جستجو در سایت توسط گوگل

صفحه 1 از 3 123 آخرینآخرین
نمایش نتایج 1 تا 10 از 27 مجموع

موضوع: افسردگی-ارتباط آن با نوع تغذیه(مقالات)

  1. #1
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض افسردگی-ارتباط آن با نوع تغذیه(مقالات)

    بهبود عملكرد داروهاي ضدافسردگي به كمك نوعي مكمل

    جام جم آنلاين: افزودن يك مكمل غذايي به بهبود نشانه هاي افسردگي در افرادي كه تحت درمان با داروهاي ضد افسردگي قرار دارند, كمك مي كند.
    اس -آدنوزيل - ال - متيونين (SAMe) ماده طبيعي است كه در توليد مواد شيميايي مغز شامل سروتونين دخالت دارد. سطوح پايين سروتونين عاملي در ايجاد افسردگي است و بسياري از داروهاي آنتي دپرسان غلظت سروتونين را افزايش مي دهند.
    اكنون يك گروه تحقيقاتي در بيمارستان عمومي ماساچوست دريافته اند كه SAMe مي تواند به بهبود تاثير آنتي دپرسان ها كمك كند. در اين بررسي 30 بيمار كه پاسخ مناسبي به يك داروي بازدارنده جذب مجدد سروتونين نداده بودند, همراه با دارو به مدت 6 هفته از SAMe استفاده كردند.
    نيمي از اين افراد بهبود در علائم را گزارش كردند و 43 درصد بهبودي كامل داشتند. در حال حاضر يك بررسي گسترده تر در زمينه مقايسه SAMe و آنتي دپرسان با پلاسبو و آنتي دپرسان در حال انجام است. محققان مي گويند تا زماني كه اطلاعات بيشتري در مورد SAMe به دست آيد, بيماران نبايد به صورت خود درماني از آن استفاده كنند.
    افسردگي اين افراد بايد كاملا مورد ارزيابي پزشك قرار گيرد و داروي مناسب براي آن تجويز شود.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  2. #2
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    يك متخصص تغذيه هشدار داد:
    رژيم غذايي نامناسب مي‌تواند زمينه‌اي براي بروز افسردگي باشد

    بدخوري، بيش خوري و کم خوري افراد ضمن پيروي از برنامه غذايي نامناسب، در بروز اختلالات رواني به ويژه افسردگي نقش دارد.

    دکتر سيد ضياء الدين مظهري متخصص تغذيه در اين باره به خبرنگار «بهداشت و درمان» ايسنا واحد علوم پزشکي ايران توضيح داد: افرادي که اضافه وزن دارند، گرايش بيشتري به مصرف کربوهيدراتها و چربيها نشان مي‌دهند، در نتيجه قند خون و ترشح انسولين در بدن آنها افزايش يافته و به داخل سلولها هدايت مي‌شود؛ به اين ترتيب کاهش اکسيژن و گلوکز به ويژه در مغز، بروز افسردگي در اين افراد را در پي دارد.

    وي همچنين، با اشاره به بيماران مبتلا به بي اشتهايي عصبي اظهار كرد: اين بيماران به دليل اينکه فکر چاق بودن آزارشان مي‌دهد، از برنامه غذايي نامطلوبي پيروي مي‌کنند و با حذف مواد مغذي مورد نياز بدن همچون ويتامين b ، اسيد فوليک و ..... که در ترشح ماده سروتونين مغز و ايجاد نشاط نقش دارند، موجب بروز علائم افسردگي در خود مي‌شوند.

    وي به افراد توصيه کرد: در صورت داشتن رژيم غذايي متنوع شامل انواع ميوه‌جات، سبزيجات، حبوبات، پروتئين‌هاي گياهي، دامي و دريايي و نيز دوري از برنامه غذايي واحد، 50 ماده حياتي مورد نياز بدن تامين خواهد شد؛ به اين ترتيب خستگي، خواب آلودگي و افسردگي به سراغ شما نمي آيد.

    دکتر مظهري در پايان خاطرنشان کرد : مغزها ( بادام، پسته، گردو )، ماهي و ميگو حاوي اسيدهاي چرب امگا-3 و انواع ويتامين‌هاي b1 ، b6 و نياسين ترشح سروتونين از مغز را افزايش داده و موجب شادابي و هوشياري افراد مي‌شود.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  3. #3
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    ويتامينهاي گروه b درمانگر افسردگي و ناراحتي‌هاي روحي

