هرماده غذايي از زمان توليد تا مصرف مراحل مختلفي را طي مي‌كند كه رعايت نكردن اصول بهداشتي در هر مرحله موجب آلودگي آن مي‌شود.



1) هنگام تهيه:



بسياري از آلودگي‌هاي مواد غذايي در اين مرحله است.



2) حمل و نقل:



قرار دادن مواد غذايي در وسايل حمل و نقل كثيف، يا حمل مواد غذايي فاسد شدني در فصل گرم در وسايلي كه امكانات سردكننده ندارد خود باعث آلودگي و فساد مواد غذايي مي‌شود.



3) بهداشت ظروف:



ظروفي كه از جنس نامناسب باشند مثل ظروف مسي قرمز يا لعابي ضايعه‌دار و حتي ظروفي كه با آب آلوده شسته شده باشند، عاملي براي آلودگي ماده غذايي هستند.



4) شرايط محل نگهداري:



محل نگهداري مواد غذايي بايد دور از دسترس حشرات، مگس، موش، گرد و غبار و... باشند، شرايط محل نگهداري بايد متناسب با شرايط ماده غذايي باشد؛ يعني موادي مثل شير، گوشت و غذاهاي پخته شده را كه فسادپذيرند حتما بايد در يخچال يا سردخانه و در شرايط بهداشتي نگهداري كرد.



5) هنگام عرضه و فروش:



در اين مرحله هم بسياري از آلودگي‌ها ممكن است اتفاق بيفتد و بهورزان بايد با دقت بر نحوه نگهداري مواد غذايي در مراكز تهيه و توزيع در روستا دقت و نظارت كامل داشته باشند.



انواع تقلب‌هاي مواد غذايي و عدم رعايت بهداشت درحين پوست كندن، خردكردن و پختن مي‌تواند موجب انتقال بيماريهاي انگلي، ميكروبي و مسموميت شود.



6) هنگام مصرف:



ممكن است تا اين مرحله، يك ماده غذايي سالم و پاكيزه باشد اما همين غذا اگر توسط ديگ يا ظروف آلوده وارد دهان و معده شود موجب بيماري شود.



معصومه رواني‌پور و رويا الهي كارشناسان بهداشت محيط