوابط خاصي به صورت کاملا بهداشتي معدوم شود. در اهميت اين موضوع ذکر اين نکته ضروري است در صورت عدم دقت و کشتار دام آلوده به بيماري شارين حتي در خط کشتار و کشتارگاه‌هاي صنعتي بايد چرخه کشتار تعطيل، وسايل و خط کشتار کاملا ضدعفوني، لباس‌هاي عوامل اجرايي سوزانده و لاشه‌هاي مجاور به لاشه دام مبتلا به شاربن از چرخه مصرف خارج شوند. دام‌ها در صورت ابتلا به بيماري‌هايي نظير کزاز، هاري، شاربن و... اجازه کشتار ندارند و بايد با رعايت اقدامات احتياطي قبل از کشتار به صورت بهداشتي معدوم سازي شوند. پر واضح است که اين بيماري‌ها توسط دکتر دامپزشک در معاينات قبل از کشتار مي‌توانند شناسايي و از چرخه مصرف خارج شوند. مي‌توان مخاطرات ناشي از تهيه دام از مراکز عرضه غيرمجاز را به صورت زير خلاصه کرد. فروش دام بيمار به خريداران، فروش دام با تغذيه مناسب به خريداران، فروش دام خسته در اثرحمل و نقل به خريداران، فروش دام تب‌دار به خريداران، فروش دام با وزن کاذب در اثر تغذيه کاذب و غيرضرور به خريداران، فروش دام با توزين غيرصحيح به خريداران، فروش دام با قيمت غيرواقعي به خريداران، فروش دام مسن به خريداران، پذيرش خطر آلودگي فردي ناشي از ورود به اين مراکز، پذيرش خطر انتقال آلودگي و عوامل پاتوژن از اين مراکز به منازل، پذيرش خطر آلودگي خريدار و خانواده‌ وي و حتي دريافت کنندگان گوشت قرباني و پذيرش پرداخت هزينه‌هاي درماني ناشي از ابتلا به بيماري.





    مخاطرات انتقال دام


    برخي از بيماري‌ها مي‌توانند در صورت تماس با دام به انسان سرايت کنند. بيماري‌هاي پوستي مي‌توانند از طريق پوشش خارجي دام و تماس مستقيم با دام به انسان منتقل شوند و بسته به عامل بيماري سبب بروز کچلي و ضايعات پوستي مشابه شوند. بيماري‌هاي خطرناکي نظير شاربن نيز مي‌توانند از طريق ترشحات مخاطات دام‌ها به انسان‌ها منتقل شوند و سبب بروز بيماري‌ شوند. انتقال اين دام‌ها از مراکز غيرمجاز به منازل و يا محل ذبح دام در هر نقطه ديگر علاوه بر احتمال انتقال بيماري به فرد مي‌توانند سبب انتقال عامل بيماري از يک منطقه به منطقه ديگر شده و سبب بروز بيماري در فرد شوند. انتقال بيماري به يک منطقه ديگر و يا درگيري افراد به عامل بيماري مي‌تواند هزينه‌هاي سنگين درمان و تبعات ناشي از آن را به افراد و جامعه تحميل کند. خسارات وارده به افراد صرفا اقتصادي نبوده بلکه تبعات روحي، اضطراب و نگراني افراد در اثر درمان‌هاي طولاني مدت و دوري از اجتماع و.. هزينه‌هايي است که به هيچ عنوان نمي‌توان با نگاه اقتصادي آن را ارزيابي کرد.