    ويتامين‌هاي گروه b نه تنها مي‌توانند باعث دفاع افسردگي و ساير اختلالات روحي شوند بلكه مي‌توانند بدن را در شرايط مناسبي حفظ و نگهداري كنند. به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران، مواد غذايي همچون پنير، گوشت گاو، مرغ، ماهي تن و صدف‌هاي خوراكي نه تنها حاوي مقادير بالايي پروتئين هستند بلكه از منابع غني ويتامين b12 به شمار مي‌روند كه به طور فزاينده‌اي باعث تقويت سلامت روحي مي‌شود. طي چند سال گذشته، شواهد علمي بسياري بدست آمده است مبني بر اينكه ويتامينهاي گروه b به ويژه b12 و فوليت - مي‌توانند افسردگي و ساير مشكلات روحي را بر طرف كنند. مطالعات اخير يك گروه از محققان فنلاندي آخرين مطالعاتي است كه رابطه مستقيم ميان ويتامين‌هاي b و نگهداري از بدن در حالت مناسب و مطلوب نشان مي‌دهد. بعلاوه اين پژوهش‌ها نشان مي‌دهد كه وجود مقادير بالاي ويتامين b12 در جريان خون باعث مي‌شود كه افراد مبتلا به افسردگي نسبت به روشهاي درماني اين اختلال روحي واكنش موفقيت آميز‌تري نشان دهند. اگر چه اين پژوهشگران اشاره دقيقي به مكانيسم‌هاي مغزي كه منجر به بروز اين مزايا مي‌شود نكرده‌اند اما موفق به كشف روابطي شده‌اند كه نشان مي‌دهد ويتامين‌هاي b براي حفظ تعادل شيميايي مغز و حالت‌هاي روحي نقش ضروري و مهمي ايفا مي‌كند. اين ويتامينها براي حفظ سلامت سلول‌هاي عصبي و گلبول‌هاي خوني ضروري هستند. اين اثرات مثبت اغلب نتيجه واكنش‌هاي پيچيده بيوشيميايي مغز هستند. ويتامين b12 و فوليت يا همان فوليك اسيد به بدن در دفع هوموسيستين كمك مي‌كند كه اين ماده يكي از پس مانده‌هاي مضر حاصل از متابوليسم پروتئين است كه هم چنين مي‌تواند منجر به بروز بيماريهاي قلبي و سكته شود. ويتامين‌هاي گروه b همچنين حاوي تركيبات اساسي براي توليد و عملكرد مناسب چندين نمونه از انتقال دهنده‌هاي عصبي شامل دو پامين هستند كه براي تجربه كردن حالت‌هاي آرامش بخش ضروري است. اما اين تمام ماجرا نيست. فقدان ويتامين b12 يا كوبالامين نيز مي‌تواند باعث به تاخير افتادن مهارت‌هاي حركتي و زباني در كودكان مي‌شود. سال گذشته مركز كنترل و پيشگيري‌هاي امراض در ايالات متحده هشدار داد كودكاني كه از شير ماداران گياه‌خوار تغذيه مي‌كنند و ماداران آنها اغلب از محصولات حيواني تغذيه نمي‌كنند در معرض كمبود ويتامين b12 قرار دارند. محققان فنلاندي همچنين مي‌گويند كه كمبود اين ويتامين منجر به تشكيل هوموسيستين در خون مي‌شود كه ظاهرا اين امر باعث تشديد افسردگي مي‌گردد. ويتامين‌ها گروه b همچنين براي كمك به تبديل كربوهيدرات‌ها به انرژي مورد نياز هستند. آنها به علاوه حساسيت آنتي باديها را سيستم ايمني بدن افزايش مي‌دهند. به گفته محققان، بي‌اشتهايي و رژيم غذايي نامناسب هر دست به دست هم داده و باعث بروز افسردگي شده و نيز فقدان ويتامين b12 را در پي خواهد داشت. به علاوه ساير ويتامينها از جمله b1 وb6، b2 ،c نيز باعث افزايش تحريك‌پذيري و افسردگي مي‌شود.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  4. #4
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    غذاهای ضد افسردگی

    بر اساس تازه ‌ترین تحقیقاتی که محققان اسپانیایی روی 4هزار و 211 مرد و 5 هزار و 459 زن انجام داده‌اند، مشخص شده است که امکان ابتلا به افسردگی در افرادی که بدن‌شان حاوی مقادیر مناسبی از فولات و ویتامین‌های گروه B (مخصوصا ویتامین B12) است، بسیار کمتر از سایرین ( مخصوصا سیگاری‌‌ها) می باشد.

    سال‌ها پژوهشگران در حال بررسی رابطه ی بین تغذیه و افسردگی بوده‌اند و طی همین بررسی‌ها فهمیده‌اند که آمار افسردگی در منطقه مدیترانه، نسبت به سایر جاهای دنیا کمتر است و این موضوع، اهمیت رژیم مدیترانه‌ای را در پیشگیری از افسردگی نشان می دهد‌. رژیم مدیترانه ای سرشار از میوه‌ها، انواع مغزها، سبزیجات، حبوبات (مخصوصا عدس) و از همه مهم‌تر، ماهی می باشد.

    دکتر سید ضیاءالدین مظهری، متخصص تغذیه و رژیم درمانی، نقش دو عامل "ژنتیک" و "سبک زندگی" را در ابتلا یا تشدید افسردگی بسیار مهم می‌داند. او ضمن اینکه گریز از ژنتیک را غیرممکن می‌داند، می‌گوید: "همه افراد می‌توانند با برقراری تعادل و تنوع غذایی به مبارزه با افسردگی بپردازند؛ مثلا اگر افراد بتوانند سطح سروتونین خون‌شان را (که یک ماده موثر در ایجاد آرامش و شادابی است) افزایش دهند، گام بزرگی در این زمینه برداشته‌اند."
    خوردن ماهی

    ماهی بخورید تا افسرده نشوید!

