جستجو در سایت توسط گوگل

صفحه 1 از 2 12 آخرینآخرین
نمایش نتایج 1 تا 10 از 14 مجموع

موضوع: اختلال بیش فعالی - نقش تغذیه (جهت محققان)

  1. #1
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض اختلال بیش فعالی - نقش تغذیه (جهت محققان)

    رژيم غذايي
    نقش رژيم غذايي در كنترل علايم اثبات شده است. با حذف غذاهاي آماده و نوشابه، و كاهش مصرف شيريني‌جات، و رعايت <رژيم سلامت> كه حاوي ميوه و سبزيجات بيشتر و كربوهيدرات‌هاي پيچيده است، و افزودن ويتامين‌ها (مثل ويتامين‌هاي گروه‌b) ، مواد معدني (مثل روي و منيزيوم)، اسيدهاي آمينه و اسيدهاي چرب ضروري و كنترل قند خون، علايم بيماري به وضوح كاهش مي‌يابند.

    تغذيه: شكر و چاشني‌هاي غذا علايم بيماري را تشديد مي‌كنند. برخي محققين معتقدند كه حساسيت‌هاي غذايي، مسموميت با فلزات سنگين، رژيم غذايي كم‌پروتئين و پرهيدرات كربن، كمبود مواد معدني، اسيدهاي چرب ضروري، فسفوليپييدها و اسيدهاي آمينه، اختلالات تيروئيدي و كمبود ويتامين‌ها خصوصا ويتامين هاي گروه‌b از عوامل خطر جهت ايجاد "اختلال بيش‌فعالي ـ كم‌توجهي" هستند.
    مشكلات مربوط به قندخون نيز به‌عنوان علت اين بيماري نام‌ برده شده است. به‌طور طبيعي وقتي غذا‌ مي‌خوريم، بدن ماده‌اي به‌نام انسولين ترشح مي‌كند كه مانع بالارفتن قند خون مي‌شود. از سوي ديگر مواد ديگري نيز ترشح مي‌شوند تا انسولين را كنترل نموده و مانع كاهش شديد قند خون شوند. به‌نظر مي‌رسد كه در كودكان مبتلا به اين بيماري، ميزان اين مواد كنترل‌كننده انسولين به نصف ميزان طبيعي كاهش يافته است. اين مسئله باعث مي‌شود كه در اثر انسولين قند خون افت كرده و فعاليت مغزي اين كودكان كاهش يابد. از آنجا كه بيشتر غذاهاي كودكان پر شكر است، كمي كاهش در شكر مصرفي و مصرف هيدرات كربن‌هاي پيچيده مي‌تواند علايم اين كودكان را كاهش دهد.
    كمبود منيزيوم هم مي‌تواند علايم رواني زيادي از قبيل افسردگي، اضطراب، بي‌قراري و تحريك‌پذيري ايجاد نمايد. به‌نظر مي‌رسد كه كودكان مبتلا به اين بيماري دچار كمبود مواد معدني مثل منيزيوم، روي و آهن باشند. در اين كودكان تجويز مكمل منيزيوم علا‌ئم را به‌شدت كاهش خواهد داد.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  2. #2
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    توصيه هاي تغذيه اي در كودكان بيش فعال


    توصيه هاي تغذيه اي در كودكان بيش فعال
    مطالعات نشان داده است که عوامل تغذیه ای در ایجاد بیش فعالی کودکان نقش دارد.از جمله این عوامل عبارتند از:
    -کمبود اسیدهای چرب ضروری امگا 3 و 6: یکی از نقش های مهم اسیدهای چرب ضروری ارتباط بین سلول های مغز است.کودکان بیش فعال دارای سطح پایین تری از اسیدهای چرب ضروری هستند که در نتیجه مشکلاتی دررفتار ،یادگیری، خواب و عملکرد ایمنی آنها ایجاد می کند.
    بهترین منبع امگا3 ماهیهای آزاد مانند سالمون،ساردین میگو و شاه ماهی و منابع اسیدهای چرب امگا6 کنجد،تخمه کدو و تخمه آفتابگردان هستند.دیگر منابع اسیدهای چرب امگا3و6 آجیل ها،سویا،روغن بادام زمینی و روغن زیتون است.
    -روی:بررسی ها نشان داده است که سطح سرمی روی در کودکان بیش فعال به طور قابل توجهی پایین تر از کودکان طبیعی است.کمبود روی در کودکان مشکلاتی مانند خشونت، کج خلقی،گریه های زیاد، نفرت و ناتوانی در تمرکز ایجاد می کند.
    منابع سرشار از روی عبارتند از:گوشت ،جگر، غلات سبوس دار، محصولات سویا ،لوبیای خشک ،مغز ها، تخم مرغ،پنیر، حبوبات و سبزیجات سبز تیره و زرد تیره است.
    -کلسیم : کمبود کلسیم ممکن است باعث بیش فعالی شود.منابع سرشار از کلسیم لبنیات،سبزیجات برگ سبز تیره و میوه جات می باشند.
    -منیزیم: مطالعات نشان داده است که کمبود منیزیم در کودکان بیش فعال وجود دارد.منابع غذایی حاوی منیزیم عبارتند از حبوبات،مغزجات و سبزیجات برگ تیره.
    -ویتامین های گروه ب: کمبود ویتامین های گروه ب در کودکان بیش فعال وجود دارد.این ویتامین ها در غذاهای گیاهی مانند سبزیجات، حبوبات و غلات سبوس دار وجود دارد.جوانه گندم و مخمر از منابع خوب ویتامین ب هستند.
    - مطالعات نشان داده است که ارتباط مستقیم بین رفتارهای خشونت آمیز کودکان و مصرف بالای شکر وجود دارد. زیرا مصرف بالای شکر سطح آدرنالین را در کودکان به 10برابر افزایش می دهد.
    -آلرژی های غذایی می تواند باعث بروز بیش فعالی در کودکان شود.از مواد غذایی آلرژی زا می توان شکر، شکلات ،تخم مرغ ،گندم،رنگ ها،طعم دهنده ها و ذرت را نام برد.با حذف این مواد غذایی و باز گرداندن آن بعد از مدتی می توانید تشخیص دهید آیا کودکتان نشانه هایی از بیش فعالی دارد یا نه؟
    توصيه هاي تغذيه اي :
    -رژيم كم شكر و پرهیز از مصرف زیاد شیرینی و قندهای ساده
    -حذف کاکائو،شکلاتهای حاوی قهوه و نسکافه،نوشابه های رنگی ،چیپس و پفک.
    -کاهش مصرف افزودنی های خوراکی و رنگهای مصنوعی مثل بادام بو داده،ادویه جات معطر،آب نبات، انواع کیک ها، دسرها،غلات صبحانه و نوشابه ها.
    -استفاده از منابع غذایی حاوی امگا3مانند ماهی ،روغن زیتون و گردو .
    -استفاده از میوه جات و سبزیجات تازه.
    -حذف غذاهای سرخ شده.
    -استفاده بیشتر از پروتئین ها مانند مرغ،تخم مرغ و گوشت قرمز.
    -حذف مواد غذایی آلرژی زا مانند بادام زمینی، تخم مرغ، سویا، گندم، شکلات ،گوجه فرنگی، خیار، سس، آب لیمو، نوشابه، هلو، آلو، پرتقال، کنسروها، مربا، ترشی جات ،کمپوت ها، قهوه و چای.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  3. #3
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    شيوه “تغذيه درماني” در بیماری بيش‌فعالي کودکان ، بسیار مفید است