    مخاطرات کشتار دام


    تقريبا معادل 31 درصد وزن يک دام پس از کشتار جزو ضايعاتي است که در چرخه مصرف انساني قرار نمي‌گيرد. ضايعاتي مانند خون دام، برخي اجزاي دروني دام نظير اندام تناسلي، محتويات شکمبه و... که در صورت دفع نامناسب بهداشتي مي‌توانند علاوه بر از بين بردن زيبايي شهر با فساد و ايجاد بوي تعفن و ايجاد زمينه تکثير حشرات و حيوانات موذي، عامل بيماري را به محيط اطراف منتقل نمايند. به طور متوسط محتويات شکمبه هر دام کشتاري معادل 5 تا 7 کيلو مي‌باشد که پس از هر کشتار غيرمجاز به صورت غير بهداشتي به محيط اطراف تحميل مي‌شود. محتويات شکمبه پس از کشتار دام و قطع چرخه حيات دام مي‌توانند چرخه بيماري زايي خود را آغاز کنند و در واقع در رديف زباله‌هاي آلوده تلقي مي‌گردند که مي‌توانند سلامت مردم و محيط را با خطر مواجه کنند. گرچه ديگر ضايعات دام نيز مي‌توانند سبب گسترش عامل بيماري ‌و آلوده کردن محيط و منابع آبي زيرزميني شوند و با بازگشت به چرخه مصرف برخي اجزاي غيرخوراکي نظير اندام تناسلي دام سبب بروز بيماري‌هاي نهفته در افراد گردد. به طور کلي کشتار دام در محل‌هاي غيرمجاز مي‌تواند مخاطرات زيادي را براي افراد و جامعه و مصرف‌کنندگان محصول نهايي (گوشت و آلايش‌هاي خوراکي دام) داشته باشد که اهم آن در فهرست زير ارايه گرديده است:


    • خطر انتقال عامل بيماري توسط عوامل ذبح در صورت ابتلا به بيماري و يا عدم رعايت بهداشت فردي


    • خطر انتقال عامل بيماري توسط وسايل ضدعفوني نشده و غيربهداشتي کشتار


    • خطر انتقال عامل بيماري توسط آلودگي محيط کشتار از طريق آلودگي‌هاي ثانويه گوشت


    • خطر انتقال عامل بيماري از طريق شستشوي لاشه و گوشت به وسيله آب غيربهداشتي


    • خطر گسترش عوامل بيماري‌زا از طريق پراکنده شدن خون و دفع غيربهداشتي ضايعات دامي


    • خطر برگشت اجزاي غيرخوراکي دام به چرخه مصرف انساني


    • خطر خون‌گيري ناقص دام و در نتيجه جمود نعشي ناقص و کاهش کيفيت و مدت ماندگاري گوشت و بالا رفتن درصد فسادپذيري گوشت در اثر عوامل ثانويه آلودگي


    • تغذيه حيوانات ولگرد نظير سگ و گربه از ضايعات دامي و احتمال انتقال آلودگي از طريق اين حيوانات


    • تغذيه جوندگان موذي از ضايعات دامي رها شده حاصل از کشتار غيرمجاز دام در سطح شهر و در نتيجه کامل شدن چرخه برخي بيماري‌هاي مشترک انسان و دام


    • تجمع مگس و حشرات در محل نگهداري و ذبح غيرمجاز دام


    • خطر آلوده کردن منابع آبي زيرزميني و انتقال و گسترش بيماري از يک منطقه به ساير مناطق


    • تهديد رواني کودکان در اثر مشاهده عمل ذبح دام


    • تهديد رواني اجتماعي جامعه نسبت به فريضه قرباني به دليل انجام اين عمل بدون رعايت اصول اسلامي و بهداشتي





    مخاطرات در توزيع و مصرف گوشت دام قرباني


    عدم رعايت نکات ايمني و بهداشتي در اين بخش علاوه بر ايجاد مخاطرات فردي و محيطي و اجتماعي مي‌تواند موجب کاهش کيفيت گوشت شود.


    آلودگي گوشت در دو شکل آلودگي اوليه و ثانويه ايجاد مي‌شود. در آلودگي اوليه، گوشت از آغاز به ميکروارگانيسم يا ماده خاصي آلوده است نظير وجود باسيلوس آنتراسيس در گوشت گوسفند مبتلا به سياه‌زخم اما آلودگي ثانويه، مي‌تواند عامل آلودگي در يکي از مراحل کشتار، کندن پوست، تخليه شکم، شستشوي اوليه و حمل‌ونقل و بسته‌بندي اتفاق مي‌افتد. آلودگي‌هاي ثانويه بيشترين موارد آلودگي‌هاي گوشت خصوصا در ذبح دام به طريق غيربهداشتي را شامل مي‌شوند.

    هفته نامه سلامت
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

قوانین ارسال

  • نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
  • نمی توانید به موضوعات پاسخ دهید
  • نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
  • نمی توانید نوشته خود را ویرایش کنید
  •  
بیمارستان تخصصی بیکن مالزی