آسپارتام و نوشابه‌هاي رژيمي


اولين نوشابه‌هاي رژيمي در سال 1982 به بازار جهاني معرفي شدند. به طور معمول در اين نوشيدني‌ها به جاي شکر از آسپارتام استفاده مي‌شود...


آسپارتام يک شيرين‌کننده غيرساکاريدي است که امروزه با نام‌هاي تجاري مختلف در بيش از 6000 محصول مختلف در کشور استفاده مي‌شود. آسپارتام در سال 1965 توسط جيمز شلاتر و به صورت کاملا اتفاقي در طي تحقيقاتي براي ابداع داروي ضد زخم معده کشف شد! بي‌خطر بودن آسپارتام در سال 1974 توسط اداره غذا و داروي آمريکا (fda) تاييد شد و از آن زمان مصرف آن در کشورهاي مختلف رو به فزوني نهاد. ميزان حداکثري تاييد شده براي مصرف روزانه آسپارتام عددي بسيار بالاتر از ميزان آسپارتام موجود در نوشابه‌هاي رژيمي است. گرچه از نظر محتواي قندي، نوشابه‌هاي رژيمي گزينه مناسبي به شمار مي‌روند اما مصرف آنها به مقدار زياد توصيه نمي‌شود. وجود اسيدفسفريک و گازکربنيک در اين نوشابه‌ها، همانند نوشابه‌هاي معمولي مانع از جذب عناصر حياتي مانند کلسيم، پتاسيم، روي، منيزيم و آهن مي‌گردد. همچنين شرايط نگهداري نوشابه‌هاي رژيمي (در داخل يخچال) در حفظ سلامت آنها بسيار مهم است. ضمن آنکه به دليل تبديل آسپارتام در بدن به فنيل آلانين، بيماران مبتلا به فنيل کتونوري (يک بيماري ارثي نادر که مانع از متابوليسم فنيل‌آلانين مي‌شود) بايد از خوردن محصولات حاوي آسپارتام اجتناب کنند.