    دکتر مظهری، ماهی را یکی از منابع دریافت روی، یُد، پروتئین و ویتامین‌های گروه B می‌داند و می‌افزاید: "مصرف آن دسته از ماهی‌هایی که حاوی اسیدهای چرب امگا 3 هستند، حس شادابی بیشتری را القا می‌کند، زیرا امگا 3 باعث کاهش التهاب و نیز ارتجاعی شدن رگ‌ها می گردد و در نتیجه خون‌رسانی به مغز سریع و آسان‌تر می‌شود و همه این عوامل در کنار هم آرامش را به ارمغان می‌آورند."

    از طرفی، بر اساس نتایج تازه‌ترین تحقیقات، جوامعی که مردمان‌اش حداقل یک بار در هفته‌ ماهی‌های دارای اسید چرب امگا 3 را در رژیم غذایی خود می‌گنجانند، با روحیه‌تر و فعال‌ترند و کمتر منزوی و گوشه‌گیر می‌شوند.



    چای سبز یادتان نرود

    تولید و انتشار بیش از حد رادیکال‌های آزاد در بدن یکی از عوامل پیری زودرس و اختلال در کارکرد درونی بدن است. مطالعات نشان می‌دهند که هجوم این رادیکال‌های آزاد به مغز، باعث صدمه دیدن سلول‌ها و به هم خوردن نظم و کارکرد آنها و در نتیجه افسردگی افراد می‌شود. یکی از مهم‌ترین و موثرترین عوامل بازدارنده رادیکال‌های آزاد در بدن، آنتی‌اکسیدان‌ها هستند که به گفته دکتر مظهری، شما می‌توانید به راحتی و با مصرف انواع میوه‌ها، سبزیجات و نوشیدنی‌هایی مثل چای سبز ، مقادیر فراوانی از آنها را وارد بدن‌تان کنید.

    ژاپنی‌ها هم به ‌تازگی تحقیقاتی را روی بیش از 1058 نفر انجام داده‌اند و در طی این تحقیق پی برده‌اند که احتمال ابتلا به افسردگی در افرادی که روزی 4 فنجان چای سبز می‌نوشیدند، 44 درصد کمتر از سایرین است.



    شاید آهن بدن‌تان کم شده باشد...

    بنابر اظهارات دکتر مظهری، کم‌خونی ناشی از فقر ‌آهن نیز یکی از عوامل بی‌حوصلگی، افسردگی، عصبانیت و بدخلق بودن افراد است. وی جبران این کمبود را از طریق مصرف انواع منابع پروتئین‌های حیوانی (مثل انواع گوشت‌ قرمز و سفید) میسر می‌داند و می‌گوید: "با تامین نیاز آهن بدن، عملکرد مغز هم بهتر می‌شود و افراد از روحیه بهتری برخوردار خواهند شد."



    گوشت سفید را از قلم نیندازید

    مصرف غذاهای حاوی پروتئین و البته با کلسترول پایین (مثل گوشت بوقلمون، شترمرغ و مرغ) باعث افزایش سطح اسیدهای آمینه در بدن می‌شود. با افزایش اسیدهای آمینه در بدن، میزان ترشح سروتونین هم زیاد می‌شود. هورمونی که نقش بسیار مهمی در کاهش اضطراب و ایجاد حس آرامش در بدن به عهده دارد. بنابراین، سعی کنید که هفته‌ای چند مرتبه این گروه از خوراكی‌ها را در رژیم غذایی‌تان بگنجانید.

    دکتر مظهری هم معتقد است که وجود کلسترول کم و اسیدهای چرب غیر اشباع در گوشت بوقلمون و شترمرغ ، آنها را به غذایی مناسب برای رفع افسردگی تبدیل کرده است، فقط به شرطی که از سرخ کردن آنها در روغن فراوان بپرهیزید.
    مکمل ویتامین d



    خواص ویتامین D

    این ویتامین هم از آن دسته ریزمغذی‌هایی است که باعث افزایش سطح سروتونین در مغز می‌شود.

    پژوهشگران دانشگاه تورنتو یکی از دلایل افسردگی مردم در فصل زمستان و کشورهای سردسیر را کاهش سطح ویتامین D در بدن در اثر کاهش نور خورشید اعلام کرده‌اند.

    آنها می‌گویند که برای جلوگیری از افسردگی در روزهای سرد باید حداقل 600 واحد ویتامین D از طریق مصرف غذاهای حاوی این ویتامین به بدن برسد.



    غذاهای افسردگی زا

    بر اساس تحقیقاتی که به تازگی توسط محققان انگلیسی روی بیش از 3500 نفر صورت گرفته، نتایج جالبی حاصل شده است. در این مطالعه، کلیه افراد دو نوع رژیم غذایی داشتند: یا همه گروه‌های غذایی شامل میوه، سبزیجات، پروتئین، لبنیات و غلات را می‌خوردند یا فقط غذاهای فرآوری‌شده، سرخ کردنی، شیرین و لبنیات پرچرب در فهرست غذایی‌شان جای داشت. بعد از در نظر گرفتن عواملی مثل سن، جنسیت، تحصیلات، فعالیت‌های بدنی و سیگاری بودن یا نبودن، معلوم شد که خطر ابتلا به افسردگی در گروه اول (یعنی آنهایی که از کلیه مواد غذایی استفاده می‌کردند) در مقایسه با گروه دوم، 28 درصد کمتر بود.

