جستجو در سایت توسط گوگل

نمایش نتایج 1 تا 3 از 3 مجموع

موضوع: آبلیموی سالم / مقاله و خبر

  1. #1
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض آبلیموی سالم / مقاله و خبر

    آیا آبليموهاي صنعتي ارزش تغذيه‌‌‌اي كمی دارند؟

    در واقع ارزش تغذيه‌‌اي ميوه ليموترش را به هيچ‌عنوان نمي‌توان با آب آن مقايسه كرد، اما در صورت تمايل به مصرف آبليمو بايد گفت كه البته نوع خانگي آن در صورتي كه به طور بهداشتي آبگيري و به درستي نگهداري شود، ارجحيت بيشتري نسبت به آبليموي صنعتي دارد.

    در اينجا اين سوال مطرح مي‌شود كه آيا آبليموهاي صنعتي در مقايسه با نوع خانگي آنها ارزش تغذيه‌‌‌اي كمتري دارند؟

    ليموترش به دليل غني بودن از ويتامين‌ها و املاح‌معدني داراي خواص معجزه‌آسايي است و از تركيب شكر با‌ آب اين ميوه مي‌توان شربتي تهيه كرد كه در گرماي تابستان كمك موثري در رفع حالت تهوع، استفراغ و اسهال ناشي از گرمازدگي داشته ، غلظت خون را كاهش داده و بدن را از ازدياد چربي خون در امان مي‌‌دارد.

    اين ميوه پرخاصيت مي‌تواند شريان‌ها را نرم، عضلات را ارتجاعي و از لخته شدن خون جلوگيري كند. از طرفي اسيدسيتريك اين ميوه مي‌‌تواند براي اسيد اوريك حلال بسيار خوبي باشد و مصرف آن براي بيماران مبتلا به رماتيسم و نقرس بسيار نافع است.

    آبليموهاي صنعتي به دليل آن كه پاستوريزه مي‌شوند فاقد ويتامين c و برخي ديگر از ويتامين‌هاي ناپايدار در برابر حرارت هستند البته برخي كارخانجات در مراحل پاياني توليد ويتامين c را به طور مصنوعي به آبليمو مي‌افزايند ولي اصلا قابل قياس با ويتامين c طبيعي ليموي تازه نيست.

    از سوي ديگر در آبليموهاي صنعتي براي جلوگيري از تغيير رنگ و فساد ميكروبي (كپك زدن)‌ از مواد نگهدارنده‌اي استفاده مي‌كنند كه اگر مقدار آن بيش از حد مجاز باشد مي‌تواند سلامت مصرف‌كننده را بشدت به خطر اندازد.

    اين نكته را نيز نبايد فراموش كرد كه آبليموهاي صنعتي كه داراي مجوز بهداشت، علامت استاندارد و تاريخ مصرف هستند به هيچ عنوان منع مصرف ندارند ، اما نكته قابل توجه آن است كه برخي افراد براي ارزيابي كيفيت و مرغوبيت آبليمو ظاهر آن را ملاك انتخاب خود قرار مي‌دهند، اين افراد عقيده دارند آبليمويي كه ته‌نشين و دو فاز شود بهترين و مرغوب‌ترين آبليموست، بنابراين فقط آبليموي خانگي را مي‌پسندند.

    برخي كارخانجات به دليل آن كه آبليمو جذابيت بيشتر و رنگ مناسب‌تري داشته باشد اغلب با پاستوريزه كردن، آنزيم پكتيناز را كه مسوول دو فاز و ته‌نشين شدن آبليموست غيرفعال كرده، بنابراين محصول رنگ سبز خوشايندي داشته و كمتر ته‌نشين مي‌شود. اما در مورد آبليموي خانگي به دليل آن كه محصول حرارتي نمي‌بيند، بنابراين آنزيم پكتيناز همچنان فعال است و آبليمو با گذشت زمان ته‌نشين و دو فاز مي‌شود.بر اين اساس ته‌نشين شدن آبليمو ملاك درستي براي ارزيابي كيفيت و مرغوبيت آبليمو نيست. توصيه‌ها

    آّبليمو را در يخچال و به دور از نور و حرارت قرار دهيد و بدانيد براي ذخيره طولاني‌مدت آّبليمو حتما در بطري را محكم بسته و براي جلوگيري از كپك زدن آن، بايد ظرف را كاملا پر كنيد تا از نفوذ هوا به داخل بطري شيشه‌اي جلوگيري شود.