    هنگامي كه “ريتا” ده سال تلاش براي پي بردن به مشكل پسرش را به ياد مي‌آورد، اشك بر گونه‌هايش جاري مي‌شود، اما وقتي توضيح مي‌دهد تغيير رژيم غذايي چطور مشكل او را برطرف كرد لبخند بر لبانش نقش مي‌بندد.

    به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز به نقل از خبرگزاري فرانسه ، شيوه “تغذيه درماني” در بيش‌فعالي بسیار مفید است ، خانم ريتا (مادر یکی از این کودکان ) ، پيوسته شاهد نوسانات رفتاري پسرش كريستوفر ميان بيش فعالي و بي‌فعاليتي بود تا آنكه حذف چند ماده غذايي شامل شير و غلات از رژيم غذايي او وضعيت را عوض كرد.

    كريستوفر اكنون يك نوجوان طبيعي ‪ ۱۴‬ساله و يكي از ‪ ۲۳‬كودكي است كه از اختلالات بيش فعالي رنج مي‌برده‌اند. اين كودكان در سالهاي ‪ ۱۹۹۷-۱۹۹۶‬در شهر استاوانگر در شمال غرب نروژ تحت رژيم غذايي بدون شير قرار گرفتند و گروهي از محققان و مربيان رشد و نمو آنها را تحت نظر قرار دادند.

    اين گروه به منظور اثبات فرضيه “كار لودويگ رايشلت” دانشمند اهل اسلو اين تحقيق را انجام دادند. بر اساس اين فرضيه يك اختلال سوخت وسازي تجزيه برخي پروتيين‌ها از جمله كازيين را دشوار مي‌سازد. كازيين پروتيين موجود در شير است و همان ماده‌اي است كه فرايند پنيرسازي را ميسر مي‌سازد.

    اين اختلال سوخت‌وسازي مي‌تواند به بروز اختلالات رواني نظير اختلال بيش فعالي و كمبود توجه ‪ adhd‬بينجامد.

    “ماگنه نودلند” مربي مخصوصي كه به هدايت اين برنامه تغذيه‌اي كمك كرده است مي‌گويد والدين يكي از كودكاني كه چند روز پيش تحت اين رژيم غذايي قرار داده شد، پس از گذشت تنها چند روز تغيير چشمگير و مثبتي را در فرزندشان مشاهده كرده‌اند.

    همه اين ‪ ۲۳‬كودك كه در زمان شروع تحقيق ‪ ۴‬تا ‪ ۱۱‬سال سن داشتند مشكوك به بيش فعالي و كمبود توجه بودند و ميزان پپتيدها در ادرارشان غيرطبيعي بود.

    تجمع پپتيدها كه تركيبات حاوي دو يا چند اسيد آمينه هستند نشانه فقدان يا عدم فعاليت آنزيمي است كه وجود آن براي تجزيه كامل برخي پروتيين‌ها ضروري است و اين موضوع مي‌تواند تاثيري نظير مواد مخدر بر مغز بگذارد.

    مطالعات بين‌المللي زيادي اين اختلالات پروتييني را با موارد اوتيسم و شيزوفرني مرتبط شناخته‌اند. شمار روزافزوني از مطالعات نيز به ارتباط برخي موارد بيش فعالي كمبود توجه با مشكلات گوارشي اشاره كرده‌اند.

    با اين حال اين فرضيه در محافل پزشكي با ترديدهاي زيادي مواجه شده است بطوري كه بسياري از پزشكان معتقدند داروهايي نظير ريتالين بهترين راه درمان اين اختلال است.

    نودلند اذعان مي‌كند اين طرح با تمام استانداردهاي علمي مطابقت ندارد و مشكل اصلي را فقدان مطالعات جامعه درمورد شمار كودكان بيش فعال مي‌داند كه ميزان پپتيدها در ادرار آنها غيرطبيعي است.

    او مي‌گويد اگر فقط ‪ ۱۰‬درصد كودكان دچار عدم توازن پروتيين باشند، هيچ دليلي وجود ندارد كه تمام مبتلايان به بيش فعالي كمبود توجه را تحت يك رژيم غذايي قرار دهيم.

    كودكان شركت‌كننده در اين تحقيق در سال اول شروع مطالعه تحت يك رژيم غذايي سخت بدون كازيين قرار گرفتند كه نتايج بسيار مثبت بود. ‪ ۲۲‬خانواده از ‪ ۲۳‬خانواده بهبودهاي واضحي را در رفتار و تمركز حواس فرزندانشان گزارش كردند.

    شماري از كودكان به دلايل مختلفي از ادامه رژيم غذايي سرباز زدند و برخي تحت درمان دارويي قرار گرفتند. اما پس از گذشت هشت سال، شش كودك همچنان از مصرف تمام انواع لبنيات خودداري مي‌كنند و در برخي گلوتن كه در گندم، چاودار، جو، و تا حدودي جو دوسر يافت مي‌شود حذف شده است.