    دکتر مظهری هم مصرف غذاهای آماده و سرخ کردنی را به علت دارا بودن مقادیر بالایی از اسیدهای چرب اشباع باعث افزایش LDL (چربی بد خون) و کاهش HDL (چربی خوب خون) دانست و افزود: "حرارت دادن روغن در حین سرخ کردن غذا باعث ایجاد مواد سمی و انتقال آنها به درون مواد غذایی و در نهایت به بدن می‌شود. با ورود این مواد مضر، کارکرد سیستم ایمنی و دفاعی بدن با مشکل مواجه می‌شود و همین کاهش کارآیی موجب کاهش استقامت بدن در برابر انواع بیماری‌های عفونی و غیرعفونی و حتی افسردگی می‌شود."

    ندا احمدلو
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  5. #5
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    عصاره نعناع در کاهش افسردگی موثر است
    به گزارش ایسنا:

    نتایج یک مطالعه نشان داد: عصاره نعناع در مقادیر 100 میلی‌گرم و 200 میلی‌گرم می ‌تواند به عنوان مکمل درمان در بیماران افسرده موثر باشد.

    این مطالعه با هدف تعیین تأثیر عصاره خوراکی آبی ـ الکلی نعناع (درمان مکمل) بر شدت افسردگی بیماران توسط شهلا نجفی دولت آبادی، کارشناس ارشد پرستاری و مربی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج انجام شد.

    این پژوهش یک کارآزمایی بالینی تصادفی سه سوکور است که بر روی 120 بیمار مبتلا به افسردگی مراجعه‌کننده به کلینیک انجام شد.

    شدت افسردگی بیماران به کمک پرسشنامه بک سنجیده شد و بیماران به صورت تخصیص تصادفی به پنج گروه مساوی تقسیم شدند. چهار گروه به عنوان آزمون بودند که به ترتیب مقادیر 10، 50، 100 و 200 میلی‌گرم عصاره خوراکی آبی ـ الکلی نعناع را روزانه به مدت دو ماه دریافت می‌کردند و یک گروه به عنوان پلاسبو بود که عصاره دریافت نکرد.

    یافته‌های پژوهش حاکی از آن بود که بالاترین میزان کاهش افسردگی به ترتیب مربوط به نمونه‌های گروه 100 میلی‌گرم و200 میلی‌گرم بود و کمترین میزان کاهش افسردگی بعد از مداخله به ترتیب به نمونه‌های گروه 50 میلی‌گرم، گروه پلاسبو و گروه 10 میلی‌گرم اختصاص داشت.

    افسردگی یکی از بیماری‌های شایع روان‌پزشکی و از جمله ناتوان کننده‌ترین مشکلات بهداشتی ـ روانی در میان جوامع مختلف می‌باشد. پیش‌بینی می‌شود که در سال 2020 میلادی افسردگی به عنوان دومین بیماری شایع پس از بیماری‌های قلبی ـ عروقی قرار گرفته و 15 درصد کل بیماری‌ها را شامل شود.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  6. #6
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    شبدر قرمز در مقابل افسردگي

    محققان مي‌‌گويند مصرف شبدر قرمز مي‌تواند سبب کاهش حس افسردگي و اضطراب در زنان يائسه شود.
    به گزارش خبرگزاري فرانسه، افسردگي و اضطراب جزو نشانه‌هاي کلاسيک يائسگي هستند. بررسي‌هاي محققان بيمارستان عمومي کورنبورگ در اتريش نشان داده است ايزوفلون‌ها يا آنتي‌اکسيدان‌هاي موجود در شبدر قرمز مي‌توانند جلوي ابتلا به اين حالات رواني را بگيرند! محققان پس از زير نظر گرفتن 106 زن يائسه که به طور ميانگين بيش از 40 سال سن داشتند متوجه شدند مصرف 90 روزه مکمل ايزوفلون‌هاي شبدر قرمز مي‌تواند تا 80 درصد افسردگي را در آنها کاهش دهد. محققان مي‌گويند اين ايزوفلون‌ها از آسيب احتمالي نورون‌ها پيشگيري کرده و نوعي مسکن واقعي محسوب مي‌شوند.جالب است بدانيد شبدر قرمز داراي املاح معدني مانند سيليس، ‌آهن، فسفر، ‌گوگرد، پتاسيم، منيزيم، ‌منگنز، روي،‌ مس، سرب، نيكل و كبالت است که مهمترين خاصيت آن ضد سرطاني بودن است. اين گياه تصفيه کننده خون است و التهابات پوستي و خارش را برطرف کرده و عصاره آبي اين گياه در رفع کک و مک مفيد است. شبدر قرمز در درمان آسم موثر است و مصرف آن راهي براي رفع سرفه، دردهاي عضلاني، درد آرتروز و رماتيسم است. اين گياه مسهل بوده و دل پيچه را برطرف مي‌کند و به عنوان دارويي مکمل در پيشگيري از بيماري‌هاي قلبي کاربرد دارد. البته بايد مصرف اين گياه کنترل شده باشد، زيرا مصرف زياد شبدر به دليل دارا بودن اسيد سيانيدريك خطرناک است ولي استفاده متعادل از آن هيچ گونه خطري نداشته و بسيار مفيد نيز است.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  7. #7
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    مصرف شکلات به بهبود خلق در افراد افسرده کمک می کند


    نتایج یک تحقیق جدید نشان داده است: افراد مبتلا به افسردگی، بیشتر شکلات می‌خورند.