    از ظروف پلاستيكي يا بطري‌هاي آب معدني براي پر كردن آبليمو استفاده نكنيد زيرا مواد اسيدي موجود در آبليمو مي‌توانند با ديواره ظروف پلاستيكي فعل و انفعالات نامطلوبي ايجاد كرده و سمي و سرطانزا شوند. بنابراين از ظروف شيشه‌اي استفاده كنيد.

    از خريد آبليموهاي بي‌نام و نشان كه فاقد مجوز بهداشت و تاريخ مصرف هستند جدا اجتناب كنيد.
    آخرین ویرایش توسط دکتر نادر در تاریخ 07-Jun-2013 انجام شده است
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  2. #2
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    هشدار هفته - توليد آب‌ليمو بدون استفاده از ليمو!


    اداره كل استاندارد استان تهران ضمن معرفي نام تجاري آب‌ليموهاي تقلبي موجود در بازار، نگهداري آب‌ليمو در ظروف pet (پلاستيكي) را غيراستاندارد اعلام كرد.


    مديركل استاندارد و تحقيقات صنعتي استان تهران اظهار داشت: « انواع آب‌ليمو با نام‌هاي تجاري، دستچين ممتاز جهرم، شهد توشان، گلدسته و شهنوش، بسته‌بندي شده در ظروف pet (پلاستيكي) تقلبي و غيراستاندارد است.» مهدي پورهاشم گفت: «بر اساس نتايج آزمون محصول فوق مشخص شد، آب‌ليمو با نام‌هاي تجاري يادشده در حجم بسيار زياد و بسته‌بندي در ظروف پلاستيكي، از نظر كيفيت رنگ و طعم كاملا نامطلوب و با جعل علامت استاندارد به صورت تقلبي، در ميادين ميوه و تره‌بار توليد و با قيمت پايين عرضه مي‌شود. »


    وي با اشاره به آب‌ليمو با نام تجاري شهد توشان توضيح داد: «اين محصول كه در شهرستان كاشان توليد مي‌شود، حتي بدون استفاده از ميوه ليمو توليد مي‌شود. آب‌ليموهاي نام برده ديگر هم با مقادير زيادي آب رقيق و توليد مي‌شوند كه به منظور مشخص نشدن تركيبات به كار رفته، مقادير بالايي از مواد شيميايي به آن اضافه كرده تا پس از آزمون به وسيله ارگان‌هاي نظارتي، مطابق معيارهاي استاندارد باشند.» او گفت: «خوشبختانه، آزمايشگاه‌هاي اين اداره كل پس از آزمون فاكتورهاي كليدي گزارش كردند، محتوي آب‌ليموهاي نام برده، اسيد است و استفاه از آن براي سلامتي مضر است.» وي خاطرنشان کرد: «در آب‌ليموهاي طبيعي، استفاده از متابي سولفيت سديم در حد 250 پي‌پي‌ام مجاز است زيرا اين ماده مانع از تغيير رنگ و فساد ميكروبي آب‌ليمو مي‌شود،


    اين در حالي است كه نتايج آزمايش محصولات فوق نشان مي‌دهد، در برخي از آنها تا پنج برابر يعني نزديك 1250 واحد متابي سولفيت موجود بوده است كه ديگر محتوي موجود در ظروف پلاستيكي به جاي آب‌ليموترش، اسيد سولفورو يا گوگرد است كه سلامت مصرف‌كننده را به شدت به خطر مي‌اندازد.»

    آبليمو: آبليمو تقلبي روشهاي مختلفي دارد که يک روش آن به اين طريق است که مقداري کاه را با آب ولرم مخلوط کرده مدتي به حال خود قرار مي دهند سپس مايع زرد رنگ را روي پوست ليمو آب گرفته شده قرار مي دهند و سپس پوست ليموها را جدا کرده و مقداري اسيد سيتريک يا جوهر ليمو به آن اضافه مي کنند
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  3. #3
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    مقايسه آبليموهاي صنعتي و خانگي در گفت‌وگو با دکتر محمدحسين عزيزي متخصص صنايع غذايي
    آبليمو آب ليموست؟!

    فصل، فصل ليمو و آبليموي تازه است و يکي از سوال‌هايي که اين روزها مطرح مي‌شود در مورد تفاوت آبليموهاي خانگي و صنعتي موجود در فروشگاه‌ها و مغازه‌هاي عرضه موادغذايي است...