    نودلند مي‌گويد تفاوت روشني بين كودكاني كه رژيم غذايي را ادامه دادند و كساني كه رژيم خود را متوقف كردند مشاهده مي‌شود.

    كريستين فاس يكي از مربيان شركت‌كننده در اين مطالعه مي‌گويد به عنوان يك معلم وقتي مي‌بينم كودكاني كه تا ديروز نمي‌توانستند چيزي بياموزند، اكنون آماده يادگيري هستند، عميقا شاد مي‌شوم.

    او به طور نمونه آزمون كتبي يك پسر شش ساله را كه در اين تحقيق شركت داشته است مطرح مي‌كند.

    از اين كودك كه به طور غيرداوطلبانه رژيم غذايي خود را قطع و اقدام به خوردن شير كرده بود، خواسته شد اعداد را بنويسد. نتايج خطوط كج و معوج و ناخوانا بود. دو روز بعد دوباره رژيم غذايي بدون كازيين از سرگرفته شده و امتحان تكرار گرديد، اين بار ‪ ۴‬عدد واضح در يك خط صاف قابل مشاهده بود.

    آن-ماري نيوس‌برگ كه در اين مطالعه همكاري داشته است مي‌گويد در آزمون‌هاي هوش قبل و بعد از رژيم غذايي، نتايج بسيار متفاوتي بدست آمده است.

    يكي از كودكاني كه همچنان شير و گلوتن نمي‌خورد، سيگ بيورن ‪ ۱۷‬ساله است. او مي‌گويد هر گونه سهل‌انگاري در تغذيه بر عملكرد تحصيلي او تاثير مي‌گذارد.

    اين نوجوان، زماني كه يك ماده غذايي را كه نبايد بخورد مصرف مي‌كند، تمركز حواس برايش بسيار سخت مي‌شود. او درحالي كه تكه‌اي از كيك هويج بدون شير و گلوتن مي‌خورد، مي‌گويد هميشه قبل از امتحانها به دقت رژيم غذايي‌اش را رعايت مي‌كند.

    او كه در دوران پيش دبستاني يك كودك بيش فعال و دچار كندي رشد و نمو بوده است، اكنون جزو بهترين دانش آموزان كلاس است.

    گرته مادر او شروع پيشرفت فرزندش را كند توصيف مي‌كند و مي‌گويد در آغاز يادگيري برايش بسيار دشوار بود، اما در دوران متوسطه بسيار پيشرفت كرده است.

    گرته و ريتا تمايلي به افشاي نام خانوادگي خود ندارند چرا كه بيش فعالي باعث خجالت افراد مي‌شود. گرته مي‌گويد با رعايت رژيم غذايي اين كودكان شبيه ساير همسالان خود هستند.

    صدها كودك نروژي مبتلا به اختلال بيش فعالي كمبود توجه در سالهاي اخير تحت رژيم غذايي بدون شير قرار گرفته‌اند. اما به گفته فوسه بسياري از پزشكان، والدين را از وجود چنين شيوه درماني مطلع نمي‌كنند.

    گرته مي‌گويد ما مي‌خواهيم وجود چاره ديگري را براي درمان بيش فعالي به اطلاع مردم برسانيم. والدين براي كسب اين اطلاعات بايد جستجوي زيادي كنند.

    او مي‌افزايد منظور من به عنوان يك مادر اين است كه مردم قبل از رو كردن به درمان دارويي، شيوه تغذيه‌اي را در مورد فرزندشان آزمايش كنند.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  4. #4
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    درمان بيش فعالي با تغذيه امكان پذير است

    هنگامي كه "ريتا" ده سال تلاش براي پي بردن به مشكل پسرش را به ياد مي‌آورد، اشك بر گونه‌هايش جاري مي‌شود، اما وقتي توضيح مي‌دهد تغيير رژيم غذايي چطور مشكل او را برطرف كرد لبخند بر لبانش نقش مي‌بندد.

    خبرگزاري فرانسه در گزارشي از شيوه "تغذيه درماني" بيش‌فعالي مي‌نويسد ريتا پيوسته شاهد نوسانات رفتاري پسرش كريستوفر ميان بيش فعالي و بي‌فعاليتي بود تا آنكه حذف چند ماده غذايي شامل شير و غلات از رژيم غذايي او وضعيت را عوض كرد.

    كريستوفر اكنون يك نوجوان طبيعي ‪ ۱۴‬ساله و يكي از ‪ ۲۳‬كودكي است كه از اختلالات بيش فعالي رنج مي‌برده‌اند. اين كودكان در سالهاي ‪ ۱۹۹۷-۱۹۹۶‬در شهر استاوانگر در شمال غرب نروژ تحت رژيم غذايي بدون شير قرار گرفتند و گروهي از محققان و مربيان رشد و نمو آنها را تحت نظر قرار دادند.

    اين گروه به منظور اثبات فرضيه "كار لودويگ رايشلت" دانشمند اهل اسلو اين تحقيق را انجام دادند. بر اساس اين فرضيه يك اختلال سوخت وسازي تجزيه برخي پروتيين‌ها از جمله كازيين را دشوار مي‌سازد. كازيين پروتيين موجود در شير است و همان ماده‌اي است كه فرايند پنيرسازي را ميسر مي‌سازد.

    اين اختلال سوخت‌وسازي مي‌تواند به بروز اختلالات رواني نظير اختلال بيش فعالي و كمبود توجه ‪ adhd‬بينجامد.

    "ماگنه نودلند" مربي مخصوصي كه به هدايت اين برنامه تغذيه‌اي كمك كرده است مي‌گويد والدين يكي از كودكاني كه چند روز پيش تحت اين رژيم غذايي قرار داده شد، پس از گذشت تنها چند روز تغيير چشمگير و مثبتي را در فرزندشان مشاهده كرده‌اند.