    دکتر ناتالی رز متخصص دانشگاه کالیفرنیا به همراه دستیاران خود رابطه بین مصرف شکلات و خلق وخوی افراد را در بین ۹۳۱ زن و مرد که از داروهای ضد افسردگی استفاده نمی‌کردند مورد مطالعه و آزمایش قرار دادند.



    به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ، شواهد علمی نشان داده است که تمایل افراد به مصرف شکلات در زمان بروز نشانه‌های افسردگی به مراتب بیشتر است، چون ظاهرا شکلات، خلق آنها را بهبود داده و احساس بهتری در این افراد ایجاد می‌کند.

    در پایان این تحقیقات معلوم شد که افراد افسرده دو برابر بیشتر از افراد سالم شکلات مصرف می‌کردند. گفتنی است، این یافته‌ها در بین زنان و مردان شرکت کننده یکسان بوده است.

    بر اساس این گزارش، همه ما در طول زندگی در دوره‌های کوتاه یا طولانی مدت احساس غم و اندوه را خصوصا در هنگام از دست دادن همسر و یا نزدیکان، هنگام کار و یا از دست دادن آن تجربه کرده‌ایم و قادر به مقابله با این حوادث هستیم. اما زمانی که این اندوه، بیش از اندازه و پایدار و عمیق باشد، ممکن است منجر به بروز بیماری افسردگی شود.

    امروزه علم شناخت فعل و انفعالات بیوشیمیایی در مغز یا تغییرات شیمیایی در مسیرهای عصبی که اصطلاحا انتقال دهنده‌های عصبی نامیده می‌شوند، در ایجاد آثار بیماری افسردگی نشان داده است که این تغییرات شیمیایی خود را بصورت علائمی‌ همچون تغییر خلق، کاهش اشتهاء، تحریک پذیری، خستگی مفرط و بی‌علاقگی نمایان می‌سازد.

    گفتنی است، دانشمندان علم ژنتیک نیز ژن خاصی را که عامل بروز این بیماری باشد، معرفی نمی‌کنند بلکه معتقدند؛ ترکیبی از ژنهای مختلف، شخص را مستعد ابتلا به این اختلال می‌کند.

    نتایج این تحقیق در مجله آرشیو طب داخلی منتشر شده است.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  8. #8
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    علاقه شديد به مواد شيرين و افسردگي


    بسياري از افراد وقتي احساس خوشايندي ندارند، به مصرف کربوهيدرات ها و مواد قندي روي مي آورند.

    آيا داشتن يک روز کاري بد و يا بروز کدورت بين شما و دوست تان يا همسرتان مي تواند شما را به سمت مغازه شيريني فروشي و يا خريد تنقلات شيرين و شکلات سوق دهد؟ آيا هر روز بعد از ظهر، به ويژه حوالي ساعت 4 ، مسافتي را رانندگي مي کنيد تا از فروشگاه مورد نظرتان مقداري شيريني و شکلات بخريد؟ و يا بعد از آمدن از سر کار، به سوي کابينت هاي آشپزخانه براي يافتن يک خوراکي شيرين حمله ور مي شويد؟

    اگر موارد بالا در شما صدق مي کند، بهتر است بدانيد که فقط شما اين گونه نيستيد. بسياري از افراد هنگام ناراحتي ، افسردگي و خستگي به مصرف کربوهيدرات ها به ويژه نان ، بيسکوييت هاي شيرين ، بستني و ديگر خوراکي هاي شيرين روي مي آورند.

    به گفته برخي از متخصصين تغذيه، اشتياق به مصرف کربوهيدرات ها بخشي از زندگي روزانه ي برخي افراد شده است و تحقيقاتي در زمينه ارتباط بين مصرف کربوهيدرات ها و حالات روحي- رواني افراد صورت گرفته است.

    مطالعات گذشته درباره ي مصرف کربوهيدرات ها و افسردگي نشان مي دهند که بين کاهش مقدار هورمون سروتونين (هورمون ضد افسردگي و آرامش دهنده) در بدن و علاقه به خوردن کربوهيدرات ها ارتباط مستقيمي وجود دارد. از مشخصه هاي کاهش اين هورمون، بروز افسردگي و نيز عدم تمرکز فکري است.

    البته برخي از متخصصين نيز در مورد ارتباط بين افسردگي و مصرف کربوهيدرات ها، دچار ترديد هستند.

    بررسي هاي متخصصين همچنين نشان مي دهد که اشتياق به خوراکي هاي شيرين، گاهي به دليل عادتي است که براي افراد در طي سال ها به وجود آمده و ترک آن مانند ترک هر عادت ديگري، سخت است.
    عوامل تاثير گذار در اشتياق به کربوهيدرات ها کدامند؟

    همانطور که در بالا گفته شد متخصصين معتقدند اشتياق به کربوهيدرات ها با کاهش مقدار هورمون سروتونين در بدن مرتبط است. بررسي هاي نشان مي دهد بسياري از افراد، هر روز در ساعات بين 3/30 تا 5 بعد از ظهر ، تمايل به مصرف کربوهيدرات دارند. به نظر مي رسد سنت قديمي مصرف چاي و قند (يا شيريني) هنگام عصر ، براي رفع نياز بدن به مواد قندي بوده است که يک پديده طبيعي عصبي- شيميايي است.