    مثلا خواننده محترمي (3584***0912) از ما پرسيده‌اند: «تفاوت آبليموهاي صنعتي و خانگي چيست و کارشناسان شما مصرف کدام يک از اين محصولات را پيشنهاد مي‌کنند»؟

    از دکتر محمدحسين عزيزي، متخصص صنايع غذايي و عضو هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس در اين مورد پرسيده‌ايم.


    سلامت: روش توليد آبليموهاي صنعتي چگونه است؟

    در صنعت، ليموهاي ريز يا درشت را وارد کارخانه مي‌کنند و پس از شستشو، تميز و خشک کردن، برشي به آنها مي‌زنند و کمي حرارتشان مي‌دهند. اين حرارت‌دهي باعث از بين رفتن ميکروب‌ها و آلودگي‌هاي احتمالي باقيمانده و نرم شدن بافت ليموها براي آبگيري بهتر و ساده‌تر مي‌شود. سپس اين ليموهاي نرم را تحت فشار قرار مي‌دهند و آبشان را مي‌گيرند. براي يکدست و يکنواخت?شدن آبليمو، آن را از صافي رد مي‌كند تا دانه‌ها و پالپ‌هايش كاملا جدا شوند. براي از بين بردن ميکروب‌هاي احتمالي باقيمانده هم عمل پاستوريزاسيون انجام مي‌‌شود. در نهايت آبليموهاي پاستوريزه، داخل شيشه بسته‌بندي و بعد از برچسب خوردن، آماده عرضه به بازار فروش مي‌شوند. البته گاهي آبليمو را پس از ريختن در شيشه پاستوريزه مي‌کنند و برچسب مي‌زنند.

    سلامت: افزودني يا نگهدارنده خاصي هم به آبليموهاي صنعتي اضافه مي‌شود؟

    نه. چون آبليمو جزو خوراکي‌هاي ترش و با pH پايين است و امکان رشد ميکروب‌ها و باکتري‌هاي بيماري‌زا در محيط اسيدي آن وجود ندارد. البته گاهي کپک‌ها حتي در محيط اسيدي آبليمو هم رشد مي‌کنند که در صنعت براي پيشگيري از ايجاد چنين مشکلي، آبليمو را پاستوريزه مي‌کنند. برخي کارخانه‌ها هم مقداري مواد آنتي‌اکسيداني به آبليمو مي‌افزايند.

    سلامت: چرا؟

    پوست ليمو حاوي روغن‌هايي است که ممکن است در طول نگهداري آبليمو، اکسيد و باعث تغيير طعم و رنگ آن شوند و افزودن آنتي‌اکسيدان‌ها به آبليمو باعث حفظ رنگ و طعم مطلوب آن مي‌شود.

    سلامت: مصرف آبليموهايي که با عنوان «آبليموي خانگي» عرضه مي‌شوند بهتر است يا صنعتي؟

    در توليد آبليموي خانگي هيچ استانداردي رعايت نمي‌شود و هيچ کدام از نهادهاي بهداشتي کشور نظارتي بر توليد چنين محصولاتي ندارند بنابراين فقط اگر خود شما در جريان تهيه آبليموهاي خانگي قرار داريد و مطمئن هستيد که توليدکننده آن از ليموهاي تازه و سالم تحت?شرايط بهداشتي مناسب استفاده مي‌کند، مصرف آن اشكالي ندارد اما اگر از چگونگي توليد چنين محصولاتي خبر نداريد، به‌هيچ‌وجه خريد و مصرف آنها توصيه نمي‌‌شود.

    سلامت: نگفتيد بالاخره آبليموي صنعتي بهتر است يا خانگي؟

    اگر از شرايط توليد آبليموهاي خانگي اطلاع نداشته باشيد، حتما مصرف آبليموي صنعتي که مجوزهاي لازم بهداشتي و مهر استاندارد دارند، بهتر است. ضمن اينکه آبليموهاي صنعتي استاندارد، پاستوريزه مي‌شوند و آنتي‌اکسيدان هم به آنها افزوده مي‌شود، اما حتي اگر خودتان در منزل آبليمو تهيه کنيد، امکان پاستوريزه کردن يا افزودن آنتي‌اکسيدان به آن را نخواهيد داشت.