    همه اين ‪ ۲۳‬كودك كه در زمان شروع تحقيق ‪ ۴‬تا ‪ ۱۱‬سال سن داشتند مشكوك به بيش فعالي و كمبود توجه بودند و ميزان پپتيدها در ادرارشان غيرطبيعي بود.

    تجمع پپتيدها كه تركيبات حاوي دو يا چند اسيد آمينه هستند نشانه فقدان يا عدم فعاليت آنزيمي است كه وجود آن براي تجزيه كامل برخي پروتيين‌ها ضروري است و اين موضوع مي‌تواند تاثيري نظير مواد مخدر بر مغز بگذارد.

    مطالعات بين‌المللي زيادي اين اختلالات پروتييني را با موارد اوتيسم و شيزوفرني مرتبط شناخته‌اند. شمار روزافزوني از مطالعات نيز به ارتباط برخي موارد بيش فعالي كمبود توجه با مشكلات گوارشي اشاره كرده‌اند.

    با اين حال اين فرضيه در محافل پزشكي با ترديدهاي زيادي مواجه شده است بطوري كه بسياري از پزشكان معتقدند داروهايي نظير ريتالين بهترين راه درمان اين اختلال است.

    نودلند اذعان مي‌كند اين طرح با تمام استانداردهاي علمي مطابقت ندارد و مشكل اصلي را فقدان مطالعات جامعه درمورد شمار كودكان بيش فعال مي‌داند كه ميزان پپتيدها در ادرار آنها غيرطبيعي است.

    او مي‌گويد اگر فقط ‪ ۱۰‬درصد كودكان دچار عدم توازن پروتيين باشند، هيچ دليلي وجود ندارد كه تمام مبتلايان به بيش فعالي كمبود توجه را تحت يك رژيم غذايي قرار دهيم.

    كودكان شركت‌كننده در اين تحقيق در سال اول شروع مطالعه تحت يك رژيم غذايي سخت بدون كازيين قرار گرفتند كه نتايج بسيار مثبت بود. ‪ ۲۲‬خانواده از ‪ ۲۳‬خانواده بهبودهاي واضحي را در رفتار و تمركز حواس فرزندانشان گزارش كردند.

    شماري از كودكان به دلايل مختلفي از ادامه رژيم غذايي سرباز زدند و برخي تحت درمان دارويي قرار گرفتند. اما پس از گذشت هشت سال، شش كودك همچنان از مصرف تمام انواع لبنيات خودداري مي‌كنند و در برخي گلوتن كه در گندم، چاودار، جو، و تا حدودي جو دوسر يافت مي‌شود حذف شده است.

    نودلند مي‌گويد تفاوت روشني بين كودكاني كه رژيم غذايي را ادامه دادند و كساني كه رژيم خود را متوقف كردند مشاهده مي‌شود.

    كريستين فاس يكي از مربيان شركت‌كننده در اين مطالعه مي‌گويد به عنوان يك معلم وقتي مي‌بينم كودكاني كه تا ديروز نمي‌توانستند چيزي بياموزند، اكنون آماده يادگيري هستند، عميقا شاد مي‌شوم.

    او به طور نمونه آزمون كتبي يك پسر شش ساله را كه در اين تحقيق شركت داشته است مطرح مي‌كند.

    از اين كودك كه به طور غيرداوطلبانه رژيم غذايي خود را قطع و اقدام به خوردن شير كرده بود، خواسته شد اعداد را بنويسد. نتايج خطوط كج و معوج و ناخوانا بود. دو روز بعد دوباره رژيم غذايي بدون كازيين از سرگرفته شده و امتحان تكرار گرديد، اين بار ‪ ۴‬عدد واضح در يك خط صاف قابل مشاهده بود.

    آن-ماري نيوس‌برگ كه در اين مطالعه همكاري داشته است مي‌گويد در آزمون‌هاي هوش قبل و بعد از رژيم غذايي، نتايج بسيار متفاوتي بدست آمده است.

    يكي از كودكاني كه همچنان شير و گلوتن نمي‌خورد، سيگ بيورن ‪ ۱۷‬ساله است. او مي‌گويد هر گونه سهل‌انگاري در تغذيه بر عملكرد تحصيلي او تاثير مي‌گذارد.

    اين نوجوان، زماني كه يك ماده غذايي را كه نبايد بخورد مصرف مي‌كند، تمركز حواس برايش بسيار سخت مي‌شود. او درحالي كه تكه‌اي از كيك هويج بدون شير و گلوتن مي‌خورد، مي‌گويد هميشه قبل از امتحانها به دقت رژيم غذايي‌اش را رعايت مي‌كند.

    او كه در دوران پيش دبستاني يك كودك بيش فعال و دچار كندي رشد و نمو بوده است، اكنون جزو بهترين دانش آموزان كلاس است.

    گرته مادر او شروع پيشرفت فرزندش را كند توصيف مي‌كند و مي‌گويد در آغاز يادگيري برايش بسيار دشوار بود، اما در دوران متوسطه بسيار پيشرفت كرده است.

    گرته و ريتا تمايلي به افشاي نام خانوادگي خود ندارند چرا كه بيش فعالي باعث خجالت افراد مي‌شود. گرته مي‌گويد با رعايت رژيم غذايي اين كودكان شبيه ساير همسالان خود هستند.

    صدها كودك نروژي مبتلا به اختلال بيش فعالي كمبود توجه در سالهاي اخير تحت رژيم غذايي بدون شير قرار گرفته‌اند. اما به گفته فوسه بسياري از پزشكان، والدين را از وجود چنين شيوه درماني مطلع نمي‌كنند.

    گرته مي‌گويد ما مي‌خواهيم وجود چاره ديگري را براي درمان بيش فعالي به اطلاع مردم برسانيم. والدين براي كسب اين اطلاعات بايد جستجوي زيادي كنند.