    در نقطه مقابل، گروه ديگري از پژوهشگران معتقدند ارتباطي بين حالات روحي و مصرف کربوهيدرات ها وجود ندارد و ممکن است به دليل خسارات مالي و يا ناکامي در فعاليت هاي روزمره، فرد غمگين و ناراحت باشد. به عبارتي ناراحتي شما منشاء خارجي داشته باشد و صرفا به علت کاهش هورمون سروتونين نباشد .علاوه بر اين ممکن است که يک علت خارجي، موجب کاهش سطح سروتونين خون گردد و به دنبال آن اشتياق به کربوهيدرات ها و مواد قندي در فرد بروز کند.
    اشتياق به مواد قندي در اثر عادت

    برخي شواهد حاکي از آن است که اشتياق به کربوهيدرات ها، شايد نوعي عادت غذايي باشد که قبلا در فرد به وجود آمده است؛ مثلا ممکن است خانمي اين عقيده را داشته باشد که عصبانيت، احساس معقولي نيست و مي بايست آن را به وسيله خوردن شيريني جات از بين برد، زيرا در کودکي يا خودش از چنين روشي استفاده مي کرده و يا والدين او سعي مي کردند با دادن خوراکي هاي شيرين ، وي را از ناراحتي درآورند.

    هم چنان که خيلي از افراد، دليل استفاده ي مکرر و زياد از مواد قندي را، رهايي از ضعف عمومي بيان مي کنند. ولي ذکر اين نکته مهم است که استفاده از مواد شيرين، اگرچه در کاهش ضعف بدن براي مدت کمتر از نيم ساعت مفيد است، ولي پس از آن به دليل ترشح انسولين، کاهش مجدد قند خون و ضعف بيشتر را به همراه خواهد داشت و در نهايت، باعث مصرف بيش از حد مواد قندي و دريافت زياد انرژي خواهد گرديد.
    ميل زياد به مواد قندي در اثر رژيم لاغري

    علاقه زياد به مصرف کربوهيدرات ها مي تواند در اثر رژيم هاي لاغري باشد.

    مطالعات گذشته نشان داده اند که افراد علاقمند به کربوهيدرات مي توانند کالري بيشتري دريافت کنند. آنها مي توانند نسبت به افراد عادي، روزانه بيش از 800 کيلوکالري غذاي بيشتر بخورند، در حالي که اغلب آنها دچار چاقي و اضافه وزن هستند و برخي از آنها توانسته اند با راهکارهايي مثل : افزايش فعاليت بدني ، کمتر غذاخوردن در وعده هاي اصلي غذايي و مصرف کربوهيدرات هاي کم چرب مانند ذرت بوداده، وزن خود را کنترل کنند.

    اما جالب است بدانيد برخي از افرادي که از رژيم هاي لاغري با مواد شيرين کم استفاده مي کنند، پس از مدتي به مصرف کربوهيدرات ها تمايل زيادي پيدا مي کنند، به ويژه آنهايي که از رژيم هاي پُر پروتئين و کم کربوهيدرات پيروي مي کنند (مثل رژيم اتکينز). اين يک پيغام طبيعي بدن است که نشان مي دهد بدنتان به کربوهيدرات بيشتري نياز دارد و يک ميل غير طبيعي محسوب نمي گردد.
    استفاده از مواد شيرين، روشي براي خوددرماني افسردگي

    به نظر مي رسد برخي افراد که حالت افسردگي کمي دارند، از روش خوددرماني به وسيله غذا استفاده مي کنند.

    محققين برخي زنان چاق را که علاقه زيادي به مصرف کربوهيدرات ها داشتند، مورد بررسي قرار دادند. در اين تحقيق به زنان گفته شد بين يک نوشيدني غني از پروتئين (مثل شير) و يک نوشيدني غني از کربوهيدرات (مثل نوشابه) ، يکي را انتخاب کنند.

    نتايج تحقيق نشان داد که وقتي زنان در بدترين حالات روحي قرار داشتند، نوشيدني کربوهيدراتي را بيشتر از نوشيدني پروتئيني انتخاب مي کردند. به علاوه نوشيدني حاوي مواد قندي، حالات روحي آنان را بهتر مي کرد.

    خوردن کربوهيدرات منجر به بهبود حالات روحي در افراد علاقمند به کربوهيدرات براي مدت 20 دقيقه مي گردد، زيرا با خوردن کربوهيدرات، بدن سروتونين بيشتري را مي سازد. سروتونين هورمون ضد افسردگي و نشاط آور است که وقتي شاد هستيد، در بدنتان ترشح مي شود. لذا مصرف کربوهيدرات مي تواند تلاشي براي رفع افسردگي محسوب شود.