    سلامت: چه کنيم کيفيت آبليموي خانگي بالا برود؟

    ليمو را پيش از گرفتن آب آن، کمي حرارت دهيد و براي پيشگيري از کپک زدن آبليمو، آنها را خوب خشک کنيد. از آنجا که امکان اکسيده شدن روغن موجود در پوست ليمو در صورت تهيه آبليموي خانگي هم وجود دارد، بايد آبليمو را پس از صاف کردن، حتما در يخچال و جاي تاريک قرار دهيد، مثلا مي‌توانيد دور شيشه آبليمو را يک ورق آلومينيوم بپيچيد تا محيط نگهداري آن تاريک شود. حداکثر ظرف مدت يک ماه آبليمو را مصرف کنيد. نور و گرما مي‌توانند به سادگي باعث اکسيده شدن روغن‌هاي موجود در آبليمو و نامطلوب شدن رنگ و طعم آن شوند.

    سلامت: اکسيد شدن روغن موجود در آبليمو ضرري دارد؟

    مصرف خوراکي‌هاي اکسيدشده به هر حال مي‌تواند در طولاني‌مدت عوارض مختلفي داشته باشد. به همين دليل در صنايع غذايي به موادي مانند آبليمو يا روغن‌هاي مخصوص سرخ کردن، مواد آنتي‌اکسيدان مي‌زنند تا جلوي ايجاد اين عوارض را تا حد ممکن بگيرند.

    سلامت: دليل تلخ شدن آبليموهاي خانگي يا حتي برخي از انواع صنعتي آن چيست؟

    گاهي فشار به پوست ليمو، باعث ترکيب روغن‌هاي اسانسي موجود در آن با آبليمو مي‌شود. از آنجا که ترکيب‌هاي برخي از اين روغن‌ها تلخ است، امکان تلخ شدن آبليمو هم به وجود مي‌آيد. البته اين ترکيب‌هاي تلخ هيچ ضرري براي بدن ندارند.

    سلامت: علت ته‌نشين?شدن آبليموهاي خانگي چيست؟ چرا براي انواع صنعتي اين اتفاق نمي‌‌افتد؟

    يکي از آنزيم‌هاي موجود در ليمو، «تکستيناز» است که باعث ته‌نشين شدن پالپ ليمو در آبليمو مي‌شود. از آنجا که اين آنزيم‌ در صنعت، پيش، هنگام يا پس از پرس و با حرارت‌دهي لازم غيرفعال مي‌شود، آبليموهاي صنعتي ته‌نشين نمي‌شود. اين آنزيم‌کشي در تهيه آبليموهاي خانگي انجام نمي‌شود و به همين دليل انواع خانگي آنها رسوب نمي‌كند.

    سلامت: تقلب‌هاي احتمالي موجود در صنعت توليد آبليمو چيست؟

    ممکن است کارخانه‌ها،‌ آبليموي طبيعي را با جوهرليمو (اسيد سيتريک) و رنگ‌هاي مجاز خوراکي و آب مخلوط کنند و با کم و زياد کردن ترکيب‌ها، طعم و رنگ آبليموي طبيعي را به وجود بياورند. البته چنين آبليمويي ديگر آبليموي خالص محسوب نمي‌شود و اين کار هم نوعي تخلف و تقلب است. معمولا اين نوع تقلب با مهارت کامل انجام مي‌شود و مصرف‌کننده به هيچ‌وجه نمي‌تواند متوجه آن بشود بنابراين فقط بايد آبليموهايي با مارک و نشان معتبر و استاندارد تهيه كرد.

    سلامت: بهترين ظرف براي نگهداري آبليمو چه ظرفي است؟

    ظرف‌هاي شيشه‌اي به‌خصوص انواع تيره‌شان، بهترين ظرف‌ها براي نگهداري آبليموها هستند. به دليل اسيدي بودن آبليمو، بايد از نگهداري آنها در ظرف‌هاي پلاستيکي و فلزي خودداري کرد تا ترکيب‌هاي فلز و پلاستيک وارد آبليمو نشوند. بهتر است از خريد آبليموهاي خانگي‌ هم که در بطري‌هاي پلاستيکي عرضه مي‌شوند، خودداري كرد.

    هفته نامه سلامت
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

قوانین ارسال

  • نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
  • نمی توانید به موضوعات پاسخ دهید
  • نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
  • نمی توانید نوشته خود را ویرایش کنید
  •  
تبلیغات متنی
گیفت کارت
تبلیغات در ایران سلامت