    او مي‌افزايد منظور من به عنوان يك مادر اين است كه مردم قبل از رو كردن به درمان دارويي، شيوه تغذيه‌اي را در مورد فرزندشان آزمايش كنند.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  5. #5
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    غذاهاي شيرين براي كودكان بيش فعال مضر است
    تحقيقات نشان مي دهد؛ كودكان بيش فعال، مصرف غذاهاي شيرين از قبيل شكلات و كافئين و غذاهاي تند را به دليل محرك بودن بايد كاهش دهند.
    دكتر سيامك عربلو روانپزشك در گفتگو با باشگاه خبرنگاران افزود: اختلال بيش فعالي بيشتر در پسر بچه ها شايع است، از اين رو كه پسرها انرژي و فعاليت مضاعفي را دارا هستند بايد از مصرف غذاهاي شيرين و تند دوري كنند.
    وي گفت: نقش عوامل ژنتيكي در اختلال ژنتيك موثر است، همچنين از نظر بيولوژيك، تغييرات عصبي و شيميايي سلول هاي مغزي در بروز اين بيماري نيز تاثير دارند.
    وي يادآور شد؛ كودكان بيش فعال بايد از مصرف غذاهاي شيرين و كافئين دار تند را به دليل تحريك پذير بودن، مصرف آن را به حداقل برسانند.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  6. #6
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    'بیش فعالی' کودکان با مواد افزودنی مرتبط است



    دولت بریتانیا به والدین هشدار داده است که احتمالا بین "بیش فعالی" (Hyperactivity یا ADHD)، در کودکان و مصرف خوراکی های حاوی افزودنی ها ارتباط مستقیم وجود دارد.
    آژانس نظارت کننده بر کیفیت مواد غذایی بریتانیا (Food Standard Agency)، در جدیدترین تحقیق خود در این زمینه سیصد کودک را - که در انتخابشان قاعده خاصی را دنبال نکرده بود - مورد مطالعه قرار داده است.

    در جریان این تحقیق، محققان این سازمان دولتی متوجه شدند که این کودکان پس از نوشیدن نوشابه های حاوی مواد افزودنی عمدتا از روی تفکر رفتار نمی کنند و رفتارشان بیشتر غریزی است؛ آنها همچنین تمرکز فکری ضعیفی دارند.

    محققان این سازمان اکنون به این نتیجه رسیده اند که کم یا حذف کردن مواد افزودنی از رژیم غذایی کودکان به ویژه کودکان بیش فعال برای آنها مفید خواهد بود.

    اما کارشناسان تغذیه می گویند تغییر در داروهای مصرفی و نه رژیم غذایی، ممکن است منجر به بهبود علائم بیش فعالی در کودکانی شود که شدیدا بیش فعالند.

    دکتر اندرو ویج، عالی رتبه ترین محقق آژانس نظارت بر کیفیت غذایی بریتانیا، گفت: "ما توصیه های قبلی خود را بازنگری کرده ایم و به مصرف کنندگان مواد غذایی می گوییم که اگر کودکی علائم بیش فعالی دارد حذف افزودنی ها مانند رنگ های غذایی از رژیم غذایی او ممکن است مفید باشد."

    با این حال وی اضافه کرد که عوامل متفاوتی از جمله ژن ها، تولد زودرس، محیط زیست و نحوه پرورش کودک موجب بیش فعالی در او می شود.

    گروه های بریتانیایی که برای ترویج غذای سالم فعالیت می کنند می گویند که هشدار جدید این سازمان کافی نیست و باید بیش از این بر زیان های مواد افزودنی تاکید می کرد.

    "اما هاکریج"، از "انجمن خاک" (The Soil Association)، سازمان غیر دولتی که برای بهبود کیفیت مواد غذایی به طور گسترده در بریتانیا فعالیت می کند، می گوید که آژانس دولتی "اف اس ای" باید برای جلوگیری از گسترش بیماری بیش فعالی در کودکان نقش موثرتری را اتخاذ کند و سیاست های جدیدی را برای محدود کردن مواد افزودنی در خوراکی های تولید شده در این کشور معرفی کند.

    "فدراسیون غذا و نوشیدنی در بریتانیا" (Food and Drink Federation)، که سخنگوی تولیدکنندگان مواد غذایی در این کشور است، توصیه تازه آژانس دولتی "اف اس ای" را پذیرفته اما می گوید که آزمایش هایی که توسط این سازمان صورت گرفته نشان نداده است که افزودنی ها به چه طریقی مورد استفاده قرار گرفته اند.

    جولین هانت، یکی از مسئولان این فدراسیون گفت: "تولید کنندگان مواد غذایی در بریتانیا به خوبی می دانند که مصرف کنندگان چه نگرانی هایی در مورد افزودنی های غذایی و و نوشیدنی دارند. خیلی مهم است که به مصرف کنندگان مواد غذایی گفته شود که نتیجه تحقیق جدید دانشگاه ساتهمپتون به این معنی نیست که هر نوع افزودنی برای سلامت افراد خطرآفرین است."

    کنترل رفتار

    تحقیق جدید دولت بریتانیا در مورد تاثیرات مواد افزودنی غذاها بر کودکان و احتمال ایجاد اختلال بیش فعالی در آنها، اولین نمونه از این دست تحقیقات نبوده است.

    اما در این تحقیق جدید، که دانشگاه ساتهمپتون مامور اجرای آن شده بود، از گروه های سنی مختلف استفاده شد که همه داوطلبان لزوما بیماری بیش فعالی نداشته اند.

    در این مطالعه به کودکان معمولی سه ساله و هشت یا نه ساله سه نوشیدنی متفاوت داده شد که مقدار افزودنی ها (مثلا رنگ) آنها بیشتر یا برابر نوشیدنی های تجاری بود یا اصلا هیچگونه افزودنی در تهیه آن به کار نرفته بود.

    میزان بیش فعالی این کودکان پیش و پس از مصرف نوشیدنی ها اندازه گرفته شد و نمودارهای به دست آمده نشان داد که نوشیدن نوشیدنی حاوی مقادیر بالایی از افزودنی ها در مقایسه با نوشیدنی عاری از افزودنی ها، "تاثیر نامطلوب چشمگیری" در رفتار و تمرکز فکری کودکان داشته است.

    کودکان بزرگسال تر پس از نوشیدن نوشیدنی دوم (با میزان افزودنی مشابه نوشیدنی های تجاری) تاحدودی رفتارهای بیش فعال نشان دادند، هرچند که میزان این اختلالات در کودکان مختلف متفاوت بوده است.