    دکتر حميدرضا فرشچي

    متخصص تغذيه - فوق تخصص ديابت و چاقي
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  9. #9
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    خوش‌اشتها هستم پس افسرده نیستم!


    تاثیر خوراکی‌ها بر خلق و خوی آدم‌ها


    وقت‌هایی که افسرده و غمگین هستید، هوس خوردن چه غذایی می‌کنید؟ بعضی‌ها این جور مواقع اشتهای‌شان کور می‌شود؛ بعضی‌ها هم برعکس به بهانه اضطراب و افسردگی حسابی از خجالت شکمشان در می‌آیند. قدیمی‌ها می‌گویند وقتی آشفته‌اید گل گاو‌زبان بخورید، اعصابتان آرام می‌شود؛ وقتی افسرده‌اید عرق بیدمشک بخورید؛ اگر هم می‌خواهید شاد و سرخوش شوید چای زعفران نوش جان کنید...
    بعضی از تحقیقات علمی ‌جدید هم تأثیر مثبت برخی از خوراکی‌ها مثل بستنی و شکلات را روی روحیه افرادی که به این خوراکی‌ها علاقه دارند ثابت کرده‌اند اما آیا اصلا خوراکی‌ها می‌توانند روی حالات روانی آدم‌ها تأثیر بگذارند و اگر جواب مثبت است، کسانی که از افسردگی رنج می‌برند با رعایت کدام رژیم غذایی می‌توانند شدت آن را کاهش دهند؟
    آدم‌های خوش‌اشتها و شکمو همیشه از خوردن غذاهای مورد علاقه‌شان احساس خوبی دارند. تأثیر غذا روی روحیه این افراد را بیشتر می‌گذاریم به حساب لذتی که از غذا خوردن می‌برند ولی واقعیت این است که موادغذایی روی خلق و خوی افراد تأثیر مشخص و ثابت‌شده‌ای دارند.
    دکتر سیدضیاءالدین مظهری؛ متخصص تغذیه و رژیم درمانی، معتقد است که با تغییر سبک زندگی امروزین، ذایقه افراد هم تغییر کرده و بیشتر به سمت غذاهای آسان و در دسترس و مواد غذایی فرآوری‌شده متمایل شده است: «فعالیت و تحرک بدنی مردم شهرنشین هم به حداقل رسیده و بدخوری، بیش‌خوری و تک‌خوری نه تنها تغییراتی در اندام افراد به وجود آورده بلکه با گسترده شدن گرسنگی‌های پنهان ناشی از عدم دسترسی به ریزمغذی‌های مختلف، تغییرات چشمگیری در خلق و خوی افراد به وجود آمده است. استرس، اضطراب، افسردگی، پرخاشگری و میل به تهاجم و تخریب در کودکان و بزرگسالان نتیجه عدم تعادل در ترکیبات مواد غذایی مصرفی است.»
    این‌طور که دکتر مظهری می‌گوید میل و گرایش روزافزون افراد به مصرف مواد قندی هم از عوارض همین سبک زندگی غلط است که به ایجاد حالت‌های افسردگی دامن می‌زند: «گرایش به مصرف هرچه بیشتر کربوهیدرات‌های تصفیه شده در قالب انواع شکلات، شیرینی، بستنی، آب‌نبات و نوشابه‌ها موجب تحریک هرچه بیشتر پانکراس و ترشح سریع انسولین می‌شود. این هورمون مهم باعث هدایت قند و مولکول‌های انرژی‌زای دیگر به داخل سلول‌ها و افت قندخون و فشارخون می‌شود. در نتیجه شخص دچار بی‌حوصلگی، کم‌طاقتی و خواب‌آلودگی شده و میل و هوس بیشتری به دریافت مواد قندی پیدا می‌کند. از طرف دیگر در صورت عدم دریافت میان‌وعده و طولانی شدن فاصله وعده‌های غذایی به خصوص در کودکان که ذخایر گلیکوژنی کمتری دارند، این افت سریع‌تر اتفاق می‌افتد و حتی موجب افت تحصیلی و عدم تمرکز آنها می‌شود.»
    ● کمبودهای موثر
    اما کمبود کدام مواد غذایی در ایجاد افسردگی نقش دارد؟ دکتر مظهری می‌گوید: «پروتئین‌ها نقش موثری در فعالیت‌های سلولی دارند و کمبودشان زمینه ایجاد خستگی، بی‌حالی و سستی را فراهم می‌کند. انواع گوشت‌های قرمز، سفید، تخم‌مرغ، لبنیات، حبوبات، سویا و آجیل منابع خوب پروتئین هستند که متأسفانه مصرف‌شان در میان مردم روز به روز در حال کم ‌شدن است. ویتامین c، بیوتین و ویتامین‌های گروهB، به خصوص ویتامین B۶ هم از جمله ویتامین‌های ضداسترس هستند که به خاطر گرایش به موادغذایی فاقد این ریزمغذی‌ها، امروزه ذخایر این مواد در بدن افراد کم شده و عوارض عصبی و افسردگی مثل خستگی و خمودگی و بی‌حوصلگی در آنها بیشتر دیده می‌شود.» کمبود املاح معدنی مثل ید، منیزیم، آهن و روی هم با تأثیر منفی روی سیستم عصبی موجب کم‌طاقتی، افسردگی و خستگی می‌شود.
    ● شادی‌آفرین‌های پیشنهادی
    شما می‌توانید با مصرف بعضی از موادغذایی میزان افسردگی‌تان را به حداقل برسانید. مثلا مصرف ماهی بیش از دوبار در هفته، خطر بروز افکار خودآزاری و میل به خودکشی را نزدیک به ۴۰ درصد کاهش می‌دهد. دکتر مظهری می‌گوید: «ماهی به خاطر داشتن اسیدهای چرب امگا۳ و ویتامین‌های گروه B به ساخته شدن سروتونین که ماده‌ای شادی‌بخش است کمک می‌کند.» خاویار هم یکی از غذاهای گران‌قیمت ضداسترس است که به خاطر داشتن پروتئین‌، آهن و امگا۳ در جلوگیری از بروز افسردگی نقش موثری دارد. دکتر مظهری می‌گوید: «سبزیجاتی مثل قارچ، ذرت، کلم‌سفید و کلم‌بروکلی به خاطر داشتن منابع غنی ویتامین و مواد معدنی در تقویت اعصاب، ایجاد حس طراوت و جوانی و رفع اندوه و اضطراب تأثیر گذارند. هویج و گوجه‌فرنگی هم مسکن اعصاب و آرام‌بخش‌اند. کاهو ترکیبی آرامش‌بخش دارد و از تنش‌های عصبی و اختلالات خواب جلوگیری می‌کند. فلفل‌دلمه هم به خاطر داشتن بتاکاروتن و اسیدفولیک و پتاسیم در کاهش استرس می‌تواند موثر باشد. سیب‌زمینی و کرفس هم در بهبود حالت‌های روانی نقش دارند.»
    سیر از دیگر سبزیجات موثر در خلق و خو است که به خاطر افزایش تولید سروتونین سبب کاهش افسردگی می‌شود. ریحان آرام‌بخش و ضدافسردگی بوده و به خصوص برای افرادی که با تغییر فصل دچار اختلالات خلقی می‌شوند، مفید شناخته شده است. نعناع، جعفری و پیاز هم خاصیت آرام‌بخشی دارند.
    انواع مغزها و دانه‌ها مثل تخمه و آجیل، به خصوص دانه کنجد به خاطر داشتن پروتئین، کربوهیدرات و مواد معدنی مثل آهن در ایجاد حالت‌های روحی مثبت تأثیر زیادی دارند.
    و اما میوه‌های ضدافسردگی کدام‌اند؟ در صدر گروه میوه‌های آرام‌بخش، مرکبات قرار دارند که با حفظ اعصاب در برابر صدمات ناشی از رادیکال‌های آزاد و رهایی از فشارهای روانی، اضطراب و بی‌خوابی را کاهش می‌دهند.
    دکتر مظهری خوردن توت‌فرنگی، سیب، انار، انگور و آناناس را به افرادی که مستعد افسردگی هستند توصیه می‌کند و می‌گوید: «سیب سرشار از انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی مثل آهن، منیزیم، کلسیم، پتاسیم، تانن و فیبر است که مصرف روزانه‌اش علاوه بر اثرات آرا‌م‌بخش در کاهش فشارخون و تقویت فکر و اندیشه موثر است. انار هم سرشار از انواع ویتامین‌ها و آهن بوده و به همین دلیل خون‌ساز نامیده می‌شود، این میوه هم شادی‌بخش است.»