    پرفسور جیم استیونسون، که هدایت این تحقیق را برعهده داشته، در گزارشی در مجله علمی لانست آورده که این مطالعه نشان می دهد که آمیخته ای از رنگ های افزودنی در غذاها در کنار ماده نگهدارنده بنزوئات سدیم (که در تنقلات و بستنی ها استفاده می شود) با افزایش اختلال بیش فعالی در ارتباط است.

    وی افزوده است: "با این حال والدین نباید نتتیجه گیری کنند که حذف این مواد از رژیم غذایی کودکانشان از ابتلا به بیش فعالی جلوگیری می کند. ما می دانیم که خیلی عوامل دیگر در ایجاد این اختلال نقش دارند اما لااقل عامل افزودنی ها را می توانیم از دایره عوامل کمک کننده حذف کنیم."

    پرفسور استیونسون همچنین گفت که این امکان وجود ندارد که دقیقا بگوئیم کدام ماده در بین افزودنی ها عامل اصلی در ایجاد یا افزایش بیش فعالی است.

    در بریتانیا، بیش فعالی بیشتر در میان پسرها دیده می شود و بین پنج تا ده درصد از کودکان در سن تحصیل تا حدی دچار این اختلال رفتاری هستند.

    بیش فعالی می تواند موجب شود که کودکان در امر تحصیل با مشکل روبرو شوند و رفتارهای اخلال گرانه در مدرسه داشته باشند.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  7. #7
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    بيش فعالي و حقايق تغذيه اي



    مطالعات فراواني بر روي نقش عوامل تغذيه اي در بيش فعالي کودکان مبتلا به بيش فعالي انجام شده است که نتايج برخي از آنها عبارتند از :

    اسيدهاي چرب ضروري :

    برخي از اسيدهاي چرب که در بدن ساخته نمي شوند ولي در حفظ سلامتي انسان نقش حياتي به عهده دارند ، اسيدهاي چرب ضروري ناميده مي شوند . اسيدهاي چرب ضروري عبارتند از : اسيدهاي چرب امگا - ۳ ، امگا - ۶ و آراشيدونيک .

    مغز انسان در حدود ۶ درصد چربي دارد که اسيدهاي چرب امگا۳ سهم بيشتري را به خود اختصاص داده است . يکي از نقش هاي مهم اسيدهاي چرب ضروري ، ارتباط و انتقال بين سلولهاي مغز است . اسيدچرب امگا۳ که براي رشد و عملکرد مغز ضروري است ممکن است رفتار ، حافظه و کمبودهاي رفتاري و شخصيتي را بهبود بخشد . يافته هاي مطالعات نشان داده است کودکان مبتلا به بيش فعالي داراي سطح پايين تري از اسيدهاي چرب ضروري هستند که در نتيجه مشکلاتي در يادگيري ، رفتار ، خواب و عملکرد ايمني آنان ايجاد مي کند به طوري که در پسران ۶ تا ۱۲ سال که داراي سطح پايين اسيدهاي چرب امگا۳ بودند ، مشکلات کم خوابي بيشتري ديده شده است .

    بهترين منبع اسيدهاي چرب امگا ۳ ، ماهي هاي آزاد مثل سالمون ، ساردين ، ميگو ، شاه ماهي است و منابع اسيد هاي چرب امگا ۶ ، کنجد ، تخمه کدو تنبل ، تخمه آفتابگردان مي باشند . ديگر منابع اسيدهاي چرب ضروري ( امگا ۳ و امگا ۶ ) آجيل ها ، لوبياي سويا ، روغن بادام زميني و روغن زيتون مي باشد.

    روي :

    مطالعات يافته هاي مختلف ارتباط بين کمبود روي و بيش فعالي را نشان داده است به طوري که سطح سرمي روي در کودکان مبتلا به بيش فعالي به طور قابل توجهي پايين تر از کودکان طبيعي بوده است . کمبود روي در کودکان مشکلاتي از قبيل خشونت ، کج خلقي ، گريه هاي زياد ، بيزاري و نفرت و ناتواني در تمرکز را ايجاد مي کند . گوشت ، ماکيان ، شير و محصولات لبني ۸۰٪ کل ميزان روي غذايي را تشکيل مي دهند . انواع ساير گوشت ها ، جگر ، پنير ، غلات کامل ، لوبياهاي خشک ، مغزها ، محصولات سويا نيز منابع نسبتاً خوبي روي هستند .

    کلسيم :



    کمبود کلسيم ممکن است بيش فعالي را بوجود آورد بنابراين مي توان با تنظيم يک برنامه غذايي مناسب حاوي کلسيم نظير شير ، پنير ، نان ، بستني ، ماست ، سبزيجات برگ سبز مانند کلم ، برگهاي سبز کلم ، برگهاي سبز شلغم يا مکمل هاي کلسيم ، اين کمبود را برطرف نمود .

    شکر :

    يافته هاي برخي از مطالعات نشان داده اند که مصرف شکر ممکن است سطح آدرنالين را در کودکان به ميزان ۱۰ برابر افزايش دهد ، بنابراين نتايج اين بررسي بيانگر ارتباط مستقيم بين رفتارهاي خشونت آميز با دريافت شکر بالا مي باشد .

    ويتامين هاي گروه b:

    کمبود ويتامين هاي گروه b در کودکان بيش فعال شايع است . نتايج يک مطالعه روي ۲۷ کودک مبتلا به بيش فعالي نشان داد که مصرف روزانه ۲۰۰ تا ۳۰۰ گرم فسفاتيديل سرين به مدت دو ماه منجر به بهبودي قابل توجهي ۹۲٪ در ظرفيت يادگيري ورفتاري آنان شده است .

    منيزيم :

    نتايج برخي از بررسي ها نشان داده اند که کمبود منيزيم در کودکان بيش فعال وجود دارد ، به طوري که با دريافت منيزيم بيش فعالي در آنان به ميزان قابل توجهي کاهش يافته است . منابع غذايي منيزيم عبارتند از : مغزها ، حبوبات ، غلات آسياب نشده و نيز سبزيجات برگ تيره و شير .