    سارا هاشمی‌نیک


    روزنامه سلامت
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

  10. #10
    دکتر نادر آفلاین است مدیر کل انجمن ها
    تاریخ عضویت
    Nov 2004
    موقعیت
    آمریکا
    ارسالها
    38,906

    پیشفرض

    افسرده‌ها كشمش بخورند

    جام جم آنلاين: متخصصان تغذيه معتقدند خوردن چند عدد كشمش در روز به تقويت حافظه كمك كرده و افراد را از ابتلا به بيماري آلزايمر مصون مي‌دارد.
    همچنين فيبر زياد در كشمش به كاهش كلسترول و بهبود عملكرد روده‌ها كمك مي‌كند. در كنار آن پتاسيم را مي‌توان نام برد كه موجب كاهش فشارخون و جلوگيري از دفع مايعات بدن مي‌شود و به ميزان كافي در كشمش وجود دارد.

    همچنين سلنيوم در كشمش براي پوست عالي است. همچنين مقاديري از ويتامين‌هاي a و b در كشمش موجود است كه نياز بدن را به اين گروه ويتاميني تامين مي‌كند.


    چون اين ماده غني از كالري است، براي كساني كه مبتلا به‌افسردگي، دلشوره، تشويش و مشكلات عصبي هستند، بسيار مناسب است.كشمش همچنين تقويت‌كننده بدن است و اگر آن را مانند چاي دم كنيد و بنوشيد، براي نرم كردن سينه و درد گلو مفيد است.
    عضو تحریریه علمی ایران سلامت

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

علاقه مندي ها (Bookmarks)

قوانین ارسال

  • نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
  • نمی توانید به موضوعات پاسخ دهید
  • نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
  • نمی توانید نوشته خود را ویرایش کنید
  •  
تبلیغات متنی
گیفت کارت
تبلیغات در ایران سلامت