    آلرژی هاي غذايي :

    آلرژي هاي غذايي مي توانند باعث بروز نشانه هايي از بيش فعالي شوند براي مثال : شکر ، شکلات ، تخم مرغ ، گندم ، رنگها ، طعم دهنده ها ، افزودني ها و ذرت

    ( در حال حاضر حذف اين مواد از برنامه غذايي کودکان آسان نيست زيرا به راحتي در دسترس کودکان است . )

    اگر اين مواد غذايي را تا دو هفته حذف کنيم بعد از دو هفته هر دو روز در ميان مي توانيم به غذاي کودک هر کدام را اضافه کنيم . بوسيله حذف کردن اين مواد از برنامه غذايي و بازگرداندن آن بعد از مدتي مي توانيد تشخيص دهيد که آيا کودکان نشانه هايي از بيش فعالي دارند يا خير ؟

    توصيه هاي تغذيه اي براي کودکان مبتلا به بيش فعالي

    رژيم کم شکر ، پرهيز از خوردن قندهاي ساده و شيريني ها

    استفاده بيشتر از پروتئين ها مثل مرغ ، تخم مرغ ، گوشت قرمز

    حذف يا کاهش آلرژن هاي غذايي مثل : بادام زميني ، تخم مرغ ، شکلات ، پنير ، شکر، گندم ، سويا ، گيلاس ،آلبالو ، توت فرنگي ، کشمش ، نوشابه ها ، هلو ، آلو ، پرتقال ، بيسکويت ، سيب ، توت ، گوجه فرنگي ، خيار ، آردامس ، سس ، ابليمو ، کنسروها ، مربا ، ترشي ، کمپوت ها ، قهوه و چاي .

    درمان کمبودهاي تغذيه اي و استفاده از مکمل هاي غذايي

    حذف يا کاهش افزودني هاي خوراکي و رنگ هاي مصنوعي مثل : بادام بوداده ، ادويه هاي معطر ، آب نباتها ، کيک ها ، دسرها ، غلات صبحانه و نوشابه ها

    استفاده از منابغ غذايي حاوي امگا ۳ مانند ماهي ، روغن زيتون ، گردن در برنامه غذايي روزانه

    استفاده از ميوه و سبزي تازه

    حذف غذاهاي سرخ شده

    محدوديت مصرف فراورده هاي لبني

    حذف کاکائو ، شکلات هاي حاوي قهوه و نسکافه ، نوشابه هاي رنگي ، چيپس و پفک

    افزايش مصرف آب
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  8. #8
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    افزودني ها احتمال بروز بيش فعالي را در كودكان افزايش مي دهد
    پپژوهشگران انگليسي هشدار دادند، غذاهاي حاوي افزودني ها احتمال بروز بيش فعالي را در كودكان افزايش مي دهد.
    به گزارش سلامت نیوز به نقل از پايگاه خبري نيوكرالا؛ در اين پژوهش، محققان انگليسي با بررسي 300 كودك دريافتند، نوشيدني هاي حاوي تركيبات افزودني باعث بروز بيش فعالي مي شود، آن ها اعلام كردند، 5 تا 10 درصد از دانش آموزان از اختلال بيش فعالي با علائم كاهش تمركز و فعاليت بسيار رنج مي برند كه اين بيماري در پسران بيش از دختران مشاهده مي شود.
    در اين پژوهش آمده است، افزودني هايي چون رنگ هاي مصنوعي، بنزات سديم و مواد موجود در بستني ها نيز خطر بروز بيش فعالي را در كودكان افزايش مي دهد. در پژوهش حاضر، محققان هشدار دادند، والدين بايد از مصرف مواد غذايي حاوي افزودني در كودكان خود جلوگيري كنند
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  9. #9
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    كودكان بيش فعال مصرف غذاهاي شيرين و تند را كاهش دهند
    يك روانپزشك، اختلال بيش فعالي را در پسر بچه‌ها شايع دانست و توصيه كرد:‌ كودكان بيش فعال مصرف غذاهاي شيرين از قبيل شكلات و كافئين و غذاهاي تند را به دليل محرك بودن كاهش دهند.
    دكتر اميررضا چمني در گفت وگو با ايسنا ، با بيان اين كه اختلال بيش فعال از سنين 3 الي 4 سالگي شروع و در سنين دبستان شناخته مي‌شود، اظهار كرد: اين اختلال 3 تا 7 درصد كودكان را مبتلا مي‌كند.

    وي ادامه داد: كودكان بيش فعال معمولا از ميزان هوش و iq خوبي برخوردارند ولي به دليل مشكلات رفتاري و اختلال در تمركز‌،عملكرد تحصيلي خوبي ندارند.

    وي نقش عوامل ژنتيك را در بروز اختلال ژنتيك موثر دانست و افزود: از نظر بيولوژيك تغييرات عصبي، شيميايي سلولهاي مغزي در بروز اين بيماري نيز تاثير دارند.

    دكتر چمني در خصوص علائم و نشانه‌هاي اختلال بيش فعالي كودكان اظهار كرد: كودكان بيش فعال معمولا قادر نيستند به راحتي در مكاني آرام بنشينند، مرتب روي صندلي‌شان تكان مي‌خورند، در جاهاي غيرمناسب مي‌دوند، پر حرف هستند و نمي‌توانند فعاليت كم سر و صدا انجام دهند و دائم سر كلاس تقاضاي خروج دارند.

    وي با اشاره به اين كه كودكان بيش فعال معمولا حواس پرت هستند، گفت: اين كودكان به دليل كم بودن دامنه توجه‌شان معمولا سر كلاس درس نسبت به حرف معلم بي توجه‌ بوده و در انجام تكاليف مدرسه دقت لازم را ندارند، به جزئيات مسائل كمتر اهميت مي‌دهند، مرتب وسايل شان را گم مي‌كنند و در مجموع فراموش كارند.

    اين روانپزشك بروز رفتارهاي تكانشي يا انفجاري را از ديگر علائم اختلال بيش فعالي برشمرد و تصريح كرد: كودكان بيش فعال هنگام پاسخ دادن به سوال طرف مقابل بدون صبر و حوصله جواب مي‌دهند، هنگام بازي در نوبت و انتظار قرار نمي‌گيرند، حرف ديگران را قطع كرده و در كار ديگران دخالت مي‌كنند.

    وي افزود: ‌معمولا اين كودكان رفتارهاي پر خطر و حادثه جو دارند، از بلندي مي‌پرند، به وسايل خطرناك دست مي‌زنند و سركلاس درس، نظم را به هم مي‌ريزنند.

    وي با بيان اين كه اختلال بيش فعالي در سن شير خوارگي قابل تشخيص است، گفت: كودكان بيش فعال معمولا در دوران شير خوارگي به محرك‌ها حساس‌اند،‌ در مقابل نور و حرارت به شدت ناراحت مي شوند‌، خواب كمتري دارند، پر تحرك‌ بوده و از نظر هيجاني بي ثبات‌ هستند.

    وي خاطرنشان كرد: ‌كودكان بيش فعال به دليل حركات زيادي كه دارند در معرض تنبيه، ‌تحقير و سرزنش پدر و مادر‌، اطرافيان و معلم‌ها قرار مي‌گيرند و در نهايت كودك احساس سرخوردگي و بي كفايتي مي‌كند.

    وي كاهش اعتماد به نفس، ‌اضطراب، پرخاشگري و افت تحصيلي را از ديگر عوارض اختلال بيش فعالي دانست و يادآور شد:‌ اين كودكان به دليل سرزنش‌هاي مكرر والدين و معلمان و مقايسه با كودك هم سن‌ خود احساس ناكامي مي كنند.

    دكتر چمني در خصوص روش درماني اختلال بيش فعالي كودكان گفت:‌ از آنجا كه به منظور درمان اين اختلال والدين و معلمان كودك بايد مداخلاتي را انجام دهند، لذا اطرافيان كودك بايستي از برچسب زدن القابي همچون بي تربيت، پرخاشگر بودن، سر به هوا بودن به كودك پرهيز كنند.

    وي در اختيار قرار دادن وسايل و امكانات ورزشي به كودك را جهت تخليه انرژي زياد، پذيرش جنب وجوش زياد كودك و پرهيز از سختگيري‌هاي بيش از حد را از جمله اقداماتي ذكر كرد كه والدين بايد مورد توجه قرار دهند.

    وي توصيه كرد: كودكان بيش فعال بايد از مصرف غذاهاي شيرين،‌ تند، كافئين دار به دليل تحريك پذيري آنها اجتناب و مصرف آنها را به حداقل برسانند.

    دكتر چمني يادآور شد: والدين بايد يك نظام پاداش و جريمه را در خانه طراحي كنند تا براي نظام پاداش وجريمه رفتارهاي مثبت وي تقويت و رفتارهاي منفي تضعيف شود.

    وي افزود: لازم است، معلمان توجه ويژه‌اي به اين كودكان داشته باشند و مرتب توجه كودك را به كلاس جلب كنند.

    اين روانپزشك خاطرنشان كرد: سير بيماري در سنين بلوغ كاهش مي‌يابد.

    وي درخصوص دارو درماني اختلال بيش فعالي گفت: از دارو به منظور كاهش تحرك‌ و حواس پرتي مي‌توان استفاده كرد.

    اين متخصص اعصاب و روان افزود:‌ مصرف بعضي داروها توسط پزشك، تمركز كودك را افزايش و باعث بهبود عملكرد تحصيلي كودك خواهد شد. همچنين علائم اختلال را كنترل مي‌كند، بنابراين والدين نبايد نگران عوارض اين داروها باشند، چرا كه عدم درمان سبب افزايش اختلالات در كودك مي‌شود.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  10. #10
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    يك کارشناس ارشد تغذيه:
    مصرف روغن بذرکتان در درمان و پيشگيري از اختلالات بيش فعالي در کودکان موثر است



    در مطالعات اخير دانشمندان ثابت شده است؛ اسيدهاي چرب امگا 3 در درمان و پيشگيري از بيش فعالي در کودکان موثر است و روغن بذرکتان در بين ساير انواع روغن‌هاي گياهي از غني ترين منابع اين اسيدهاي چرب به شمار مي آيد.

    ميترا زراتي کارشناس ارشد تغذيه و استاد دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) واحد علوم پزشکي ايران، با بيان اين مطلب گفت: اختلال توجه يا بيش فعالي يکي از مشکلات رفتاري کودکان است که متاسفانه در سال هاي اخير بر تعداد آن به طور چشمگيري افزوده شده و به دليل شدت رفتارهايي همچون بي توجهي، حواس پرتي و پرتحرکي در کودک مبتلا، کارکرد اجتماعي و تحصيلي آنها به مخاطره مي‌افتد.

    زراتي با اشاره به اين که آمارها حاکي از آن است که پسران چهار برابر بيش از دختران به اختلالات توجه همراه با بيش فعالي مبتلا مي شوند؛ افزود: حساسيت‌هاي غذايي، وراثت و استعمال سيگار در دوران بارداري توسط مادر از عوامل موثر در ابتلاي کودک به بيش فعالي است که از نظر پزشکي، درمان دارويي، روانشناسي و تغذيه‌اي بهترين درمان‌هاي اين بيماري محسوب مي‌شود.

    وي در ادامه به يافته‌هاي جديد دانشمندان که در زمينه ارتباط بيش فعالي با تغذيه کودک به دست آمده اشاره کرده و گفت: در مطالعات اخير ثابت شده است که نوع چربي مصرفي از جمله فاکتورهاي مهمي است که در درمان و يا حتي پيشگيري از اين بيماري در بين کودکان نقش دارد و در بين اسيدهاي چرب، اسيد چرب امگا 3 نقش بارزتري دارد.

    زراتي ادامه داد: تحقيقات به عمل آمده نشان داده است که روغن بذرکتان در بين ساير انواع روغن‌هاي گياهي از غني ترين منابع اسيدهاي چرب امگا 3 محسوب مي شود.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

قوانین ارسال

  • نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
  • نمی توانید به موضوعات پاسخ دهید
  • نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
  • نمی توانید نوشته خود را ویرایش کنید
  •  
تبلیغات متنی
گیفت کارت
تبلیغات در ایران سلامت